menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
Η αύξηση των ποσοστών της εφηβικής παραβατικότητας, τα συχνά φαινόμενα έμφυλης βίας, τα σεξιστικά μηνύματα που προβάλλονται από δημοφιλή είδη μουσικής κι όχι μόνο, κάνουν επιτακτική την ανάγκη ευαισθητοποίησης των μαθητών και των μαθητριών σε θέματα ισότητας, δικαιοσύνης, συμπερίληψης, σεβασμού και ενσυναίσθησης.
Στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενεργών και ευαισθητοποιημένων πολιτών και με αφορμή την Ενότητα 3 της Νεοελληνικής Γλώσσας Γ’ Γυμνασίου, «Είμαστε όλοι ίδιοι. Είμαστε διαφορετικοί» και τα κεφάλαια της Βιολογίας για το μυοσκελετικό, αποφασίσαμε, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό “Bravo School” στην κατηγορία «Μαθητική Δημιουργία». Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους, χωριστήκαμε σε ομάδες με βάση τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά μας. Κάποιες ομάδες μαθητών-ριών ανέλαβαν να αναζητήσουν και να καταγράψουν στερεοτυπικές εκφράσεις του καθημερινού λόγου που επιβάλλουν στον άντρα και τη γυναίκα, αντίστοιχα, έναν συγκεκριμένο κοινωνικό ρόλο, ενώ οι υπόλοιπες ομάδες μαθητών-ριών ανέλαβαν να συνεργαστούν για το εικαστικό κομμάτι της εργασίας, προσπαθώντας να αποτυπώσουν στο χαρτί με συγκεκριμένους συμβολισμούς, τη βιολογική ισότητα και την κοινωνική ανισότητα των φύλων. Συγκεκριμένα, η ζωγραφιά βασίζεται στην αντίθεση άσπρου μαύρου για να δηλώσει το καλό και το καλό ( Γιν και Γιανγκ), όπως αυτό εκφράζεται στην κοινωνική πραγματικότητα που, ενώ έχει θεσμοθετημένη και νομικά κατοχυρωμένη την ισότητα των φύλων, στην πράξη βλέπουμε καθημερινά αποκλίσεις π.χ. μισθολογικές διαφορές, άνιση εκπροσώπηση στον πολιτικό βίο και σε θεσμικές θέσεις, έμφυλη βία κλπ. Στο στάδιο της σύνθεσης της τελικής εργασίας οι μαθητές και οι μαθήτριες αντιστοίχισαν τις στερεοτυπικές εκφράσεις στο βιολογικό φύλο που τις υπόκειται, προσπαθώντας να αναδείξουν την κοινωνική ανισότητα και αδικία. Παράλληλα τα παιδιά ανέδειξαν τις ομοιότητες που έχει το μυϊκό και το σκελετικό σύστημα του ανθρώπου ανεξάρτητα το φύλο. Επιπροσθέτως προστέθηκε το όργανο της καρδιάς που η λειτουργία του είναι κοινή και για τα δύο φύλα, χτυπώντας 100.000 φορές τη μέρα και αντλώντας αίμα σε όλο τον οργανισμό.
στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]