menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Κι ένα αβγό Κίντερ για το παιδί: Όταν η ζωή ξεπερνά τη λογοτεχνική μυθοπλασία.

Κι ένα αβγό Κίντερ για το παιδί: Όταν η ζωή ξεπερνά τη λογοτεχνική μυθοπλασία.
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Αφορμή για το εξάμηνο ταξίδι στο λογοτεχνικό σύμπαν των απόκληρων της ζωής στάθηκε το διήγημα του Χρήστου Οικονόμου Κι ένα αβγό Κίντερ για το παιδί  από το έργο του με τίτλο «Κάτι θα γίνει, θα δεις», εκδόσεις Πόλις, 2010. Το έναυσμα πριν από την πρώτη ανάγνωση δόθηκε από την ψηφιακή αφήγηση «Επισκέπτης στην τρώγλη των Πατατοφάγων» που αναρτήθηκε ως μη καταχωρισμένο στο κανάλι You Tube της σχολικής μας μονάδας. Στην εν λόγω ψηφιακή ιστορία από την οικογένεια της άθλιας τρώγλης μεταφερθήκαμε στην αιματηρή κατάκτηση του Νέου Κόσμου και από εκεί με ενδιάμεσο σταθμό  την ίδια τρώγλη στις ανήλιαγες στοές των ορυχείων κατά τη βιομηχανική επανάσταση. Τα χέρια των Πατατοφάγων μάς ταξίδεψαν πίσω στο χρόνο, στον θεσσαλικό κάμπο και τη μαύρη ζωή των κολίγων, και ακόμη πιο πίσω στο φεουδαρχικό σύστημα του Μεσαίωνα. Το πρόσωπο της μικρής που δεν μας αποκαλύπτει ο ζωγράφος αποτέλεσε το κίνητρο για να ενεργοποιηθεί η φαντασία μας. Δώσαμε τα χαρακτηριστικά του προσώπου της, την ντύσαμε και την βγάλαμε στο τσουχτερό κρύο για να κερδίσει το πενιχρό της μεροκάματο ως πλανόδια πωλήτρια. Μέσα από τις δυο τελευταίες εικόνες, προσπαθήσαμε να δώσουμε το κεντρικό στίγμα της ιστορίας: η αδικία της ανθρώπινης ζωής δε διέπεται από χωροχρονικούς περιορισμούς· απλά αλλάζει μορφές.

Στη συνέχεια καταδυθήκαμε μέσα από την πένα του Χρήστου Οικονόμου και το Κι ένα αβγό Κίντερ για το παιδί, στον κόσμο των πενήτων και των ενδεών. Εστιάσαμε στη ζοφερή καθημερινότητα αυτών των ομάδων, στην απουσία κοινωνικής πρόνοιας, στην αναλγησία της κοινότητας απέναντι στο πρόβλημά τους, στο ψυχικό αδιέξοδο που τους σφίγγει σαν μέγγενη, στον ψευδή αλτρουισμό των κατ΄επίφαση φιλάνθρωπων που αρκούνται σε θεωρητικές προσεγγίσεις του χριστιανικού κηρύγματος περί αγάπης, απέχοντας από την πρακτική εφαρμογή του Θείου Λόγου. Ακολούθως αναζητήσαμε διακείμενα και εντοπίσαμε ένα πλήθος υπόγειων νημάτων που συνδέουν την Πείνα του Κνουτ Χάμσουν και το Nomadland της Τζέσικα Μπρούντερ που συνομιλούν με το εν λόγω διήγημα. Φέραμε στην επιφάνεια τη σωματική και ψυχική εξουθένωση των ηρώων, τη διαβίωσή τους στις παρυφές της κοινωνίας, την έλλειψη ελπίδας, την εκούσια απομόνωση και το αίσθημα της δυσβάσταχτης μοναξιάς. Και επιχειρήσαμε μια διακαλλιτεχνική προσέγγιση με την προβολή αποσπασμάτων της οσκαρικής ταινίας Nomadland, μεταφορά στο πανί του υβριδικού έργου της Μπρούντερ.

Για να ολοκληρώσουμε αυτό το ταξίδι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα Podcast με τίτλο Μικρές Φι(υ)λολογικές Αναζητήσεις-Κι ένα αβγό Κίντερ για το παιδί με τη συμμετοχή τριών μαθητριών του Α1 της σχολικής μας μονάδας. Το εν λόγω Podcast, του οποίου η διακοσμητική ζωγραφιά είναι έργο της μίας εκ των τριών μαθητριών, φιλοξενείται στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/lykeio.neapolis/videos/515909646571919


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθήτριες και οι μαθητές ανταποκρίθηκαν σε μέγιστο βαθμό. Επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά την ενασχόλησή μας με το διήγημα του Χρήστου Οικονόμου τόσο στη διάρκεια των συζητήσεων μας μέσα στην τάξη, όσο και στη διαχείριση των ανατιθέμενων εργασιών για το σπίτι- οι οποίες εμπεριέχονται στο αναρτημένο έγγραφο word. Επέδειξαν ξεχωριστό ζήλο κατά την προετοιμασία και την υλοποίηση της φιλανθρωπικής δράσης. Οι τρεις μαθήτριες που συμμετείχαν στη δημιουργία του Podcast εργάστηκαν άοκνα και με επαγγελματισμό για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το σύνολο της τάξης επηρεάστηκε από το αποτυπωμένο δράμα των λογοτεχνικών ηρώων και το συνέκρινε με όσα διαβιούν οι πραγματικοί ήρωες, οι συνάνθρωποί μας που μαστίζονται από τη μακροχρόνια ανεργία και την ακραία φτώχεια.



Συνεργασίες

Η απόληξη αυτού του ταξιδιού στις σχεδόν αόρατες αλλά υπαρκτές όψεις του σκληρού προσώπου της κοινωνίας δεν θα μπορούσε να έχει μόνο θεωρητική προσέγγιση. Έχοντας στον νου μας όλο το υλικό που επεξεργαστήκαμε αυτούς τους μήνες, οργανώσαμε σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Αγίου Νικολάου και την Τοπική Κοινότητα Νεάπολης Λασιθίου, φιλανθρωπική δράση εν όψει των γιορτών του Πάσχα με απώτερο στόχο τη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου το οποίο στέκεται αρωγός στις ευάλωτες ομάδες της ευρύτερης κοινωνίας.

Με την ολοκλήρωση του Podcast, το αποστείλαμε στις εκδόσεις Πόλις και ο εκδοτικός οίκος το ανάρτησε στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Πατεράκη Χρυσούλα ΠΕ02- Τσιτιρίδου Χριστίνα ΠΕ02

Στόχος δράσης

Μέσα από τη δύναμη της λογοτεχνικής αναπαράστασης να επιτευχθεί η ευαισθητοποίηση των μαθητριών και των μαθητών στο μείζον πρόβλημα της ακραίας φτώχειας με απώτερο στόχο την ενδυνάμωση της ενσυναίσθησης και την ενεργοποίηση τους σε δράσεις καταπολέμησης της ένδειας.

Χρόνος δράσης

Νοέμβριος 2021-Απρίλιος 2022

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας