menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας

Press Delete to CyberBullying

Στα πλαίσια των μαθημάτων Πληροφορικής και Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, οι μαθητές του τμήματος ΣΤ2 δημιούργησαν ένα βίντεο θέλοντας να ευαισθητοποιήσουν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές στο θέμα του διαδικτυακού εκφοβισμού και της ψυχοσυναισθηματικής εξέλιξης του θύματος.

Οι μαθητές συμμετείχαν στην προετοιμασία του σεναρίου, στη διανομή ρόλων,  στο γύρισμα των σκηνών, στη χρήση ειδικών εφέ και στο τελικό μοντάζ με το web 2.0 εργαλείο Kapwing. Τα δικαιώματα των 2 ηχητικών κομματιών, που επέλεξαν οι μαθητές, αγοράστηκαν από το σχολείο. 

Πρόκειται για την ιστορία ενός μαθητή της ΣΤ τάξης που δέχεται διαδικτυακό bullying μεσω Instagram από τους συμμαθητές του λόγω των άριστων επιδόσεων του και της μοναχικής συμπεριφοράς του. Οι υπόλοιποι συμμαθητές στέκονται αδιάφοροι μπροστά σε ότι περνά το θύμα εκτός από ένα κορίτσι, που οργίζεται με τους θύτες και συμπαραστέκεται στον συμμαθητή της. Τον συμβουλεύει να «διαγράψει» ότι τον στενοχωρεί και να αποδείξει σε όλους τι πραγματικά αξίζει. Βοηθώντας, λοιπόν, έναν από τους θύτες του στο μάθημα της Πληροφορικής, γίνεται αποδεκτός και όλη η τάξη ενώνεται και υψώνει τη γροθιά της στον διαδικτυακό εκφοβισμό!

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: “9 σχολεία εκπέμπουν SOS!”

Όλα ξεκίνησαν στις 3 Αυγούστου 2021 στα Κριεζά της Εύβοιας. Μία πύρινη λαίλαπα έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus ανέφερε: «Από το απόγευμα της Πέμπτης πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί της Εύβοιας και στο βόρειο κομμάτι της Αττικής, οι οποίες κατακαίουν τεράστιες δασικές εκτάσεις, τμήματα αστικού ιστού και αγροτικές περιοχές.» Μαθητές από 9 δημοτικά σχολεία της Εύβοιας και της Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ευαισθητοποιήσουν την σχολική και την τοπική κοινότητα σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή και την καταστροφή των δασών. Πραγματοποίησαν σχετικές δράσεις την Τρίτη 12 και Τετάρτη 13 Απριλίου 2022.

Συγκεκριμένα, σε διαδικτυακή εκδήλωση την Τρίτη 12 Απριλίου, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και σημαντικοί καλεσμένοι από τον χώρο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από τον περιβαλλοντολόγο κοΖαφειρίου, την υποδιοικητή Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ιστιαίας κα Καλτικοπούλου και τους κα Ζιώγα και κοΜωραΐτη, εκπροσώπους του ΕΚΕΤΑ (εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο LifeTerra). Στο τέλος της εκδήλωσης οι μαθητές από τα σχολεία της Εύβοιας, της Κηφισιάς και της Πεύκης μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση στους συμμετέχοντες.   

Την Τετάρτη 13 Απριλίου, οι μαθητές των σχολείων της σύμπραξης, με συνοδεία εκπαιδευτικών, συμμετείχαν σε δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινότητας σε κεντρικά σημεία των πόλεων τους (πλατείες και δημαρχεία) την ίδια ώρα.

Συγκεκριμένα:

Νέα Ερυθραία και Κηφισιά

Το 2ο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας πραγματοποίησαν από κοινού παρέμβαση στην τοπική κοινωνία για να την ευαισθητοποιήσουν σε περιβαλλοντικά θέματα.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες  περπάτησαν από το σχολείο τους μέχρι την Πλατεία Μικρασιατών της Νέας Ερυθραίας κρατώντας  πανό με περιβαλλοντικά συνθήματα, μοίρασαν βιοδιασπώμενα γλαστράκια στα οποία είχαν φυτέψει οι ίδιοι διάφορους σπόρους καθώς και φυλλάδια, τα οποία είχαν εικονογραφήσει, με τις οικολογικές τους ανησυχίες. Παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο σχετικό την κλιματική αλλαγή και συνομίλησαν με περαστικούς και καταστηματάρχες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Την προσπάθεια των μαθητών στήριξε ο κ. Γεώργιος Σκορδίλης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Ανακύκλωσης,  Εθελοντισμού κι  Εξυπηρέτησης των Πολιτών του Δήμου Κηφισιάς ο οποίος άκουσε με μεγάλη προσοχή τους μικρούς μαθητές και τους υποσχέθηκε να βοηθήσει το σχολείο να δημιουργήσει περισσότερες πράσινες γωνιές και να το εξοπλίσει με κάδους ανακύκλωσης ελαίων. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο αντιδήμαρχος μοίρασε σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς οικολογικές πάνινες τσάντες για την καταπολέμηση της πλαστικής σακούλας, αποδεικνύοντας τις ευαισθησίες του Δήμου σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Την επόμενη εβδομάδα της δράσης, ο Δήμος Κηφισιάς προχώρησε σε δεντροφυτέψεις γύρω από το σχολείο και προμήθευσε το σχολείο με αρωματικά φυτά για την δημιουργία πράσινων γωνιών από τους μαθητές.

Οι μαθητές/τριες του 1ου Δ.Σ Νέας Ερυθραίας εξήλθαν από τον χώρο του σχολείου και μοίρασαν σε περαστικούς γραπτά μηνύματα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος όπως και καλαθάκια που είχαν δημιουργήσει τα ίδια τα παιδιά με διάφορους σπόρους. Επισκέφτηκαν το τοπικό ταχυδρομείο, την αστυνομία και τα τοπικά καταστήματα. Στο τέλος, έκαναν έναν κύκλο και τραγούδησαν μαζί με τον μουσικό του σχολείου, που τα συνόδευσε με την κιθάρα του, ένα τραγούδι για το περιβάλλον  στην κεντρική πλατεία της Νέας Κηφισιάς.

Αντίστοιχα οι μαθητές/τριες του 8ου Δ.Σ Κηφισιάς ευαισθητοποίησαν την τοπική κοινωνία μοιράζοντας  αφίσες και δημιουργώντας ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Νέα Φιλαδέλφεια

Στη Νέα Φιλαδέλφεια, την «πράσινη» δράση των μαθητών του 8ου Δημοτικού Σχολείου τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος κος Γιάννης Βούρος, ο αντιδήμαρχος παιδείας Νέας Φιλαδέλφειας και δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ την προσπάθεια των μαθητών στήριξε η εκπρόσωπος της LifeTerra κα Ζιώγα. Ο δήμαρχος παραχώρησε στους μαθητές τον χώρο μπροστά από το δημαρχείο αλλά και εξοπλισμό για την εκδήλωση. Με φορητές συσκευές οι μικροί ακτιβιστές διεξήγαγαν έρευνα αναφορικά με τις γνώσεις των δημοτών σε ότι αφορά στην Κλιματική αλλαγή με ερωτηματολόγιο που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει. Μοίρασαν βιοδιασπώμενα γλαστράκια με σπόρους, που είχαν φυτέψει, καθώς και ενημερωτικά φυλλάδια της LifeTerra σε περαστικούς δημότες. Παράλληλα από τα ηχεία του Δήμου ακούγονταν μηνύματα-συμβουλές από τους μαθητές σχετικά με καθημερινές μας συνήθειες που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ή στην προσαρμογή στην Κλιματική αλλαγή ενώ ένας μαθητής-δημοσιογράφος ανέλαβε και πήρε συνέντευξη από τον δήμαρχο με θέμα τις ενέργειες του δήμου για τη μείωση των συνεπειών της Κλιματικής αλλαγής.

Συνέντευξη δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας: https://youtu.be/DJDy_EJA-zg

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση του δημάρχου δημιουργίας «πράσινου χώρου» στο προαύλιο του 8ου ΔΣ με σύστημα αυτόματου ποτίσματος.

Πεύκη

Το 4ο ΔΣ Πεύκης έδωσε την τελική «μάχη» με την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφικές της συνέπειες την επόμενη μέρα της διαδικτυακής συνάντησης, πάλι με όπλο την κοινωνική συνδιαλλαγή. Οι μαθητές, έχοντας φτιάξει συνθήματα σε χαρτόνια όπως «το κλίμα αλλάζει, εσύ;» «μείωσε το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα τώρα», « παρέδωσε μου τον πλανήτη που βρήκες εσύ όταν ήσουν παιδί», βγήκαν στο δρόμο με σκοπό να μοιράσουν τις δημιουργίες τους και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη. Ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Άλλοι δεν ενδιαφέρθηκαν να ακούσουν, άλλοι απέφευγαν ακόμα και να κοιτάξουν, όμως οι μαθητές δεν το έβαλαν κάτω. Με πειθώ, ευχάριστη αλλά αποφασιστική διάθεση ενημέρωσαν τελικά ακόμη και τους πιο δύσκολους! Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί ότι υπήρξαν συμπολίτες που έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον για τις δράσεις των μαθητών, όπως ένα κατάστημα οπτικών του εμπορικού κέντρου, ένα κομμωτήριο και ένα βιβλιοπωλείο της γειτονιάς που όχι μόνο άκουσαν με προσοχή αλλά στόλισαν με τα συνθήματα των μαθητών τις βιτρίνες τους και τις πόρτες των καταστημάτων τους! Τους ευχαριστούμε πολύ!

Εύβοια

Οι μαθητές/τριες του 1ου Δ.Σ Ιστιαίας κατασκεύασαν και ζωγράφισαν πανό, αφίσες και συνθήματα και έγραψαν φυλλάδια με θέμα την κλιματική αλλαγή. Πραγματοποίησαν πορεία  στο κέντρο της Ιστιαίας και στο Δημαρχείο, φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας στον κόσμο τα ανάλογα φυλλάδια. Τέλος, τοιχοκόλλησαν αφίσες στην πλατεία με θέμα την κλιματική αλλαγή.

Αντίστοιχες δράσεις είχαν και τα σχολεία των Γουβών και των Βασιλικών με ζωγραφιές και αφίσες σχετικά με την κλιματική αλλαγή και παρουσίαση αυτών στην πλατεία του χωριού, σε γονείς και κατοίκους.

 

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας

Οι ερευνητές των μικροπλαστικών

Εμπνεόμενοι από το πείραμα της δρ. Julie Peller στο Πανεπιστήμιο του Valparaiso στην Ιντιάνα των ΗΠΑ «Εντοπίζοντας μικροπλαστικά στη λίμνη Μίσιγκαν», οι μαθητές του ΣΤ2 τμήματος υλοποίησαν ένα διαθεματικό, καινοτόμο πρόγραμμα που βασίζεται στην εκπαιδευτική μεθοδολογία STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics). Σκοπός του προγράμματος ήταν η ευαισθητοποίηση των μαθητών στις δυσάρεστες συνέπειες της ύπαρξης μικροπλαστικών στους ωκεανούς και στην τροφική αλυσίδα. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με νέες έννοιες, όπως ο κύκλος ζωής των πλαστικών και η διάσπαση τους και γνώρισαν τις πηγές προέλευσης των μικροπλαστικών.  Επιπρόσθετα, έγιναν πολίτες-επιστήμονες με τη συμμετοχή τους σε μία σημαντική επιστημονική έρευνα σχετικά με τα μικροπλαστικά στα καλλυντικά προϊόντα. Τέλος, έκαναν πειράματα, όχι μόνο στο εργαστήριο Χημείας του σχολείου αλλά και ως υπαίθρια δραστηριότητα εξετάζοντας το νερό της λίμνης της περιοχής τους.

Πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος:

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο εργαστήριο Πληροφορικής και Χημείας του σχολείου μας, στη διάρκεια των μαθημάτων ΤΠΕ και Φυσικά της ΣΤ’  τάξης. Τέσσερις επιστημονικοί τομείς της STEAM μεθοδολογίας συμπεριλήφθηκαν: Χημεία, Πληροφορική, Τέχνη και Μαθηματικά, ενώ εφαρμόστηκαν συνεργατικές (collaborative) και βασισμένες στην έρευνα (inquiry-based) εκπαιδευτικές προσεγγίσεις. Επιπρόσθετα, οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα (η εκπαιδευτικός Πληροφορικής και ο διευθυντής του σχολείου) ανέλαβαν καθοδηγητικό ρόλο παρέχοντας συμβουλές όπου χρειαζόταν, αφήνοντας τους μαθητές να ακολουθήσουν μία ευρετική πορεία μάθησης. Χρησιμοποιήθηκε ο εξοπλισμός του εργαστηρίου Χημείας και ο τεχνολογικός εξοπλισμός (tablets, υπολογιστές, projector, διαδραστικός πίνακας) του εργαστηρίου Πληροφορικής. Στη τελευταία φάση του προγράμματος, πραγματοποιήθηκε μία υπαίθρια δραστηριότητα στη λίμνη του άλσους της περιοχής μας προκειμένου να καλλιεργηθούν οι κινητικές δεξιότητες και οι δεξιότητες συνεργασίας των μαθητών σε φυσικό περιβάλλον.

Στάδια υλοποίησης:

Α) Ας γνωρίσουμε τα πλαστικά:

Στην αρχή του προγράμματος, οι μαθητές γνώρισαν τον Παγκόσμιο στόχο 12 και εισήχθησαν στις έννοιες του πλαστικού, των μικροπλαστικών, των πλαστικών αποβλήτων και της “πλαστικής σούπας” των ωκεανών μέσω της χρήσης των διαδραστικών μαθημάτων της Life Terra – Terra Mission Waste και Terra Mission Water. Για εμπέδωση των νέων γνώσεων που απέκτησαν παρακολούθησαν το διαδραστικό βίντεο «Η ιστορία του πλαστικού» στους σταθμούς εργασίας του εργαστηρίου Πληροφορικής και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τον κύκλο ζωής των πλαστικών και τις πραγματικές αιτίες και συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης των πλαστικών. Κατόπιν, σε ομάδες μελέτησαν και ανέλυσαν infographics που τους δόθηκαν, καταγράφοντας σε ένα διαμοιραζόμενο αρχείο κειμένου, σκέψεις και προβληματισμούς σχετικά με την επίδραση της μόλυνσης των πλαστικών στον πλανήτη.

Β) Ας γνωρίσουμε τα μικροπλαστικά:

Στη φάση αυτή, οι μαθητές κατέκτησαν νέες γνώσεις σχετικά με τα μικροπλαστικά και τις κατηγορίες τους. Αρχικά μελέτησαν το «λεξιλόγιο» των μικροπλαστικών της καθηγήτριας Julie Peller και τη συνέντευξη της σχετικά με το επάγγελμα του χημικού. Μετά σε ομάδες, έψαξαν στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικά με τα κρυμμένα πλαστικά σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, τις κατηγορίες τους και τις βλαβερές συνέπειες τους στους ωκεανούς και στην υγεία μας. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης, η δημιουργία ενός ψηφιακού τοίχου – Padlet με εικόνες και διαδικτυακές πηγές πληροφοριών.       

Γ) Ανακαλύπτοντας κρυμμένα μικροπλαστικά:

Οι μικροί ντετέκτιβς, αφού εγκατέστησαν στα tablet του εργαστηρίου την εφαρμογή “Beat the microbead” παρακολουθώντας σχετικό βίντεο οδηγιών, χωρίστηκαν σε ομάδες και ξεκίνησαν την αποστολή τους: εύρεση και καταγραφή σε φύλλο εργασίας κρυμμένων μικροπλαστικών σε καθαριστικά προϊόντα του σχολείου σαρώνοντας τα συστατικά τους. Ως εργασία για το σπίτι, οι μικροί ερευνητές χρησιμοποιώντας την ίδια εφαρμογή με τη βοήθεια των γονιών τους, σάρωσαν προϊόντα προσωπικής υγιεινής και κατέγραψαν τα αποτελέσματα της έρευνας τους σε φύλλο εργασίας.  

Δ) Οι μαθήτριες- χημικοί και το πείραμά τους:

Στο εργαστήριο Χημείας του σχολείου πραγματοποιήθηκε το πείραμα «Ανακαλύπτοντας τα μικροπλαστικά». Με στόχο την κινητοποίηση, την πρόκληση ενδιαφέροντος των κοριτσιών στη μεθοδολογία STEAM και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, μαθήτριες του τμήματος υπολόγισαν την ποσότητα σε γραμμάρια μικροπλαστικών που κρύβεται σε ένα γυναικείο προϊόν περιποίησης προσώπου αλλά και την ποσότητα που παράγει μία γυναίκα που το χρησιμοποιεί σε ένα χρόνο.

Ε) Το πείραμα της λίμνης:

Στη διάρκεια της υπαίθριας αυτής δραστηριότητας, οι μαθητές επισκέφθηκαν το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου και επανέλαβαν το πείραμα αλλά με δείγμα νερού που συγκέντρωσαν από τη λίμνη. Όπως και η καθηγήτρια Peller με την ομάδα της, φιλτράρισαν το νερό, ζύγισαν, υπολόγισαν και κατέγραψαν τα αποτελέσματα τους σε ειδικό φύλλο εργασίας.  Ταυτόχρονα, μία άλλη ομάδα μαθητών συγκέντρωσε πλαστικά σκουπίδια γύρω από τη λίμνη και τα ανακύκλωσε σε ειδικό κάδο του σχολείου.

Διάχυση προγράμματος:

Για να τονιστεί η ιδιαίτερη αξία των τεχνών (Arts) στη μεθοδολογία STEAM, οι μαθητές σχεδίασαν και δημιούργησαν infographics με χρήση web 2.0 εργαλείων. Οι μαθητές οπτικοποίησαν τις προτάσεις τους για μία ζωή χωρίς πλαστικά με κείμενα και εικόνες. Επίσης ζωγράφισαν τον κύκλο ζωής των πλαστικών στην τροφική αλυσίδα.  Οι δημιουργίες των μαθητών στόλισαν τις τάξεις και τους διαδρόμους του σχολείου με στόχο την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας. Τέλος, δημιουργήθηκε ένα βίντεο με όλες τις δραστηριότητες του προγράμματος, το οποίο κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στον ιστότοπο του σχολείου και στο e-περιοδικό μας.

https://vimeo.com/703460056

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898594
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας