menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
Η ενεργειακή κρίση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στον πλανήτη Γη. Ένας από τους 17 παγκόσμιους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι η Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια, στόχος για τη δημοκρατική εξασφάλιση της πρόσβασης σε οικονομική, αξιόπιστη, βιώσιμη και σύγχρονη ενέργεια για όλους.
Στάδια προγράμματος
1. Δημιουργία Ενεργειακού Ομίλου. Θεωρητική παρουσίαση των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και επιλογή στόχου και θέματος μετά τις προτάσεις από τη Μάγια Μοσχανδρέου, Ηλεκτρολόγο-Μηχανικό της Community Energy River, συνεργάτη των προγραμμάτων "Σχολεία ανοικτά στην προστασία του κλίματος και στην εξοικονόμηση ενέργειας, Βερολίνο-Αθήνα, 2017-2019" (σχ. έτος 2020-2021), "Η ενέργεια στα χέρια των πολιτών" (σχ. έτος 2021-2022)
2. Επιλογή του προγράμματος "Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα", με επίκεντρο την ενεργειακή κρίση, την ενεργειακή φτώχεια, την ενεργειακή δημοκρατία και τις ενεργειακές κοινότητες. Οι άξονες της δομής του προγράμματος ήταν η δημοκρατική εκπαίδευση, ο κλιματικός και ο ενεργειακός γραμματισμός.
3. Υλοποίηση εργαστηρίων
- Εργαστήριο 1. "Από το εγώ στο εμείς και στον κοινό μας στόχο"/ ενδυνάμωση ομάδας-λήψη αποφάσεων με συναίνεση (23/2/23)
- Εργαστήριο 2. "Αποφασίζουμε μαζί"/ δημοκρατικός διάλογος και δημοκρατική λήψη αποφάσεων, κριτική σκέψη με τη διατύπωση επιχειρημάτων, ενεργή συμμετοχή (2/3/23)
- Εργαστήριο 3. "Κι όμως συνδέονται"/ Κλιματική αλλαγή, Φαινόμενο του θερμοκηπίου, Ενεργειακή φτώχεια, Περιβαλλοντική μετανάστευση, Οικολογικό αποτύπωμα, Επισιτιστική ασφάλεια, Εξοικονόμηση Ενέργειας (9/3/23)
- Εργαστήρο 4. "Εξοικονόμηση ενέργειας: Πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια στο σχολείο και στο σπίτι;"/ Ενεργειακή περιήγηση στους χώρους του σχολείου, σύνταξη οικοκώδικα (9/3, 24/4, 26/4, 28/4)
- Εργαστήριο 5. "Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης για την ενέργεια"/ αειφορία, στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακή φτώχεια, εξοικονόμηση ενέργειας, ενεργειακή κρίση (6/4/23)
- Εργαστήριο 6. "Η ενέργεια στα χέρια των πολιτών"/ ενεργειακή κοινότητα, ενεργειακή δημοκρατία (27/4/23)
Το εργαστήριο 5 υλοποιήθηκε από τις: Άρτεμις Δούρου, Νατάσσα Σπινθουράκη και το εργαστήριο 6 από τις: Άρτεμις Δούρου, Φαίη Ιωαννίδου, εμψυχώτριες της Community Energy River, ενώ την επιμέλεια και τον σχεδιασμό έχει η Μάγια Μοσχανδρέου, Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός της Community Energy River. Επίσης υλοποιήθηκαν 5 τρίωρες διαδικτυακές συναντήσεις με τις συντονίστριες του προγράμματος. Από την Heinrich Böll Stiftung διατέθηκε και το εγχειρίδιο "Εκπαιδευτικός Οδηγός_Η σχολική κοινότητα προστατεύει το κλίμα" με αναλυτικό υλικό για 8 εργαστήρια.
4. Επίσκεψη με ξενάγηση στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, αφιερωμένο στην εξέλιξη και την τεχνολογία των τεσσάρων τροχών με εκθέματα από τα τέλη του 1800. Μηχανική αντλία και το 1ο ηλεκτρικό ελληνικής κατασκευής αυτοκίνητο ανάμεσα στα υπόλοιπα 126 μοντέλα της συλλογής Θ. Χαραγκιώνη (30/3/23) (Συνοδοί εκπ/κοί: Βολίκα Μ., Αγγελής Μ.).
Η παγκόσμια ειρήνη αποτελεί το σημαντικότερο θέμα στον πλανήτη Γη. Η Αθήνα, την πόλη που γέννησε την Ολυμπιακή Ιδέα στην Αρχαιότητα και φιλοξένησε τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896, εξυμνώντας τις ανθρώπινες αξίες, την ευγενή άμιλλα και την ειρηνική συνύπαρξη, μέσα από τον αθλητισμό, τις αξίες και τις αρχές του Ολυμπισμού, όλων των ανθρώπων και όλων των πολιτισμών.
Η υλοποίηση του Προγράμματος "Ευ Αγωνίζεσθαι - Προβολή του Ολυμπιακού Πνεύματος" από τον Περιβαλλοντικό Όμιλο του σχολείου ήταν ένα καινοτόμο απολαυστικό “Ολυμπιακό Ταξίδι” στο αθλητικό ιδεώδες και μεγαλείο από το χθες μέχρι το σήμερα και με το βλέμμα στο μέλλον.
Η μεθοδολογία του προγράμματος με βάση τον διάλογο και τον συμμετοχικό σχεδιασμό αναπτύχθηκε σε στάδια υλοποίησης:
Με αφετηρία τον στόχο “Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί”, έναν από τους 17 παγκόσμιους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και συνδετικό κρίκο την Ολυμπιακή Εκεχειρία προβλήθηκαν οι αρχές και οι αξίες του «Ευ Αγωνίζεσθαι και του Ολυμπιακού Πνεύματος».
- της Ολυμπιακής εκεχειρίας, δηλ. «έχειν χείρας», «κρατώ τα χέρια μου, σταματώ να χτυπώ, διακόπτω τις εχθροπραξίες», που είναι η παύση των εχθροπραξιών που συντελούνταν μεταξύ των αρχαίων ελληνικών πόλεων κατά την περίοδο που συμμετείχαν στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τις τελευταίες δεκαετίες, γίνεται προσπάθεια η εκεχειρία αυτή να καθιερωθεί ως παγκόσμιος θεσμός, τουλάχιστον κατά την περίοδο που διοργανώνονται οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.
- της ιστορίας και των αθλημάτων των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων μέσω των ερωτήσεων που έθεσαν οι μαθητές
- του στόχου “Καλή Υγεία και Ευημερία” (διαθεματική προσέγγιση) -
- του στόχου “Λιγότερες Ανισότητες” (διαθεματική προσέγγιση)
- Επίσκεψη με ξενάγηση των 16 μαθητών της ομάδας στο Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας (Golden Hall/ περιοχή ΟΑΚΑ), όπου παρουσιάζεται η καταγωγή, η ιστορία και η εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων μέσω μιας χωροχρονολογικής αφήγησης από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η περιήγηση και η ξενάγηση στα εκθέματα καθώς και η οπτικοακουστική εμπειρία μέσω σύγχρονων πολυμεσικών εφαρμογών στους 3 σταθμούς του Ολυμπιακού Ιδεώδους – τη Γέννηση των Αγώνων (Αρχαία Ολυμπία), την Αναβίωση (Αθήνα 1896) και την Επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα (Αθήνα 2004) – μετέφεραν τους συμμετέχοντες σε κάθε εποχή με ελκυστικό, πρωτοπόρο τρόπο χαρίζοντας την απόλυτη «Ολυμπιακή» εμπειρία. Η διαχρονικότητα και η εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων με την παρουσίαση διαφόρων σταθμών αναφοράς, όπως η πρώτη φορά συμμετοχής γυναικών στους αγώνες, τα πρώτα χειμερινά αγωνίσματα, οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, ιστορικά ντοκουμέντα, όπως οι επιστολές που αντάλλασσε ο Δημήτρης Βικέλας με τον Πιέρ ντε Κουμπερτέν, ο αγώνας για την αναβίωση της Ολυμπιάδας το 1896 στην Αθήνα, πώς δημιουργήθηκε η ΔΟΕ, μέχρι την επιστροφή των Αγώνων στην Ελλάδα προκάλεσαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για την ιστορία του αθλητισμού. Ονόματα Ολυμπιονικών, τα σπουδαιότερα ρεκόρ, οι αφίσες και οι δάδες όλων των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και μετάλλια και προσωπικός εξοπλισμός Ελλήνων Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών, καθώς και εκθέματα από την Ολυμπιάδα του 2004, όπως κοστούμια, μέρος της σπάνιας συλλογής από την εντυπωσιακή πομπή της τελετής έναρξης, με μορφές και μυθολογικές φιγούρες από τοιχογραφίες και γλυπτά, πανοπλίες, βυζαντινά κοστούμια, Καρυάτιδες εντυπωσίασαν ιδιαίτερα τους συμμετέχοντες. Στο τέλος της επίσκεψης οι μαθητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο (επιμέλεια: Βολίκα Μ.) (συνημμένο). Το Μουσείο προβάλει τις Αρχές και τις Αξίες, τη δομή του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος, το μήνυμα της παγκόσμιας Ειρήνης, τα Αθλήματα και τους Αθλητές, τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες. Αναδεικνύεται ο «Αγώνας» και η διαρκής προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τον εαυτό του, σε κάθε πτυχή της ζωής του, ένας βασικός στόχος του προγράμματος (Συνοδοί εκπ/κοί: Βολίκα Μ., Μπελλάλη Α.)
- Επίσκεψη του Χρυσού και Αργυρού Ολυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκου στο σχολείο. Ο Ολυμπιονίκης παρουσίασε video με πρόγραμμα στους κρίκους από την παιδική του ηλικία καθώς και το πρόγραμμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Οι μαθητές μέσω συνέντευξης έθεσαν ερωτήσεις και έλαβαν αξιόλογες απαντήσεις, που κατέδειξαν το υψηλό ήθος του αθλητή μεταδίδοντας στους μαθητές τις σημαντικές αξίες της ευγενούς άμιλλας και του σεβασμού του αθλητικού πνεύματος. Ακολούθησε παράδοση ολυμπιακού λευκώματος Αθήνα 2004 ως δώρο στον αθλητή, αυτόγραφα και φωτογράφηση (16/3/23).
- Παρακολούθηση από την κ. Βολίκα Μ. ομιλίας της Χρυσής Ολυμπιονίκου Σοφίας Μπεκατώρου στο Ωδείο Αθηνών στο πλαίσιο της ημερίδας "The Upfront Initiative" (23/3/23).
- Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος “Ολυμπιακή Παιδεία-3η Ολυμπιακή Εβδομάδα στα Σχολεία”, που υλοποιείται από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘ, όλοι οι μαθητές σχολείου θα συνδεθούν διαδικτυακά στις συναντήσεις: 11/4/23: Ζωντανή σύνδεση με το Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάννης (Γ’ Γυμνασίου), 10/4/23: διαδικτυακή συζήτηση με την Ολυμπιονίκη της κολύμβησης Άννα Ντουντουνάκη (Β’ Γυμνασίου), 8/4/23: Παρίσι 2024 και νέα αθλήματα (Α’ Γυμνασίου).
- Ομάδα μαθητών θα συμμετέχει σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ειρήνης στην Ευρώπη (9/5/23).
Ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Έχει τη δύναμη να εμπνεύσει. Έχει τη δύναμη να φέρνει τους ανθρώπους κοντά. Προσεγγίζει τους νέους, μέσω της γλώσσας που κατανοούν. Ο αθλητισμός δημιουργεί την ελπίδα, εκεί όπου κάποτε υπήρχε η απελπισία. Είναι πιο ισχυρός από κάθε κυβέρνηση στην εξάλειψη των φυλετικών φραγμών.
— Nelson Mandela
στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]