menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
Ο γενικός σκοπός του project είναι οι μαθητές να γνωρίσουν ανακαλυπτικά το κίνημα της POP-Art, να δουλέψουν ομαδοσυνεργατικά και να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης βασισμένο στο συγκεκριμένο κίνημα ώστε να το εκθέσουν σε μια έκθση ζωγραφικής ενώ παράλληλα γνωρίζουν πώς παρουσιάζονται μεγάλα εκθέματα σε γνωστά μουσεία και δημιουργούν ένα δικό τους εικονικό μουσείο στην πλατφόρμα Artsteps.
Λόγω της ιδιομορφίας της Σχολικής Μονάδας, τα παιδιά δούλεψαν σε μεικτές ομάδες των 4 ατόμων. Η Pop-Art αν και είναι κίνημα που μελετάται στην Ε’ και ΣΤ’ τάξη, με τη μέθοδο project, μελετήθηκε καλύπτοντας και ΠΜΑ των μικρότερων τάξεων όπως για παράδειγμα να περιγράφουν ένα έργο τέχνης, να δείχνουν ενδιαφέρον για ένα έργο τέχνης, να χρησιμοποιούν ορθά τον προφορικό λόγο και να χρησιμοποιούν απλούς όρους τέχνης, να αντιλαμβάνονται ότι η τέχνη εκτίθεται σε ειδικούς χώρους, να αντιλαμβάνονται ότι οι εκθέσεις οργανώνονται με ένα στόχο, να κόβουν και να μορφοποιούν χαρτιά , να συνδέουν τον Η/Υ και το διαδίκτυο με την έρευνα, δημιουργούν έργα κολάζ κλπ. Με την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου project καλύφθηκε ένα μεγάλο μέρος γνωστικών δεξιοτήτων από όλες τις τάξεις. Οι ομάδες έπρεπε να επιδείξουν συνεργασία, σωστή επικοινωνία και οργάνωση σε όλα τα στάδια.
Η μέθοδος project είναι μια προσέγγιση που βάζει τον μαθητή στο επίκεντρο. Ο μαθητής καθοδηγεί το μάθημα στο οποίο απαιτείται διερεύνηση, παρουσίαση αποτελεσμάτων και αναστοχασμός πάνω στη διαδικασία. Το project δεν έχει συνήθως διακριτά και οριοθετημένα ΠΜΑ σε μία διδακτική ώρα αλλά στο σύνολο της διαδικασίας (οι μαθητές θα κατακτήσουν όλα τα ΠΜΑ κατά την ολοκλήρωση του project). Η μέθοδος αυτή μπορεί να αναπτύξει δεξιότητες ζωής όπως η συνεργασία, η κριτική σκέψη, η επικοινωνία κα.
Το project ήταν δομημένο σε 7 στάδια:
Ξεκινήσαμε χωρίζοντας τους μαθητές σε ομάδες. Η κάθε ομάδα έπρεπε να δημιουργήσει ένα συννεφόλεξο στην εφαρμογή WordArt (https://wordart.com/) σχετικά με το τι νομίζει ότι είναι η Pop-Art ή μια λέξη που να σχετίζεται με αυτήν. Στη συνέχεια, οι ομάδες συζήτησαν τι ερωτήματα μπορούσαν να θέσουν σχετικά με αυτό το καλλιτεχνικό κίνημα ώστε να μάθουν περισσότερες πληροφορίες. Ποιοι καλλιτεχνες το αντιπροσωπεύουν; Ποια χαρακτηριστικά την καθιστούν ξεχωριστή; κλπ.
Οι ομάδες ξεκίνησαν να σχεδιάζουν την έρευνά τους και μετά από συζήτηση επέλεξαν τον καλλιτέχνη/εκπρόσωπο της Ποπ Αρτ με τον οποίο ήθελαν να ασχοληθούν.Αποφάσισαν να ασχοληθούν με τον Andy Warhol, τον Roy Lichtenstein, τον Mimmo Rotella και τον Keith Haring. Οι μαθητές έπρεπε να ερευνήσουν τους επιλεγμένους καλλιτέχνες και να δημιουργήσουν poster για τον καθένα ώστε να παρουσιάσουν τα σημαντικότερα ευρύματά τους. Τα Poster θα χρησιμοποιούνταν στην έκθεση ζωγραφικής αργότερα.
Έχοντας ήδη συγκεντρώσει και παρουσιάσει αρκετό όγκο πληροφοριών (μιλήσαμε για αξιοπιστία πηγών, για πνευματικά δικαιώματα κλπ.), η κάθε ομάδα κλήθηκε να σχεδιάσει ένα ψηφιακό μουσείο Pop Art στην πλατφόρμα Artsteps. Η δυσκολία που συναντήσαμε αφορούσε στα πνευματικά δικαιώματα. Οι μαθητές προσπάθησαν να βρουν εικόνες από γνωστούς πινακες ελεύθερες δικαιωμάτων (για παράδειγμα από το pixabay). Σε περιπτώσεις που δεν μπόρεσαν να βρουν τους πίνακες που ήθελαν, χρησιμοποίησαν εικόνες που βρήκαν στο διαδίκτυο και σημείωσαν την πρωτότυπη πηγή (Εικονικό Μουσείο Ποπ Αρτ Δημοτικού Σχολείου Πεδινού)
Στην επόμενη φάση του project, oι ομάδες έπρεπε να δημιουργήσουν ένα έργο Pop Art με βάση την τεχνική του Ιταλού καλλιτέχνη Μίμο Ροτέλα, χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από περιοδικά ή αφίσες. Μόλις ολοκληρώθηκαν τα δύο ομαδικά έργα, ο κάθε μαθητής θα εργαζόταν ατομικά, φτιάχνοντας έναν πίνακα αποτελούμενο από 4 ασπρόμαυρες φωτογραφίες του εαυτού του και χρησιμοποιώντας λαδοπαστέλ θα έφτιαχναν το εφέ των γνωστών έργων του Andy Warhol.
Έχοντας συζητήσει για το κίνημα της ποπ αρτ και πώς στο επίκεντρό της βρισκόταν η καταναλωτική κουλτούρα, επεκτείναμε τις συζητήσεις μας γύρω από τις τάσεις και πώς αυτές μας επηρεάζουν με αποτέλεσμα να βλέπουμε γύρω μας σχεδόν πανομοιότυπους αθρώπους (εξωτερικά). Έχοντας σαν αφόρμηση τον πίνακα του Andy Warhol "Campbell's soup cans" συζητήσαμε για το πώς ο άνθρωπος πρέπει να σταματήσει να είναι εργοστασιακό προϊόν και να διαφοροποιηθεί. Τα παιδιά αποφάσισαν να δημιουρήσουν ένα "γλυπτό" με τα χρώματα της Ποπ Αρτ , που να αναπαριστά τη φιγούρα ενός ανθρώπου-η καθεμιά παρόμοια αλλά διαφορετική.
Οι πίνακες των παιδιών, οι αφισες και τα γλυπτά στήθηκαν σε μια άδεια αίθουσα δημιουργώντας την πρώτη μας έκθεση τέχνης. Στον μεγάλο μας τοίχο προβάλλαμε την guided tour του ψηφιακού μουσείου Pop Art που φτιάξαμε στο Artsteps.
Η έκθεση άνοιξε για γονεις και κατοίκους του χωριού για δύο μέρες και οι μαθητές ήταν σε θέση να περιγράψουν τα έργα τους και να δώσουν πληροφορίες σχετικά με το καλλιτεχνικό αυτό κίνημα αλλά και τις προσωπικές τους επιρροές.
στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]