menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 11ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων

11ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων

11ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων το σχολείο με τα λαμπερά χαμόγελα και τα πιο χαμογελαστά μάτια. Λέμε: « ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ & ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ» Προσπαθούμε …. λέμε ναι σ’ ένα καλύτερο κόσμο που όλοι μαζί θέλουμε να δημιουργήσουμε!!!

Το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying), ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες παρουσιάζει τεράστιες  διαστάσεις τον τελευταίο καιρό , οδηγώντας ακόμα και σε τραγικά συμβάντα που θα μπορούσαν πιθανά να έχουν αποφευχθεί με μια σειρά μέτρων πρόληψης. Στο Νηπιαγωγείο το πρώτο σχολείο του παιδιού παρατηρούμε συμπεριφορές οι οποίες χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν μια κατάσταση κατά την οποία ασκείται εσκεμμένη ή μη, απρόκλητη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βία και επιθετική συμπεριφορά με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου σε μαθητές από συμμαθητές τους, εντός σχολείου. Το δε σε παίζω, δε σε έχω φίλο, κοροϊδίες – γέλια που ενοχλούν & στεναχωρούν, χτυπήματα μικρά & μεγάλα μπορεί να φαίνονται αθώα σ’ αυτή την ηλικία & να δικαιολογούμε τα παιδιά με τη φράση «είναι μικρά ακόμα θα μάθουν…», όμως  εμείς ως σχολείο έχουμε την υποχρέωση απ’ αυτή την ηλικία να διδάξουμε στους μαθητές και μαθήτριές μας την  υιοθέτηση της Κοινωνικής-Οικολογικής προσέγγισης, μιας ολιστικής προσέγγισης, που στοχεύει στην αλλαγή του κλίματος του σχολείου, ώστε να μην αναπαράγει τη βία. Είναι αναγκαίο να καλλιεργήσουμε  στους μαθητές/τριες μας τη συλλογική συνείδηση, την ενσυναίσθηση, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη   με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας & την αποτροπή οποιουδήποτε φαινομένου σχολικής βίας & εκφοβισμού εντός & εκτός του σχολικού χώρου. Ο σκοπός & ο στόχος μας είναι να κατανοήσουν τα παιδιά απ’ το Νηπιαγωγείο ότι ο εκφοβισμός δεν είναι αποδεκτός σε καμία περίπτωση.

Ασχοληθήκαμε με το φαινόμενο του εκφοβισμού οργανώνοντας μια σειρά δράσεων- δραστηριοτήτων, με σκοπό οι μαθητές/τριες μας να κατανοήσουν  τις μορφές σχολικού εκφοβισμού.

Με μια σειρά δραστηριοτήτων κυρίως μέσα απ’ το παιχνίδι και τις κατασκευές που αγαπούν τα παιδιά της ηλικίας αυτής  διδάχθηκαν έννοιες όπως η συνεργασία, η εμπιστοσύνη, ο αλληλοσεβασμός, η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ενσυναίσθηση. 

Συζητήσαμε με τους μαθητές/τριες μας και από κοινού οργανώσαμε τους κανόνες της τάξης μας τους οποίους οφείλουμε να τους σεβόμαστε όλοι!! Μέσα από στοχευόμενες δραστηριότητες (όπως παραμύθια, εκπαιδευτικά βίντεο, ταινίες για παιδιά, εγχειρίδια για τη σχολική βία κλπ)   δώσαμε στα παιδιά να καταλάβουν: 1. Τι είναι ο σχολικός εκφοβισμός 2. Με ποιους τρόπους τα παιδιά εκφοβίζονται. 3.  Για ποιους λόγους τα παιδιά εκφοβίζουν 4. Ποιες είναι οι συνέπειες του εκφοβισμού 5. Τι μπορείς να κάνεις για να μη σε εκφοβίζουν 6. Τι να κάνεις αν εσύ εκφοβίζεις άλλα παιδιά 7 Να μπορούν να διακρίνουν τις διάφορες μορφές σχολικής βίας (λεκτική, σωματική, κοινωνική απομόνωση) 8. Να αποκτήσουν ενσυναίσθηση για το θύτη και το θύμα και ν’ αναγνωρίσουν την σπουδαιότητα του παρατηρητή σε φαινόμενα σχολικής βίας. 9.. Πώς να σταματήσεις τον εκφοβισμό στο σχολείο σου.

Δημιουργήσαμε τα συνθήματα που μας εκφράζουν και κατανοήσαμε τη μεγάλη δύναμη του «όλοι μαζί μπορούμε»!!!

Το μήνυμα μας για τη σχολική χρονιά 2022-2023 αλλά και για τις επόμενες είναι «Κανένα παιδί δεν πρέπει να ντρέπεται, να φοβάται, να πονάει στο σχολείο παρά μόνο να μαθαίνει να  χαίρεται και να γελάει », κατασκευάσαμε τη δική μας αφίσα.

Το αποτέλεσμα είναι το σχολείο μας το 11ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων να γίνει το σχολείο με τα πιο λαμπερά χαμόγελα και τα πιο χαμογελαστά μάτια!!! Λέμε ναι σ’ ένα καλύτερο κόσμο που όλοι μαζί θέλουμε να δημιουργήσουμε!!

Συμμετείχαν τα τμήματα: Υποχρεωτικό πρωινό 2, προαιρετικό ολοήμερο 1 & επέκτασης ολοημέρου.

Εκπαιδευτικοί: Ρέμου Στυλιανή, Γκερμπεσιώτη Αικατερίνη, Καλυβιώτη Χριστίνα

Πηγές άντλησης υλικού και ιδεών: https://www.edweek.gr/ekpaideftiko-yliko-gia-ti-bia-sto-sholeio-kai-ton-ekfobismo/

Το χαμόγελο του παιδιού "Κανένα παιδί δεν πρέπει να ντρέπεται, να φοβάται,να πονάει στο σχολείο" @YouSmileTV https://milatora.gr/ #MilaTora   https://www.youtube.com/watch?v=_ByQp1VqA1A

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας