menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
Ακολουθώντας πιστά τα βήματα της σύγχρονης εκπαιδευτικής μεθοδολογίας "Σχεδιαστικής σκέψης" (Design Thinking methodology), οι μαθητές του Ε2, οι «Γεωδιασώστες», καινοτόμησαν και σχεδίασαν το "Ηλιακό micro:bin", στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους συμμαθητές τους να ανακυκλώνουν σε σωστούς κάδους, και κυρίως τους μικρούς σε ηλικία, που δυσκολεύονται στην ανάγνωση και αναγνώριση υλικών. Σε χώρο στο προαύλιο θα τοποθετηθεί κινητή συσκευή tablet, που θα φορτίζεται με ηλιακό πάνελ, και δίπλα του κάδοι χαρτιού, πλαστικού και κομποστοποίησης με έναν μικροελεγκτή BBC micro:bit τοποθετημένο επάνω σε κάθε κάδο. Ειδικό πρόγραμμα στο tablet με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης θα αναγνωρίζει το είδος του ανακυκλώσιμου υλικού και θα στέλνει με bluetooth μήνυμα στο micro:bit του αντίστοιχου κάδου. Ένα βελάκι θα εμφανίζεται σε αυτό, καθοδηγώντας τους μαθητές σε ποιο κάδο να ρίξουν το υλικό.
Το πρωτότυπο – μακέτα, που κατασκεύασαν οι Γεωδιασώστες, απεικονίζει το σχολείο μας με ένα προαύλιο χώρο όπως τον ονειρεύονται και με το Ηλιακό micro:bin εγκατεστημένο. Στο κτίριο διακρίνεται το σύστημα του Ηλιακού micro:bin με τους 3 κάδους και τα BBC micro:bit τοποθετημένα καθώς και ένα tablet δίπλα από τους κάδους. Επιπρόσθετα, έχει τοποθετηθεί ένα ανθρωπάκι – μαθητής, που κρατάει στο χέρι του ένα χαρτάκι και το «σκανάρει» στο tablet, ενώ η εφαρμογή αναγνωρίζει ότι είναι «χαρτί» και ένα βελάκι εμφανίζεται στον μικροελεγκτή micro:bit πάνω από τον κάδο, που κατευθύνει τον μαθητή που θα πετάξει το σκουπίδι.
Στο πίσω μέρος της μακέτας διακρίνεται ο χώρος συγκέντρωσης ανακυκλώσιμου υλικού, όπου θα τοποθετείται ο μεγάλος όγκος των σκουπιδιών που ανακυκλώνονται και η αποκομιδή θα πραγματοποιείται από το απορριμματοφόρο ανακύκλωσης του Δήμου μας.
Το προαύλιο μας έχει δέντρα, γκαζόν και παιδική χαρά, όπως το οραματίζονται οι μαθητές του Ε2. Η ταράτσα του κτιρίου είναι «πράσινη», ένα έργο το οποίο έχουμε ήδη αρχίσει να υλοποιούμε.
Οι μαθητές έχουν ξεκινήσει την εκμάθηση της προγραμματιστικής εφαρμογής PictoBlox στο μάθημα της Πληροφορικής, προκειμένου να δημιουργήσουν το πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης. Το πρόγραμμα αυτό μέσα από μία μεγάλη βάση δεδομένων (φωτογραφίες σκουπιδιών διαφόρων κατηγοριών) θα αναγνωρίζει το είδος του σκουπιδιού (Μηχανική μάθηση – Machine Learning) και θα στέλνει μήνυμα στο αντίστοιχο micro:bit. Οι μαθητές της Ε’ τάξης γνωρίζουν ήδη πώς να προγραμματίζουν τον μικροελεγκτή BBC micro:bit. Επιπλέον, ένας από τους Γεωδιασώστες, σε συνεργασία με τον πατέρα του, κατασκεύασε έναν φορτιστή tablet με ηλιακό πάνελ. Αγοράστηκε ένα 12V πάνελ και ένας μετασχηματιστής για την ορθή φόρτιση του tablet και την αποφυγή βραχυκυκλώματος.
Στο επόμενο διάστημα, το Ηλιακό micro:bin θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια των μαθημάτων Πληροφορικής και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.
στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]