menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο- ΔΕΣ

Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο- ΔΕΣ

adoptabeach

Το πρόγραμμα «Υιοθέτησε μια παραλία» στοχεύει στη συλλογή ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων για την παράκτια και πλαστική ρύπανση με στόχο την καταπολέμησή της. Είναι ένα πρόγραμμα citizen science, αφού η υλοποίησή του στηρίζεται στην πολύτιμη βοήθεια των πολιτών. Για την υλοποίηση του οι μαθητές μας επισκέφθηκαν την παραλία στη Βάρκιζα τον Μαϊο και τον Σεπτέμβριο του 2021 με στόχο τον καθαρισμό της παραλίας και την καταγραφή των ρυπογόνων αντικειμένων που βρήκαν. Μια δράση που στεχεύει στην οικολογική ευαισθητοπόιηση των μαθητών, την εγκαθίδρυση οικολογικής στάσης ζωής και στην έμπρακτη συνδρομή στην καταπολέμηση και στην ανιστροφή της ρύπανσης των θαλασσών. 

Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο- ΔΕΣ

descaping the 4 walls

Η δράση Descaping the 4walls σχεδιάστηκε ειδικά για την περίοδο λειτουργίας των σχολείων μετά το διάστημα της πολύμηνης καραντίνας κατά την περασμένη χρονιά. το πρόγραμμα εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε την υλοποιήση του η dr. Μπίλη Κωνσταντάρα. Πρόκειται για μια δράση που στόχο είχε να δημιουργήσει όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκές συνθήκες για την επάνοδο των μαθητών στο σχολείο. Λαμβάνοντας υπόψιν τις ψυχολογικές ανάγκες των μαθητών μετά τον εγκλεισμό και την έλλειψη κοινωνικής ζωής για τόσο μεγάλο διάστημα, σχεδιάσαμε να μεταφέρουμε την τάξη στον φυσικό χώρο. Έγιναν μαθήματα στην παραλία, στο βουνό και στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Επιπλέον, η πνευματική ηρεμία άλλα και η αίσθηση ελευθερίας που δίνει ο φυσικός χώρος υπήρξαν ιδιαίτερα ευεργετικά για τους μαθητές στη μετά καραντίνα εποχή. Πέρα από τις γνωστικές ανάγκες που καλύπτονται μέσα από τα μαθήματα στον φυσικό χώρο, σκοπός ήταν οι μαθητές να εκτονωθούν και να απολαύσουν τον ήλιο και τον καθαρό αέρα, επιστρέφοντας σε ένα σχολείο που καταλαβαίνει το σύνολο των αναγκών τους. Η αξιοποίηση φυσικών υλικών για την εκπαιδευτική διαδικασία έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα τους. Τα παιχνίδια στη φύση ενίσχυσαν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και βοήθησαν σημαντικά στο να ξαναδημιουργηθούν ομάδες λειτουργικές και εξελισσόμενες ανάμεσα στους μαθητές. Η μεταφορά της τάξης σε φυσικό χώρο προϋπέθετε άριστη οργάνωση, άρτιο προγραμματισμό δράσεων, δημιουργικότητα στην εξεύρεση τρόπων και μεθόδων διδασκαλίας του γνωστικού αντικειμένου χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα και υλικά από αυτά της τάξης. Οι δάσκαλοί μας είχαν προετοιμαστεί μεθοδικά και συντονισμένα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι σε ομάδες μαθητών που είχαν ανάγκη να παίξουν και να διασκεδάσουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Εμπνεύστηκαν παιχνίδια και δραστηριότητες που εμπεριείχαν πληροφορίες και γνώσεις άλλα έκαναν την εκπαιδευτική διαδικασία πιο ευχάριστη και δημιουργική. Σε πολλές περιπτώσεις μεταφέρθηκε η ίδια η τάξη στον εξωτερικό χώρο, χρησιμοποιώντας βιβλία και τετράδια και δουλεύοντας εκτός των τοίχων. Οι μαθητές, από την άλλη πλευρά, ανακουφίστηκαν από την αίσθηση της «κλεισούρας στους 4 τοίχους» και βιώσαν την επιστροφή τους σε ευχάριστο και γιορτινό κλίμα. Βασική παράμετρος στον σχεδιασμό του Descaping the 4walls ήταν η σκέψη μας να δώσουμε όσο περισσότερο πιο γιορτινή αίσθηση στην επιστροφή των μαθητών, αναγνωρίζοντας το άγχος, την πίεση και την ψυχική κούραση που βίωσαν διδασκόμενοι καθημερινά σε ψηφιακό περιβάλλον. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Οι μαθητές ανανέωσαν το ενδιαφέρον τους για τη μαθησιακή διαδικασία, ανέπτυξαν νέα κίνητρα, επανασυνδέθηκαν με τους συμμαθητές τους στο περιβάλλον που τους ταιριάζει περισσότερο, τη τη φύση. Θεωρούμε ότι ο προγραμματισμός desescaping the 4walls υπήρξε πρωτότυπης έμπνευσης, σταθερής υλοποίησης για όλο το διάστημα έως και τη λήξη της σχολικής χρονιάς και μοναδικής αξίας παρέμβαση για την αποκατάσταση της ψυχικής και πνευματικής ηρεμίας

Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο- ΔΕΣ

ΚΥΠΡΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ

Οι μαθητές της ΣΤ δημοτικού δημιουργήσαν 3 διαφορετικά σποτ εμπνευσμένα από την ιστορία της Κύπρου και τις συνεκτικές σχέσης της με την Ελλάδα. Τα τρια βίντεο με τίτλο: "Κύπρος, το νησί της Αφροδίτης", "Λευκωσία, η μοναδική διαχωρισμένη πόλη της Ευρώπης" και "Αμμόχωστος, η πόλη-φάντασμα" δημιουργήθηκαν μετά από έρευνα, μελέτη και συλλογή πληροφορίων από τους μαθητές. Η δημιουργία των video αποτέλεσε μια καλή αφορμή για την ενασχόληση και εντρύφηση των μαθητών στη δημιουργία ψηφιακών αφηγημάτων.

Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο- ΔΕΣ

Erasmus+"Be trully, do not bylly"

Το Erasmus+ Be truly do not bully είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα πρωτοβάθμιας με στόχο την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια περίπου 2 έτη κατά τα οποία συντονίζονται σε διεθνικό επίπεδο δράσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του bullying, την ενημέρωση γονέων και μαθητών και την πρόληψη των αρνητικών φαινομένων. 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898594
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας