menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από Δημοτικό Σχολείο Γόννων

Δημοτικό Σχολείο Γόννων

Δημ. Σχ. Γόννων: Έργο Τέχνης - Μια Φωνή Ειρήνης και Αλληλεγγύης

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (Μέλος της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Ε.Ε.Δ.Υ.Ε.) πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες Εικαστική Έκθεση, με θέμα «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος, δεν θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για την Ειρήνη και το δίκιο». Στο πλαίσιο της έκθεσης μαθητές/τριες της Ε' και ΣΤ΄ του Δημοτικού Σχολείου Γόννων με τη συμβολή μαθητών/τριών της Γ' Τάξης στο πλαίσιο του μαθήματος των Εικαστικών, υπό την εποπτεία της Εικαστικού Ευθυμίας Χριστοπούλου δημιούργησαν ομαδικό έργο, τοπόσημο μνήμης για τα 12.300 παιδιά που σκοτώθηκαν στην Γάζα.

Το έργο των παιδιών του σχολείου μας είναι ένα καλλιτέχνημα από παιδιά για παιδιά, εμπνευσμένο από το έργο του Πικάσο Γκερνίκα, που θεωρείται το πιο δυνατό έργο ζωγραφικής με αντιπολεμικό μήνυμα στην ιστορία. Η φρίκη του πολέμου μετουσιώθηκε σε ελπίδα και χρώμα, υπενθυμίζοντας μας ότι η χαρά και η αθωότητα θα ανατείλουν ξανά.

Ιστορικά στοιχεία: Στις 26 Απριλίου του 1937, κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου, η βασκική πόλη Γκερνίκα βομβαρδίστηκε και ισοπεδώθηκε από τα γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα σε ένδειξη υποστήριξης των εθνικιστικών δυνάμεων του Φράνκο που πολεμούσαν κατά της κυβέρνησης της δεύτερης ισπανικής δημοκρατίας. Το γεγονός αυτό έδωσε την αφορμή και την έμπνευση στον Πάμπλο Πικάσο να ζωγραφίσει την Γκερνίκα (Guernica).

Δημοτικό Σχολείο Γόννων

Δημ. Σχολείο Γόννων: Δράση «Γίνομαι Άτομο με Αναπηρία για’ Σένα»

Με σύνθημα "Γίνομαι Άτομο με Αναπηρία για' Σένα", η σχολική κοινότητα ενώθηκε με κοινό στόχο την ενημέρωση, την υποστήριξη και την ισότιμη μεταχείριση των ατόμων με αναπηρία.

Στο πρώτο μέρος της δράσης, ο κ. Βασίλειος Σίμος με μια μοναδική εισήγηση, ενημέρωσε τα παιδιά για τις διάφορες μορφές αναπηρίας με διαδραστικό τρόπο, ανοίγοντας έναν διάλογο για τα δικαιώματα των μαθητών/τριών με αναπηρία για ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις δραστηριότητες της εκπαίδευσης και της ανθρώπινης ζωής γενικά.

Μέσα από συζητήσεις και την προβολή βίντεο, τα παιδιά κατανόησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν άτομα με αναπηρία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή.

Στο δεύτερο μέρος, η κ. Παναγιώτα Κούρτη καθοδήγησε με μαεστρία τα παιδιά σε βιωματικές δραστηριότητες για να αντιληφθούν τι σημαίνει να είσαι άτομο με αναπηρία.

Οι μαθητές/ τριες των Α’ και Β’ τάξεων υλοποίησαν δραστηριότητες που τους έκαναν να αισθανθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άτομα με προβλήματα όρασης. Η δράση αυτή ενίσχυσε τον σεβασμό για τη μαθητική ετερογένεια και ενθάρρυνε την καταπολέμηση στερεοτύπων και προκαταλήψεων εντός της σχολικής κοινότητας.

Οι μαθητές/τριες της Γ' τάξης υλοποίησαν δραστηριότητα διάβασμα χειλιών για να βιώσουν την κωφαλαλία. Μέσω ανάγνωσης κειμένων μικρής έκτασης σε ζευγάρια, οι μαθητές/τριες παρουσίασαν το κείμενο με χειλεανάγνωση, ενώ το ζευγάρι τους προσπαθούσε να μαντέψει το ζευγάρι.

Οι μα

θητές/τριες της Ε’ τάξης συμμετείχαν σε μια ομαδική δραστηριότητα ζωγραφίζοντας σκίτσα χωρίς χέρια "Ζωγραφική με το στόμα" ότι δεν εμποδίζει η αναπηρία να κάνουμε τα όνειρα μας πραγματικότητα!

Επίσης, υλοποιήθηκαν αθλητικές δραστηριότητες στον αύλειο χώρο του σχολείου. Μαθητές/τριες βίωσαν τη τύφλωση, έχοντας τους οδηγούς τους, έκαναν έναν περίπατο. Μετά ακολούθησε η δραστηριότητα των τάξεων Ε’ και ΣΤ’, όπου οι μαθητές/τριες παίξανε βόλεϊ καθιστοί! 

Σε αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές/τριες βίωσαν την κινητική αναπηρία και νιώσαν πως νίωθουν οι άνθρωποι που είναι καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια.

Δημοτικό Σχολείο Γόννων

Δημ. Σχ. Γόννων: Ανεπανάληπτη Εκπαιδευτική Αποστολή στην Κορυτσά.. Ένα ταξίδι-μια Αδελφοποίηση που ένωσε πολιτισμούς και καρδιές

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό ταξίδι του Δημοτικού Σχολείου Γόννων στην Κορυτσά της Αλβανίας, από τις 21 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της Αδελφοποίησης με τα Ελληνοαλβανικά Εκπαιδευτήρια «Όμηρος». Το Δημοτικό Σχολείο Γόννων είναι το πρώτο δημοτικό σχολείο της Θεσσαλίας που επισκέφθηκε την περιοχή της Αλβανίας.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η ελληνική αποστολή συμμετείχε σε πλήθος δραστηριοτήτων που περιελάμβαναν επισκέψεις, παρουσιάσεις και πολιτιστικές ανταλλαγές. Η πρώτη Διεθνής Συνάντηση με τα Ελληνοαλβανικά Εκπαιδευτήρια «Όμηρος» αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών των δύο χωρών, με την παρουσίαση της κωμωδίας «Λυσιστράτη» από τους/τις μαθητές/τριες της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γόννων να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σημεία της επίσκεψης!

Μέλη της ελληνικής αποστολής ήταν ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Παναγιώτης Γκατζόγιας, ο Πρόεδρος Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Βασίλειος Σίμος, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Αικατερίνη Καραγιώργου, αντιπροσωπεία δώδεκα μαθητών/τριών της Ε’ τάξης, συνοδευόμενα από τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Γόννων κ. Αποστολίνα Σαΐτη και τους εκπαιδευτικούς Δημήτριο Σιόζιο, Χριστόδουλο Τσιούρβα, Ειρήνη Ζγούρη, Αικατερίνη Πούλιου, Παρασκευή Τσιούρβα και τους γονείς των μαθητών/τριών. Η Αδελφοποίηση των δύο σχολείων πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Γόννων κ. Αποστολίνας Σαΐτη σε συνεργασία με τη Διευθύντρια των Εκπαιδευτηρίων Όμηρος Κορυτσάς κ. Αθηνά Σιδέρη, υπό την αιγίδα του Δήμου Τεμπών και με την αγαστή συνεργασία με το Δήμαρχο Τεμπών κ. Γεώργιο Μανώλη και οδήγησε σε μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία στην οποία η εκπαίδευση ένωσε δύο λαούς αξιοποιώντας τον ελληνικό πολιτισμό ως καινοτόμο πόρο μάθησης και διαπολιτισμικής κατανόησης. Στον τομέα της δικτύωσης με το Ελληνικό Προξενείο της Κορυτσάς και στην εν γένει προβολή της δράσης συνέβαλε σημαντικά ο επικοινωνιολόγος κ. Δημήτριος Μαραγκός, συνεργάτης του σχολείου.

Ο Έλληνας Πρόξενος κ. Νικόλαος Γιωτόπουλος και ο κ. Ευθύμιος Μάνος υποδέχτηκε την ελληνική αποστολή. Σε συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορυτσάς κ. Ιωάννη Πελούσι, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα θρησκείας και πίστης. Στον Πρόξενο και στον Μητροπολίτη Κορυτσάς παραδόθηκαν δώρα από τη Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Γόννων κ. Αποστολίνα Σαΐτη, το Δήμαρχο Τεμπών κ. Γεώργιο Μανώλη και από τη Δ/ντρια Α/θμιας Εκπ/σης Λάρισας κ. Αικατερίνη Καραγιώργου.

Στα Ελλληνοαλβανικά Εκπαιδευτήρια «Όμηρος» την ελληνική αποστολή υποδέχτηκε η Δ/ντρια του σχολείου κ. Αθηνά Σιδέρη και η εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας κ. Ανατολή Βροχαρίδου, παρουσία του Έλληνα Πρόξενου κ. Γιωτόπουλου και του Συντονιστή Εκπαίδευσης Αλβανίας κ. Γεώργιου Μπέστια. Πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή δώρων, παρουσίαση των δύο σχολείων καθώς και του προγράμματος e-Twinning που υλοποιείται με τίτλο «Schools Connected by Culture». Τις δύο ημέρες στο σχολείο «Όμηρος» οι μαθητές/τριες της Ε’ Τάξης παρουσίασαν με μοναδικό τρόπο την κωμωδία του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» γεμίζοντας την ελληνική αποστολή υπερηφάνεια και συγκίνηση. Για την προετοιμασία του εξαιρετικού θεατρικού υπεύθυνος ήταν ο δάσκαλος της Ε’ τάξης κ. Σιόζιος ο οποίος και τη διασκεύασε με δεξιοτεχνία! Στο θεατρικό συνέβαλε σημαντικά η θεατρολόγος του σχολείου κ. Ζγούρη. Οι μαθητές/τριες των δύο σχολείων δημιούργησαν κοινό έργο για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών-σχολείων. Η χορωδία των μαθητών/τριών της Ε’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γόννων ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο τραγούδια με χρώμα Ελλάδας υπό την καθοδήγηση του κ. Σιόζιου ενώ στο τέλος οι μαθητές/τριων των δύο σχολείων ερμήνευσαν από κοινού ένα τραγούδι. Στην αυλή του σχολείου οι δώδεκα μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Γόννων φορώντας παραδοσιακές φορεσιές χόρεψαν ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια τα οποία είχαν προετοιμάσει εντατικά με την καθοδήγηση του γυμναστή κ. Χριστόδουλου Τσιούρβα ξεσηκώνοντας τους/τις 510 μαθητές/τριες των Ελληνοαλβανικών Εκπαιδευτηρίων «Όμηρος», η μουσική και ο χορός ένωσαν τους μαθητές/τριες των δύο σχολείων. Οι δασκάλες κ. Πούλιου και κ. Τσιούρβα συνέβαλαν σημαντικά στην ενδυματολογική προετοιμασία των μαθητών/τριών καθώς και στο παραδοσιακό γεύμα. Συγκινητικές ήταν οι τελευταίες στιγμές στο σχολείο «Όμηρος» όπου οι μαθητές/τριες των δύο σχολείων κλαίγοντας είπαν «αντίο» με την ελπίδα να συναντηθούν στην Ελλάδα και στο Δημοτικό Σχολείο Γόννων σύντομα.

Σε ειδική εκδήλωση παρουσιάσθηκαν στους γονείς των παιδιών το θεατρικό, η χορωδία και οι χοροί γεμίζοντάς τους συγκίνηση και υπερηφάνεια για τα παιδιά τους που λειτούργησαν ως πρεσβευτές της χώρας και του τόπου τους. Τέλος πραγματοποιήθηκε παραδοσιακό γλέντι Τέλος πραγματοποιήθηκε παραδοσιακό γλέντι παρουσία Ελλήνων Ομογενών της Αλβανίας, στο οποίο αφιλοκερδώς συμμετείχαν οι μουσικοί: Δημήτρης Παράσχος (κλαρίνο), Θάνος Ρούμπος (βιολί), Φώτης Τράσιας (τραγούδι), Νίκος Ζιώγας (ακορντεόν), Αντώνης Παπαδόπουλος (ντέφι) στο πλαίσιο ενίσχυσης του πολιτιστικού αντίκτυπου της Αδελφοποίησης.

Η Ελληνική Αποστολή επισκέφθηκε την ιστορική κοινότητα της Μοσχόπολης η οποία αποτελεί σημαντικό ιστορικό, πολιτιστικό και τουριστικό κέντρο. Ο παπα-Θωμάς συγγενής της θεατρολόγου κ. Ζγούρη, συνάντησε την ελληνική αποστολή και συζήτησε μαζί της για την ιστορία και τη μυσταγωγία του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, η οποία ήταν απερίγραπτη. Η ελληνική αποστολή βίωσε τη δύναμη της ορθόδοξης πίστης. Στον Καθεδρικό Ναό της Κορυτσάς πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία στα Ελληνικά και στα Αλβανικά στην οποία ο εκπαιδευτικός κ. Τσιούρβας έψαλε.

Δημοτικό Σχολείο Γόννων

Δημ. Σχ. Γόννων: Πολιτιστική Γέφυρα Ελλάδας-Βορείου Μακεδονίας «Οι Πρεσβευτές των Γόννων» σε ένα μοναδικό εκπαιδευτικό ταξίδι στη Μπίτολα υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος

Το Δημοτικό Σχολείο Γόννων, σε μια σημαντική εκπαιδευτική πρωτοβουλία, διοργάνωσε ένα μοναδικό εκπαιδευτικό ταξίδι για τους/τις μαθητές/τριες της Στ’ Τάξης στο Μοναστήρι της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στις 25 και 26 Απριλίου 2024 υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Μοναστήρι και σε συνεργασία με τον Γενικό Πρόξενο κ. Αλέξανδρο Βιδούρη. Της αποστολής ηγήθηκαν η Διευθύντρια του σχολείου, κ. Αποστολίνα Σαΐτη, ο δάσκαλος της τάξης κ. Γεώργιος Αλεξανδρής και η εκπαιδευτικός μουσικής κ. Θεοδώρα Κολτσίδα.

Η εκπαιδευτική δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου Διεθνούς Θεματικού Δικτύου «Τα Παιδιά Πρεσβευτές του Τόπου τους», που έχει ιδρύσει και συντονίζει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και του Πολιτιστικού Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων με τίτλο «Τουριστικός Οδηγός Δήμου Τεμπών». Η δράση αυτή αποσκοπεί στην ανάπτυξη των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των νέων της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, μέσα από την κοινή εμπειρία και την πολιτιστική ανταλλαγή.

Ο Γοννιώτης επιχειρηματίας κ. Γρηγόρης Παπαγεωργίου συνέβαλε στην υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος καθώς ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα της κ. Σαΐτη εξασφαλίζοντας τη δωρεάν μετακίνηση της αποστολής του σχολείου στο Μοναστήρι. Ο κ. Δημήτριος Μαραγκός, Επικοινωνιολόγος και εξαίρετος συνεργάτης του σχολείου, συνέβαλε καθοριστικά από την αρχή μέχρι το τέλος στην επιτυχή υλοποίηση της εκπαιδευτικής δράσης σε συνεργασία με την κ. Σοφία Φιλιππίδου, Πρέσβη της Ελλάδας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η εκπαιδευτική αυτή αποστολή υλοποιήθηκε χάρη στην κρίσιμη συμβολή του Συλλόγου Φιλίας και Συνεργασίας με την Ελλάδα «Πελαγονία». Την οργάνωση των δραστηριοτήτων συντόνισαν ο Πρόεδρος της Πελαγονίας κ. Ευγένιος Ρίστεβσκι, ο Αντιπρόεδρος και δάσκαλος ελληνικής γλώσσας κ. Κρίστιαν Βελιάνοβ, και η δασκάλα ελληνικής γλώσσας κ. Μαρία Βασίλεβσκα, οι οποίοι έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην επιτυχή διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών.

Η εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μοναστήρι, όπου μαθητές/τριες του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας του Συλλόγου «Πελαγονία» καλωσόρισαν με τραγούδια τους νέους φίλους και τις νέες φίλες από  την Ελλάδα. Οι μαθητές/τριες της Στ’ τάξης από τους Γόννους παρουσίασαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τοπική πολιτιστική κληρονομιά των Γόννων, προβάλλοντας δείγματα του ελληνικού πολιτισμού, χορών, τραγουδιών και της χρήσης της ελληνικής γλώσσας, τοπικών γεύσεων και προσέφεραν ενθύμια της πρώτης τους συνάντησης στο Μοναστήρι με τη μινιατούρα παλιού θρανίου του Μουσείου Σχολικής Ζωής Γόννων που με μεράκι φιλοτέχνησε ο κ. Γεώργιος Αλεξανδρής να κερδίζει τις εντυπώσεις! Τα παιδιά από τους Γόννους και τα παιδιά της Πελαγονίας τραγούδησαν και χόρεψαν μαζί στο τέλος της εκδήλωσης. Την όλη δράση εγκαινίασε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Βιδούρης, ο οποίος τόνισε τη σημαντικότητα της ενίσχυσης των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ παιδιών και νέων της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ατζέντα της επίσκεψης και οι κεντρικοί άξονες της εκπαιδευτικής δράσης, στόχευαν στην ενίσχυση της διαπολιτισμικής κατανόησης και της επαφής με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις άλλων χωρών, προωθώντας την κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό.

Σε αυτό συνέβαλαν οι επισκέψεις σε δύο δημοτικά σχολεία της πόλης του Μοναστηρίου, του «Γκότσε Ντέλτσεβ» και του «Κλίμεντ Όχριντσκι» όπου οι Διευθύντριες, οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί, τους υποδέχτηκαν θερμά, με πλούσια προγράμματα, κοινές δραστηριότητες και δώρα  που είχαν ετοιμάσει ειδικά για αυτή την περίσταση.

Στο σχολείο «Γκότσε Ντέλτσεβ» η Διευθύντρια κ. Natasha Stavrevska και οι συνεργάτες της είχαν προετοιμάσει γιορτή για τον πολιούχο την οποία παρακολούθησαν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί. Έπειτα οι μαθητές/τριες των δύο σχολείων έκαναν κοινό έργο ζωγραφικής πάνω σε ύφασμα με τα λογότυπα των σχολείων. Στο τέλος πραγματοποιήθηκε μια συγκινητική ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο σχολείων.

Αντίστοιχα η Διευθύντρια κ. Gordana Atanasova του σχολείου «Κλίμεντ Όχριντσκι», προετοίμασε με τους συνεργάτες της θερμότατη υποδοχή στην ελληνική αποστολή με τη χορωδία του σχολείου να τραγουδάει παραδοσιακά τραγούδια του Μοναστηρίου. Οι μαθητές/τριες των Γόννων τραγούδησαν ελληνικά και χόρεψαν προσκαλώντας τα παιδιά του σχολείου υποδοχής να χορέψουν μαζί τους. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε περιήγηση και εργαστήρια μας τους μαθητές/τριες των δύο σχολείων. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στα δύο σχολεία δόθηκε χρόνος στα παιδιά για αλληλεπίδραση και ανάπτυξη αυτής της διεθνούς συνεργασίας.

Οι μαθητές/τριες από τους Γόννους με ξεναγό τον Πρόεδρο της «Πελαγονίας» κ. Ευγένιο Ρίστεβσκι επισκέφτηκαν και τον αρχαιολογικό χώρο «Ηράκλεια», τον εκθεσιακό χώρο της Παιδικής Εικαστικής Αποικίας «Μικρή Μονμάρτρη της Μπίτολα» και γοητεύτηκαν ιδιαίτερα από τις βόλτες στο Shirok Sokak και τα γύρω στενά του.

Τέλος, πριν από το πέρας αυτών των δύο αξέχαστων ημερών, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας από τον Πρόεδρο της «Πελαγονίας» κ. Ευγένιο Ρίστεβσκι, τον Αντιπρόεδρο και κ. Κρίστιαν Βελιάνοβ του Συλλόγου και της Διευθύντριας του Δημοτικού Σχολείου Γόννων κ. Αποστολίνας Σαΐτη, στους χώρους του Συλλόγου, το οποίο προβλέπει συνέχεια και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας