menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
Η συμμετοχή σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα e Twinning ανταλλαγής χριστουγεννιάτικων καρτών έχει πολλαπλά οφέλη.
Οι μαθητές/τριες του Στ'2 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου συμμετείχαν στο ετήσιο πρόγραμμα φιλαναγνωσίας "Λογοτεχνικές διαδρομές στην ιστορία" που συνδιοργάνωσαν η βιβλιοθήκη Πτολεμαϊδας, η διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας διεύθυνσης νομού Κοζάνης, η σχολική βιβλιοθήκη "Book Busters" του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, η σχολική βιβλιοθήκη του 5ου Γυμνασίου Πτολεμαϊδας, το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαίδας και η Θεατρική Αναζήτηση. Καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος είχαμε άμεση επικοινωνία με την υπεύθυνη του προγράμματος την κυρία Σοφία Καλμανίδου και η εκπαιδευτικός της τάξης παρακολούθησε όλες τις επιμορφωτικές συναντήσεις για την πορεία και την εξέλιξη του εκπαιδευτικού προγράμματος. Επίσης, συμμετείχαμε στην ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε για αυτό τον σκοπό: https://logotexnikes-diadromes.gr/
Διαβάσαμε στην τάξη μας το αξιόλογο βιβλίο "Ο καιρός της σοκολάτας" της σπουδαίας συγγραφέως, Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, το οποίο περιλαμβάνει διηγήματα βασισμένα σε πραγματικά περιστατικά, που ίσως να φαίνονται απίστευτα αλλά πίσω τους κρύβεται ένα κομμάτι της νεότερης ιστορίας, τα χρόνια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, τα χρόνια της γερμανικής κατοχής στην Αθήνα. Το βιβλίο συνεπήρε όλους τους/τις μαθητές/τριες που συμμετείχαν και ταξιδέψαμε σε μία εποχή πολύ σημαντική τόσο για την παγκόσμια όσο και για την ελληνική ιστορία. Οι μαθητές/τριες κατάφεραν να "μπουν στα παπούτσια" της μικρής Λότης, που ήταν ένα πεντάχρονο κορίτσι και μεγάλωνε εκείνα τα δύσκολα χρόνια.
Αρχικά, παραλάβαμε ένα γράμμα από τη βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας που ήταν η αφορμή για να την παρουσίαση του προγράμματος. Αναρτήσαμε τη σχετική αφίσα καθώς και το ημερολόγιο τοίχου που εστάλησαν στην τάξη μας. Έπειτα, το σχολείο προμηθεύτηκε αντίτυπα του βιβλίου, έτσι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δανειστούν ένα και να το διαβάσουν στο σπίτι τους. Ορίσαμε την ημέρα Παρασκευή για την ανάγνωση του βιβλίου και την επεξεργασία του και ήταν κάτι που το περίμεναν με ανυπομονησία οι μαθητές/τριες. Για κάθε διήγημα κάναμε και διαφορετική δραστηριότητα αφού πρώτα το διαβάζαμε, το συζητούσαμε και το αναλύαμε. Τις δραστηριότητες τις αναρτούσαμε στον πίνακα ανακοινώσεων της τάξης.
Αρχικά, αναζητήσαμε πληροφορίες για τη ζωή και το έργο της Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου.
Στο 1ο διήγημα "Η τρελή των Εξαρχείων" μιλήσαμε για την Αντίσταση. Μας εντυπωσίασε η κυρά Αυγούστα και τη ζωγραφίσαμε.
Στο διήγημα "Η ξύλινη κασετίνα" δώσαμε "φωνή" στην ξύλινη κασετίνα και μας διηγήθηκε την ιστορία του "Ασπρούλη". Έτσι, κάθε παιδί έγραψε τη δική του εκδοχή της ιστορίας.
Στο διήγημα "Οι καραμέλες" συνομιλήσαμε μέσω Webex με την κυρία Καλμανίδου, υπεύθυνη του προγράμματος, και μας μετέφερε τις προσωπικές της εμπειρίας από τη γνωριμία της με τη συγγραφέα. Έπειτα, αφού μας παρουσίασε τον τρόπο που θα μπορούσαμε να γράψουμε κι εμείς δικές μας ιστορίες, όπως έκανε η μικρή Λότη στο βιβλίο, μας βοήθησε να γράψουμε το δικό μας παραμύθι.
"Τα δάκρυα της δασκάλας" ήταν το διήγημα που συγκίνησε και προβλημάτισε περισσότερα απ' όλα τους/τις μαθητές/τριες. Ήταν η πρώτη φορά που μετά την ανάγνωση του διηγήματος επικράτησε σιωπή. Ακολούθησε συζήτηση, χωριστήκαμε σε ομάδες και κάποια παιδιά ανέλαβαν να γράψουν το ημερολόγιο "του πειραχτήρη", άλλα έγραψαν το ημερολόγιο της δασκάλας και οι υπόλοιποι το ημερολόγιο των συμμαθητών. Εκφράστηκαν πολύ όμορφες σκέψεις και γλυκά συναισθήματα από όλους.
Το διήγημα "Ο θείος από το φεγγάρι" μας κίνησε το ενδιαφέρον και ψάξαμε πληροφορίες για το τι συνέβη στις Σέρρες το 1913 και το 1917 καθώς και για την πρώτη φορά που πάτησε ο άνθρωπος στο φεγγάρι.
"Ο κατάσκοπος Παναγιώτης" μας έδωσε την αφορμή για να αναζητήσουμε και να γνωρίσουμε την αντιστασιακή δράση της Λέλας Καραγιάννη. Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο, βρήκαμε και είδαμε στο Μουσείο Μπενάκη το αγαπημένο παιχνίδι της συγγραφέως, τον Παναγιώτη. Σε συνεργασία με τους λογοτεχνικούς μας συνεργάτες, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μουρικίου και το 12ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης, συναποφασίσαμε να γράψουμε τη συνέχεια της ιστορίας δίνοντας ένα δικό μας τέλος. Συμμετείχαμε, επίσης, στο padlet που είχε δημιουργηθεί με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και τη συνεργασία.
"Ο μπαρμπα-Θωμάς και τα παγόνια" είναι ένα διήγημα που μιλά για τον αγαπημένο λόφο της συγγραφέως, τον λόφο του Στρέφη. Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο πληροφορίες για την τοποθεσία, είδαμε πώς ήταν ο λόφος παλιότερα και καταφέραμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας "να τον περπατήσουμε". Στη διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδρομής στην Αθήνα οι μαθητές/τριες τον αναζήτησαν και τον είδαν ψηλά από την Ακρόπολη. Τέλος, φτιάξαμε ένα συννεφόλεξο που απεικονίζει ένα παγόνι και περιλαμβάνει λέξεις από το αγαπημένο μας βιβλίο.
Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μουρικίου μας γλύκανε στέλνοντάς μας δώρα, καραμέλες και σελιδοδείκτες για τους/τις μαθητές/τριες.
Όλες τις εργασίες μας τις παρουσίασαμε σε ένα δίλεπτο βίντεο, το οποίο παρουσιάστηκε στην τελετή λήξης του προγράμματος στις 20 Απριλίου 2024.
στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]