menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ

1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ

Τεχνολογία και φιλία

Οι δάσκαλοι της Στ τάξης Οικονόμου Ελένη, Σακέτου Άρτεμη, Χαροπούλου Γιώτα, Μαργαρίτη Μαρία, Τσερτσίδου Εριφύλη, Τσιρώνη Αναστασία και η μουσικός  Ραδου Γαρυφαλίτσα συζήτησαμε με τα παιδιά, μέσα στο μάθημα, για  το πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει η χρήση της τεχνολογίας στην  εξέλιξη του ανθρώπου. Οι μαθητές και μαθήτριες της Στ τάξης παρακολούθησαν  διάφορα βίντεο και ενημερωθήκαν για την τεχνητή νοημοσύνη και για την ορολογία της, την οποία αργότερα χρησιμοποιήσαμε στο τραγούδι μας. Κατανόησαν τη βοήθεια που μπορούν να μας προσφέρουν τα ρομπότ όπως η «Σοφία» αλλά και προβληματίστηκαν για το αν θα μπορούμε να τα ελέγχουμε στο μέλλον. Σίγουρα κατανόησαν την ευεργετική συνεισφορά της τεχνητής νοημοσύνης στην επιστημονική έρευνα, στην ιατρική και αλλού. Επιπλέον έμαθαν, προς μεγάλη τους έκπληξη ότι  υπάρχουν στον κόσμο άνθρωποι που δεν γνωρίζουν καν τι είναι το διαδίκτυο ακόμα και σήμερα. Τέλος, συζητήσαμε για τη φιλική σχέση των μαθητών/τριών με την τεχνολογία σήμερα και κατάλαβαν ότι έχουν ανάγκη από την ανθρώπινη φιλία γιατί φέρνει κοντά τους ανθρώπους με διαφορετικό, πιο συναισθηματικό τρόπο, έτσι που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τα ρομπότ και τα chat στο διαδίκτυο. Με αφορμή όλα αυτά, αλλά και δύο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σήμερα, την πολύωρη απουσία των γονέων τους από το σπίτι λογω εργασίας και τη δυσκολία τους να κάνουν φιλίες,δημιουργήσαμε το τραγούδι μας «Φιλία ΑΙ» για να αποτυπώσουμε αυτούς τους προβληματισμούς των  μαθητών μεταφέροντάς τον ακροατή στο πολύ κοντινό μέλλον.

Κατά τη διαδικασία δημιουργίας του τραγουδιού οι μαθητές/τριες έδωσαν ιδέες για τους στίχους και τις μελωδίες του τραγουδιού τις οποίες επεξεργάστηκε η μουσικός. Για να δώσουμε τον ηλεκτρονικό, μηχανικό ήχο που πιστεύαμε ότι ήταν απαραίτητος σε αυτό το τραγούδι, μια ομάδα μαθητών/τριων έμαθαν να συνθέτουν στην εφαρμογή Bandlab for education, με τη βοήθεια της μουσικού, τον ηλεκτρονικό ρυθμό του τραγουδιού και τους ηλεκτρονικούς ήχους . Όταν το τραγούδι ήταν έτοιμο η εκπ/κος το έγραψε με νότες και δίδαξε τους μαθητές να το τραγουδούν και να το εκτελούν σε διάφορα μουσικά όργανα. Μόλις το έμαθαν  ηχογραφήθηκε σε στούντιο.Με αυτό το τραγούδι συμμετείχαμε και στον διαγωνισμό του μαθητικού ραδιοφώνου.

 

1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ

«Κύκλους κάνει η ζωή! Ανακύκλωση κι αυτή!»

     

  Οι μαθητές και μαθήτριες μέσα από διαθεματικές δράσεις έμαθαν τι είναι η κυκλική οικονομία και ευαισθητοποιήθηκαν πάνω σε θέματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον με τις παρακάτω δράσεις.

        Εκπαιδευτικοί και μαθητές ενώσαμε τη φαντασία μας, τις ιδέες μας και την έμπνευση που αισθανθήκαμε μέσα από την ιδεοθύελλα που έλαβε χώρα μέσα στην τάξη του Α2 μετά από τη συζήτηση για τον κύκλο που ακολουθεί η ζωή στη φύση! Συμπεράναμε ότι : « Η αυθεντική κυκλική οικονομία είναι η ίδια η Φύση » Έτσι δημιουργήσαμε ένα τραγούδι από το μηδέν! Η δασκάλα της τάξης κα Καλυβιώτη και η μουσικός κα Ράδου έγραψαν τους στίχους και τα παιδιά τους τελειοποίησαν βάζοντας ομοιοκαταληξία. Στη συνέχεια η μουσικός μελοποίησε τους στίχους και τα δίδαξε να τραγουδούν το τραγούδι μας «Κύκλους κάνει η ζωή». Επιπλέον οργάνωσε μια μικρή ορχήστρα με αυτοσχέδια μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά και συνόδευσαν το τραγούδι τους με αυτά. Συγκεκριμένα έπαιξαν  χτυπώντας χάρτινους σωλήνες με παλιές σαγιονάρες(κρουστά) ,πλαστικά αυγουλάκια που μέσα βάλαμε ρύζι και όσπρια(μαράκες), ηλεκτρολογικούς σωλήνες που τους τρίβουμε με τσοπστικς (ξύστρες), διάφανα κουτάκια από συσκευασίες τα οποία γεμίσαμε με καλαμπόκι(μαράκες), μεγάλα πλαστικά δοχεία από λάδι ή  νερό που τα χτυπάμε με το χέρι (τύμπανα). Το   σύνθημα  ήταν :

ΔΕΝ ΠΕΤΩ. ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ. ΠΑΙΖΩ ΜΟΥΣΙΚΗ. ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΤΗ ΖΩΗ!

Το τραγούδι αυτό ηχογραφήθηκε στην αίθουσα της μουσικής του σχολείου από τη μουσικό η οποία και έκανε την παραγωγή του τραγουδιού.

          Έπειτα, σειρά είχε η δραματοποίηση του τραγουδιού με την καθοδήγηση της θεατρολόγου κας Κάσση. Το τραγούδι μας που μεταδίδει το μήνυμα «Του κύκλου της ζωής» τον οποίο και πρέπει να διαφυλάξουμε και  να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας με τους τρόπους που είχαμε συζητήσει έγινε μουσικοκινητικό δρώμενο!   

          Αργότερα, με την καθοδήγηση του εικαστικού κου Κακουδάκη, ο πρωταγωνιστής του τραγουδιού μας και έγινε εικαστική δημιουργία!«Το μηλαράκι» έγινε εικόνα! Όχι όμως μια τυχαία εικόνα! Δημιουργήθηκε από  οικιακά  καθημερινά απορρίμματα  (άδεια κουτιά δημητριακών, μπουκάλια γάλακτος, περιτυλίγματα σοκολάτας, άδεια κουτιά φαρμάκων κ.α.) Επίσης κάποια από τα υλικά κατασκευής ήταν οργανικά απόβλητα ( καρυδότσουφλα , σποράκια κ.α.)Οι τεχνικές ήταν ζωγραφική και κολάζ. Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά έμαθαν την έννοια του «ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ» τα απορρίμματα. Ανακάλυψαν ότι τα σκουπίδια μπορούν να τους δίνουν χαρά μέσα από την ενασχόληση τους με την τέχνη των εικαστικών. Τα υλικά που  περίσσεψαν κατέληξαν στους κάδους ανακύκλωσης. Οι ατομικές τους δημιουργίες ενώθηκαν και έφτιαξαν μία αφίσα η οποία τοποθετήθηκε σε κοινόχρηστο χώρο του σχολείου μας ώστε το μήνυμα να φτάσει σε όλους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

          Μετά,  με τη δασκάλα της τάξης ενσωμάτωσαν  στην καθημερινότητά τους, την κυκλικότητα που υπάρχει  στη φύση. Μάζεψαν τα σποράκια που απέμειναν από το μηλαράκι που έφαγε η δασκάλα της Δ τάξης κα Σκουλαρίκη στο διάλειμμα και αντί να τα πετάξουν, τα φύτεψαν στην αυλή του σχολείου! Μοιράστηκαν δεξιότητες επικοινωνίας και διάχυσης των πληροφοριών. Περιέγραψαν στους συμμαθητές τους (της Δ τάξης) τις δράσεις τους. Ενθουσιάστηκαν με την υπέροχη ιδέα που μας έδωσε η κα Σκουλαρίκη, όταν μας είπε ότι κάθε φορά που πηγαίνει ταξίδι και περνάει από ένα δάσος πάντα ( και βέβαια αν είναι η κατάλληλη εποχή) πετάει από το παράθυρο του αυτοκινήτου όλα τα σποράκια των φρούτων (μήλα, αχλάδια κ.α.) που κατανάλωσε με την οικογένειά της και έτσι με αυτό τον τρόπο αυξάνει τις πιθανότητες να φυτρώσουν καινούρια δεντράκια!

            Στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του σχολείου μας είχαμε, μεταξύ άλλων, μια χάρτινη «ουρά» από γκοφρέ χαρτί που χρησίμευσε ως αξεσουάρ για τη θεατρική μας παράσταση.Αυτή τη χάρτινη ουρά αποφασίσαμε να μην την πετάξουμε στην ανακύκλωση χαρτιού , αλλά τα παιδιά να την επαναχρησιμοποιήσουν ώστε να φτιάξουν ένα δεντράκι για το ταμπλό της τάξης ! Έτσι έκαναν οικονομία στο χαρτί και μείωσαν την κατανάλωσή του!

          Το επόμενο βήμα έγινε μέσα από  το μάθημα της  Γλώσσας  της Α’ δημοτικού! Για πρώτη φορά οι μικροί μαθητές /τριες επιχείρησαν να γράψουν ένα γράμμα! Παρόλο που ήταν κάπως νωρίς, τα παιδιά  επιχείρησαν, με τη βοήθεια της δασκάλας, να γράψουν μία επιστολή στον Δήμαρχο της περιοχής μας και να του ζητήσουν να τοποθετηθεί στην αυλή του σχολείου μας ένας καφέ κάδος κομποστοποίησης  για να πετάνε τα υπολείμματα των φαγητών τους ! Όλες οι ιδέες και όλες οι πρωτοβουλίες είναι  αποδεκτές !Ο Δήμαρχος κος Αποστολόπουλος, μετά από μερικές μέρες ήρθε στο σχολείο μαζί με την Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος κα Γκούμα και την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής κα Πατσαρίση, τοποθετώντας ένα καφέ κάδο μέσα στην αυλή μας, ικανοποιώντας άμεσα το αίτημά τους. Συνάντησε τα παιδιά, τα ευχαρίστησε για αυτή τους την πρωτοβουλία αλλά και το ενδιαφέρον τους για τα κοινά.Στη συνέχεια τους μίλησε τόσο ο ίδιος , όσο και η αντιδήμαρχος  για τη σπουδαιότητα της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης.

             Με την καθ..Αγγλικών κα Παπά δημιούργησαν μία  αφίσα στα αγγλικά! Αυτή η αφίσα περιγράφει στα αγγλικά και μεταφράζει στα ελληνικά τις βασικές αρχές της  κυκλικής οικονομίας!  ThethreeRs : Reduce- Reuse-Recycle               Έπειτα εικονογράφησαν την αφίσα!

              Τέλος σαν επισφράγισμα  όλων αυτών των δράσεων η δασκάλα της τάξης με τη μουσικό βιντεοσκόπησαν τα παιδιά να παίζουν με τα αυτοσχέδια όργανα, φωτογράφησαν τη δραματοποίηση του τραγουδιού, την εικαστική τους δημιουργία ,το φύτεμα των σπόρων στην αυλή του σχολείου, την αφίσα των αγγλικών. Φωτογράφησαν επίσης το συνεργατικό μουσικινητικό δρώμενο με αερόστατο δίνοντας εικόνα στο ρεφρέν του τραγουδιού …Κύκλους κάνει η ζωή, ανακύκλωση κι αυτή!  Έπειτα η μουσικός επεξεργάστηκε αυτές τις λήψεις και οπτικοποίησε το τραγούδι με τις εικόνες αυτές, δημιουργώντας το βιντεοκλίπ του τραγουδιού.

1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΠΑΓΟΥ

Λάρισα-Αθήνα ένα τραγούδι δρόμος -¨Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης¨

Στο πλαίσιο του μαθήματος της μουσικής και της ευέλικτης ζώνης (διαθεματική προσέγγιση) της Γ τάξης του 1ου Δημ.Σχ.Παπάγου, με αφορμή το βιβλίο της Δέσποινας Γκουτζολίκα ¨Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης πάνε εκδρομή¨- βιβλίο που συμπεριλαμβάνεται στα επιμορφωτικά  προγράμματα του ΙΕΠ- συζητήσαμε για τους βασικούς κανόνες του ΚΟΚ και το πόσο σημαντικό είναι να τους γνωρίζουμε εφόσον εκτός από εμάς, οι περισσότεροι άνθρωποι πάνω στη γη κατοικούν σε πόλεις. Αφού μελετήσαμε τους κανόνες αυτούς, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τη μουσικό του 24ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας κα Κωνσταντίνα Κουκολίτσου, και να υλοποιήσουμε μαζί με τους/τις μαθητές/τριες της το τραγούδι της ¨Ο Σταμάτης και ο Γρηγόρης¨ που ήταν εμπνευσμένο από το παραπάνω βιβλίο. Στη συνέχεια, η μουσικός κα Ράδου δίδαξε στα παιδιά πως να παίζουν το τραγούδι στη φλογέρα και στο μεταλόφωνο και να το τραγουδούν σωστά. Έπειτα  τα ηχογράφησε να παίζουν και να τραγουδούν με την υποστήριξη των εκπ/κων της τάξης. Αργότερα πήρε τα μουσικά αρχεία και των δύο σχολείων και έκανε την παραγωγή του τραγουδιού. Για την καλύτερη διάχυση του τραγουδιού στις σχολικές κοινότητες, συναποφασίσαμε  να κάνει και την παραγωγή του βιντεοκλίπ  του τραγουδιού, από τις βιντεοσκοπήσεις που έγιναν και στα δύο σχολεία χρησιμοποιώντας και κάποιες εικόνες από το βιβλίο της κας Γκουτζολίκα,με την  άδειά της φυσικά.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας