menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

Δύο βιβλία για το περιβάλλον που απευθύνονται σε όλους: "Πολύτιμο είναι το νερό, προσέχω να μην το σπαταλώ", "Ενέργεια εξοικονομώ, τον πλανήτη βοηθώ"

Στο πλαίσιο Εργαστηρίου Δεξιοτήτων, το οποίο αφορούσε στη συμπερίληψη, αποφασίσαμε να γίνουμε δημιουργοί βιβλίων που να μπορούν να διαβαστούν από όλους, ανεξάρτητα από την σωματική, γνωστική, πολιτισμική, κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη.

Η ιδέα για την κατασκευή τους γεννήθηκε από την τεχνική που χρησιμοποιεί στα βιβλία του o συγγραφέας, γραφίστας και εκδότης Patrick George. Σε αυτά, η διάφανη σελίδα που υπάρχει σε κάθε άνοιγμα, γυρίζοντας αριστερά αλλάζει την εικόνα «μαγικά», καθώς μεταφέρονται στοιχεία στην αντίθετη πλευρά! Πρόκειται για βιβλία έξυπνα και διασκεδαστικά  που μπορούν όλοι να τα χαρούν, είτε είναι μικροί, είτε είναι μεγάλοι, ενώ η γλώσσα δεν είναι εμπόδιο για να «ταξιδέψεις» μαζί τους αφού οι εικόνες «μιλούν» από μόνες τους. Τα στοιχεία αυτά ήταν που άρεσαν στα παιδιά, δίνοντάς τους έμπνευση ώστε να δημιουργήσουν με παρόμοιο τρόπο τα δικά τους βιβλία.

Με τα περιβαλλοντικά ζητήματα να μας απασχολούν, οι μικροί μας καλλιτέχνες ευαισθητοποιημένοι σε  θέματα σοβαρά και επίκαιρα, την υπερκατανάλωση του νερού και την αλόγιστη χρήση ενέργειας, επέλεξαν να προβάλλουν μέσα από τις ζωγραφιές τους πρακτικές εξοικονόμησής τους. Σε αυτά οι εικόνες μεταφέρουν μηνύματα,  διαμορφώνοντας συμπεριφορές για το καλό του πλανήτη.

Μπορείτε να δείτε τα δημιουργήματά μας πατώντας «Πολύτιμο είναι το νερό, προσέχω να μην το σπαταλώ» και «Ενέργεια εξοικονομώ, τον πλανήτη βοηθώ!»

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

Οι ευχές μας για τον κόσμο, γίνονται τραγούδι!

Περιμένοντας τα Χριστούγεννα, το βιβλίο που απολαύσαμε στις τάξεις με τίτλο “Πέντε ευχές και ένα αστέρι”, έδωσε αφορμή να κάνουν τα παιδιά τις δικές τους ευχές, τόσο για τον εαυτό τους, όαο και για τον κόσμο. Οι ευχές τους ζωγραφίστηκαν και έγιναν αστέρια, τα οποία κρεμάστηκαν στο χώρο του σχολείου στολίζοντάς τον.

Μας έκαναν εντύπωση οι ευχές που διατύπωσαν τα μικρά μας για τον κόσμο, για τον πλανήτη μας, φανερώνοντας την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση. Ήρθε, έτσι, η ιδέα να τις προβάλλουμε, χτίζοντας πάνω σε αυτές ένα έργο Χριστουγεννιάτικο, από το οποίο δε θα έλειπε το στοιχείο της “μαγείας” των γιορτινών ημερών. Σύμφωνα με το σενάριο που δημιουργήσαμε εξ΄ολοκλήρου, τη νύχτα των Χριστουγέννων τα παιδιά κάνουν τις ευχές τους για τον πλανήτη και τον κόσμο. Οι ευχές τους γίνονται αστέρια. Ο Αϊ Βασίλης με το τηλεσκόπιό του τις διαβάζει και προβληματίζεται. Τα ξωτικά τον ενημερώνουν ότι τα πράγματα είναι σοβαρά για τη Γη μας. Για όλα όσα άκουσε τον διαβεβαιώνουν τα δέντρα, οι λάμπες και οι σταγόνες. Έτσι παίρνει την απόφαση να συναντήσει τα παιδιά και μαζί να σκεφτούν μια λύση. Οι νεράιδες βοηθούν γι αυτή τη συνάντηση. Η λύση στην οποία καταλήγουν είναι η δημιουργία ενός τραγουδιού, που θα ακουστεί σε όλη τη Γη μόλις ο χρόνος αλλάξει, μεταφέροντας μηνύματα για το καλό του πλανήτη.  Το τραγούδι ακούν και οι χιονούλες και το χιόνι απλώνεται στη γη. Τα παιδιά προτείνουν κάτι ακόμα… Αντί για δώρα στα παιδιά, να μοιραστούν στους μεγάλους αληθινοί σπόροι. Σπόροι που κρύβουν μέσα τους τη νέα ζωή που αρχίζει, που γεννούν την ελπίδα!

Το έργο μας, με τίτλο “Η νύχτα των ευχών”, παρουσιάστηκε στο χώρο του σχολείου την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022, σε ατμόσφαιρα Χριστουγεννιάτικη, παρουσία των γονέων. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση του πατώντας εδώ

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

Αν τα ζώα μιλούσαν...

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων έγινε αφορμή να συζητηθεί το θέμα της εκμετάλλευσης και της κακομεταχείρισης των ζώων από τον άνθρωπο, προβάλλοντας τα δικαιώματά τους, αλλά και την ανάγκη τους για σεβασμό, για αγάπη, για φροντίδα!

Καταστάλαγμα των δράσεών μας αποτελεί η ταινία που δημιουργήσαμε με τίτλο “Αν τα ζώα μιλούσαν”, ενώ πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε πώς υλοποιήσαμε όλη τη θεματική ενότητα.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας