menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

Αν θα μετακινηθείς, το περιβάλλον να σκεφτείς!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, όπως και η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, πυροδότησαν συζητήσεις αναφορικά με τους τρόπους μετακίνησης που είναι φιλικοί προς στο περιβάλλον. Έγινε λόγος για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς των πόλεων και για το πώς η μετακίνηση με αυτά συμβάλλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, για τη χρήση του αυτοκινήτου -που καλό είναι να αποφεύγεται για τις μικρές αποστάσεις προτιμώντας το περπάτημα, το ποδήλατο ή το πατίνι-, όπως και για τα οφέλη του συνεπιβατισμού, της πρακτικής κατά την οποία -εκτός από τον οδηγό- υπάρχουν και άλλοι επιβάτες στο ίδιο αυτοκίνητο με τον ίδιο προορισμό. 

Αυτή μας τη γνώση θελήσαμε να τη μοιραστούμε και με άλλους, ώστε να επηρεάσουμε τη συμπεριφορά τους σχετικά με τον τρόπο που επιλέγουν να μετακινηθούν. Σκεφτήκαμε, έτσι, να δημιουργήσουμε ένα τραγούδι. Ξεκινήσαμε με τη σύνθεση των στίχων του, στους οποίους συμπεριλάβαμε όσα είχαν συζητηθεί. Έπειτα από δοκιμές βρήκαμε και τη μελωδία του -τη δανειστήκαμε από γνωστό μας παιδικό τραγούδι- και κατόπιν, χωρισμένοι σε ομάδες, ασχοληθήκαμε με την εικονογράφηση των στροφών του!

Επόμενο βήμα, ήταν η ηχογράφηση του τραγουδιού μας, που μαζί με τις ζωγραφιές των παιδιών που αντιστοιχούν στην κάθε στροφή του και ψηφιοποιήθηκαν, έγιναν ταινία -με τη βοήθεια ενός λογισμικού επεξεργασίας πολυμέσων και δημιουργίας βίντεο, του windows movie maker- «ταξιδεύοντας» και έξω από τα σύνορα της τάξης το μήνυμα που στέλνει! 

Δείτε εδώ τη σχετική ανάρτηση στο ιστολόγιό μας.

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

"Καμμιά μερίδα φαγητού χαμένη να μην πάει!"

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με θέμα «Φροντίζουμε τη διατροφή μας… Μπορούμε!»,  παρακολουθήσαμε διαδικτυακά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μπορούμε στο Σχολείο». Το μήνυμα για την  αξιοποίηση του περισσευμένου φαγητού μας έδωσε με χιούμορ και φαντασία ο Δινώσαυρος, ήρωας του παραμυθιού «Δινώσαυρος- Πετάει το φαγητό» της Αλεξάνδρας Κ. και του Αντώνη Παπαθεοδούλου, που μαζί με την  παρέα του, προσπαθούσαν να κάνουν το φαγητό να πετάξει, να φύγει από τους πραγματικά χορτασμένους και να πάει μόνο του σε όσους το έχουν ανάγκη! Ζωγραφίσαμε, έπειτα, στο «σουπλά» μας το αγαπημένο μας φαγητό, «σερβίροντας» όμως στο πιάτο μας την ποσότητα που μπορούμε να φάμε και όχι περισσότερο, για να μη σπαταληθεί! Σύνθημά μας έγινε το «καμία μερίδα φαγητού χαμένη!», που είπαμε όλοι μαζί, με ένα στόμα, μια φωνή! 

Σταθήκαμε στο δεκάλογο μείωσης της σπατάλης φαγητού από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μπορούμε», τον οποίο παρουσιάσαμε στα παιδιά συνοδεία χαρακτηριστικών εικόνων βοηθώντας τα να κατανοήσουν και να εντυπώσουν καλύτερα το νόημά του. Ο δεκάλογος αυτός αποτέλεσε το εφαλτήριο για δημιουργικές δραστηριότητες, με πρώτη τη σύνθεση ενός τραγουδιού. Για καθένα από τα σημεία του «χτίσαμε» ένα τετράστιχο που έκλεινε το νόημά του, το οποίο στη συνέχεια αποδώσαμε ρυθμικά. Μας άρεσε όπως το ακούσαμε -θύμιζε ραπ τραγούδι- και αποφασίσαμε να το κρατήσουμε έτσι, χωρίς να αναζητήσουμε κάποια μελωδία για να το «ντύσουμε». Επόμενο βήμα, ήταν η εικονογράφησή του από τους μικρούς καλλιτέχνες, ακολούθησε η ηχογράφησή του και τέλος, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, δημιουργήθηκε η ταινία που ανεβάσαμε στο youtube. 

Βασικά σημεία του δεκάλογου μείωσης της σπατάλης φαγητού αποτυπώθηκαν επίσης εικαστικά από τα παιδιά και χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ενός τρίπτυχου φυλλαδίου με συμβουλές. Το φυλλάδιο αυτό «ταξίδεψε» στο σπίτι ώστε να βοηθήσει στην αλλαγή καθημερινών συνηθειών.

Σχετικές αναρτήσεις μπορείτε να δείτε στο ιστολόγιό μας:

-https://blogs.sch.gr/nipagsarant/2022/03/03/kamia-merida-fagitoy-chameni/

-https://blogs.sch.gr/nipagsarant/2022/04/04/o-quot-dekalogos-meiosis-tis-spatalis-fagitoy-quot-dinei-empneysi-gia-dimioyrgia/

…αλλά και στο κοινό μας padlet με το συνεργαζόμενο Αειφόρο Νηπιαγωγείο Ταυρωνίτη Χανίων

 

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

Βοτάνια, ανθοί κι αρωδαμοί, της φύσης βαλσαμοθησαυροί! (Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα & Αειφόρο Νηπιαγωγείο Ταυρωνίτη Χανίων)

Δύο πιστοποιημένα Αειφόρα σχολεία, το Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα και το Νηπιαγωγείο Ταυρωνίτη Χανίων, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε ακολουθώντας σε ετήσια βάση ένα κοινό πρόγραμμα -το οποίο "αγκαλιάζει" όλα τα Εργαστήρια Καλλιέργειας Δεξιοτήτων- με τίτλο «Με τα μάτια του Paul». Πρόκειται για τον εμπνευστή μας, τον Paul Salopek, ανθρωπολόγο, δημοσιογράφο διεθνούς φήμης, βραβευμένο με Πούλιτζερ, ο οποίος γυρίζει τον κόσμο με τα πόδια και ακούει, παρατηρεί με μεγάλη προσοχή, περιγράφει/απαθανατίζει τη μαγεία του χωρίς καθόλου βιασύνη. Άλλωστε, "το ταξίδι της ανακάλυψης δεν σημαίνει να ψάχνεις καινούργια μέρη, αλλά να ανακαλύπτεις και να βλέπεις με καινούργια μάτια" (Μαρσέλ Προύστ).

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα με τίτλο "Βοτάνια, ανθοί κι αρωδαμοί της φύσης βαλσαμοθησαυροί" εντάσσεται στο Εργαστήριο Καλλιέργειας Δεξιοτήτων από τη Θεματική "Φροντίζω το Περιβάλλον" (Yποθεματική Οικολογία - Παγκόσμια και Τοπική Φυσική Κληρονομιά), εστιάζοντας στα βότανα του τόπου μας. 

Τα "ανθρωπογλαστράκια" που μπήκαν στις τάξεις, τα οποία έχουν μαλλιά βότανα, αποτέλεσαν το ερέθισμα ώστε να θελήσουμε να μάθουμε περισσότερα για αυτά. Με ενθουσιασμό εξερευνήσαμε τους κήπους μας ανακαλύπτοντας βαλσαμοθησαυρούς τους, ξεκινώντας έτσι ένα μαγικό ταξίδι που ενεργοποίησε τις αισθήσεις μας! Τα βότανα τα παρατηρήσαμε, τα αγγίξαμε, τα μυρίσαμε, τα φροντίσαμε, τα αποξηράναμε, κάναμε πειράματα, φτιάξαμε βοτανολόγια, βοτανόκηπους, δημιουργήσαμε με αυτά! 

Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η συμμετοχή μας στην Παγκόσμια Ψηφιακή Μαθησιακή Κοινότητα "Out of Eden Learn", πρωτοβουλία του ιστορικού Οργανισμού Project Zero της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard σε συνεργασία με τον βασικό συνεργάτη του National Geographic Paul Salopek. Εκεί, εκπαιδευτικοί και μαθητές από όλον τον κόσμο ενωμένοι σε ομάδες (walking parties) συμμετείχαμε σε μαθησιακά ταξίδια/αποστολές που μας προέτρεπαν να αφιερώσουμε χρόνο για να παρατηρήσουμε προσεκτικά τον τόπο μας, να αφηγηθούμε τη δική του ιστορία, να ακούσουμε με προσοχή ανθρώπινες εμπειρίες, να ανταλλάξουμε απόψεις με παιδιά της ίδιας ηλικίας από διαφορετικά γεωγραφικά, κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα καλλιεργώντας την ιδιότητα του παγκόσμιου πολίτη. Σε όλα τα βήματα/αποστολές εστιάσαμε στα βότανα, ενώ στο τρίτο μας βήμα/αποστολή, έχοντας τους γονείς συνεργάτες, συγκεντρώσαμε ποικίλο πληροφοριακό υλικό για αυτά, το οποίο -αφού το παρουσίασαν οι μαθητές μας στις τάξεις- ψηφιοποιήθηκε δημιουργώντας μια διαδραστική-πολυμεσική αφίσα (thinglink) και ένα ηλεκτρονικό βιβλίο (flipbook). Το κοινό για τα δύο Νηπιαγωγεία padlet ενημερωνόταν διαρκώς με τις δράσεις μας και το επισκεπτόμασταν συχνά θαυμάζοντας τις δημιουργίες όλων των Τμημάτων των συνεργαζόμενων σχολείων. 

Η αυλαία της ενασχόλησής μας με τον κόσμο των βοτάνων έκλεισε με τη δραματοποίηση του πανάρχαιου εθίμου δημιουργίας του "σαρανταβότανου", που έχει τις ρίζες του στον τόπο μας, όπως και με επιδαπέδια παιχνίδια που κάθε σχολείο δημιούργησε, τα οποία συνδύαζαν τη διασκέδαση με την αξιολόγηση των γνώσεων που αποκόμισαν τα παιδιά από το Πρόγραμμα.

Στον κοινό για τα δύο σχολεία ηλεκτρονικό τοίχο (padlet), μπορείτε να δείτε αναρτημένες όλες μας τις δράσεις.

 

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

Αποταμιεύουμε... βότανα!

Η 31 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, έγινε αφορμή να συζητήσουμε για την έννοια της αρετής της αποταμίευσης, η οποία δεν αφορά αποκλειστικά στην εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά επίσης στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων της Γης και στην πρόνοια, δηλαδή στην αποθήκευση/φύλαξη αγαθών, για να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά. Στο πλαίσιο αυτό, και με τα «βότανα» να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, συζητήσαμε για την ορθολογική συλλογή τους που απομακρύνει τον κίνδυνο αφανισμού τους και αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την αποξήρανση ορισμένων που υπάρχουν στην αυλή μας, ώστε να τα έχουμε διαθέσιμα όποτε τα χρειαζόμαστε. Η εμπειρία που ζήσαμε έγινε ταινία, με τα παιδιά να περιγράφουν τη διαδικασία. 

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

Έχουν και τα ζώα... δικαιώματα!

Τα ζώα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των παιδιών καθώς τα συναντούν -είτε άμεσα, είτε συμβολικά- σε ποικίλα περιβάλλοντα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, ήρθε στο προσκήνιο το θέμα των καθημερινών αναγκών τους, της φροντίδας, της αγάπης, αλλά και του σεβασμού που χρειάζεται να τους δείχνουμε. Άλλωστε, η ιδιοκτησία ενός ζώου, εκτός από τη χαρά και την ικανοποίηση που μας προσφέρει, περιλαμβάνει και υποχρεώσεις, τόσο ηθικές όσο και νομικές. Αναφερθήκαμε, ακόμη, στην εγκατάλειψη και στην κακοποίηση που δέχονται κάποια ζώα, στην εκμετάλλευσή τους από τον άνθρωπο, στο ρόλο της ανθρώπινης δραστηριότητας που οδηγεί στον αφανισμό τους,  όπως και στο ζήτημα της «κλιματικής κρίσης» που επηρεάζει τη ζωή τους. Τον πλανήτη που ζούμε τον μοιραζόμαστε μαζί τους και όλοι αναγνωρίσαμε πως πρέπει να τα αφήνουμε να ζουν ανενόχλητα στο φυσικό τους περιβάλλον, σε καλές συνθήκες, απολαμβάνοντας την ελεύθερη ζωή!

Δείτε αναλυτικά τις δράσεις μας εδώ.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898594
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας