menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 11ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων

11ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων

Το παγκάκι της φιλίας του 11ου Νηπιαγωγείου Τρικάλων. Όλοι μαζί, όλοι μαζί κι ας είμαστε διαφορετικοί. Στο 11ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων κανένα παιδί δεν είναι μόνο του!!!

Εμείς στο 11ο Νηπιαγωγείο στοχεύουμε σε μια παιδεία που θα αναπτύσσει καθημερινά αξίες στη σχολική ζωή όπως: την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη, την ισότητα και το σεβασμό στη διαφορετικότητα – όχι ως γνώση, αλλά ως βίωμα που θα ενδυναμώνει το μαθητή έτσι ώστε να υποστηρίζει και να υπερασπίζεται αυτές τις αξίες, αλλά και να αμύνεται ενάντια σε ό,τι τις αντιπαλεύεται. Το βασικότερο στοιχείο της ουσιαστικής μάθησης είναι η δημιουργία παιδαγωγικής ατμόσφαιρας στην σχολική τάξη, η διαμόρφωση θετικού παιδαγωγικού κλίματος, η δημιουργία μιας τάξης  φιλικής, υποστηρικτικής, ευχάριστης όπου ο μαθητής/τρια ενθαρρύνεται στην προσπάθεια του, ένα κλίμα αγάπης, αποδοχής και ασφάλειας για όλους τους μαθητές και για τον καθένα ξεχωριστά στο σχολείο. Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός ειρηνικού, συνεργατικού και υποστηρικτικού κλίματος μέσα στο σχολείο. Θέλουμε να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση, να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ μαθητών/τριών, αλλά  και των εκπαιδευτικών, ώστε ενωμένοι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές σχολικό κλίμα καθώς και θετικά πρότυπα κοινωνικής συμβίωσης και συμπεριφοράς. Ο σεβασμός των προσωπικών χαρακτηριστικών (γνωσιακών, κοινωνικών, συναισθηματικών, πολιτισμικών κ.ά.) όλων των παιδιών, των δυνατοτήτων και των αδυναμιών τους, αποδοχή της διαφορετικότητας σε ποικίλους τομείς με σκοπό τη συνεργασία & τη συμμετοχή όλων των παιδιών σε ποικίλες δραστηριότητες και καταστάσεις (μάθημα, διάλειμμα, διάφορες άλλες δράσεις) της σχολικής ζωής.

Υλοποιήσαμε πλήθος δράσεων που βοήθησαν στη διαμόρφωση κλίματος αλληλοσεβασμού, ενσυναίσθησης και αποδοχής της διαφορετικότητας, με τη συμμετοχή όλων των τμημάτων του Νηπιαγωγείου ( δυο πρωινών τμημάτων, ενός ολοήμερου & ενός αναβαθμισμένου προγράμματος ολοημέρου) και όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου. Συνεργαστήκαμε  με το Ειδικό Νηπιαγωγείο Τρικάλων, και με το Σύλλογο Φλόγα ( Σύλλογο Γονέων Παιδιών Με Νεοπλασματική Ασθένεια).

Με αφορμή το βιβλίο «Το παγκάκι της φιλίας» της Wendy Meddour, μια υπέροχη ιστορία και ιδέα που φέρνει τα παιδιά κοντά εμπνευστήκαμε κι εμείς ώστε να φτιάξουμε το δικό μας παγκάκι της φιλίας. Πολλά είναι τα ντροπαλά παιδιά που έρχονται στο Νηπιαγωγείο και νιώθουν άβολα, δεν έχουν φίλους ή ψάχνουν με αγωνία να κάνουν φίλους στο σχολείο.

Η ιδέα εφαρμόζεται είδη σε πολλά σχολεία του εξωτερικού, σε Αμερική και Ευρώπη. Το παγκάκι της φιλίας βρίσκεται συνήθως σε εξωτερικό χώρο του σχολείου. Εκεί μπορεί να κάθεται όποιο παιδί νιώθει μόνο του, ώστε να ειδοποιεί μ’ αυτό το τρόπο τα άλλα παιδιά να παίξουν μαζί του. Ή να ξεκινήσουν μια νέα φιλία. Ή να συζητήσουν μαζί για όποιο θέμα τους απασχολεί. Απλό στη σύλληψη αποτελεσματικό στη χρήση!!!

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου μας ενθουσιάστηκαν με το βιβλίο και με την ιδέα. Αποφάσισαν να ζωγραφίσουν το βιβλίο το παγκάκι της φιλίας όπως αυτά το φαντάζονται και να φτιάξουν το δικό τους παραμύθι. Στο τέλος μεταμορφώσαμε ένα παγκάκι στην αυλή του σχολείου σε παγκάκι της φιλίας του 11ου Νηπιαγωγείου, έτσι κανένα παιδί του σχολείου μας δεν θα αισθάνεται μόνο του …… στο παγκάκι της φιλίας θα το περιμένει πάντα ένας φίλος/η. Το σύνθημα μας: « Κανένα παιδί δεν είναι μόνο του στο 11ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων».

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας