menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 6ο Δ. Σ. Σερρών

6ο Δ. Σ. Σερρών

Θέλουμε ειρήνη!

Το 6ο Δ.Σ. Σερρών ανήκει στο Εθνικό Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO (Associated School Network/ASPnet) που προωθούν τις αξίες και τις αρχές που κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα της UNESCO και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για ένα δίκτυο σχολείων αφοσιωμένων στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης με στόχο την εδραίωση της ειρήνης, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ανάπτυξης, ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία που προετοιμάζει του/τις μαθητές/τριες ως ενεργούς πολίτες, πολίτες του κόσμου.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ειρήνης και ύστερα από παρότρυνση της κυρίας Βέρα Δηλάρη η οποία είναι  Εθνική Συντονίστρια ASPnet Ελλάδος , συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις εορτασμού για την παγκόσμια ημέρα ειρήνης που συντόνισε το 8ο Δ.Σ. Κηφισιάς με κοινό στόχο των μελών του Δικτύου παγκοσμίως “να οικοδομήσουμε τις άμυνες της ειρήνης στο νου των νέων”. 

Με την βοήθεια του Συλλόγου διδασκόντων και του διευθυντή, Καραγκιόζη Ιωάννη, την Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκαν στην αυλή του σχολείου δραστηριότητες που εντάσσονται στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την ειρήνη.Υπεύθυνες για την εμψύχωση των δράσεων ήταν η καθηγήτρια αγγλικών Γιοβάνη Κατερίνα και η καθηγήτρια γαλλικών Μακρυπούλια Ματούλα σε συνεργασία με την καθηγήτρια εικαστικών Μπρούσαλη Βίκυ.

Οι μαθητές της Δ, Ε και Στ τάξης ήρθαν στο σχολείο ντυμένοι με λευκά μπλουζάκια γιατί το λευκό χρώμα παραπέμπει στο λευκό περιστέρι που είναι σύμβολο της ειρήνης. Αρχικά αναφερθήκαμε στην αναγκαιότητα εορτασμού της ημέρας της ειρήνης και οι μαθητές παρουσίασαν ζωγραφιές, αφίσες, posters και collages με θέμα την ειρήνη.

Οι μαθητές της Δ τάξης παρουσίασαν την δημιουργία του Δέντρου της Ειρήνης με το σύνθημα «Καλημέρα Ειρήνη» σε διάφορες γλώσσες ώστε να αναδειχθεί η σημαντικότητα της πολυγλωσσίας, η αναγκαιότητα να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να δημιουργηθούν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους λαούς.

Οι μαθητές Ε τάξης παρουσίασαν συνθήματα στα αγγλικά με μετάφραση στα ελληνικά. Όλα τα παιδιά επανέλαβαν τα συνθήματα στα αγγλικά. Οι μαθητές της Στ τάξης παρουσίασαν συνθήματα στα γαλλικά με μετάφραση στα ελληνικά. Όλα τα παιδιά επανέλαβαν τα συνθήματα στα γαλλικά.

Παρουσιάστηκαν οι ακροστιχίδες για την ειρήνη στα αγγλικά (PEACE) από τους μαθητές της Ε τάξης και στα γαλλικά (PAIX) από τους μαθητές της Στ τάξης.

Οι ακροστιχίδες μεταφράστηκαν στα ελληνικά και θυροκολλήθηκαν στην είσοδο του σχολείου.

Έπειτα οι μαθητές της Ε τάξης έδειξαν στους υπόλοιπους συμμαθητές τους τα λευκά περιστέρια από χαρτόνι πάνω στα οποία είχαν γράψει τη λέξη ειρήνη σε διάφορες γλώσσες. Kρέμασαν τα περιστέρια στα κλαδιά του ελαιόδεντρου που βρίσκεται στην αυλή του σχολείου με την συνοδεία του μουσικού κομματιού «Imagine » του John Lennon.

Τα συνθήματα,  οι ακροστιχίδες, τα λευκά περιστέρια και το Δέντρο των γλωσσών βρίσκονται ως αναρτημένο υλικό στον χώρο του φουαγιέ του 6ου Δ.Σ. Σερρών

Οι δραστηριότητες εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης ολοκληρώθηκαν με όλα τα παιδιά που πιάνονται χέρι – χέρι μαζί με τους δασκάλους τους και τραγούδησαν το τραγούδι «Αν όλα τα παιδιά της γης» κάνοντας έναν μεγάλο κύκλο στην αυλή του σχολείου.

Τέλος δημιούργησαν το σήμα της ειρήνης στην αυλή του σχολείου. Όλες οι δημιουργίες των παιδιών παρουσιάζονται σε βίντεο με την γονική συναίνεση για ανάρτηση , χρήση των μαθητικών δημιουργιών.

Το βίντεο έχει αναρτηθεί στο κανάλι youtube του 6ου Δ.Σ. Σερρών και έχει χρησιμοποιηθεί η μουσική τίτλο Peaceful & Lofi (Royalty Free Music) - "PEACE" by @vladgluschenkomusic, διαθέσιμο στην ιστοσελίδα: https://www.youtube.com/watch?v=OkFDwMgpWCE&t=1s 

Εχει χρησιμοποιηθεί η εικόνα από τον πίνακα ζωγραφικής του Pablo Picasso "Το παιδί με το περιστέρι", εικόνα με περιστέρι από ανάρτηση Nota Ζωής, εικόνα από το βιβλίο με τίτλο "Imagine- John Lenon" με εισαγωγή από την Yoko Ono Lenon και με σκίτσα του Jean Jullien 

Την Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2023, οργανώθηκε στο 6ο Δ.Σ. Σερρών το οποίο είναι σχολείο υποδοχής προσφύγων μαθητών με τάξεις ΖΕΠ, μία γιορτή καλωσορίσματος για τους πρόσφυγες μαθητές από Ουκρανία και Ιράκ ηλικίας 6-12 χρονώνπου φιλοξενούνται στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων Σερρών (Ε.Δ.Π.Φ.Α.Α. Σερρών) και τους οποίους υποδέχεται καθημερινά το 6ο Δ.Σ. Σερρών. 

Υπεύθυνη για τον συντονισμό της γιορτής ήταν η καθηγήτρια εικαστικών , Βίκυ Μπρούσαλη σε συνεργασία με την καθηγήτρια μουσικής, Μαρία Σεκέρογλου , την καθηγήτρια γαλλικών, Ματούλα Μακρυπούλια και την καθηγήτρια Ζώνης Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) Βασιλική Σισμάνη.

Οι Έλληνες μαθητές καλωσόρισαν τους πρόσφυγες μαθητές στα ουκρανικά και στα αραβικά κρατώντας σημαιάκια Ελλάδας – Ουκρανίας – Ιράκ που έφτιαξαν οι ίδιοι με την βοήθεια της καθηγήτριας εικαστικών Βίκυς Μπρούσαλη. Οι μαθητές της Δ τάξης τραγούδησαν το τραγούδι Ειρήνη του Γιάννη Μαρκόπουλου και στην συνέχεια οι πρόσφυγες μαθητές σε συνεργασία με τους μαθητές της Στ τάξης έπαιξαν τη μελωδία Finale από την όπερα Γουλιέλμος Τέλλος του Ρουσίνι με μπαγκέτες υπό την καθοδήγησης καθηγήτριας μουσικής, Μαρίας Σεκέρογλου.  Στη συνέχεια οι Έλληνες μαθητές έδωσαν ως δώρο στους πρόσφυγες μαθητές τα σημαιάκια Ελλάδας – Ουκρανίας – Ιράκ καθώς και διάφορα εκπαιδευτικά παιχνίδια.

Η γιορτή καλωσορίσματος ολοκληρώθηκε με μουσικοκινητικά ρυθμικά παιχνίδια και χορούς στους οποίους συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του σχολείου με εμψύχωση από τη Ματούλα Μακρυπούλια, καθηγήτριας γαλλικών και τη Βίκυς Μπρούσαλη, καθηγήτριας εικαστικών.

Οι δράσεις που αφορούν τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας ειρήνης καθώς και η γιορτή υποδοχής προσφύγων έχουν αναρτηθεί σε ιστοχώρο που έχει δημιουργήσει το 8ο Δ.Σ. Κηφισιάς

https://peaceday8primkifissia.blogspot.com/2023/12/6th-primary-school-of-serres.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0EiTUSS_ezWwh3rv91xOERnEYK6RrVfQEE8tJYrSx7PtYW9Q4BT1vD-B8_aem_AdMw3oyt01ohrLpTu0WRR_OAnET7xUa3BHOLBYLNb5PVftGQn8ZMAXTkWHZygmV-kP6hWcGRtO8rBXKIxDsSNZQE

Μετά την ολοκλήρωση των δράσεων για την ειρήνη, οι μαθητές απάντησαν σε ερωτηματολόγιο και καταχώρησαν τις απαντήσεις τους και τα σλόγκαν τους που παρουσιαζονται σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα του 6ου Δ.Σ. Σερρών

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας