menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από Δημοτικό Σχολείο Παλαιφύτου

Δημοτικό Σχολείο Παλαιφύτου

«Κάθε στιγμή που μοιραζόμαστε κάνει τον κόσμο μας καλλίτερο»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών (17 Σεπτεμβρίου 2023,) ο Σύλλογος Διδασκόντων κι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Παλαιφύτου, διοργάνωσε  δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών -εκπαιδευικών και γονέων ,την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023 στην αίθουσα εκδηλώσεων  του σχολείου μας. Συμμετείχαν οι μαθητές του σχολείου μας (Γ, Δ΄,Ε΄και ΣΤ τάξεις) εκπαιδευτικοί  καθώς και γονείς.

Καλεσμένη για ενημέρωση, μαθητών και γονέων, για τον μυελό των οστών, η φοιτήτρια της ιατρικής Χρυσοστομάκη Μαρία.

Ο εκπαιδευτικός του σχολείου μας, Γιώργος Χρυσοστομάκης μας αφηγήθηκε την προσωπική του εμπειρία και τα συναισθήματα  ως εθελοντής δότης μυελού των οστών, που βρέθηκε συμβατός και χάρισε ζωή σε έναν συνάνθρωπό μας. Τον ευχαριστούμε θερμά γιατί θέλησε να μοιραστεί μαζί μας αυτήν την μοναδική εμπειρία:

Ακολούθησαν  διάφορες προβολές καθώς  και συλλογή δειγμάτων από όσους επιθυμούσαν.

ΒΙΝΤΕΟ

Δημοτικό Σχολείο Παλαιφύτου

” Bees are our friends”

Τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης με την εκπαιδευτικό της αγγλικής γλώσσας και τη δασκάλα της Β΄τάξης ασχολούνται με τις μέλισσες και τη σπουδαιότητα της ύπαρξής τους για τη διατήρηση της ζωής στον πλανήτη.

Το πρόγραμμα μας με τίτλο «Οι μέλισσες είναι φίλοι μας» αφορά στην γνωριμία με το πιο υπέροχο πλάσμα του πλανήτη μας και στην μελέτη της σπουδαιότητας του. Ήταν ένα υπέροχο πρόγραμμα με ποικίλες δραστηριότητες που ελάμβαναν χώρα σε μηνιαία βάση με συγκεκριμένους στόχους.

Αρχικά το Νοέμβριο έγινε η εγγραφή των μαθητών μετά από έγγραφη συγκατάθεση των γονέων και στη συνέχεια τα παιδιά παρουσίασαν τον εαυτό τους (τόπος κατοικίας, χόμπι, αγαπημένες συνήθειες).

Τον Δεκέμβριο δημιουργήσαμε ένα logo και μία αφίσα αφιερωμένη στο θέμα μας. Μια μεγάλη κυψέλη με 13 μάσκες μελισσών όπου η καθεμία αντιπροσώπευε ένα μαθητή. Στη συνέχεια οι μαθητές μας, ένας ένας, σε βίντεο εξέφρασαν τις ευχές τους για τη νέα χρονιά φορώντας ο καθένας τη μάσκα του.

Τον Ιανουάριο είχαμε ένα υπέροχο λογοτεχνικό εργαστήρι. Θεατρικά έργα, ποιήματα και τραγούδια παρουσιάστηκαν με μεγάλη χαρά και επιτυχία από τους μαθητές μας. Οι μέλισσες αποτέλεσαν το θέμα όλων των παραπάνω και στο τέλος δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κολάζ με διάφορες τεχνικές. Ο κάθε μαθητής δημιούργησε με το δικό του μοναδικό τρόπο. Ένα τεράστιο χαρτόνι απλώθηκε στο πάτωμα της τάξης. Εκεί τέμπερες, μαρκαδόροι, νερομπογιές, πηλός, πλαστελίνη και πληθώρα χρωμάτων είχαν ως αποτέλεσμα ένα μοναδικό έργο.Βρήκαν πληροφορίες για τη μέλισσα στην ελληνική μυθολογία και τις παρουσίασαν, τραγούδησαν και διάβασαν ποιήματα για τη μέλισσα, έπαιξαν το παραδοσιακό παιχνίδι ” Περνά περνά η μέλισσα”.

Τον Φεβρουάριο λειτούργησε καλλιτεχνικό εργαστήρι, στο οποίο οι μαθητές εκφράστηκαν με διάφορες ζωγραφιές, κατασκευές και κολάζ. Όλη η δουλειά ανέβηκε επίσης σε συνεργατική παρουσίαση. 

Επίσης το δημιουργικό μας εργαστήρι εκτός από κολάζ, ζωγραφική και φωτογραφίες παρουσίασε κάτι ιδιαίτερο! Ζαχαροπλαστική! Οι μαθητές μας έφτιαξαν ζύμες για κρέπες με μέλι, ετοίμασαν γιαούρτι με φρούτα και μέλι και κατασκεύασαν μια μαγική μελισσούλα από ακτινίδια, μπανάνες και μύρτιλα.

Αυτό το μήνα πραγματοποιήσαμε και μια online συνάντηση με τους εταίρους μας με αφορμή την ημέρα ασφαλούς διαδικτύου, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν χαιρετισμούς και να παίξουν εκπαιδευτικά διαδικτυακά παιχνίδια αναφορικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Τον Μάρτιο ομορφύναμε τον κήπο μας! Φορέσαμε τα γαντάκια μας και φυτέψαμε πλειάδα αρωματικών φυτών, βοτάνων και λουλουδιών. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε τις μέλισσες στο μοναδικό τους έργο. Μάλιστα ο κάθε μαθητής έχει «υιοθετήσει» το δικό του λουλουδάκι το οποίο  φροντίζει και ποτίζει. Αυτό το μήνα μάλιστα τα παιδιά μας είχαν την ευκαιρία να γευτούν διάφορα είδη μελιού στο σχολείο μας.

Τον Απρίλιο η δράση ήταν μοναδική. Η διευθύντρια μας κάλεσε έναν μελισσοκόμο της περιοχής ο οποίος μας επισκέφτηκε έχοντας μαζί του όλο τον εξοπλισμό του. Παρουσίασε στα παιδιά πραγματική κυψέλη, τα εργαλεία εργασίας του, τη στολή του και μία ζωντανή μέλισσα που γεννήθηκε εκείνη τη στιγμή. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και έκαναν ερωτήσεις μετά από την παρουσίαση του μελισσοκόμου. Μάλιστα μας  παρουσίασε και βίντεο όπου είδαμε τα πάντα για την ζωή της μέλισσας.

Το πρόγραμμα μας τελειώνει το μήνα Μάιο όπου θα παρουσιαστεί το τελικό προϊόν σε φυσική και σε ψηφιακή μορφή. Ένα μοναδικά ενδιαφέρον άλμπουμ με όλες τις δραστηριότητες μας και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο θα αποτελέσουν το τέλος ενός έργου που όχι απλά ενημέρωσε και αφύπνισε τους μαθητές μας αλλά και που ενδυνάμωσε τη συνεργασία τους με απίστευτα δημιουργικό και διασκεδαστικό τρόπο.   

 

 

Δημοτικό Σχολείο Παλαιφύτου

Φτιάξε μια Φωτο-Ιστορία! " Εναλλαγή συναισθημάτων."

Την περσινή χρονιά 2022-2023 ασχοληθήκαμε με τη δημιουργία μιας φωτο -ιστορίας.

 • Στην 1η συνεδρία παρουσιάστηκε ένας μικρός οδηγός για μικρούς φωτογράφους. Αναφέρθηκαν στοιχεία της φωτογραφίας, τα οποία είναι:
 • Οργάνωση και ισορροπία του φωτογραφικού κάδρου.
 • Νοητές Γραμμές και Σχήματα.
 • Τοποθέτηση του θέματος
 • Η γωνία λήψης – Το σημείο παρατήρησης
 • Το κάδρο
 • Η προοπτική
 • Η απεικόνιση της κίνησης
 • Το φως
 • Στην 2η συνεδρία έγινε σχολιασμός φωτογραφιών σύμφωνα με τους φωτογραφικούς κώδικες. Οι φωτογραφίες ήταν από τον Διαγωνισμό ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ 2022-Μουσείου Φυσικής ιστορίας του Λονδίνου.
  • Στην 3η συνεδρία διαβάσαμε φωτογραφίες με τα παιδιά και αναφερθήκαμε στο ΚΑΤΑΔΗΛΟΥΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ και στο ΣΥΝΔΗΛΟΥΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ.
  • Στην 4η συνεδρία προσπαθήσαμε να συζητήσουμε για παλιές φωτογραφίες του περασμένου αιώνα.

   

  • Στην 5η συνεδρία αναφερθήκαμε και δουλέψαμε το κάδρο, το πλάνο και τη σκηνή.

   

  • Στην 6η συνεδρία συζητήσαμε τα στοιχεία της δομής μιας φωτο-ιστορίας.

   

  • Στην 7η συνεδρία διαλέξαμε μια φωτογραφία και γράψαμε μια ιστορία.

   

  • Στην 8η συνεδρία μιλήσαμε για την αξιολόγηση μιας φωτο-ιστορίας.

   

  • Στην 9η συνεδρία διαλέξαμε μια φωτογραφία και προσπαθήσαμε να την αναπαραστήσουμε.

   

  • Στη 10η συνεδρία μιλήσαμε για τις φωτο-ιστορίες που είχαμε δημιουργήσει.

   

Δημοτικό Σχολείο Παλαιφύτου

Εκπαιδεύομαι για το περιβάλλον -Ανακυκλώνω- Ανταμείβοντας την Ανακύκλωση για Ένα Καλύτερο Αύριο"

Με αφορμή τα εργαστηρια δεξιοτήτων  που αναφέρονται στην προστασία του περιβάλλοντος όλο το σχολείο αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στην ανακύκλωση πλαστικών και μεταλλικών συσκευών

Ξεκίνησε η συλλογή πλαστικών και μεταλλικών συσκευών από τους μικρούς μαθητές και τους γονείς τους στο σχολείο . Μαζεύτηκαν μεγάλες ποσότητες και τις μεταφέραμε στο Πάρκο  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης του Δήμου Λαγκαδά πραγματοποιώντας και την εκπαιδευτική μας επίσκεψη

Μαζέψαμε3.731 συσκευασίες πλαστικών και αλουμινίου. Τα βάλαμε στα μηχανήματα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και πήραμε κουπόνια αξίας 111,93 Ευρώ για τις ανάγκες του σχολείου μας(φωτοτυπικό χαρτί)

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας