menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από ΓΕΛ Πεύκων

ΓΕΛ Πεύκων

Teen Voices Reshaping the Fast Fashion Landscape

Το τρέχον σχολικό έτος οι μαθητές μου της Α΄ Λυκείου δούλεψαν πάνω ένα πρότζεκτ εξερευνώντας το προσωπικό τους στυλ, τη «γρήγορη» μόδα (fast fashion) αλλά και βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις. Στη σημερινή κοινωνία είναι σημαντικό για τα άτομα, ειδικά τη νέα γενιά, να κατανοήσουν τις συνέπειες των αγοραστικών τους συνηθειών. Η γρήγορη μόδα είναι πανταχού παρούσα στην παγκόσμια αγορά, με τα φθηνά και μοντέρνα ρούχα, τα οποία διαρκώς ανανεώνονται, να ελκύουν τους καταναλωτές παγκοσμίως. Ωστόσο, πίσω από τις ωραίες εμφανίσεις κρύβεται μια σκοτεινή πραγματικότητα περιβαλλοντικής υποβάθμισης, καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και κοινωνικών ανισοτήτων.

Με την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και των  ινφλουένσερ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι εταιρείες γρήγορης μόδας έχουν γίνει πιο επιδραστικές, προσελκύοντας καταναλωτές με την υπόσχεση προσιτών και συνεχώς μεταβαλλόμενων στυλ. Ωστόσο, αυτή η ευκολία συνεπάγεται σημαντική επιβάρυνση για το περιβάλλον, με μαζικές ποσότητες ρούχων να καταλήγουν σε χωματερές κάθε χρόνο και επιβλαβείς χημικές ουσίες να μολύνουν τα ύδατα κατά την παραγωγή. Οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας σε εργοστάσια αποτελούν άλλον ένα σοβαρό προβληματισμό. Το πρότζεκτ μας θέτει επί τάπητος ένα φλέγον ζήτημα: την εξάπλωση των εταιρειών γρήγορης μόδας τόσο σε φυσικά καταστήματα όσο και σε διαδικτυακές πλατφόρμες και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να ανατραπεί η τρέχουσα κατάσταση. Το πρότζεκτ λειτούργησε ως εφαλτήριο για τους μαθητές ώστε να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους, να σκεφτούν κριτικά και να έχουν μια πλουσιότερη και πιο αυτόνομη εμπειρία μάθησης.

Ολόκληρο το πρότζεκτ φιλοξενήθηκε στην πλατφόρμα e-class, με τις δραστηριότητες και τα πολυμέσα όλα συγκεντρωμένα  για ευκολότερη πρόσβαση: https://eclass11.sch.gr/courses/1951131533/

Δεδομένου ότι οι μαθητές προέρχονται από δύο διαφορετικά σχολεία, το 1ο ΓΕΛ Νεάπολης και το ΓΕΛ Πεύκων, ένοιωθαν πιο άνετα να χρησιμοποιούν μόνο το όνομά τους ή ένα ψευδώνυμο στις γραπτές εργασίες.  Το πρότζεκτ υλοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της σχετικής ενότητας του βιβλίου, ωστόσο μπορεί να σταθεί αυτόνομα, καθώς προσφέρεται για μια σε βάθος εξερεύνηση της γρήγορης μόδας και των επιπτώσεών της.

Η αγορά ρούχων είναι σημαντική για τους έφηβους, δεδομένου ότι συνήθως προσπαθούν να συμβαδίζουν με τις τελευταίες τάσεις της μόδας και η εξερεύνηση του προσωπικού τους στυλ είναι ένας τρόπος έκφρασης της ατομικότητάς τους. Το πρότζεκτ μας ξεκίνησε με τους μαθητές να εμβαθύνουν στη γλώσσα των ρούχων και της μόδας, μέσω της χρήσης βίντεο που περιείχαν χρήσιμο λεξιλόγιο για ρούχα, στυλ και σχέδια. Στο ίδιο πνεύμα, τους δόθηκαν ιστοσελίδες με οδηγίες για την περιγραφή των ρούχων. Στη συνέχεια, τους δόθηκε η πρώτη τους γραπτή εργασία, στην οποία τους ζητήθηκε να μιλήσουν για τις αγοραστικές τους συνήθειες και τα αγαπημένα τους σύνολα. Αυτό έγινε στο Padlet, ένα διαδικτυακό πίνακα ανακοινώσεων όπου οι χρήστες μπορούν να αναρτούν περιεχόμενο διαφόρων ειδών. Είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν και να αλληλεπιδράσουν με τις αναρτήσεις άλλων μαθητών, έχοντας έτσι περισσότερη επαφή με τη γλώσσα. Με αυτόν τον τρόπο, είχαν μεγαλύτερο κίνητρο για να εργαστούν δημιουργικά, έχοντας έναν ευρύτερο ακροατήριο από ό,τι συνήθως. Οι μαθητές μοιράστηκαν τις αγοραστικές τους προτιμήσεις και περιέλαβαν φωτογραφίες των αγαπημένων τους ρούχων στις αναρτήσεις τους.

Στο επόμενο μέρος του πρότζεκτ, οι μαθητές παρακολούθησαν αποκαλυπτικά βίντεο, που έριχναν φως στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις της γρήγορης μόδας και απάντησαν στις ενσωματωμένες ερωτήσεις. Είδαν με τα μάτια τους το πραγματικό κόστος των φθηνών ρούχων και το πόσο επιβαρύνουν τον πλανήτη και τους ανθρώπους. Έπαιξαν επίσης διαδραστικά παιχνίδια για να εξασκηθούν και να ανακυκλώσουν σχετικό λεξιλόγιο. Στη συνέχεια, οι μαθητές κλήθηκαν να δημιουργήσουν τη δική τους επίδειξη βιώσιμης μόδας, να επιλέξουν τα μοντέλα τους και να γράψουν λίγα λόγια για τις οικολογικές, βιώσιμες εμφανίσεις τους. 

Στο τελευταίο μέρος του πρότζεκτ ανατέθηκε στους μαθητές μια ιστοεξερεύνηση. Αυτό τους προσέφερε πολύτιμες πληροφορίες, όχι μόνο για τις σκληρές πρακτικές και τις συνέπειες της γρήγορης μόδας, αλλά και για "πιο πράσινες" επιλογές και τρόπους δράσης. Με άφθονο υλικό για προβληματισμό  οι μαθητές διοχέτευσαν  τις σκέψεις τους στο τελευταίο padlet.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας