menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από Παιδικό Πoλυτεχνείο

Παιδικό Πoλυτεχνείο

Πέρα από την επιφάνεια: μελετώντας σε βάθος το πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης

Σε αυτό το σχέδιο μαθήματος που σχεδιάστηκε για μαθητές Γ – Δ – Ε δημοτικού στο πλαίσιο της ομάδας ρομποτικής του σχολείου «Παιδικό Πολυτεχνείο», γίνεται προσπάθεια ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν και να ευαισθητοποιηθούν γύρω από τη ρύπανση της θάλασσας με τη χρήση πολυμέσων και των κατασκευών με LEGO. Το γενικότερο θέμα ευθυγραμμίζεται με τον 14ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο οποίος δίνει έμφαση στη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση των ωκεανών, των θαλασσών και των θαλάσσιων πόρων.

Αρχικά, οι μαθητές εισήχθησαν στην έννοια της θαλάσσιας ρύπανσης μέσω της ταινίας "Ο γάτος που δίδαξε ένα γλάρο να πετάει", η οποία αγγίζει μεταξύ άλλων το θέμα της ρύπανσης των θαλάσσιων υδάτων από τις πετρελαιοκηλίδες και τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στα ζώα. Με τα παιδιά συζητήθηκε το πώς πιστεύουν ότι ένιωσε η μητέρα γλάρος, τι θα έκαναν αυτοί αν ήταν στο σμήνος και πώς ένιωσαν οι ίδιοι.

Με αφορμή το παραπάνω βίντεο συζητήθηκαν εκτενέστερα οι αιτίες της θαλάσσιας ρύπανσης και οι συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας σε αυτή. Χωρισμένοι σε ομάδες των δύο ατόμων οι μαθητές αναζήτησαν, συγκέντρωσαν  πληροφορίες επί του θέματος, προωθώντας έτσι τη συνεργατική μάθηση και την κριτική σκέψη. Τις παραπάνω πληροφορίες τις συγκέντρωσαν σε ένα βίντεο το οποίο εμπλουτίστηκε με σχετικά βίντεο από το διαδίκτυο κατόπιν επιλογής από τα παιδιά. Τέλος, έγινε ένας διάλογος για πιθανές λύσεις για τον μετριασμό ή την πρόληψη της περαιτέρω ρύπανσης των ωκεανών μας.

Το πρακτικό μέρος του μαθήματος περιελάμβανε τη δημιουργία μιας μακέτας με LEGO και LEGO WeDo. Οι μαθητές ανέλαβαν να κατασκευάσουν τρισδιάστατες αναπαραστάσεις του κόσμου της θάλασσας: πριν από τη ρύπανση, μετά τη ρύπανση και μετά την εφαρμογή μιας υποθετικής μηχανής καθαρισμού της θάλασσας. Η δραστηριότητα αυτή όχι μόνο ενθάρρυνε τη δημιουργικότητα και τη χωρική σκέψη, αλλά και προκάλεσε προβληματισμό σχετικά με τις δραστικές επιπτώσεις των ανθρώπινων ενεργειών στα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Με την ενσωμάτωση των πολυμέσων και της μακέτας LEGO στη μελέτη της ρύπανσης της θάλασσας, αυτό το σχέδιο μαθήματος υπογραμμίζει τη σημασία της τεχνολογικής καινοτομίας και των βιώσιμων πρακτικών για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων. Η σύνδεση με τον ΣΒΑ 14 υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη προστασίας και αποκατάστασης των ωκεανών και των θαλάσσιων πόρων μας για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Παιδικό Πoλυτεχνείο

Αποκρυπτογραφώντας το μυστήριο της Ακρόπολης

Στο μάθημα ρομποτικής που σχεδιάσαμε για μαθητές Α και Β Δημοτικού, ξεκινήσαμε ένα συναρπαστικό ταξίδι για να αποκαλύψουμε το μυστήριο γύρω από τα κλεμμένα μάρμαρα και γλυπτά της Ακρόπολης. Αυτό το διαθεματικό σχέδιο μαθήματος ενσωμάτωσε απρόσκοπτα τη ρομποτική, την ιστορία και την κρυπτογραφία, για να εμπλέξει τα παιδιά σε μια εξερεύνηση αρχαίων αντικειμένων και τεχνικών έρευνας.

Για να ξεκινήσουμε την περιπέτειά μας, οι μαθητές καταρχάς παρακολούθησαν δύο βίντεο. Στο πρώτο παρουσιάζονται βασικές έννοιες γύρω από την αρχιτεκτονική των ναών και τα γλυπτά. Το δεύτερο βίντεο αφηγείται την ιστορία των κλεμμένων μαρμάρων της Ακρόπολης, ρίχνοντας φως στην ιστορική σημασία και τη διαμάχη γύρω από την απομάκρυνσή τους από την Ελλάδα και την επιστροφή τους σε αυτή.

Στη συνέχεια, αποφασίσαμε σαν ντετέκτιβ να διερευνήσουμε σε βάθος αυτό το θέμα οπότε θέσαμε κάποια βασικά ερωτήματα. Οι νεαροί ντετέκτιβ σχημάτισαν ζευγάρια για να αναζητήσουν τις απαντήσεις. Κάθε δίδυμο (αποτελούμενο από ένα μαθητή Α και ένα μαθητή Β δημοτικού) μέσα από άρθρα στο διαδίκτυο εστίασε στο από ποιον, πότε και πώς απομακρύνθηκαν τα μάρμαρα, πού πήγαν, πώς μεταφέρθηκαν και πόσα ήταν. Κάθε ζευγάρι παρουσίασε τα ευρήματά του. Έτσι, συλλέχθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία που προσέθεσαν βάθος στην κατανόηση του γεγονότος.

Έπειτα, προς επιβεβαίωση των παραπάνω ευρημάτων, χρησιμοποιώντας το Google Arts and Culture, οι μαθητές είδαν μέσω του Google Maps την πορεία των γλυπτών και ύστερα εξερεύνησαν εικονικά το Βρετανικό Μουσείο για να αναγνωρίσουν και να καταγράψουν τα κλεμμένα μάρμαρα που βρίσκονται σήμερα εκεί, ενισχύοντας την αίσθηση σύνδεσης με αυτούς τους αρχαίους θησαυρούς παρά τη μακρινή τους τοποθεσία.

Στο δεύτερο μέρος, η τάξη εμβάθυνε στον κόσμο της κρυπτογραφίας. Στην τάξη συζητήθηκε η αξία της κρυπτογράφησης των μηνυμάτων και πώς αυτό γίνεται από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα. Παρουσιάστηκαν κάποια γνωστά συστήματα κρυπτογράφησης και κωδικοποίησης όπως ο κώδικας του Καίσαρα και ο κώδικας Μορς. Κάθε μαθητής - μάρτυρας κατασκεύασε μοναδικά κρυπτογραφημένα μηνύματα με βάση τις πληροφορίες που είχαν συγκεντρώσει. Αυτή η δραστηριότητα όχι μόνο όξυνε τις δεξιότητές τους στην κρυπτογράφηση, αλλά και μετέτρεψε τις ιστορικές λεπτομέρειες σε απτά, κρυπτογραφημένα μηνύματα. Τέλος, η μορφοποίηση και η εκτύπωση των κωδικοποιημένων μηνυμάτων τους προσέθεσαν μια δημιουργική πινελιά στη διαδικασία της έρευνας, καθιστώντας την ιστορική έρευνα τόσο εκπαιδευτική όσο και οπτικά ελκυστική.

Το αποκορύφωμα του μαθήματός μας ήταν η δημιουργία ενός παιχνιδιού το «Μυστήριο στην Ακρόπολη» (κατά το «Μυστήρια στο Πεκίνο») με πρωταγωνιστή τον Gigo, τον ρομποτικό ντετέκτιβ. Εξοπλισμένοι με ζάρια και κάρτες – κλειδιά για την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων, οι μαθητές χωρισμένοι σε δύο ομάδες προγραμματίζοντας το ρομποτάκι τους περιηγήθηκαν στους σταθμούς μαρτύρων, αποκρυπτογραφώντας τα κωδικοποιημένα στοιχεία τους για να συνθέσουν το παζλ της εξαφάνισης των μαρμάρων.

Καθώς τα στοιχεία συσσωρεύονταν και το μυστήριο ξετυλίγονταν, οι μαθητές κατέληξαν συλλογικά σε ένα συμπέρασμα σχετικά με την κλοπή των μαρμάρων της Ακρόπολης, αξιοποιώντας τις ερευνητικές τους δεξιότητες και τις ιστορικές τους γνώσεις.

Για να γιορτάσουν τα επιτεύγματά τους, πραγματοποιήθηκε μια τελετουργική εκδήλωση, όπου ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους και στη συνέχεια έπαιξαν στους υπολογιστές παιχνίδια από την ιστοσελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός των παιδιών οδήγησε σε ένα πρόσθετο έργο: την κατασκευή ενός Παρθενώνα από LEGO, επιδεικνύοντας τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις και το πάθος τους για την αρχαία ιστορία και αρχιτεκτονική.

Τελικά, οι μαθητές όχι μόνο αξιοποίησαν τη ρομποτική αλλά έμαθαν για την κρυπτογραφία και ανέπτυξαν και μια βαθιά εκτίμηση για την πλούσια ιστορία που περικλείεται στα κλεμμένα μάρμαρα της Ακρόπολης. Αυτή η πολύπλευρη εξερεύνηση αποτελεί παράδειγμα της δύναμης της διεπιστημονικής εκπαίδευσης που πυροδοτεί την περιέργεια και προάγει τη δια βίου μάθηση. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο μαθήματος διενεργήθηκε το Φεβρουάριο, όταν το θέμα των μαρμάρων του Παρθενώνα ήταν και πάλι φλέγον θέμα της επικαιρότητας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Θεωρούμε ότι οι διδακτικοί στόχοι που τέθηκαν επιτεύχθηκαν περισσότερο και από το προσδοκώμενο κρίνοντας από τις αντιδράσεις των παιδιών καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας