menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΟΙΧΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΟΙΧΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Δεντροφύτευση-Καθαρισμός Χωριού Τοιχιού Καστοριάς

1.Το Δημοτικό Σχολείο  και Νηπιαγωγείο Τοιχιού στα πλαίσια του προγράμματος LIFE Terra και  σε συνεργασία με  το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), τον Σύλλογο Γονέων και την Τοπική Κοινότητα διοργάνωσε δεντροφύτευση  σε διάφορα μέρη του χωριού.

Οι μαθητές/τριες, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, ακόμα και οι παππούδες με την καθοδήγηση των υπευθύνων του ΕΚΕΤΑ, φύτεψαν 160 δέντρα διαφόρων ειδών στον χώρο πέριξ του γηπέδου του χωριού.

Έτσι, όχι απλά υιοθετήσαμε τα  νέα δέντρα, αλλά με τη γεωσήμανση των δέντρων  μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής (app) έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την ανάπτυξή τους.

2.Σε συνεργασία με το Δημοτικό σχολείο Τοιχιού, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, την Τοπική Κοινότητα καθαρίσαμε διάφορες περιοχές του χωριού στα πλαίσια της δράσης Let’s do it Greece 2024.

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΤΟΙΧΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

«Ελέγχω και παρατηρώ ,το σχολείο μου κρατάω καθαρό»

 

Το Νηπιαγωγείο Τοιχιού σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο στα πλαίσια του προγράμματος LIFE Terra και  σε συνεργασία με  το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), τον Σύλλογο Γονέων και την Τοπική Κοινότητα διοργάνωσε δεντροφύτευση  σε διάφορα μέρη του χωριού.

Οι μαθητές/τριες, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, ακόμα και οι παππούδες με την καθοδήγηση των υπευθύνων του ΕΚΕΤΑ, φύτεψαν 160 δέντρα διαφόρων ειδών στον χώρο πέριξ του γηπέδου του χωριού.

Έτσι, όχι απλά υιοθετήσαμε τα  νέα δέντρα, αλλά με τη γεωσήμανση των δέντρων  μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής (app) έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την ανάπτυξή τους.

Με αφορμή αυτήν την δράση ξεκινήσαμε το πρόγραμμα μας με τίτλο «Ελέγχω και παρατηρώ ,το σχολείο μου κρατάω καθαρό». Φτιάξαμε μαζί με τα παιδιά το ιστόγραμμα το οποίο επικεντρώνεται  σε τέσσερα θέματα «Στην αυλή-Απορρίμματα-Νερό-Ενέργεια».

 

 

Στην αυλή

 

 

Παρατηρήσαμε την αυλή του σχολείου μας και συζητήσαμε τι μπορούμε να κάνουμε για να την ομορφύνουμε. Καταγραφή των απόψεων των Παιδιών.

Συζητήσαμε για τα σκουπίδια και την ανακύκλωση .Τι είναι η ανακύκλωση; Πως λειτουργεί ο μπλε κάδος; Τι άλλο μπορούμε να ανακυκλώσουμε; (π.χ. μελάνια, λάμπες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα, μπαταρίες, γυάλινα μπουκάλια). Αποφασίσαμε να ελέγξουμε αν υπάρχουν σκουπίδια στον αυλή του σχολείου μας  και να  τα μαζέψουμε πετώντας τα στους κάδους ή αν είναι ανακυκλώσιμα στους αντίστοιχους κάδους της ανακύκλωσης.

  

Φυτέψαμε δέντρα στο πίσω μέρος της αυλής

Αλλά φτιάξαμε  και γλάστρες από ανακυκλούμενα υλικά για να στολίσουμε την αυλή .

Κατασκευάσαμε αυτοσχέδιες  ταΐστρες πουλιών, σε συνεργασία με το Δημοτικό σχολείο, με ανακυκλώσιμα υλικά, ώστε κανένα πουλί να μη μείνει νηστικό κατά τη διάρκεια του χειμώνα και τις τοποθετήσαμε στην αυλή του Σχολείου. Η δράση μας είχε στόχο να μάθουμε να προστατεύουμε τα πουλιά και να φροντίζουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε όπως και να κατανοήσουν τα παιδιά  την μεγάλη αξία που έχει η  ανακύκλωση.

Σε δεύτερη φάση κατασκευάσαμε νέες ξύλινες  ταΐστρες πουλιών, σε συνεργασία με το Δημοτικό σχολείο και τις τοποθετήσαμε στην αυλή του Σχολείου.

Μικροί και μεγάλοι εν δράσει :Νηπιαγωγείο-Δημοτικό-Εκπαιδευτικοί-Γονείς βάψαμε τους τοίχους του Σχολείου μας

Αξιολόγηση

 

Απορρίμματα

Βλέπουμε το βίντεο για την  Ανακύκλωση  .Συζητάμε για την ανακύκλωση ,το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων  και βρίσκουμε  ποιά υλικά ανακυκλώνονται και ποιά όχι και σε ποιο κάδο .Τα παιδιά καλούνται  να συμμετέχουν  σε διαδικασίες ανακύκλωσης  Επισκεπτόμαστε τους χώρους του σχολείου όπου υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης. Που πρέπει να πετάμε τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Συζητάμε με  τα παιδιά και καταγράφουμε τις ιδέες τους  πώς θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε τις επιλογές μας, ώστε το κολατσιό μας να είναι πιο υγιεινό και να έχει μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. Τρώμε το κολατσιό μας, κερνάμε ο ένας τον άλλον, ακούμε μουσική, τραγουδάμε. Διαχωρίζουμε τα σκουπίδια από τις συσκευασίες, τα τοποθετούμε στα αντίστοιχα κουτιά και τα ανακυκλώνουμε, αφού προηγουμένως βεβαιωθούμε ότι οι συσκευασίες είναι καθαρές. Περίσσεψε φαγητό; Τι μπορεί να πάει στον κομποστοποιητή; Τι μπορεί να φυλαχθεί για να φαγωθεί αργότερα, τι μπορεί να προσφερθεί σε συμμαθητή;  

Επιμόρφωση από την ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε.  των  Παιδιών  για την ανακύκλωση .

 

Ενόψει της ιδιαίτερα σημαντικής διάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι (COP28), που αποτελεί μία παγκόσμια ευκαιρία προκειμένου τα κράτη να επανεξετάσουν και να επαναπροσδιορίσουν την ατζέντα για το κλίμα, το Διεθνές Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) και η ΕΕΠΦ, θα βρίσκονται εκεί προκείμενου να βάλουμε όλοι μαζί το λιθαράκι μας στην παγκόσμια προσπάθεια ώστε να διαφυλάξουμε τα περιβαλλοντικά αγαθά και δικαιώματα που μοιραζόμαστε όλες και όλοι.

Tα παιδιά σε συνεργασία με τους Γονείς τους παίρνουν τον λόγο για το περιβάλλον, γράφοντας ένα αίτημα, μία ανάγκη, ένα συμπέρασμα, μία ευχή, μία συμβουλή σε σχέση με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, προς τον Πρωθυπουργό.

 

Σε συνεργασία με το Δημοτικό σχολείο Τοιχιού, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, την Τοπική Κοινότητα καθαρίσαμε διάφορες περιοχές του χωριού στα πλαίσια της δράσης Let’s do it Greece 2024.

Αξιολόγηση.

 

 

Νερό

 

Διαβάσαμε το παραμύθι.   Μια Σταγονοπαρέα στη Λίμνη μας  Καταιγισμός ιδεών. Δραματοποίηση παραμυθιού.

1.Πείραμα..... Μάθαμε τις έννοιες βρασμός – εξάτμιση – συμπύκνωση – υγροποίηση – βροχόπτωση – συγκέντρωση. Τραγούδι Ο κύκλος του νερού

Ρωτάμε τα παιδιά πόσα ποτήρια νερό πίνουν την ημέρα. Όποιος πίνει τα πιο πολλά ανακηρύσσεται Σούπερ-Νεροφίδας και λαμβάνει ειδικό μετάλλιο. Δίνουμε στα παιδιά την πληροφορία ότι για την ηλικία τους, 4-8 ετών, συνιστώνται 6-7 ποτήρια την ημέρα. Πώς πίνουν το νερό; Σε ποτήρια; Σε παγούρια; Αγοράζουν μπουκαλάκια; Ποια τα πλεονεκτήματα του παγουριού; Ποια τα πλεονεκτήματα του νερού της βρύσης; Τι θα συνέβαινε αν συγκεντρώναμε όλα τα άδεια πλαστικά μπουκάλια από το νερό μας στην αυλή του σχολείου; Πόσο ψηλός θα ήταν ο πύργος που θα φτιάχναμε; Πόσα χρόνια θα χρειαζόταν η Γη για να διαλύσει το πλαστικό;

Πως κάνω σωστή χρήση του νερού στο σχολείο. Εξοικονόμηση.-παρατήρηση-καταγραφή βλαβών και διαρροών. Επίλυση προβλήματος.

Το νερό όμως είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας αλλά και για τη ζωή μας. Βλέπουμε το Βίντεο που μας δείχνει τι προκαλεί το μολυσμένο νερό… Συζήτηση γύρω από το θέμα. Τραγούδι Το νερό..νεράκι  ,  Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ .Ζωγραφική.

2.Πείραμα.Το νερό του γείτονα δραστηριότητα για την μόλυνση του νερού. Λερώνω το νερό του γείτονα, λερώνω και το δικό μου.

Επίσκεψη στο ΚΠΕ Καστοριάς ,μαζί με το Δημοτικό σχολείο Τοιχιού, όπου παρακολουθήσαμε το πρόγραμμα «Μικρή Γλυκιά Ζωή: Προσέγγιση του Μικρόκοσμου των Γλυκών Νερών», που κινητοποιεί τα παιδιά για την διερεύνηση των μικρών και συχνά δυσδιάκριτων μορφών ζωής της λίμνης. Στόχος ήταν η παρατήρηση και αναγνώριση των άμεσα διακριτών βιοτικών στοιχείων του λιμναίου περιβάλλοντος  και η προσέγγιση του οικολογικού ρόλου τους .

Τραγούδι Από που είσαι ποταμάκι. Δραματοποίηση-ζωγραφική.

Βρίσκουμε , χρησιμοποιώντας το Google maps, την ακριβή τοποθεσία από το ποτάμι του χωριού μας καθώς και την πορεία του από την πηγή  μέχρι την εκβολή του στην λίμνη της Καστοριάς. Συζήτηση.

Παρατήρηση και καταγραφή στην επί τόπου επίσκεψη.

Επισκεφτήκαμε το υδραγωγείο του χωριού μας και μια γεώτρηση για να ποτίζουν τα χωράφια.

Δημιουργήσαμε αφίσα με τρόπους εξοικονόμησης του νερού και μηνύματα για την προστασία του.

Αξιολόγηση

 

Ενέργεια

Μιλήσαμε για τα μέσα θέρμανσης, και ποιά χρησιμοποιούμε στις μέρες μας. Τα κατατάξαμε ανάλογα με την ενέργεια που χρησιμοποιούν,(πετρέλαιο , ηλεκτρικό ρεύμα, ξύλα κλπ).Επισκεφτήκαμε το χώρο του σχολείου όπου βρίσκεται ο καυστήρας και είδαμε πως λειτουργεί. Σημειώσαμε το μέσο θέρμανσης που χρησιμοποιούμε στο σπίτι μας  και είδαμε ποιο είναι το δημοφιλέστερο μέσο θέρμανσης.

Μας επισκεφτήκαν  εκπρόσωποι από το ΣΣΕΔ ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ όπου μας μίλησαν για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ για την ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

Αξιολόγηση

 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας