menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
Η δράση συνεργασίας του σχολείου μας με τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» επικεντρώνεται στη στήριξη των παιδιών που νοσηλεύονται, ενισχύοντας τη συναισθηματική ευεξία. Μέσα από μια ολοκληρωμένη εκπαιδευτική διαδικασία, οι μαθητές απέκτησαν βαθύτερη κατανόηση των αναγκών των νοσηλευόμενων παιδιών και υλοποίησαν δράσεις που στόχευσαν στη ψυχική ενδυνάμωση. Η δράση ξεκίνησε με την επίσκεψη εκπροσώπου του οργανισμού στο σχολείο μας, ο οποίος ενημέρωσε τους μαθητές για το έργο του φορέα. Ακολούθησαν (από τους εκπαιδευτικούς) εκπαιδευτικά εργαστήρια, τα οποία ενίσχυσαν τη συναισθηματική νοημοσύνη των μαθητών, τη σημασία της θετικής επικοινωνίας, καθώς και την ικανότητά τους να κατανοούν και να υποστηρίζουν τους άλλους.
1ο Εκπαιδευτικό Εργαστήριο: «Η Δύναμη των Λέξεων»
Οι μαθητές εξερεύνησαν τον αντίκτυπο των λέξεων στη συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων και συνειδητοποίησαν τη σημασία της θετικής επικοινωνίας. Δραστηριότητα: Επιτραπέζιο παιχνίδι φιλοφρόνησης. Κάθε μαθητής, πριν αλλάξει θέση στο παιχνίδι, έπρεπε να κάνει μια θετική φιλοφρόνηση σε έναν συμμαθητή του. Μέσα από αυτό το παιχνίδι, ανέπτυξαν την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν και να εκφράζουν εκτίμηση, κατανοώντας πώς τα λόγια μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και τη ψυχική υγεία των άλλων.
2ο Εκπαιδευτικό Εργαστήριο: «Έκφραση και Αναγνώριση Συναισθημάτων»
Σε αυτό το εργαστήριο, οι μαθητές εξοικειώθηκαν με τη σημασία των συναισθημάτων και τον τρόπο που αυτά επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την επικοινωνία μας. Δραστηριότητα: Παντομίμα συναισθημάτων. Οι μαθητές έριχναν ένα ζάρι που τους υποδείκνυε ένα συναίσθημα (π.χ. χαρά, λύπη, φόβος, ενθουσιασμός) και έπρεπε να το εκφράσουν μόνο με τη γλώσσα του σώματος, ενώ οι υπόλοιποι έπρεπε να το αναγνωρίσουν. Με αυτόν τον τρόπο, κατανόησαν πώς εκφράζονται τα συναισθήματα και ανέπτυξαν την ικανότητά τους να τα αναγνωρίζουν στους άλλους.
3ο Εκπαιδευτικό Εργαστήριο: «Κοινωνική Ενσυναίσθηση»
Σε αυτό το εργαστήριο, οι μαθητές κλήθηκαν να τοποθετηθούν στη θέση ενός άλλου ατόμου, αναπτύσσοντας την κοινωνική τους ενσυναίσθηση. Δραστηριότητα: Σενάρια ενσυναίσθησης. Οι μαθητές επεξεργάστηκαν πραγματικές καταστάσεις, όπως: Πώς νιώθει ένα παιδί που έπεσε και χτύπησε; Πώς μπορούμε να το στηρίξουμε; Πώς νιώθει ένα παιδί που βρίσκεται στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα; Ποιες ενέργειες μπορούν να το κάνουν να αισθανθεί καλύτερα;
Μετά τα εκπαιδευτικά εργαστήρια, οι μαθητές μετέτρεψαν τη θεωρητική γνώση σε πράξη, σχεδιάζοντας τέσσερις στοχευμένες δράσεις στήριξης για τα νοσηλευόμενα παιδιά:
Δράσεις για τα παιδιά που νοσηλεύονται
Το μοντέλο της δράσης μας μπορεί να επαναληφθεί και να εφαρμοστεί σε άλλα σχολεία ή φορείς, επεκτείνοντας την επίδραση της πρωτοβουλίας και ευαισθητοποιώντας περισσότερα παιδιά και ενήλικες.
στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]