menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 2o ΓΕΛ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

2o ΓΕΛ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Αειφορικός περίπατος στη γειτονιά μας

Η παρούσα εκπαιδευτική δράση υλοποιήθηκε με βάση τις αρχές της βιωματικής και συνεργατικής μάθησης, εντάσσοντας ψηφιακά μέσα, τέχνη και ιστορικό υλικό σε ένα ενιαίο παιδαγωγικό σχήμα. Η δράση ακολούθησε τρεις βασικές φάσεις: α) προετοιμασία στην τάξη, β) εκπαιδευτικός περίπατος, γ) αναστοχασμός και αξιολόγηση.
Α. Προετοιμασία στην τάξη
Η πρώτη φάση είχε στόχο την εισαγωγή των μαθητών στο περιεχόμενο της δράσης, τη δημιουργία κινήτρων και την εξοικείωσή τους με την ιστορική μνήμη της Σταυρούπολης. Αρχικά δημιουργήθηκε ένα σύντομο βίντεο με φωτογραφίες της
παλιάς Σταυρούπολης. Το υλικό αυτό προερχόταν από κάδρα του σχολείου και παρείχε μια ιστορική-εικονική αφήγηση του τόπου. Η δραστηριότητα στόχευε στην ενεργοποίηση της προϋπάρχουσας γνώσης και της συναισθηματικής σύνδεσης με τον τόπο. Επιλέχθηκαν στη συνέχεια τα ακόλουθα σημεία της γειτονιά μας:

  1. Θαλάματα
  2. Χρήστος Τσακίρης
  3. Ψυχιατρείο Σταυρούπολης
  4. Αγωγός νερού
  5. Σινεμά Σταυρουπόλ
  6. Φωτογραφείο
  7. Ταφόπλακα Εβραίων
  8. Στρατόπεδο Παύλου Μελά
  9. Καπναποθήκες
  10. Δενδροπόταμος
  11. Οδός Λαγκαδά

Οι μαθητές σε ομάδες σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς αναζήτησαν πηγές και ψηφιακούς πόρους για κάθε σημείο.

Δημιουργήθηκαν χάρτης σε μορφή puzzle και qrcodes για μια παιχνιώδη εισαγωγή στον περίπατο με αξιοποίηση των φωτογραφιών που υπάρχουν στους τοίχους του σχολείου.

Β. Οργάνωση περιπάτου στο πεδίο

Σε κάθε σταθμό η δράση ακολουθούσε την εξής δομή:

Παρουσίαση πληροφοριών από τους ίδιους τους μαθητές, βασισμένη σε ιστορικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και πολιτισμικά στοιχεία. Το κείμενο είχε προετοιμαστεί στην τάξη.  Αντιπαραβολή παρελθόντος-παρόντος μέσω φωτογραφιών: Οι μαθητές κρατούσαν παλιές φωτογραφίες και τις αντιπαρέβαλλαν με τη σύγχρονη εικόνα του χώρου. Θεατρικά δρώμενα και μονόπρακτα: Μικρές παραστάσεις εμπνευσμένες από ιστορικά γεγονότα ή την καθημερινή ζωή της παλιάς Σταυρούπολης. Μουσικές παρεμβάσεις: Τραγούδια από τη σχολική χορωδία, σχετικά με την τοπική ιστορία ή τον πολιτισμό.  Ανοιχτή συζήτηση: Δίνεται χρόνος για ανταλλαγή απόψεων,συναισθημάτων και συσχετισμών με το σήμερα. Η φάση αυτή ενίσχυσε τη συναισθηματική εμπλοκή, την κατανόηση της συνέχειας του χρόνου, αλλά και τη συλλογική ερμηνεία του χώρου ως μνήμης και εμπειρίας.

Γ. Επιστροφή στο σχολείο – Επεξεργασία εμπειριών- Αναστοχασμός

Οι μαθητές συμμετείχαν σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό. Το παιχνίδι περιλάμβανε ερωτήσεις, προκλήσεις και δραστηριότητες σχετικές με όσα έμαθαν στους σταθμούς. Μέσω του παιχνιδιού καλλιεργήθηκε η επανάληψη, η συνεργασία και η δημιουργική σύνδεση της πληροφορίας

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας