menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
Στο 12ο Νηπιαγωγείο Βέροιας, το ταξίδι στον κόσμο της πολιτιστικής κληρονομιάς ξεκίνησε με τις μάσκες ως οδηγό. Η ενασχόληση με τις παραδοσιακές μάσκες στο νηπιαγωγείο είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για τα παιδιά να εξερευνήσουν τον πολιτισμό, την ιστορία και την τέχνη με έναν διασκεδαστικό και βιωματικό τρόπο. Οι μάσκες, ως αντικείμενα με πλούσια συμβολική και αισθητική αξία, προσφέρουν ένα πολυαισθητηριακό ερέθισμα που ενθαρρύνει την παρατήρηση, την έκφραση και τη δημιουργικότητα.
Η επίσκεψη στο Εθνογραφικό Μουσείο Μάσκας Γιώργη Μελίκη ήταν μια μοναδική εμπειρία για τα παιδιά. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά αυθεντικές μάσκες από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, να μάθουν για την ιστορία και τη χρήση τους. Τα παιδιά, μέσα από μια βιωματική προσέγγιση, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις μάσκες, να τις αγγίξουν, να τις μυρίσουν και να τις φορέσουν. Τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους μάσκες, εμπνευσμένες από τις παραδόσεις των Βαλκανίων, χρησιμοποιώντας απλά υλικά, όπως χαρτόνι, όσπρια και πούλιες. Επιπλέον δημιούργησαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για το μουσείο και τα εκθέματα του και ένα ντοκιμαντερ για τις Παραδοσιακές Μάσκες.
Αξιοποιώντας το εκπαιδευτικό μοντέλο 5E αυτό το σχέδιο μαθήματος συνδυάζει την πολιτιστική κληρονομιά με τη δημιουργικότητα και τη μάθηση μέσω του παιχνιδιού. Ένα ταξίδι στον κόσμο των μασκών, που θα παραμείνει αξέχαστο για τα παιδιά.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, το 12ο Νηπιαγωγείο Βέροιας υλοποίησε ένα σχέδιο εργασίας με επίκεντρο τις παραδοσιακές μάσκες, συνδέοντας την πολιτιστική κληρονομιά με τη βιωματική μάθηση και τη δημιουργικότητα. Μέσα από επισκέψεις σε τοπικό μουσείο, έρευνα, καλλιτεχνικές δημιουργίες και τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, τα παιδιά εξερεύνησαν την ιστορία και τη σημασία των μασκών, συμβάλλοντας παράλληλα στη διατήρηση και ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]