menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
Το έργο υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2021-2022, για μία ώρα κάθε εβδομάδα, εκτός διδακτικού ωραρίου. Είχε κατατεθεί ως σχέδιο για πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στο πλαίσιο των εξωδιδακτικών δραστηριοτήτων της σχολικής μονάδας. Επιπλέον συνδέθηκε με την θεματική του Εθνικού Δικτύου «Διατροφή Περιβάλλον και Υγεία» του ΚΠΕ Ιεράπετρας – Νεάπολης Λασιθίου στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας, αλλά και με τις δράσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, όπου και παρουσιάστηκε σε σχετική προγραμματισμένη εκδήλωση.
Λόγω της απήχησης και των θετικών σχολίων που λάβαμε για το έργο των παιδιών αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και να εμπλουτίσουμε τις δράσεις του προγράμματος και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, καταθέτοντας ένα δεύτερο πρόγραμμα με τον τίτλο «Δεν το πετώ, το αξιοποιώ» με βασικό πόνημα τη δημιουργία ενός padlet, για την οργάνωση και παρουσίαση της πληροφορίας και όλων των προτάσεων και των πονημάτων των μαθητών, το οποίο ενσωματώθηκε στο βασικό πόνημα του έργου «ΓΗ μαΓηρική και υΓΗα: Μια σχέση ζωής» που είναι ένα blog στο σχολικό δίκτυο (https://blogs.sch.gr/vatzim/).
Για την υλοποίηση του έργου αξιοποιήθηκαν οι παρακάτω μαθητοκεντρικές μέθοδοι:
καθώς και η χρήση των νέων τεχνολογιών και web2 εφαρμογών.
Το θέμα χωρίστηκε σε τρεις βασικούς άξονες:
οι οποίοι είχαν άμεση σχέση με το πρόγραμμα σπουδών των συμμετεχόντων μαθητών, με το πεδίο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, του φυσικού περιβάλλοντος, της μεταποίησης φυτικών και ζωικών προϊόντων, της διατροφής, της υγιεινής, των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής.
Από την πρώτη στιγμή οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και κάθε μια ανέλαβε από έναν άξονα. Ακολούθησε ο καταιγισμός ιδεών, τέθηκαν οι αρχικοί προβληματισμοί, τα ερωτήματα που έπρεπε να απαντηθούν και τα υποέργα που έπρεπε να υλοποιηθούν. Αξιοποιήθηκαν οι νέες τεχνολογίες και οι web2 εφαρμογές:
Οι μαθητές αντιλήφθηκαν ότι τα νοικοκυριά επηρεάζουν και εκείνα με τον τρόπο τους το περιβάλλον και κατ’επέκταση την υγεία μας, μέσω της ενέργειας που καταναλώνεται για το μαγείρεμα της τροφής, αλλά και της παραγωγής αποβλήτων μέσω των διατροφικών τους συνηθειών. Μελέτησαν και κατανόησαν τρόπους επίλυσης του προβλήματος και τελικά πρότειναν και παρασκεύασαν υγιεινές συνταγές σύμφωνα με τα κριτήρια του έθεσαν, που αφορούσαν στην μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της διατροφής και ταυτόχρονα στη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ζύγιζαν τα υπολείμματα και πρότειναν αξιοποίηση/επανάχρηση αυτών. Αρκετά από αυτά τοποθετήθηκαν στον κομποστοποιητή του σχολείου μας για την παραγωγή κομπόστ και χρήση αυτού στον αγρόκηπο και στο θερμοκήπιο του σχολείου μας, για παραγωγή πρώτων υλών. Άλλα αξιοποιήθηκαν για την παρασκευή φυτικών καλλυντικών από τους συμμετέχοντες του περιβαλλοντικού προγράμματος της σχολικής μας μονάδας με τίτλο «Ότι περισσεύει, θεραπεύει».
στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]