menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας

"Μικροί" πολίτες με "μεγάλους" πράσινους στόχους!

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών & Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) σε συνεργασία με τις Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, Α΄ και Γ’ Αθήνας, και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης καθώς και με το Ανεξάρτητο Ινστιτούτο για Περιβαλλοντικά Θέματα (UfU) της Γερμανίας, διοργανώνει τριήμερο «Μαθητικό Συνέδριο για τη Μετάβαση σε ένα Κλιματικά ουδέτερο μέλλον» στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, 2023 Ελευσίνα.
Η δράση αυτή αποτελεί το ΜΥΣΤΗΡΙΟ 149 των δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και θα πραγματοποιηθεί 9-11 Μαΐου 2023 στην Ελευσίνα.
Το σχολείο μας είναι ένα από τα 3 δημοτικά σχολεία της Α’ Αθήνας που επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο συνέδριο. Στο Μυστήριο 149 θα πάρουν μέρος οι μαθητές του τμήματος Ε2 και οι εκπαιδευτικοί Μακρής Ιωάννης, Γιαννοπούλου Διονυσία και Σκιαδά Σταυρούλα.
 
Οι μέχρι τώρα δράσεις μας περιλαμβάνουν:
1. Δημιουργία ψηφιακού λεξικού για την Κλιματική αλλαγή:
Περιλαμβάνει βασικούς όρους στα Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά. Οι εκπαιδευτικοί Αγγλικής και Γερμανικής γλώσσας συνεργάστηκαν με τους μαθητές έτσι ώστε το λεξικό μας να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο και για τα υπόλοιπα σχολεία της δράσης. Οι μαθητές με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού Πληροφορικής και με τη χρήση ενός σύγχρονου web 2.0 εργαλείου δημιούργησαν το λεξικό και το κοινοποίησαν και στα υπόλοιπα συμμετέχοντα στο συνέδριο σχολεία. 
Δείτε το λεξικό μας εδώ
 
2. Εργαστήριο Οραματισμού και Οδικού χάρτη εκπαιδευτικών:
Οι εκπαιδευτικοί όλων των σχολείων της Αττικής, που συμμετέχουν στο συνέδριο, εργάστηκαν βιωματικά σε ομάδες. Σχεδίασαν ένα εννοιολογικό χάρτη με φωτογραφίες για τις αιτίες και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και στη συνέχεια δούλεψαν με το μέθοδο word café αποτυπώνοντας τις προτάσεις τους για τη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα του σχολείου στα πεδία της ενέργειας, της διατροφής, των απορριμμάτων και των μετακινήσεων. Ακολούθησε ο σχεδιασμός του Οδικού χάρτη της κλιματικής ουδετερότητας του σχολείου (2023-2030) με βάση τις προτάσεις που είχαν διατυπωθεί από το εργαστήριο οραματισμού και επεκτάθηκε η μεθοδολογία του στο επίπεδο της γειτονιάς, της πόλης. Προτεραιοποιήθηκαν με ψηφοφορία οι προτάσεις για άμεση κλιματική δράση.
Ο εκπαιδευτικός Οδηγός που χρησιμοποιήθηκε για το εργαστήριο Οραματισμού αποτελεί προϊόν του έργου «Γεφύρωση της Ευρωπαϊκής και Τοπικής Δράσης για το κλίμα BEACON», χρηματοδοτούμενος από την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το κλίμα EUKI.
 
3. Online BreakingIce συνάντηση:
Διαδικτυακή συνάντηση γνωριμίας μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών από το 10ο Δημ. Σχολείο Ηλιούπολης, το 8ο Δημ. Σχ. Φιλαδέλφειας, το 1ο Δημ. Σχ.Ελευσίνας και το Temple-Grandin School της Γερμανίας. Οι μαθητές παρουσίασαν τους εαυτούς τους και τα χόμπι τους ενώ οι εκπαιδευτικοί μίλησαν για τη χώρα και το σχολείο τους. Οι μαθητές αντάλλαξαν, επίσης, ιδέες για ένα κλιματικά ουδέτερο σχολείο.
 
4. Εργαστήριο Οραματισμού και Οδικός χάρτης μέχρι το 2030 για τους μαθητές:
Οι μαθητές του Ε2 τμήματος και οι εκπαιδευτικοί οραματίσθηκαν ένα “πράσινο” μέλλον Κλιματικής ουδετερότητας για το σχολείο και τη γειτονιά τους. Τα θέματα που μας απασχόλησαν: Ενέργεια, Απορρίμματα, Διατροφή και Μετακίνηση. Συγκεκριμένα, οι μαθητές έπαιξαν το επιτραπέζιο παιχνίδι καρτών "Το Μωσαϊκό του Κλίματος", ένα serious game για την κλιματική αλλαγή, την βιοποικιλότητα, την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, την γεωργία και όχι μόνο! Στο Word cafe που ακολούθησε, κατατέθηκαν προτάσεις για μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος και δημιουργήθηκε στην ολομέλεια ο οδικός χάρτης κλιματικής ουδετερότητας του σχολείου και της γειτονιάς μας. Έπειτα, οι μαθητές ψήφισαν και ανέδειξαν ως καλύτερη λύση τη μετακίνηση στο σχολείο με ποδήλατο και τη μελλοντική δημιουργία ποδηλατοδρόμων στη γειτονιά μας.
 
5. Βαλίτσα εξοικονόμησης ενέργειας:
Η ομάδα της Community Energy River (CER) επισκέφτηκε το σχολείο μας για την υλοποίηση του προγράμματος "Εξοικονομώ ενέργεια", ένα πρόγραμμα ενεργητικής μάθησης με στόχο τη λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στο σχολικό κτίριο. Οι μαθητές έπαιξαν τον ρόλο του ενεργειακού επιθεωρήτη για μία εβδομάδα με χρήση του μετρικού εξοπλισμού μίας βαλίτσας. Συγκεκριμένα, μέτρησαν και κατέγραψαν στοιχεία σχετικά με τη θερμοκρασία, την υγρασία, τη συγκέντρωση CO2, τη φωτεινότητα και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στις τάξεις και τους διαδρόμους του σχολείου. 
Δείτε το video των ενεργειακών μετρήσεων και του προγράμματος της ομάδας CER εδώ: https://vimeo.com/820505020
 
6. Δημιουργία αφίσας για το συνέδριο:
Οι μαθητές δημιούργησαν μία αφίσα με αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες από το εργαστήριο οραματισμού, με τις δυνατές ιδέες-προτάσεις του οράματος μας και με λύσεις για τον μετασχηματισμό και τη μετάβασή μας προς την κλιματική ουδετερότητα. Η αφίσα θα παρουσιαστεί στο μαθητικό συνέδριο.
 
7. Μαθαίνω για την Ελευσίνα:
Στο μάθημα της Αγγλικής γλώσσας, οι μαθητές δημιούργησαν έναν ψηφιακό "τοίχο" Padlet με έργα τους σχετικά με την Ελευσίνα του τότε και του τώρα και με συνδέσμους με πληροφορίες για την πόλη και τα "μυστήρια" της.
 
Επόμενος σταθμός μας: το μαθητικό συνέδριο!

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας

Το λεξικό της Κλιματικής Αλλαγής

Στο πλαίσιο του "Μαθητικού Συνεδρίου για τη Μετάβαση σε ένα Κλιματικά ουδέτερο μέλλον" - Ελευσίνα, Πολιτιστική πρωτεύουσα 2023, οι μαθητές του Ε2 τμήματος δημιούργησαν ένα ψηφιακό λεξικό. Το λεξικό περιλαμβάνει βασικούς όρους της Κλιματικής αλλαγής στα Ελληνικά, Αγγλικά και Γερμανικά. Οι εκπαιδευτικοί Αγγλικής (Γιαννοπούλου Δ.) και Γερμανικής (Λιούγκου Μ.) γλώσσας συνεργάστηκαν με τους μαθητές έτσι ώστε το λεξικό να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο και για τα υπόλοιπα σχολεία του συνεδρίου. Οι μαθητές με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού Πληροφορικής (Σκιαδά Σ.) και με τη χρήση ενός σύγχρονου web 2.0 εργαλείου δημιούργησαν το λεξικό και το κοινοποίησαν στα υπόλοιπα συμμετέχοντα στο συνέδριο σχολεία. 
Δείτε το λεξικό μας εδώ

8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας

Ρομποτικό σύστημα ορθής ανακύκλωσης: "Το ηλιακό micro:bin"

Ακολουθώντας πιστά τα βήματα της σύγχρονης εκπαιδευτικής μεθοδολογίας "Σχεδιαστικής σκέψης" (Design Thinking methodology), οι μαθητές του Ε2, οι «Γεωδιασώστες», καινοτόμησαν και σχεδίασαν το "Ηλιακό micro:bin", στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους συμμαθητές τους να ανακυκλώνουν σε σωστούς κάδους, και κυρίως τους μικρούς σε ηλικία, που δυσκολεύονται στην ανάγνωση και αναγνώριση υλικών. Σε χώρο στο προαύλιο θα τοποθετηθεί κινητή συσκευή tablet, που θα φορτίζεται με ηλιακό πάνελ, και δίπλα του κάδοι χαρτιού, πλαστικού και κομποστοποίησης με έναν μικροελεγκτή BBC micro:bit τοποθετημένο επάνω σε κάθε κάδο. Ειδικό πρόγραμμα στο tablet με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης θα αναγνωρίζει το είδος του ανακυκλώσιμου υλικού και θα στέλνει με bluetooth μήνυμα στο micro:bit του αντίστοιχου κάδου. Ένα βελάκι θα εμφανίζεται σε αυτό, καθοδηγώντας τους μαθητές σε ποιο κάδο να ρίξουν το υλικό.

Το πρωτότυπο – μακέτα, που κατασκεύασαν οι Γεωδιασώστες, απεικονίζει το σχολείο μας με ένα προαύλιο χώρο όπως τον ονειρεύονται και με το Ηλιακό micro:bin εγκατεστημένο. Στο κτίριο διακρίνεται το σύστημα του Ηλιακού micro:bin με τους 3 κάδους και τα BBC micro:bit τοποθετημένα καθώς και ένα tablet δίπλα από τους κάδους. Επιπρόσθετα, έχει τοποθετηθεί ένα ανθρωπάκι – μαθητής, που κρατάει στο χέρι του ένα χαρτάκι και το «σκανάρει» στο tablet, ενώ η εφαρμογή αναγνωρίζει ότι είναι «χαρτί» και ένα βελάκι εμφανίζεται στον μικροελεγκτή micro:bit πάνω από τον κάδο, που κατευθύνει τον μαθητή που θα πετάξει το σκουπίδι.
Στο πίσω μέρος της μακέτας διακρίνεται ο χώρος συγκέντρωσης ανακυκλώσιμου υλικού, όπου θα τοποθετείται ο μεγάλος όγκος των σκουπιδιών που ανακυκλώνονται και η αποκομιδή θα πραγματοποιείται από το απορριμματοφόρο ανακύκλωσης του Δήμου μας.
Το προαύλιο μας έχει δέντρα, γκαζόν και παιδική χαρά, όπως το οραματίζονται οι μαθητές του Ε2. Η ταράτσα του κτιρίου είναι «πράσινη», ένα έργο το οποίο έχουμε ήδη αρχίσει να υλοποιούμε.
Οι μαθητές έχουν ξεκινήσει την εκμάθηση της προγραμματιστικής εφαρμογής PictoBlox στο μάθημα της Πληροφορικής, προκειμένου να δημιουργήσουν το πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης. Το πρόγραμμα αυτό μέσα από μία μεγάλη βάση δεδομένων (φωτογραφίες σκουπιδιών διαφόρων κατηγοριών) θα αναγνωρίζει το είδος του σκουπιδιού (Μηχανική μάθηση – Machine Learning) και θα στέλνει μήνυμα στο αντίστοιχο micro:bit. Οι μαθητές της Ε’ τάξης γνωρίζουν ήδη πώς να προγραμματίζουν τον μικροελεγκτή BBC micro:bit. Επιπλέον, ένας από τους Γεωδιασώστες, σε συνεργασία με τον πατέρα του, κατασκεύασε έναν φορτιστή tablet με ηλιακό πάνελ. Αγοράστηκε ένα 12V πάνελ και ένας μετασχηματιστής για την ορθή φόρτιση του tablet και την αποφυγή βραχυκυκλώματος.

Στο επόμενο διάστημα, το Ηλιακό micro:bin θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια των μαθημάτων Πληροφορικής και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας