menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΥΔΡΟΥ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΥΔΡΟΥ

ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ: Τέχνη για τη ζωή

Αρχικά, οι μαθητές και οι μαθήτριες αποπειρώνται να δώσουν λύση στα προβλήματα του περιβάλλοντος με βάση τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις ανάγκες τους. Έπειτα καθοδηγούνται να διερευνήσουν και να πληροφορηθούν για τα προβλήματα των βιώσιμων πόλεων μέσα από τον επίσημο δικτυακό τόπο του ΟΗΕ. Ως αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης δημιουργήσαμε ένα infographic!

Στη συνέχεια,  μέσα από τη μελέτη περίπτωσης μιας παραδοσιακής κατοικίας του Μούδρου και μιας σύγχρονης κατοικίας του 21ου αιώνα, κλήθηκαν να συγκρίνουν τους δύο τύπους κατοικίας, να εντοπίσουν ομοιότητες και διαφορές, να σημειώσουν τις συνέπειες στο φυσικό περιβάλλον στην κάθε περίπτωση και να καταλήξουν στα προσωπικά τους συμπεράσματα για τη σχέση ανθρώπου-φυσικού περιβάλλοντος στο παρελθόν και σήμερα ,μέσα από τον τρόπο που δομούν τις οικίες τους οι άνθρωποι. Δημιούργησαν για αυτή τη δραστηριότητα μία αφίσα.

Τρίτη δραστηριότητα αποτέλεσε η μελέτη των βιώσιμων μοντέλων ανάπτυξης, όπως παρουσιάζονται στη διεθνή βιβλιογραφία(http://ikee.lib.auth.gr/record/133372/files ANAGNOSTOYee.pdf) , όπως αυτό του  Αστικού μοντέλου της Νέο-παραδοσιακής ανάπτυξης, του μοντέλου της Οικολογικής Πόλης και  του μοντέλου της Συμπαγούς Πόλης(Βλ. βίντεο-νήματα).

Επιπρόσθετα, μελέτησαν το βιοκλιματικό «σπίτι του Σωκράτη» από τον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας και συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας που αποτύπωναν τα συμπεράσματά τους, αλλά και τις σκέψεις τους για την εφαρμογή των προτάσεων του Σωκράτη στη σημερινή εποχή (Βλ.pdf).

O διδακτικός σχεδιασμός προχωράει αξιοποιώντας τους πίνακες τέχνης ως βασικό μέσο αφ’ ενός για τη διάχυση μηνυμάτων αφ’ ετέρου για την επίτευξη εκπαιδευτικών στόχων. Αρκετοί καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο δημιουργούν έργα τέχνης με θέμα το μη βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης των πόλεων και δόμησης των κατοικιών για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα αυτό. Για να εμπνευστούν, οι μαθητές παροτρύνονται να αναζητήσουν στο Διαδίκτυο τέτοια έργα και να δημιουργήσουν ένα E - BOOK  με θέμα «Τέχνη και βιώσιμες πόλεις».https://app.bookcreator.com/library/-NFMpavy_329sffuBz8m

Στη συνέχεια,  οι μαθητές καλούνται να δράσουν οι ίδιοι και να κάνουν το δικό τους αγώνα για έναν κόσμο βιώσιμο. Αποφασίζουν να φτιάξουν ένα εννοιλογικό χάρτη και να αναδείξουν τα προβλήματα των σύγχρονων πόλεων, να αφυπνίσουν την κοινή γνώμη και να πιέσουν προς την κατεύθυνση λήψης μέτρων για δημιουργία βιώσιμων πόλεων στο μέλλον.  https://xmind.ai/share/uysOZvxO?xid=jakLYTVZ 

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΥΔΡΟΥ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ"

Το Γενικό Λύκειο Μούδρου τίμησε την Παρασκευή, 8 Μαρτίου, με ιδιαίτερο σεβασμό την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η εκδήλωση «Γεννημένη Γυναίκα» που διοργάνωσε σε συνεργασία με το Δήμο Λήμνου , το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Λήμνου και το ΚΕΠ Υγείας Λήμνου ήταν αφιερωμένη σε κάθε ρόλο και έκφανση της γυναίκας όλων των εποχών. Μια σπονδυλωτη εκδήλωση που εστίαζε με προσχοκή σε πολλαπλές εκφάνσεις του γυναικείου φύλου.
Κεντρική ομιλήτρια η Δήμαρχος Λήμνου, κα Ελεονώρα Γεώργα,  που αναφέρθηκε στην πολυσχιδή προσωπικότητα της γυναίκας και στις δυνάμεις που διαθέτει για δημιουργικότητα σε κάθε τομέα.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν με εισηγήσεις τους η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Λήμνου,για την έμφυλη βία και τα αόρατα σημάδια κακοποίησης και η κοινωνική λειτουργός και συντονίστρια του ΚΕΠ Υγείας Λήμνου,  που αναφέρθηκε στην υγεία, την πρόληψη, τη σημασία της συμμετοχής των γυναικών σε αποφάσεις υγείας, καθώς και στον καίριο ρόλο της αλλαγής συμπεριφοράς στην υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.
Επίσημη προσκεκλημένη μας που έδωσε κυριολεκτικά μαθήματα ζωής για την αγωνιστικότητα και τη γυναικεία δύναμη στη μάχη απέναντι στον καρκίνο μια Λημνιά προσκεκλημένη μας, μαχήτρια η ίδια και νικήτρια αυτής της μάχης.
Επίσης, με εισήγησή της συμμετείχε μέλος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Μούδρου, που μίλησε για τον πολυσχιδή ρόλο της μητέρας, συζύγου εργαζόμενης και για τη σημασία της εσωτερικής δύναμης και αγωνιστικότητας της γυναίκας.
Διαδικτυακή παρέμβαση για τη στήριξη της γυναίκας από την Unesco έκανε η Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου Συνεργαζομένων Σχολείων της Unesco, κ. Βέρα Δηλάρη, όπως επίσης, χαιρετισμό και σύντομη παρέμβαση έκανε βουλευτής της Α΄Θεσσαλονίκης. Βιντεοσκοπημένα μηνύματα με τα οποία χαιρέτιζαν την εκδήλωσή μας και τοποθετούνταν για τη στάση και τις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών απέστειλαν και οι ευρωβουλευτές.
Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου αναφέρθηκαν σε πολλές πτυχές της γυναικείας προσωπικότητες.
Παρουσιάστηκαν οι εισηγήσεις:
«Η γυναίκα στην Ορθόδοξη Πίστη» με τον συντονισμό της Θεολόγου του ΓΕ.Λ. Μούδρου, κ. Αυγολούπη Μαρίας .
«Οι γυναίκες στην Πολιτική» με τον συντονισμό της φιλολόγου και Διευθύντριας του σχολείου, κ. Παπαπαναγιώτου Μαρίας .
«Γυναίκες Βιοεπιστήμονες που άλλαξαν τον κόσμο» με τον συντονισμό της βιολόγου κ. Βαλαντή Ευταξίας-Κωνσταντίνας.
«Αθλητισμός και γυναίκα. Ιστορική αναδρομή του αθλητισμού μέσα στο χρόνο. Παρουσίαση σημαντικών Ελληνίδων γυναικών στο χώρο του αθλητισμού» με τον συντονισμό των εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής, κκ. Λασκαρέλια Βασίλειου και Στεφάκη Παρασκευής .
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με θεατρικά αποσπάσματα και δρώμενα.
Παρουσιάστηκαν:
Αποσπάσματα από την «Τιμή και το Χρήμα» του Κ. Θεοτόκη. Τον συντονισμό είχε ο Φιλόλογος του ΓΕ.Λ. Μούδρου κ. Κουτσογιώτας Απόστολος.
«Βία κατά των γυναικών. Αναπαράσταση ιστοριών». Τις προσωπικές ιστορίες κακοποιημένων θυμάτων και νεκρών γυναικών ερμήνευσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες.
Απόσπασμα από «Το κουκλόσπιτο» του Ερρίκου Ίψεν.
Τον συντονισμό των δύο τελευταίων δράσεων είχε η Φιλόλογος του σχολείου, κ. Ταραμάνη Λαζαρία .
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απαγγελία του «Σημείου αναγνωρίσεως» της Κικής Δημουλά και ερμηνεία του τραγουδιού του Φοίβου Δεληβοριά και Πάνου Μουζουράκη «Εκείνη».
 
Θελήσαμε να τιμήσουμε με σεβασμό και δέος ως επίσημο μέλος του Δικτύου Σχολείων ASPnet της Unesco μια γιορτή που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στη μνήμη των γυναικών που έχασαν τη ζωή τους στην απεργία των μοδιστρών της Νέας Υόρκης το 1908 και τιμά τους αγώνες, τις μάχες που έδωσαν οι γυναίκες κάθε εποχής για τα δικαιώματά τους, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και την ισότητα των φύλων, τη μάχη για την υπόσταση και την αξιοπρέπεια τους.
Κλείνουμε με μια φράση που αποτυπώθηκε στην τιμητική πλακέτα που προσέφεραν οι μαθήτριές μας στη Δήμαρχο Λήμνου:
«Η γυναίκα που αγωνίζεται, δημιουργεί, προσφέρει και ελπίζει είναι δύναμη.»

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΥΔΡΟΥ

Ο ΛΥΚΕΙΑΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΔΡΟΥ

Θεωρώντας ότι ο Τύπος υπήρξε ανέκαθεν ο πιο σημαντικός τρόπος επικοινωνίας, στηρίζοντας τη σημασία της ελεύθερης έκφρασης, επικυρώνοντας την στάση εξωστρέφειας του σχολείου μας και θέλοντας να σας κάνουμε κοινωνούς της σχολικής μας
καθημερινότητας, αποφασίσαμε την έκδοση αυτού του μηνιαίου φύλλου.
"Ο λυκειακός παλμός του Μούδρου"
ήρθε να δώσει ζωντάνια και να ξαναξυπνήσει το ενδιαφέρον του κόσμου για τον Τύπο, να ωθήσει στη φιλαναγνωσία, να  κρατά τους πολίτες ενήμερους για όλα και να τους συντροφεύει, να προωθεί την ελεύθερη έκφραση των μαθητών. 
Επίσης, η ψηφιακή μας έκδοση απευθύνεται σε ΑμεΑ και δίνει προσβασιμότητα διευκολύνοντας την ενημέρωσή τους. 

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΟΥΔΡΟΥ

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ 1821

Ο βασικός άξονας σχεδιασμού ήταν η χρήση εικονικών περιβαλλόντων που θα προσφέρουν προσωπικές εμπειρίες στους μαθητές. Αναπτύχθηκε ένα εκπαιδευτικό σενάριο, το οποίο πλαισιώθηκε με περαιτέρω διερευνητικές δραστηριότητες ως συμπλήρωμα της μαθησιακής διαδικασίας στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα. Η αρχική ιδέα εμπλουτίστηκε και αναπτύχθηκε με βασικές παραμέτρους:  τα προσδοκώμενα

Το εικονικό μουσείο του 1821 έχει ως αντικείμενο τη μελέτη και ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος για τη διδασκαλία του μαθήματος σχετικά με την ελληνική επανάσταση , στα πλαίσια του εορτασμού της 25ης Μαρτίου, σε συνδυασμό με το το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στη Α΄ τάξη του Λυκείου και συγκεκριμένα τη θεματική ενότητα "περιγραφή". Η εφαρμογή σχεδιάστηκε ώστε να ενσωματώνεται στην καθημερινή διδακτική διαδικασία στο εργαστήριο πληροφορικής, αλλά και στη σχολική τάξη με τη χρήση ενός υπολογιστή και ενός βιντεοπροβολέα ή σε διαδραστικό πίνακα. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον εμπλουτισμό της πολυμεσικής παρουσίασης της εφαρμογής με στοιχεία, εικόνων, γραφικών, ήχων, καθώς και στην αισθητική παρουσίαση για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν καλύτερα και με περισσότερους τρόπους μια αισθητηριακή προσέγγιση του θέματος. Η σχεδίαση της πρακτικής βασίστηκε στην αξιοποίηση της «on line» εφαρμογής «emaze» (https://app.emaze.com/), η οποία δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας τρισδιάστατων (3d ) εικονικών μουσείων με  εκθέσεις και δυνατότητα περιήγησης.(Σκανάρετε το qr code από τις φωτογραφίες και σας εισάγει στο μουσείο, συστήνεται το άνοιγμα της εφαρμογής από υπολογιστή).

Για να εξασφαλιστεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα της εικονικής πραγματικότητας, αποφασίσθηκε τα εκθέματα που θα περιλαμβάνονται στο εικονικό μουσείο και αφορούν τους ήρωες, τον εξοπλισμό και την ενδυμασία του 1821 να είναι από ιστορικά βιβλία, από έγκυρες πηγές στο διαδίκτυο, από γνωστούς καλλιτέχνες και ζωγράφους.

Για το εκπαιδευτικό υλικό χρησιμοποιήθηκε η τεχνητή νοημοσύνη στη δημιουργία βίντεο που ενωματώθηκαν στο εικονικό μουσείο, με την εφαρμογή : https://www.myheritage.gr/deepstories/  

(Βλ. βίντεο)

Η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει πολλά στη δημιουργία βίντεο, επιτρέποντας την αυτοματοποίηση ορισμένων διαδικασιών, την ενίσχυση της δημιουργικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας του περιεχομένου.

Συνολικά, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει μια εντελώς νέα και προηγμένη εμπειρία μουσείου, που είναι προσβάσιμη, εκπαιδευτική και εμπνευσμένη.(Συστήνεται το άνοιγμα της εφαρμογής από υπολογιστή)

 

 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας