menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΥΧΕΡΟΥ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΥΧΕΡΟΥ

Συνδυάζω - Μετακινούμαι στο σχολείο μου!

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας [16-22 Σεπτεμβρίου 2022] οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Τυχερού μελέτησαν: α) τις μορφές με τις οποίες η μετακίνηση επιβαρύνει το περιβάλλον και β) τους εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης που είναι σε θέση να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην πόλη. Κεντρικός στόχος υπήρξε η ενθάρρυνση των πολιτών να επιλέξουν εναλλακτικούς τρόπους για την μετακίνησή τους, έτσι ώστε να περιορίσουν την επιβάρυνση του περιβάλλοντος αλλά και να ανακαλύψουν την ομορφιά του τόπου τους, παραμένοντας σωματικά και ψυχικά υγιείς. Για τον λόγο αυτό δημιούργησαν δύο αφίσες στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, οι οποίες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του σχολείου, στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και στο infopoint του σχολείου.

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΥΧΕΡΟΥ

Don’t throw away! Recycle your clothes!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες συγκρότησαν την ομάδα Bravo!students, η οποία συμμετείχε στο πλαίσιο των δράσεων για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2022. 

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της ομάδας Bravo!students εστίασαν τις δράσεις τους στην ανάγκη αντιμετώπισης του αντίκτυπου στο περιβάλλον της παραγωγής και της κατανάλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, αλλά και των αποβλήτων τους. Η ομάδα εργάστηκε με δράσεις που ανέπτυξε εντός και εκτός του σχολείου, προκειμένου να ενημερώσει τη σχολική και την ευρύτερη τοπική κοινότητα για τη σημασία της μείωσης των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων. 

Στο πλαίσιο της παραπάνω προσπάθειας η ομάδα συνέχισε τη δράση για την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση ενδυμάτων και υφασμάτων, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2021. Οι μαθητές και οι μαθήτριες πραγματοποίησαν εκστρατεία ενημέρωσης της τοπικής κοινότητας με ψηφιακά και παραδοσιακά μέσα, καλώντας τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να συμμετάσχουν στη δράση συλλογής ρούχων που ανέλαβε το ΓΕ.Λ. Τυχερού. Η τοπική κοινωνία ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του σχολείου και συγκεντρώθηκαν 40 κιλά ενδυμάτων και υφασμάτων, τα οποία κατά ένα μέρος χρησιμοποιήθηκαν για τις κατασκευές του χριστουγεννιάτικου bazaar του σχολείου, ενώ τα υπόλοιπα προωθήθηκαν στη Δημοτική Ενότητα Τυχερού. Η δράση αυτή συνεχίστηκε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Επιπλέον, τα μέλη της ομάδας πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Κέντρο Οικοτεχνίας Φυλακτού, όπου είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τον κ. Γεώργιο Τσιακίρη, ιδιοκτήτη της Μεταξουργίας Τσιακίρη Α.Ε και την κ. Αθηνά Κετσιτζή, μηχανολόγο-κλωστοϋφαντουργό, και να ενημερωθούν για τους τρόπους με τους οποίους η βιοτεχνία μεταξωτών διαχειρίζεται τα απόβλητα των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στο πλαίσιο της Βιώσιμης Κυκλικής Οικονομίας.

Παράλληλα, η ομάδα οργάνωσε εργαστήρι επαναχρησιμοποίησης παλαιών ενδυμάτων και υφασμάτων. Μαθητές, μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικοί έφεραν στο Εργαστήριο Καλλιτεχνικών του σχολείου ρούχα και υφάσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούν πλέον. Αρχικά, προχώρησαν σε διαλογή του υλικού, ώστε ένα τμήμα να προωθηθεί προς κέντρα αλληλεγγύης και οικογένειες που έχουν οικονομικές ανάγκες· στη συνέχεια, αξιοποίησαν τα υπόλοιπα ρούχα και υφάσματα για την κατασκευή οικιακών ειδών και ειδών διακόσμησης, δίνοντας μια δεύτερη χρήση στα υλικά. 

Το εργαστήρι επαναχρησιμοποίησης παλαιών υφασμάτων και ενδυμάτων πραγματοποιήθηκε εκ νέου τον Δεκέμβριο του 2022. Μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν για την δημιουργία κατασκευών οι οποίες εμπλούτισαν το Χριστουγεννιάτικο Bazaar του σχολείου.

Τέλος, για την προβολή των δράσεων του σχολείου στα κοινωνικά δίκτυα, η ομάδα  Bravo!students συμμετείχε στον φωτογραφικό διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων 2022, προβάλλοντας τα τα έργα που δημιουργήθηκαν κατα τη διάρκεια των δύο εργαστηρίων επαναχρησιμοποίησης παλαιών ενδυμάτων και υφασμάτων που πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας