menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Για το κλίμα που αλλάζει

Με αφορμή τα ενδιαφέροντα των παιδιών αναπτύχθηκαν δύο σχέδια εργασίας σε δύο τμήματα του Νηπιαγωγείου μας. Το ένα τμήμα ασχολήθηκε με τις έντονες και απότομες μεταβολές του καιρού ενώ το άλλο με το να γνωρίσουν τις μέλισσες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, τα παιδιά με τη βοήθεια Μετεωρολόγου που επισκέφτηκε την τάξη τους, διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στον καιρό οφείλονταν στην κλιματική αλλαγή. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το άλλο τμήμα για να το ενημερώσουν με αφίσες για το πώς το φαινόμενο επηρεάζει την χλωρίδα και την πανίδα. Το άλλο τμήμα με τη σειρά του ερεύνησε πώς το φαινόμενο αυτό επηρεάζει συγκεκριμένα τις μέλισσες. Με τη βοήθεια Μελισσοκόμου, σκέφτηκαν τρόπους ώστε να βοηθήσουν τις μέλισσες που ζουν στο αστικό περιβάλλον και να ενισχύσουν την διαδικασία της επικονίασης. Έτσι, δημιούργησαν τις δικές τους σποροβόμβες και αφίσες για το πώς φτιάχνονται ώστε όλοι να μπορέσουν να κάνουν μία μικρή δράση με αυτό το σκοπό.  

Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

"Η ζωή στον πάγο" Συνεργασία με σχολείο της Ρωσίας

Στο πλαίσιο του project μας ‘Η ζωή στον πάγο’, ξεκινήσαμε με τα παιδιά ένα ταξίδι προς τη γνώση, προσπαθώντας να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τη ζωή σε χώρες που έχουν πιο ψυχρό κλίμα από εμάς. Αναζητώντας πληροφορίες σε βιβλία αλλά και στο διαδίκτυο, ανακαλύψαμε πολλές χώρες όπου ο χειμώνας είναι βαρύς και αρκετά διαφορετικός από τον χειμώνα που γνωρίζουμε εμείς στη χώρα μας.  

Με αυτό σαν αφορμή, μας δόθηκε η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με ένα σχολείο της Ρωσίας και τα παιδιά να μοιραστούν γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με τη ζωή τους το χειμώνα. Τα παιδιά συγκέντρωσαν τις απορίες τους και τις καταγράψαμε. Άραγε τι τρώνε στη Ρωσία; Τι ρούχα φορούν; Τι παιχνίδια παίζουν και πώς βγαίνουν έξω στο διάλειμμα εάν υπάρχει τόσο χιόνι; Οι μικροί μας διαδικτυακοί φίλοι ήταν πρόθυμοι να ετοιμάσουν για εμάς μια παρουσίαση απαντώντας σε όλες μας τις ερωτήσεις! Ακόμη, οργανώθηκε από κοινού μια βίντεο-κλήση κατά την οποία τα παιδιά  είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ανταλλάξουν ιδέες. 

 Η αλληλεπίδραση αυτή ήταν μία όμορφη ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πόσο διαφορετικοί μπορεί να είμαστε, αλλά ταυτόχρονα και πόσο ίδιοι. Η ανάγκη για παιχνίδι και επαφή με τη φύση ήταν ένα από τα κοινά μας σημεία. Κοινή ωστόσο ήταν για όλους μας και η αλλαγή που επιφέρει στη ζωή μας η κλιματική αλλαγή. Πράγματι, τόσο τα παιδιά της Ρωσίας όσο και εμείς εδώ στην Ελλάδα διαπιστώνουμε ολοένα και θερμότερους χειμώνες συγκριτικά με αυτούς που βίωσαν οι γονείς ή οι παππούδες μας. Αυτό είναι αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη μας και του σύγχρονου τρόπου ζωής. 

Η επικοινωνία μας με το σχολείο της Ρωσίας αποτέλεσε για εμάς το έναυσμα να ανακαλύψουμε ολοένα και περισσότερα για τη ζωή σε κρύες χώρες και να μελετήσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα. Αναγνωρίζοντας καθημερινές μας συνήθειες που επιβαρύνουν τον πλανήτη, όπως η σπατάλη του νερού, ο μεγάλος όγκος σκουπιδιών, η υπερκατανάλωση και η ρύπανση, συνειδητοποιήσαμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε κι εμείς οι ίδιοι διαφορετικά για να σώσουμε τη γη μας. 

Μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν τα παιδιά αντιλήφθηκαν τις καταστροφικές συνέπειες που έχει η κλιματική αλλαγή τόσο στη στεριά μα βασικά στη θάλασσα και θέλησαν να βοηθήσουν. Έτσι λοιπόν φτιάξαμε μια ομαδική αφίσα με συμβουλές για το πώς να βοηθήσουμε τον πλανήτη και, έπειτα από ψηφοφορία, αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε έναν πιγκουίνο υποστηρίζοντας το έργο της WWF για την προστασία των ζώων της Αρκτικής. Το λιώσιμο των πάγων απειλεί τόσο τον άνθρωπο, όσο και τα ζώα και την ισορροπία στον πλανήτη μας. Η ενημέρωση ωστόσο και η ευαισθητοποίηση των παιδιών μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.

Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Οι Πόλεις των ονείρων μας

Με αφορμή το παιχνίδι το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών, και αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες τους και  τις ανάγκες της κοινότητας στην οποία ανήκουν, τα παιδιά συνεργάστηκαν για έναν κοινό σκοπό, τη δημιουργία βιώσιμων πόλεων χωρίς αποκλεισμούς. Σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα τα παιδιά ,συνέλεξαν παιχνίδια με σκοπό να τα προσφέρουν στην κοινότητα ώστε όλα τους να έχουν πρόσβαση στο παιχνίδι. Στην συνέχεια, δημιούργησαν την παιδική χαρά των ονείρων τους με σκοπό να κατασκευάσουν οι υπεύθυνοι της κοινότητας παιδικές χαρές του μέλλοντος με βιώσιμα υλικά για το περιβάλλον. Επιπλέον, τα παιδιά πραγματοποίησαν  δράσεις σε υπαίθριους χώρους της κοινότητας προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία σχετικά με την καθαριότητα αυτών. Κατά την διάρκεια της έρευνας αυτής, τα παιδιά προβληματίστηκαν με τα σκουπίδια που βρήκαν εκεί, ενώ παράλληλα κατέγραψαν και τις ανάγκες των χώρων αυτών. Τέλος, ενημέρωσαν τον Δήμο  για τα αποτελέσματα της έρευνας τους. 

Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Μηχανές με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - Δημιουργούμε δικές μας μηχανές

Λειτουργία μηχανών με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 

Δημιουργούμε αεροπλάνα με μπαταρία και μοτερ. Συζητήσαμε για την αρνητική επίδραση της μπαταρίας, καθώς και τη βενζίνης/ πετρέλαιο στο περιβάλλον και αναζητήσαμε διαφορετικές πηγές ενέργειας. Αναφερθήκαμε στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια και πειραματιστήκαμε με τη δεύτερη.  

Φτιάχνουμε το δικό μας Water Wall χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά και μη. Ανακαλύψαμε διαφορετικούς τρόπους με τους όποιους μπορούμε να παράγουμε ενέργεια μέσα από την κίνηση του νερού. 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας