menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 2 ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

2 ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Βολτάροντας στη Θεσσαλονίκη...auf Deutsch. Eine App, die verbindet.

 

Έναυσμα για το τελικό προϊόν της παρούσας εργασίας είναι ένα υποθετικό ερώτημα που τέθηκε στους/στις μαθητές/τριες από τους επιβλέποντες εκπαιδευτικούς, Προδρομίδου Κατερίνα & Τσακιρίδη Χρήστο: «εάν κάποιος/α τουρίστας/τρια σε σταματήσει στο δρόμο και σε ρωτήσει «είμαι ξένος εδώ, μπορείς να με συμβουλέψεις τι αξίζει να δω σε αυτό το μέρος», τι θα του/της πρότεινες;». Οι μαθητές/τριες του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης & του 4ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης ανέλαβαν τη δημιουργία ταξιδιωτικού οδηγού στη Γερμανική γλώσσα για την πόλη τους με στόχο να διευκολύνουν τους/τις τουρίστες/τριες που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη. Η συνεργασία ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 2023-2024, και εμπλουτίζεται την τρέχουσα σχολική χρονιά με νέες πληροφορίες. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία οι μαθητές/τριες ανέπτυξαν τις γλωσσικές τους δεξιότητες και εξοικειώθηκαν με τις νέες τεχνολογίες, ενώ ενίσχυσαν τη δημιουργικότητά τους και απέκτησαν ενδιαφέρον για την εκμάθηση της Γερμανικής γλώσσας μέσω μιας διασκεδαστικής προσέγγισης. Επίσης καλλιέργησαν την κριτική σκέψη και επίλυσαν προβλήματα, μέσω της μεταξύ τους συνεργασίας. Η έμπνευσή τους προήλθε από το βιβλίο «Γερμανική Γλώσσα: Deutsch ein Hit 1», το οποίο χρησιμοποιείται στη διδασκαλία στην Α' και Β' Γυμνασίου και δεν περιλαμβάνει ακουστικά υλικά. Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (όπως αναφέρεται στο Ενιαίο Πρόγραμμα Σπουδών για τις ξένες γλώσσες στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο, ΦΕΚ 2871/2016) και το ψηφιακό σχολείο, (ΥΠ.Ε.Π.Θ. ΑΠΣ Γερμανικής γλώσσας, σελ.390 στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα) το μάθημα της Γερμανικής γλώσσας συμβάλλει στην ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας, προάγει την πνευματική και συναισθηματική ανάπτυξη και διαμορφώνει αξίες, στάσεις και συμπεριφορές μαθητών/τριών όχι μόνο στο πλαίσιο της οικογένειας, αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία

Το πρώτο βήμα ήταν η ακριβής καταγραφή του προγραμματισμού της συνολικής εργασίας με τους/τις μαθητές/τριες. Οι πρώτες συζητήσεις έγιναν στο χώρο της σχολικής αίθουσας και ακολούθησαν συναντήσεις μέσω Webex κάθε Κυριακή στις 19.00 μ.μ. Εκεί με τη μέθοδο του «καταιγισμού ιδεών» έγιναν ερωτήσεις, που καταγράφηκαν και κατηγοριοποιήθηκαν, καθορίστηκαν η βασική ιδέα, ο στόχος (βιωματική μάθηση, αυτομάθηση), το θέμα, τα υποθέματα, οι ομάδες εργασίας, οι πηγές και το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Επακολούθησε η σύνδεση με το σχολικό αναλυτικό πρόγραμμα, ο συντονισμός και η σύνθεση του συνολικού έργου.

Α) Εξακτίνωση της συνεργασίας. Στο στάδιο αυτό καθορίστηκαν οι βασικοί θεματολογικοί άξονες. Διατυπώθηκαν κριτικά ερωτήματα και οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας, αναλαμβάνοντας κάποιο από τα υποθέματα. Κατόπιν, καθορίστηκαν οι πτυχές του θέματος που έχριζαν διερεύνησης. Έγινε προγραμματισμός των διεργασιών και επιλέχθηκε η μορφή που θα είχε το τελικό προϊόν. Οι μαθητές/τριες αυτοοργανώθηκαν και ανέλαβαν πρωτοβουλίες. Ως πηγή πληροφόρησης χρησιμοποιήθηκε το διαδίκτυο.

Β) Αναζήτηση και αξιολόγηση πληροφοριών. Οι μαθητές/τριες χωρίστηκαν σε ομάδες εργασίας δύο - τριών ατόμων. Κατά την διάρκεια της υλοποίησης των εργασιών των ομάδων και για να προαχθεί η αρχή της βιωματικής προσέγγισης, ο ρόλος των υπεύθυνων εκπαιδευτικών ήταν συμβουλευτικός. Οι εκπαιδευτικοί ενεργοποίησαν τους μαθητές/τριες και συντόνισαν τη διαδικασία της γνώσης. Ακόμα, ενίσχυσαν την ικανότητα των ατόμων να ερευνούν, να βρίσκουν πληροφορίες, να λύνουν προβλήματα, να παίρνουν αποφάσεις, να στοχάζονται κριτικά, να συνεργάζονται και να προχωρούν σε δημιουργικές συνθέσεις.
Στα διαλείμματα ενημέρωσης γινόταν διακοπή των εργασιών και παρουσίαση των αποτελεσμάτων στην ολομέλεια της ομάδας . Οι συναντήσεις γινόταν σύγχρονες εξ αποστάσεως μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Στις συναντήσεις αυτές αξιολογούνταν η πορεία των διεργασιών και αποφασιζόταν η περαιτέρω επεξεργασία του θέματος.
Γ) Σύνθεση του τελικού προϊόντος. Στα διαλείμματα ενημέρωσης αποφασίστηκε το τελικό προϊόν να πάρει την μορφή ενός χάρτη google, όπου θα αναδεικνύονται με πινέζες τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος. Για τις ανάγκες της παρούσης συνεργασίας, δημιουργήθηκε ένας κοινός λογαριασμός gmail, ώστε όλα τα μέλη της ομάδας να δύνανται να δουλέψουν στον ελεύθερο χρόνο τους, εξ αποστάσεως από το σπίτι τους.
Το τελικό προϊόν διαμορφώθηκε σταδιακά στον παρακάτω σύνδεσμο: https://tinyurl.com/5aw26euj.
Η χρήση των νέων τεχνολογιών διευκόλυνε την εξ αποστάσεως συνεργασία των μαθητών/τριών των δύο σχολείων και επέτρεπε κάθε μέλος της ομάδας να παρακολουθεί την πορεία των εργασιών και να συμβάλλει στο τελικό προϊόν.
Πνευματικά δικαιώματα. Οι φωτογραφίες των μνημείων που έχουν αναρτηθεί στο τελικό προϊόν είναι ελεύθερες πνευματικών δικαιωμάτων με δυνατότητα χρήσης του δημιουργού. Μετά την ολοκλήρωση οι μαθητές/τριες ανέλαβαν οι ίδιοι/ες τη φωτογράφιση των μνημείων. Τα κείμενα που συνοδεύουν τα μνημεία που έχουν αναρτηθεί έχουν δημιουργηθεί από τους ίδιους μαθητές/τριες και έχουν μεταφραστεί στη συνέχεια με google translate από την ελληνική στη γερμανική γλώσσα υπό την καθοδήγηση και την επιμέλεια των εκπαιδευτικών. Η συνεργασία θα συνεχιστεί την επόμενη σχολική χρονιά.

 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας