menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 2o Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

2o Δημοτικό Σχολείο Ηράκλειας Σερρών

Όμορφη Λίμνη Κερκίνη

Με αφορμή την δημιουργία Ευρωπαϊκού Δικτύου για τις Λίμνες με την ονομασία nEUlakes network που ξεκίνησε ύστερα από ένα φεστιβάλ για τις λίμνες (Festival dei Leghi) στη λίμνη Iseo, στην Ιταλία (2010) , οι συμμετέχοντες στο Δίκτυο έχουν ως στόχο την προβολή και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των λιμνών της περιοχής η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αναβάθμιση ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών. Συγκεκριμένα μέσω του προγράμματος ERASMUS+ KA2, “H2O, Think and act for water” με κωδικό αριθμό 2021-1-FR01-KA220-SCH-000034470 2020, που αφορά «Συμπράξεις ανταλλαγών μεταξύ σχολείων ΚΑ220 οι Έλληνες μαθητές του 2ου Δ.Σ. Ηράκλειας Σερρών σε συνεργασία με τους ξένους εταίρους τους από την Ιταλία (Centro Informativo G. Zardanelli, στην πόλη Brescia), Γαλλία (OGEC, Collège Jeanne d’Arc, στην πόλη Pont de Beauvoisin) και Πορτογαλία (Municipio de Regengos de Monzaraz, Partnerhotel Formaçᾶo, στην πόλη Regengos de Monzaraz) συμμετέχουν σε δραστηριότητες που προβάλουν περιβαλλοντικές ομορφιές από τις λίμνες στις περιοχές αυτές. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις λίμνες: Κερκίνη στην Ελλάδα, Aiguebelette στη Γαλλία, Iseo στην Ιταλία και Alqueva στην Πορτογαλία.

Γι’αυτόν τον λόγο οι μαθητές φιλοτέχνησαν ενημερωτικές πινακίδες για την λίμνη Κερκίνη.  Συγκεκριμένα, κατά τον τρίτο χρόνο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ (Ιανουάριος – Μάρτιος 2024) σε συνεργασία με το Παράρτημα Κερκίνης που έχει ενσωματωθεί στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ και με τους μαθητές της Ε και Στ τάξης αφορά τη δημιουργία και κατασκευή πινακίδων με χαρακτηριστικά είδη της βιοποικιλότητας που απαντώνται στην περιοχή. Με την καθοδήγηση της Dr. Καλλιόπης Κωνσταντίνου, διευθύντρια, της Αικατερίνης Σύκα, καθηγήτρια εικαστικών, της Σταματούλας Μακρυπούλια, καθηγήτρια γαλλικών, της Ιωάννας Τζουβάρα, δασκάλα Ε τάξης και της Δήμητρας Κώτσου, δασκάλα Στ τάξης οι μαθητές πραγματοποίησαν καλλιτεχνικές δημιουργίες (ποιήματα haïku στα ελληνικά με μετάφραση στα γαλλικά και αγγλικά που συνοδεύονται από ζωγραφιές) ώστε να στολίζουν δημιουργικά πινακίδες που θα τοποθετηθούν στις βάρκες οι οποίες κάνουν το γύρο της λίμνης Κερκίνης. Με την ανάγνωση του γραμμωτού κώδικα (qr code) από ψηφιακή συσκευή ο επισκέπτης της λίμνης θα έχει την δυνατότητα να κατευθυνθεί στην ιστοσελίδα του 2ου Δ.Σ. Ηράκλειας (https://2dim-irakl.gr/  ) ώστε να διαβάσει πληροφορίες στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά σχετικά με τον οργανισμό που προβάλλεται καθώς και την μετάφραση του ποιήματος haïku  στα αγγλικά και γαλλικά. Τα haïku είναι η πιο μικρή μορφή ποίησης στον κόσμο, πρόκειται για ένα μικρό ιαπωνικό ποίημα που αποτελείται από 3 στίχους με 17 συλλαβές (1ος στίχος  : 5 συλλαβές, 2ος στίχος: 7 συλλαβές, 3ος στίχος: συλλαβές) και προβάλει εικόνες της φύσης και συναισθήματα.Οι μαθητές μας έγραψαν haïku για το βουβάλι, το φλαμίνγκο, τη χουλιαρομύτα, το νούφαρο, την νανόχηνα, τον μελισσοφάγο, τη βίδρα και τον ερωδιό και ζωγράφισαν αυτούς τους οργανισμούς εμπνευσμένοι από φωτογραφίες που παρέθεσε το Παράρτημα Κερκίνης.

Επίσης δημιούργησαν οπτικο-ακουστικό υλικό  - βίντεο που προβάλει τις ομορφιές της λίμνης στην αγγλική και γαλλική γλώσσα με θέμα "Τι μας προσφέρει η λίμνη Κερκίνη και ποια τα οφέλη της".

διαθέσιμο στην ιστοσελίδα https://www.youtube.com/watch?v=PeMsmJxB3u0 

Για την υλοποίηση της δημιουργίας του οπτικο-ακουστικού υλικού και προβολή του βίντεο υπάρχει η έγκριση των γονέων των μαθητών μας.

Στο οπτικο-ακουστικό υλικό χρησιμοποιείται μουσική από 

Βαγγέλης Παπαθανασίου, Bon Voyage

Σταμάτης Σπανουδάκης, Τα κύματα

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας