menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΕΝΤΙΝΑΣ (ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ)

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΕΝΤΙΝΑΣ (ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ)

Ξύπνα Περσεφόνη

Κατά το σχολικό έτος 2023-2024 υλοποιήθηκε στο σχολείο μας το   Περιβαλλοντικό πρόγραμμα  «Κοιμήσου Περσεφόνη» από τους μαθητές και τις μαθήτριες του τμήματος Β2 της Β’ τάξης του σχολείου μας . Οι τρεις θεματικές ενότητες του προγράμματος ήταν:

  • Η ρύπανση του περιβάλλοντος και η κλιματική αλλαγή
  • Μέτρα και αλλαγή συνηθειών για την προστασία του περιβάλλοντος
  • Η τέχνη ως αρωγός στον αγώνα για τη σωτηρία του πλανήτη.

Στην πρώτη φάση του προγράμματος έγινε διδασκαλία  του  ποιήματος «Κοιμήσου Περσεφόνη» του ποιητή Νίκου Γκάτσου και αποσπάσματος του ποιήματος «Νέο κλίμα»  της ποιήτριας Biancamaria Frabotta, με εστίαση στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον. Ακολούθησε συνάντηση με τον μουσικό και  ζωγράφο κύριο Σταύρο Καραμάνη στην οποία  οι μαθητές/τριες μας συζήτησαν  τις εικόνες που τους ενέπνευσαν τα παραπάνω ποιήματα οι οποίες αποτέλεσαν το θέμα του  πίνακα «Κοιμήσου Περσεφόνη» πάνω σε παλιό μαυροπίνακα που ανέλαβε να φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος μας. Η ομάδα μας παρακολούθησε αρκετά από τα στάδια δημιουργίας του πίνακα εν είδει σεμιναρίου αποκτώντας εκτός από γνώσεις σε τεχνικές της ζωγραφικής και έμπνευση για τη δημιουργία δικού τους ομαδικού εικαστικού έργου.   

Κατά τη δεύτερη φάση  πραγματοποιήθηκε  έρευνα από τους μαθητές/τριες  για τον γειτονικό υγροβιότοπο των  λιμνών  Βόλβης και Κορώνειας (προστατευμένη περιοχή) με άξονες : α) την βαθμιαία μείωση της στάθμης της Κορώνειας β) την αποψίλωση του παραλίμνιου δάσους της Απολλωνίας γ) τους κινδύνους διαβίωσης της ορνιθοπανίδας της περιοχής.  . Τον Απρίλιο του 2024 πραγματοποιήθηκε και επιτόπια έρευνα σε συνεργασία με τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α  κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής επίσκεψης στο δάσος Απολλωνίας, στους υπεραιωνόβιους πλατάνους του  Σχολαρίου με τους σταχτοτσικνιάδες ( πρώτο μνημείο φύσης στην Ελλάδα ) και στο  σπάνιο  γεωλογικό πάρκο της Νυμφόπετρας.

Ο προβληματισμός των μαθητών και μαθητριών μας για τους κινδύνους της ζωής και της βιοποικιλότητας και η ανησυχία τους για το μέλλον των δύο  Λιμνών εκφράστηκε  με διάφορες δράσεις  όπως άρθρο στην ιστοσελίδα του σχολείου, δημιουργία αφίσας , ομιλία στην πρωινή συγκέντρωση του σχολείου αλλά και στην τελική παρουσίαση του προγράμματος σε όλη τη μαθητική κοινότητα.

Τέλος, ο θαυμασμός της ομορφιάς της ανοιξιάτικης φύσης και των τοπίων της περιοχής και η ελπίδα για τη σωτηρία της μέσω μιας βιώσιμης ανάπτυξης  αποτυπώθηκε στην τοιχογραφία « Ξύπνα Περσεφόνη...» που κοσμεί πλέον την αίθουσα του τμήματος και αναπαριστά τη γειτονική λίμνη Βόλβη σε μια αρμονική σχέση μεταξύ των έμβιων και άβιων στοιχείων της. Η προσπάθεια είναι ομαδική  και υποστηρίχτηκε οικονομικά από την σχολική επιτροπή .Στόχος των παιδιών είναι να συνεχιστεί το έργο και στους υπόλοιπους τοίχους της αίθουσας με τη έναρξη του επόμενου  σχολικού έτους.  

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΕΝΤΙΝΑΣ (ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ)

ΠράσσεινOΣχολείο

 

Το ΠράσσεινΟσχολείο είναι ένα σχέδιο δράσης με μεγαλόπνοο όραμα την οριζόντια εφαρμογή της  πράσινης φιλοσοφίας σε κάθε λειτουργία και δράση του σχολείου μας. Σπέρματα για αυτή την ιδέα υπήρξαν πολλά χρόνια πριν με την προσπάθεια ανακύκλωσης τηγανέλαιου σε συνεργασία με το τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του τότε ΤΕΙ Κοζάνης. Επίσης διάφορες δράσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και κατάφεραν να αναδείξουν τόσο την  ανάγκη βελτίωσης του σχολείου μας ώστε να γίνει πιο φιλικό στο περιβάλλον όσο και εκπαιδευτικούς με ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία πρόθυμους  να ασχοληθούν  οργανωμένα και σε τακτική βάση με αυτό το θέμα.

Η ιδέα ωρίμασε πέρυσι όταν τρεις εκπαιδευτικοί του συλλόγου διδασκόντων συγκρότησαν μία ομάδα η οποία όρισε το πλαίσιο του σχεδίου δράσης  ΠράσσεινΟσχολείο. Η βασική αρχή του σχεδίου αυτού είναι ότι η  παιδεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον σεβασμό στο περιβάλλον και την ενεργό συμμετοχή όλων για ένα καλύτερο κόσμο. Το σχέδιο δράσης  περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και προγραμματισμό τακτικών  δράσεων και καινοτόμων προγραμμάτων στην αρχή κάθε σχολικού έτους από την περιβαλλοντική ομάδα (εκπαιδευτικών και μαθητών) και την αποτίμηση των αποτελεσμάτων στο τέλος του έτους. Στόχος των δράσεων είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.

Υλοποίηση  1ου  Προγράμματος

Ως άμεση προτεραιότητα  θεωρήθηκε η οργάνωση της ανακύκλωσης στον χώρο του σχολείου με επέκταση των ρευμάτων της. Ενόψει της Παγκόσμιας ημέρας ανακύκλωσης (Μάρτιος 2023) διοργανώθηκε εκδήλωση στην οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν για την ανακύκλωση στον Δήμο Βόλβης από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας, για την ανακύκλωση ηλεκτρικού  και ηλεκτρονικού υλικού από εκπρόσωπο  της εταιρείας Φωτοκύκλωση και για την ανακύκλωση τηγανέλαιου από τον υπεύθυνο της εταιρείας Green Solution. Η εκδήλωση δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του σχολείου και στην τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα Volvipress.

Τις επόμενες μέρες ακολούθησε  συζήτηση και τέθηκαν προτάσεις για την εφαρμογή της ανακύκλωσης στο σχολείο. Έτσι, ο Δήμος μετά από αίτημά μας,  έφερε στο σχολείο  κατάλληλους κάδους για ανακύκλωση τόνερ, ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού υλικού . Στη συνέχεια συμφωνήθηκε η εταιρεία Green Solution να αναλάβει την ανακύκλωση με ανταπόδοση του τηγανέλαιου και του χαρτιού που θα συγκεντρώναμε. Αποφασίστηκε, τέλος ,να συγκεντρωθούν  σχολικά βιβλία προς ανακύκλωση από όλη την περιοχή.

Μαθητές και μαθήτριες από την Α’ κυρίως τάξη ανέλαβαν την υλοποίηση της πρωτοβουλίας σε αυτή την φάση . Συγκεκριμένα  ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους και τα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής για την δράση μας και αναλυτικά   για την διαδικασία συλλογής του τηγανέλαιου. Οι γονείς και οι κηδεμόνες ενημερώθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την πρωτοβουλία και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ανέλαβε να την διαδώσει προφορικά και μέσω ΜΚΔ .   

Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα μας  ήταν  μεγάλη και θερμή (και συνεχίζεται..) αφού μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ( Ιούλιος 2023) καταφέραμε να ανακυκλώσουμε 450 κιλά τηγανέλαιου, 1 τόνο χαρτιού και 1 τόνο ηλεκτρικού-ηλεκτρονικού υλικού .

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μαθητές/τριες του Α2 στο πλαίσιο του Πολιτιστικού προγράμματος «Το θυμωμένο Ποσειδώνα ΜΗ φοβάσαι..» (Μάιος 2023)κι ευαισθητοποιημένοι ως προς την επαναχρησιμοποίηση των υλικών φιλοτέχνησαν  βιώσιμο εικαστικό έργο με έναν παλιό μαυροπίνακα και θαλασσόξυλα.

Η δράση συνεχίστηκε με την  επένδυση της ανταπόδοσης από την ανακύκλωση του τηγανέλαιου (Νοέμβριος 2023). Συγκεκριμένα, μετά από συζήτηση και διάλογο με τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου αποφασίστηκε το χρηματικό ποσό  να το επενδύσουμε πάλι  στο περιβάλλον. Πώς;

  • Υποστηρίζοντας το έργο της wwf με την συμβολική υιοθεσία μιας πολικής αρκούδας …που την ονομάσαμε Ρεντίνα.
  • Συμμετέχοντας στην αγορά ενός ψύκτη* νερού ώστε όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες  να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό  αλλά κυρίως για να μειώσουμε τα πλαστικά απορρίμματα από την αγορά εμφιαλωμένου νερού με την χρήση επαναχρησιμοποιούμενων δοχείων νερού .  

 

Ο κύκλος  έκλεισε με τη συμμετοχή του σχολείου μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων  με αφίσα που επιμελήθηκαν μαθητές μας κι ενημερώνει για τη δράση μας.

* Στο χώρο του σχολείου μας η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι προβληματική καθώς υπάρχουν βρύσες μόνο στις τουαλέτες και στην αυλή του σχολείου( τις οποίες πολύ συχνά λερώνουν αδέσποτα ζώα).

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας