menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 6ο Γυμνάσιο Κοζάνης

6ο Γυμνάσιο Κοζάνης

"Οι μαθητές ζωγραφίζουν για την κλιματική αλλαγή"

Σύμφωνα με το «Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το κλίμα» η κλιματική αλλαγή αποτελεί επείγουσα απειλή για τον πλανήτη μας, αλλά όλοι μας μπορούμε να κάνουμε κάτι για να την καταπολεμήσουμε και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.Ο έλεγχος της κλιματικής αλλαγής παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Β2 του 6ου Γυμνασίου Κοζάνης προβληματίστηκαν και αποφάσισαν να υλοποιήσουν το Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο: «Κλιματική Αλλαγή. Τι με νοιάζει; Τι με πειράζει;» σε συνεργασία με τη Β’ τάξη Γυμνασίου του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Κοζάνης με Λ.Τ.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν για την κλιματική αλλαγή, τις αιτίες και τις επιπτώσεις στον πλανήτη και στη ζωή μας. Επιπλέον τους δόθηκε η ευκαιρία να αναστοχαστούν και να συνειδητοποιήσουν την ευθύνη τους για ζητήματα που αφορούν το φυσικό περιβάλλον. Συζήτησαν, συνεργάστηκαν, σχεδίασαν, δημιούργησαν, διασκέδασαν. Σε αυτό συνέβαλε και η επίσκεψη της εκπαιδευτικής βαλίτσας «ΓΗ 2030» με τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως έχουν διαμορφωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Τη δράση υλοποιεί η οργάνωση Άγονη Γραμμή Γόνιμη με πρωτοβουλία της HELLENiQ ENERGY. Το εκπαιδευτικό αυτό υλικό καλλιεργεί τον σεβασμό και την ενεργοποίηση των μαθητών και προτρέπει στην αλλαγή στάσης με στόχο την προστασία του ανθρώπινου και του φυσικού περιβάλλοντος.  Οι μαθητές και οι μαθήτριες ασχολήθηκαν με τον Στόχο 13 για το κλίμα και τον Στόχο 14 για τη ζωή στο νερό.

Στο τέλος δημιούργησαν τα δικά τους εικαστικά έργα με θέμα την κλιματική αλλαγή. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

6ο Γυμνάσιο Κοζάνης

Θεατρικές διαδρομές στη Λογοτεχνία και στην Ιστορία

Θεατρική δημιουργία μαθητών και μαθητριών από το στάδιο της επιλογής και της επεξεργασίας του σεναρίου ως τη σκηνοθεσία, τη δημιουργία σκηνικών, την επιλογή κοστουμιών και μουσικής και την τελκή παρουσίαση.

6ο Γυμνάσιο Κοζάνης

1. …ΓΙΑ ΤΟ ΕΥ!!!

Το 6ο Γυμνάσιο Κοζάνης πιστό στο όραμα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και σε ένα σχολείο συμμετοχικό και ανοιχτό στην τοπική κι ευρύτερη κοινωνία, αξιοποίησε τη 10η Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2023-24 και την πρόταση της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του σχολείου, κυρίας Σοφίας Καλαμάρα, την οποία με ενθουσιασμό υιοθέτησε, τόσο η διεύθυνση και ο σύλλογος διδασκόντων, όσο και το σύνολο της μαθητικής κοινότητας του σχολείου.

Το σχέδιο υλοποίησης περιλάμβανε ανάπτυξη σε στάδια και στο ρυθμό που βαθμιαία συντάσσονταν στην κοινή προσπάθεια φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ενεργοί πολίτες της πόλης, μετά από μία ανοιχτή πρόσκληση σε όλη την τοπική κοινωνία.

Ως επιπλέον κίνητρο για τους μαθητές/τριες χρησιμοποιήθηκε και το κάλεσμα του δικτύου της "Πανελλαδικής Σχολικής Σκυταλοδρομίας” με σύνθημα “Τρέχω για το ΕΥ” του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “BEACTIVE” της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με το οποίο συνδέθηκε επιπλέον η όλη προσπάθεια.

Για την έξοδο της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τις κλειστές αίθουσες και την εικονική αποτύπωση μέσω των διαδραστικών πίνακων, σε μία υπαίθρια ρεαλιστική εκπαιδευτική εμπειρία με συνδυασμό καλλιέργειας σώματος, πνεύματος και ψυχής, αξιοποιήθηκε  ο σχεδιασμός μιας  αθλητικής πεζοπορίας 10 χιλιομέτρων, που είχε αφετηρία και τερματισμό την αυλή του σχολείου με ενδιάμεσους σταθμούς  παρατήρησης, ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης σε ποικίλα θέματα (βοτανολογία, μελισσοκομεία, γεωλογία, ιστορία, τοπογραφία, κ.α.), σε τόπο και χρόνο όπως το ίδιο το περιβάλλον έδινε την αφορμή στην πορεία.

Ευχάριστη πινελιά σε όλη  αυτή τη διαδρομή στάθηκε η δημιουργία ενός αυτοσχέδιου παιχνιδιού μεταξύ των συμμετεχόντων, βασισμένο σε ένα χειροποίητο σημαιάκι, που δημιουργήσαν τα παιδιά, να παίζει το ρόλο μιας σκυτάλης που ένωνε τον έναν με τον άλλο και την οποία ο τελευταίος που την λάμβανε στην σειρά, γινόταν ο πρώτός στον επόμενο κύκλο της. Η σκυτάλη διάτρεχε από χέρι σε χέρι και έτσι σκαρφάλωσε, μαζί με όλους, ως την κορυφή του βουνού της Κοζάνης, με την τοπική ονομασία «Ψηλός Αηλιάς».

Εκεί σε υψόμετρο 1.020 μ., βρίσκεται ο ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία με εκπληκτική θέα περιμετρικά σε όλη την περιοχή. Στον υπαίθριο χώρο της εκκλησιάς η ομάδα ανάβασης ενώθηκε με δεκάδες ακόμα ανθρώπους της ομάδας κορυφής, που περίμεναν απολαμβάνοντας με μουσική την υπεροχή παρέα. Έτσι, σε μια ατμόσφαιρα χαράς εκατοντάδες άνθρωποι δημιούργησαν όλοι μαζί μία ευχάριστη υπαίθρια κοινωνική και εκπαιδευτική σύναξη στα σκαλιά της εκκλησίας και κάτω από τη δροσιά των δέντρων της.

Ανάμεσα στα «τσιμπολόγηματα» του πρόχειρου φαγητού από το σπίτι και των κερασμάτων από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης αξιοποιήθηκε η στιγμή για την ευαισθητοποίηση πάνω σε ποικίλους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, αξιοποιώντας την πατροπαράδοτη συνήθεια στον πολιτισμό των Ελλήνων, οι καλύτερες συζητήσεις να γίνονται γύρω από μια κοινή τράπεζα και ζεστή παρέα.

Τα άτομα που κλήθηκαν να μιλήσουν αξιοποίησαν τόσο τη δυνατότητα του ίδιου του χώρου (ιστορική, πολιτισμική, τοπογραφική κ.α.), όσο και την κατάθεση της προσωπικής τους εμπειρίας, δημιουργώντας όλοι μαζί μια συμβολική σκυτάλη πνευματικής παράδοσης στον χρόνο, μέσω ενός ενεργού προτύπου.         

Η σύναξη της κορυφής έκλεισε με τη δημιουργία μιας συμμετοχικής ανθρώπινης «αγκαλιάς» γύρω από την εκκλησία του Προφήτη Ηλία, η οποία ένωσε εκατοντάδες ανθρώπους, τον ένα δίπλα στον άλλο, με τη σκυτάλη «…ΓΙΑ ΤΟ ΕΥ!» να διατρέχει ανάμεσα τους σε κύκλο που κυριολεκτικά αγκάλιασε την κορυφή του βουνού, θέλοντας να στείλει μήνυμα ενότητας κι αισιοδοξίας σε όλη την Ελλάδα!

6ο Γυμνάσιο Κοζάνης

BREAK FAKE: Εκπαιδευτικό, διαδραστικό παιχνίδι για την παραπληροφόρηση με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Το παιχνίδι δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με τίτλο: “Δεν παίζω το παιχνίδι των fake news"

Αρχικά, ενημερωθήκαμε σχετικά με το θέμα της παραπληροφόρησης και της εσκεμμένης πληροφόρησης, τα fake news, τα hoaxes, τα deepfake news κ.λ.π.  Η ενημέρωσή μας έγινε μέσω υλικού που υπάρχει στο SAFEINTERNETFOR KIDS και στο υλικό των Εργαστηρίων δεξιοτήτων του ΙΕΠ

Παράλληλα, στην εκπαιδευτική επίσκεψή μας στη Θεσσαλονίκη επισκεφτήκαμε το τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Επικοινωνίας του ΑΠΘ, όπου η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος, κυρία Κωσταρέλλα, μας ενημέρωσε για το φαινόμενο της παραπληροφόρησης και μας ξενάγησε και στα εργαστήρια του τμήματος. Στη Θεσσαλονίκη επισκεφτήκαμε το Ινστιτούτο Γκαίτε και παρακολουθήσαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο fakeless, μια θεση με διαδικτυακά παιχνίδια, απ’ όπου πήραμε ιδέες και για το δικό μας παιχνίδι. Την ίδια μέρα πήγαμε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα του ΑΠΘ στην έκθεση fake or real, μια έκθεση που μέσα από ιστορικά παραδείγματα και διαδικτυακά παιχνίδια, στοχεύει στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης με την κριτική σκέψη.

Επίσης, επισκεφτήκαμε το τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, όπου η κυρία Ματσιώλα ανέλαβε την ξενάγησή μας στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, στα εργαστήρια του τμήματος και μας παρουσίασε το αντικείμενο του τμήματος στο αμφιθέατρο της σχολής.

Εντωμεταξύ, αναζητήσαμε στο διαδίκτυο ψευδείς ειδήσεις. Σ’ αυτή την αναζήτηση στραφήκαμε οργανισμούς και εφαρμογές ψευδών ειδήσεων, όπως τα ellinikahoaxes, το afp fact check, to AP (Associated Press), το Μεσογειακό Παρατηρητήριο και άλλα. Παράλληλα, αναζητούσαμε δημοσιεύματα που φαινόταν ψευδή, αλλά ήταν αληθινά.

Επιλέξαμε τα δημοσιεύματα αποκλείοντας όσα είχαν σχέση με πολέμους, πολιτική και εμβόλια και προσπαθώντας να συμπεριλάβουμε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από επιστημονικά, αθλητικά, κοινωνικά, gossip, αλλά και διάφορες μορφές παραπληροφόρησης, από άρθρα, αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες, βίντεο κ.λ.π.

Στη συνέχεια, αφού καταλήξαμε σε έναν επαρκή αριθμό ειδήσεων, χωριστήκαμε σε ομάδες και με τη βοήθεια των εφαρμογών ελέγχου γεγονότων, μπήκαμε στη διαδικασία να αναζητήσουμε και μόνοι μας αν είναι αληθινές ή όχι, ανατρέχοντας στους συνδέσμους, στις φωτογραφίες και στα video. 

Αποφασίσαμε την πορεία και τον τρόπο οργάνωσης του παιχνιδιού. Συγκεκριμένα, επιλέξαμε να προβάλουμε τις ειδήσεις/βίντεο/φωτογραφίες και να γίνεται ψηφοφορία για το αν πιστεύει το κοινό ότι είναι αληθείς. Ταυτόχρονα, 4 παίκτες θα γράφουν σε τάμπλετ το ποσοστό του κοινού που κατά τη γνώμη τους θα ψηφίσει ότι το δημοσίευμα είναι αληθές. Μετά την ανακοίνωση της ψηφοφορίας και των ποσοστών που έχουν δώσει οι παίκτες, προβάλλεται στην οθόνη η αλήθεια ή του ψεύδος. Στη συνέχεια, οι παρουσιαστές ανακοινώνουν στο κοινό τη διαδικασία που ακολούθησαν, για να βρουν αν πρόκειται για fake news ή όχι. Ταυτόχρονα, δίνονται πληροφορίες για το πώς εντοπίζουμε τα fake news, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης κ.λ.π. 

Κρίθηκε σκόπιμο μια ομάδα να ασχοληθεί με το τεχνικό μέρος του παιχνιδιού: αναζήτηση της εφαρμογής που θα χρησιμοποιούσαμε για την ψηφορορία (επιλέχθηκε η εφαρμογή slido), του τρόπου παρουσίασης (powerpoint), του τρόπου που θα έγραφαν οι παίκτες (τάμπλετ) κ.λ.π.

Στις 26 Απριλίου παρουσιάσαμε το παιχνίδι στο σχολείο. Είχαμε δημιουργήσει Guest QRcode για τη χρήση wifi για online ψηφοφορία και είχαμε επιλέξει την πλατφόρμα slido, για να μπορούν οι μαθητές και οι μαθήτριες να ψηφίζουν. Οι παίκτες έπρεπε να γράφουν στα τάμπλετ τί ποσοστό μαθητών πίστευαν ότι θα ψηφίσει ότι η είδηση/βίντεο/φωτογραφία είναι αληθές. Κερδίζει αυτός που είναι πιο κοντά στο ποσοστό που ψήφισε το κοινό. Μετά την ανακοίνωση αν είναι αληθής ή ψευδής μια είδηση, παρουσιάζεται αναλυτικά ο τρόπος με τον οποίο καταλήξαμε στο συμπέρασμα. 

Παρότι είχαμε κάποιες τεχνικές δυσκολίες και δεν μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε το wifi του σχολείου, η ψηφοφορία έγινε με ανύψωση του χεριού και οι παίκτες ψήφιζαν πάνω ή κάτω από 50%. Ο στόχος της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης στο θέμα της παραπληροφόρησης επετεύχθη. 

Οι όροι του παιχνιδιού:

  • Σε αυτό το παιχνίδι προυπόθεση είναι οι μαθητές-κοινό να έχουν μαζί τους ένα κινητό τηλέφωνο που να υποστηρίζει scannerbarcode, για να ψηφίζουν αν πιστεύουν ότι η «είδηση» που βλέπουν στην οθόνη είναι αληθής ή ψευδής.  
  • Γι’ αυτό πρέπει να σκανάρετε τους δύο κωδικούς που βλέπετε. Με τον ένα κωδικό θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο και με τον άλλο θα μπορείτε να ψηφίζετε.
  • Hψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί μέσω του προγράμματος slidο. Από τη στιγμή που θα σκανάρετε τον κωδικό για την ψηφοφορία, καλό θα είναι να μη βγείτε από την εφαρμογή. Να έχετε το κινητό σας ανοιχτό.
  • Οι παίκτες πρέπει να «μπουν στο μυαλό» των ψηφοφόρων και να γράψουν το ποσοστό που πιστεύουν ότι έχει ψηφίσει για την αλήθεια ή το ψεύδος μιας είδησης/δημοσίευσης.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας