menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο- ΔΕΣ

Διαδραστικό Ευρωπαϊκό Σχολείο- ΔΕΣ

Οι μαθητές του ΔΕΣ καθιερώνουν τον μήνα βιωσιμότητας

Οι μαθητές της Ε' δημοτικού του σχολείου μας στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας "Βιωσιμότητα και περιβάλλον" ερωτήθηκαν με ποιον τρόπο θα ήθελαν να συμβάλλουν, κατά τη διάρκεια αυτής της θεματικής, στην προστασία του περιβάλλοντος. Eίχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα. Για ένα μήνα ο καθένας θα προσπαθούσε να μεταβάλλει την καθημερινότητά του, ώστε να γίνει πιο βιώσιμη για το περιβάλλον. Για να επιτευχθεί αυτό, οι μαθητές μας πέρα από προσωπικούς στόχους που έθεσαν, δημιούργησαν ένα ομαδικό ημερολόγιο με ημερήσιους, εβδομαδιαίους και μηνιαίους στόχους. Κάθε μαθητής, είχε στην τσάντα ένα τέτοιο ημερολόγιο και σημείωνε κατά πόσο η ημερήσια δράση πραγματοποιήθηκε ή όχι. Επιπλέον, ημερολόγια αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα του σχολείου, αλλά και σε κοινόχρηστους χώρους. Οι δράσεις αφορούσαν καλές περιβαλλοντικές πρακτικές τόσο στο πλαίσιο του σχολείου (π.χ. "κρατώ το ίδιο μολύβι για όλη την εβδομάδα" ή "δεν χρησιμοποιώ καθόλου χαρτί"), όσο και στο σπίτι (π.χ. "κάνω ελάχιστη σπατάλη φαγητού"). Επιπλέον, ορισμένοι στόχοι περιλάμβαναν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των υπόλοιπων μαθητών του σχολείου σχετικά με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και τη δράση της Ε' δημοτικού. Αυτή η ενημέρωση είχε ένα ιδιαίτερο αντίκτυπο. Πολλά παιδιά άλλων τάξεων, ξεκίνησαν οικειοθελώς να ακολουθούν το ημερολόγιο βιωσιμότητας προσαρμόζοντας τις δικές τους πρακτικές τόσο στο σχολείο, όσο και στο σπίτι. Στο πλαίσιο του μήνα βιωσιμότητας, τα παιδιά πραγματοποίησαν παράλληλες δράσεις όπως ο καθαρισμός και η καταγραφή απορριμάτων της παραλίας της Βάρκιζας σε συνεργασία με τη WWF Hellas (ο οποίος έλαβε χώρα σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες του Απριλίου και συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του σχολείου). Παράλληλα, ως μέσο ανατροφοδότησης, έχει δημιουργηθεί ένας πίνακας στο Padlet όπου οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα, όποτε το θελήσουν να γράψουν μια μικρή περιγραφή των πρακτικών που ακολουθούν. Με αυτό τον τρόπο μπορούν οι υπόλοιποι να πάρουν ιδέες και να ενημερωθούν για τις πρακτικές που ακολουθούν οι συμμαθητές τους. Το Padlet αυτό, στο τέλος της δράσης θα δημοσιευτεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του σχολείου, με στόχο να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει άτομα εκτός της μικρής κοινότητας του σχολείου, ενθαρρύνοντας τα να προσαρμόσουν και τα ίδια τις καθημερινές τους πρακτικές. 

Ο απώτερος σκοπός αυτής της δράσης ήταν να γίνει ένα μεγάλο βήμα που θα αναβαθμίσει τις βιώσιμες πρακτικές του σχολείου μας. Στο πλαίσιο αυτό, επικοινωνήσαμε με τον δήμο και αιτηθήκαμε τη διάθεση και αποστολή κάδων κομποστοποίησης, καθώς και ανακύκλωσης στο σχολείο μας. Μετά από εκτενή επικοινωνία, πετύχαμε το αίτημά μας και αναμένουμε τους κάδους αυτούς τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές, θα παρακολουθήσουν σεμινάρια από υπεύθυνο άτομο της περιβαλλοντικής υπηρεσίας του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (μέσω του συνεργαζόμενου οργανισμού “No Waste 21”), αναφορικά με τη σωστή χρήση και αξιοποίηση των κάδων αυτών. Με την πρωτοβουλία αυτή, μάλιστα, το σχολείο μας αποτέλεσε το πρώτο ιδιωτικό σχολείο που μπήκε στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του δήμου, ανοίγοντας το δρόμο και για τα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής. Θεωρούμε πως το παραπάνω ήταν ένα σημαντικό επίτευγμα των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας προς ένα πιο βιώσιμο μοντέλο εκπαίδευσης.

Σύνδεσμος ημερολογίου: https://drive.google.com/file/d/1J1fey6ipAQ3nbYUcuoqGziEiAT3a2i5k/view?usp=sharing

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας