menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
Η κλιματική κρίση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον πλανήτη Γη. Ένας από τους 17 παγκόσμιους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ, στόχος για την ανάληψη άμεσων δράσεων για το κλίμα, που αφορούν τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την προσαρμογή στις επιπτώσεις της καθώς και την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των πολιτών.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, η κατανάλωση ενέργειας, η πείνα, οι ασθένειες, οι πόλεμοι, οι ανισότητες, παγκόσμια προβλήματα, έχουν οδηγήσει στην αναζήτηση λύσεων, για τις οποίες απαιτούνται καινοτόμες ιδέες. Οι μαθητές είναι οι πολίτες που βιώνουν ήδη, και θα βιώσουν περισσότερο στη ζωή τους, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Το πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων περιβαλλοντικών προγραμμάτων και του προγράμματος του Ομίλου Φυσικών Επιστημών σχετικών με την εξοικονόμηση ενέργειας και την κλιματική κρίση.
Μεθοδολογία
Θεωρητική και βιωματική προσέγγιση, διεπιστημονική θεώρηση, ανάπτυξη διαλόγου, συμμετοχικός σχεδιασμός, συστημική προσέγγιση σε φάσεις: έρευνα, καταγραφή, μελέτη, δράσεις, όπως εργαστήρια, διδακτικές επισκέψεις, ημερίδες, σεμινάρια, webinars, αξιολόγηση.
Οι μαθητές του Ομίλου Φυσικών Επιστημών διερεύνησαν τα αίτια και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης κατανοώντας τα περιβαλλοντικά θέματα, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την υπερθέρμανση του πλανήτη, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις επιπτώσεις στην υγεία, αναζητώντας και προτείνοντας τρόπους διαχείρισης για την επίλυσή τους, παγκόσμια προβλήματα, για τα οποία η Γη κραυγάζει, η ανθρωπότητα κραυγάζει ...
Στάδια υλοποίησης προγράμματος
1. Επανασύσταση Ομίλου Φυσικών Επιστημών με μαθητές της Α' Γυμνασίου και Β' Γυμνασίου. Θεωρητική παρουσίαση των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και επιλογή στόχου και θέματος.
2. Συμμετοχή των μαθητών του Ομίλου στη Διημερίδα του Δήμου Αθηναίων με τίτλο «Κλιματική ουδετερότητα και ανθεκτική Αθήνα: Πρακτικές και γαλάζιες παρεμβάσεις στην πόλη την εποχή της κλιματικής κρίσης» (Τεχνόπολη, Αθήνα, 26, 27/2/2025)
3. Μέτρηση ανθρακικού αποτυπώματος με την εφαρμογή PSLifestyletest (μαθητές, γονείς)
4. Μαθητές του Ομίλου θα συμμετάσχουν στις 8/5/2025 στην 4η Μαθητική Συνέλευση Νέων – Arsinoe με τίτλο "Συζητάμε για την κλιματική αλλαγή στη Μητροπολιτική Αθήνα και προτείνουμε λύσεις» στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μαζί με μαθητές σχολείων της Περιφέρειας Αττικής, διαμορφώνοντας νέες προτάσεις και μέτρα πολιτικής σε 3 άξονες: τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, την προσαρμογή στις επιπτώσεις της καθώς και οριζόντια ζητήματα ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης αλλά και διακυβέρνησης και συμμετοχής. Έχει προηγηθεί προετοιμασία των μαθητών του Ομίλου με έρευνα, μελέτη, συζητήσεις, φωτογράφιση εγκαταλελειμμένων κτιρίων της περιοχής τους προς σύνταξη νέων προτάσεων. Οι προτάσεις αποτελούν μια Πράσινη Συμφωνία για τη Μητροπολιτική Περιοχή της Αθήνας (Regional Green Deal), στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η δράση αυτή εμπίπτει στο έργο «Κλιματικά ανθεκτικές περιοχές μέσω συστημικών λύσεων και καινοτομιών» (Climate Resilient Regions Through Systemic Solutions and Innovations) – ARSINOE, το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Horizon 2020). Ο Όμιλος συμμετέχει για 2η σχολική χρονιά στο έργο και 2 μαθήτριες είχαν συμμετάσχει στην 3η Συνέλευση Νέων στις 25/4/2024 στο Ε.Κ.Π.Α. καταθέτοντας τις προτάσεις τους για την Αθήνα.
Η εκπαιδευτικός συμμετείχε σε σχετικά με το θέμα σεμινάρια και ημερίδες, όπως το τριήμερο σεμινάριο Training for Trainers (Τ4Τ) της ΕΛΙΑΜΕΠ, συνεργάτη του προγράμματος, με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και τεχνικές προσομοίωσης για βιωματική μάθηση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» στο πλαίσιο του έργου Arsinoe Education (11, 12, 13/2/2025), τα σεμινάρια της INZEB «Διασύνδεση Κλιματικής Αλλαγής και Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα» (31/1/2025), «Προωθώντας τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και τις Πράσινες Υποδομές» (27/3/2025), «POWERINGCITIZENS και εργαστήριο Athens Energy Portal» (31/3/2025), την ημερίδα με τίτλο «Νερό: Από την Έλλειψη και τις Καταστροφές στη Ζωή και τον Πολιτισμό» με επίσκεψη στην έκθεση «Η Κλιματική αλλαγή κι εμείς» στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.
στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]