menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

"Ασφάλεια και διαδίκτυο"

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄τάξης με συντονίστρια τη δασκάλα του τμήματος κα Χατζηκαλλινίδου Σοφία,  μέσα από ερευνητικές και βιωματικές δραστηριότητες και με μέσο την τεχνολογία, προβληματίζονται για τη συμπεριφορά τους στον διαδικτυακό κόσμο, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, μαθαίνουν για τους διαδικτυακούς κινδύνους, εξοικειώνονται με τον τρόπο προστασίας τους, κατανοούν τον κώδικα ορθής συμπεριφοράς για ασφαλή πλοήγηση και γνωρίζουν τρόπους αναζήτησησης αλλά και παροχής βοήθειας. Ακόμη, μέσα από τις δράσεις του προγράμματος καταφέρνουν και αναδεικνύουν τις σοβαρές επιπτώσεις του εθισμού στους ίδιους και τους συνομηλίκους τους και προτείνουν καλές πρακτικές για την πρόληψη και αντιμετώπισή του.

Οι δράσεις μας παρουσιάζονται στον παρακάτω σύνδεσμο που αφορά padlet το οποίο δημιουργήσαμε για την παρουσίαση του προγράμματος στις Καλές Πρακτικές των σχολείων, που διοργανώνονται κάθε χρόνο με τη λήξη του σχολικού έτους, από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση του Νομού πέλλας.  : https://padlet.com/sofiaxatzikal/padlet-zygec6kw4phztr45

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

" Χαμένοι στο διαδίκτυο - Lost in Internet "

Οι μαθητές του Ολοήμερου Τμήματος του Δημοτικού Σχολείου Πενταπλατάνου συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus  με το διαπολιτισμικό θεατρικό “Χαμένοι στο Διαδίκτυο – Lost in Internet”, το οποίο έγραψε και σκηνοθέτησε η υπεύθυνη δασκάλα του Ολοήμερου κα Χατζηκαλλινικίδου Σοφία. Πρόκειται για ένα θεατρικό έργο που γράφτηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες του προγράμματος Erasmus με σκοπό να αναδείξει τις συνέπειες του διαδικτυακού εθισμού και να προβληματίσει μικρούς και μεγάλους. Οι μαθητές του ολοήμερου σχολείου μέσα από 7 θεατρικά δρώμενα, βιώνουν καταστάσεις διαδικτυακού εθισμού και τολμούν να παρουσιάσουν τις σκέψεις τους και τη δική τους οπτική σε θέματα σχετικά με τους διαδικτυακούς κινδύνους και την ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο. Κύριο μέλημα τους, όχι μόνο να αναδείξουν τις σοβαρές επιπτώσεις του εθισμού στους ίδιους και στους συνομηλίκους τους, αλλά και να προτείνουν καλές πρακτικές για την πρόληψη και αντιμετώπισή του. Πολύωρη απασχόληση, απομόνωση από την οικογένεια και τους φίλους, gaming, κοινωνικά δίκτυα, υπερέκθεση προσωπικών δεδομένων, μείωση σχολικών επιδόσεων, διαδικτυακή αποπλάνηση, ηλεκτρονικός εκφοβισμός και ψηφιακή φήμη, είναι τα θέματα που προσεγγίζουν με έναν δικό τους, αληθινό τρόπο. Στη διαμόρφωση των διαλόγων συμμετείχαν και οι μαθητές του ολοήμερου, διότι οι ήρωες του έργου είναι παιδιά της ηλικίας τους και οι διάλογοι, οι αντιδράσεις και οι συμπεριφορές τους σε θέματα διαδικτυακής εξάρτησης, αγγίζουν τα όρια των δικών τους αντιδράσεων και συμπεριφορών. Μέσα από τους ρόλους τους έμαθαν τι σημαίνει διαδικτυακή εξάρτηση, κατάλαβαν τις επιπτώσεις της στη σχολική τους ζωή, στις φιλίες τους, στη συμπεριφορά τους και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν πρέπει να ξοδεύουν πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Οι διάλογοι είναι στα ελληνικά και στα αγγλικά και τα μηνύματα του έργου ακούγονται στα ελληνικά από τα παιδιά αλλά παρουσιάζονται συγχρόνως με ειδικά διαμορφωμένα πλακάτ στα αγγλικά και στα γαλλικά. Η παρουσίαση του θεατρικού έργου έγινε δια ζώσης σε όλους τους μαθητές του σχολείου και στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα (Γάλλους και Ρουμάνους) και παρουσιάστηκε στην πανευρωπαϊκή εκδήλωση Erasmus Days, μέσα από την οποία δόθηκε η δυνατότητα της προβολής του πανευρωπαϊκά. 

 

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

"άπΕκτη παρέα". Η σχολική μας εφημερίδα

Τα στάδια δημιουργίας της σχολικής μας εφημερίδας:

1. Παρουσίαση σχολικών εφημερίδων

2. Συζήτηση σχετικά με τα οφέλη δημιουργίας μαθητικής εφημερίδας

3.Επίσκεψη σε χώρο έκδοσης, μεγάλης σε κυκλοφορία, εφημερίδας, του νομού μας.

4.Συζήτηση για τη θεματολογία, τους ρόλους (αρθρογράφοι, συντάκτες, ρεπόρτερ, σκιτσογράφοι), τα καθήκοντα - Λήψη αποφάσεων

5. Καταμερισμός καθηκόντων.

6. Συγκέντρωση  και καταγραφή υλικού 

7. Επεξεργασία υλικού (πληκτρολόγηση άρθρων, επιμέλεια κειμένων από τον εκπαιδευτικό

8. Σελιδοποίηση 

9. Αποστολή υλικού στο τυπογραφείο για εκτύπωση και  παραγωγή τελικού προϊόντος 

10. Προώθηση της εφημερίδας (ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου, ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας, αποστολή της ηλεκτρονικής μορφής της εφημερίδας και σε άλλα σχολεία, διανομή από τους μαθητές στην τοπική και ευρύτερη κοινωνία)

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΝΤΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

"Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα". Η δύναμη μιας σχολικής θεατρικής παράστασης

Με σφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Λογοτεχνίας, οι μαθητές με υπεύθυνη τη δασκάλα τους, κα Χατζηκαλλινικίδου Σοφια, προχώρησαν σε θεατρική διασκευή του κλασικού παραμυθιού του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν "Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα"  μεταμορφώνοντας το με τη φαντασία τους, με χιουμοριστική διάθεση και με τη μέθοδο της δημιουργικής γραφής,  σε ένα θεατρικό έργο επίκαιρο,με πολλά μηνύματα και  εύθυμο ύφος. Η προετοιμασία της θεατρικής παράστασης κράτησε 5 μήνες και παρουσιάστηκε στις 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικής Λογοτεχνίας, στους μαθητές του σχολείου, στους εκπαιδευτικούς και σε γονείς, μεταδίδοντας τα μηνύματα και τις αξίες του κλασικού παραμυθιού.  Ανέβηκε στο yutube του σχολείου, καθώς επίσης και στο πανελλήνιο σχολικό Δίκτυο. Έγινε βιβλίο με τον τίτλο "Το δικό μας παραμύθι - Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα" και η όλη δράση παρουσιάστηκε στη σχολική μας εφημερίδα. 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας