menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 6o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

6o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

«Βοήθησε τη Γη, θέλουμε ζωή»

“Running out of time”

Συμμετοχή στην ευρωπαϊκή σκυταλοδρομία για το κλίμα.

Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, για την διεξαγωγή σκυταλοδρομίας 7.767 χλμ. για την κλιματική αλλαγή,  από τη Γλασκόβη της Σκωτίας που φιλοξένησε την COP26, στο Sharm el-Sheikh της Αιγύπτου που φιλοξένησε την COP27, θεωρήθηκε αναγκαία και η δική μας συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή καθώς η πόλη μας αποτέλεσε σταθμό διέλευσης της σκυταλοδρομίας.

Δραστηριότητες:

 • Ενημερώσαμε τους μαθητές για την επικείμενη σκυταλοδρομία για το κλίμα και πάρθηκε συλλογική απόφαση συμμετοχής
 • Αρχικά ξεκινήσαμε από το τι γνωρίζουν οι μαθητές για την κλιματική κρίση και τι συνέπειες έχει στη ζωή μας, με τη μέθοδο του καταιγισμού ιδεών. (πλημμύρες, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, λιώσιμο πάγων, ξηρασία κλπ.).
 • Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και παρακολούθησαν ολιγόλεπτα βίντεο ή παρατήρησαν μία σειρά από εικόνες, για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Αναζήτησαν και ανακάλυψαν τα αίτια των φαινομένων. Παρουσίασαν τα αποτελέσματα στην ολομέλεια. Δημιούργησαν πανό με θέμα: «Εσύ τι προτιμάς?», όπου παρουσιάζεται η μισή Γη κατεστραμμένη και η άλλη μισή υγιής.
 • Φαινόμενο θερμοκηπίου: Γνωρίσαμε τα αέρια του θερμοκηπίου και πως αυτά συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας της Γης. Παρακολουθήσαμε σχετικό βίντεο προσομοίωσης από την πλατφόρμα PHET. Παίξαμε σχετικό παιχνίδι προσομοίωσης, για την δέσμευση της ακτινοβολίας από τα αέρια του θερμοκηπίου. Χρησιμοποιήσαμε το αλεξίπτωτο, ως θερμοκήπιο, για να νιώσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας . Δημιουργήσαμε με την τεχνική κολλάζ σχετικό ταμπλό.
 • Δράσεις: Οι μαθητές πρότειναν τρόπους δράσης και αποφασίστηκε:
 1.  Να τρέξουμε για τον πλανήτη μας, να προσθέσουμε τα χιλιόμετρα που διανύσαμε στην συνολική προσπάθεια της διοργανώτριας εταιρίας «The World Relay Ltd» μέλους της FEE(Foundation for Environmental Education), να συμμετέχουμε στην Ημέρα Δράσης των Σχολείων (Schools Action Day) στις 3 Νοεμβρίου 2022 και να ενώσουμε τις φωνές μας με τις φωνές των παιδιών από άλλα σχολεία, σε παγκόσμιο επίπεδο.
 2. Να μειώσουμε τη χρήση του αυτοκινήτου χρησιμοποιώντας εναλλακτικά μέσα μετακίνησης (πατίνι, ποδήλατο κλπ) Για το σκοπό αυτό καθιερώσαμε τις εβδομάδες εναλλακτικής μετακίνησης, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών ρύπων CO2.
 3. Στάλθηκε επιστολή ενημέρωσης προς τους γονείς για την δράση μας, με την οποία τους καλούσαμε να συμμετέχουν στην σκυταλοδρομία.
 4. Σύνθημά μας: «Βοήθησε τη Γη, θέλουμε ζωή»
 5. Οι μαθητές δημιούργησαν πλακάτ με μηνύματα για την πορεία που πραγματοποιήθηκε
 6. Δημιουργήθηκαν σκυτάλες βάσει της κυκλικής οικονομίας, με ανακυκλώσιμα υλικά: χάρτινα ρολά, κλαδιά,χρώματα.
 7. Συνολικά καλύφθηκε απόσταση 4,7 χιλιομέτρων, με τη συμμετοχή και των γονέων των μαθητών, η οποία προστέθηκε στην συνολική προσπάθεια του “Running out of time”
 8. Η δράση μας αναρτήθηκε στο σχολικό blog και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του οργανισμού
 9. Παρακολουθήσαμε σε ανοιχτή σύνδεση την παράδοση της σκυτάλης 

 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας