menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης

3ο Γυμνάσιο Κοζάνης

"Μικροί πρεσβευτές μεγάλων Ελλήνων ποιητών"

Προεργασία

1)Συζήτηση με τους μαθητές/ μαθήτριες μας σχετικά με το συγκεκριμένο project, κατάθεση προτάσεων, ανταλλαγή απόψεων, επιλογή ποιημάτων, τραγουδιών και δημιουργία χορογραφιών.

2) Επικοινωνία με το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Φιλιππούπολης «Παΐσιος Χιλανδαρινός» και με το ΤΕΓ (Τμήμα Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας) στη Σόφια, κατάθεση προτάσεων από όλους/ όλες και οριστικοποίηση των κοινών μας δράσεων.

 Αναλυτική παρουσίαση κοινών δράσεων

 

 

Στις 28 Μαρτίου 2024 μαθητές και μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης  επισκέφθηκαν την πανεπιστημιούπολη της Φιλιππούπολης και  διάβασαν ποιήματα από κοινού με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου «Παΐσιος Χιλανδαρινός» («Паисий Хиландарин») στην ελληνική και τη βουλγαρική γλώσσα (μετάφραση Στέφαν Γκέτσεφ).

 Η απαγγελία ποιημάτων Ελλήνων δημιουργών, σε συνδυασμό και με άλλες διακαλλιτεχνικές πρακτικές (μουσική και χορό) που ενσωματώθηκαν στην κοινή εκδήλωση,  υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Το ελληνικό στοιχείο στη Βουλγαρία».  Τη δράση ανέλαβαν οι καθηγήτριες: Θεοδώρα Μουστάκα, διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης, Μαρία Σακοράφα και Ιωάννα Σκρέκα. Την ομάδα των φοιτητών/τριών του Πανεπιστημίου της Βουλγαρίας συντόνισε η καθηγήτρια της Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Φιλιππούπολης, κ. Βελίτσκα Γκρόζντεβα.

Η  περιδιάβασή μας στα μονοπάτια του ποιητικού λόγου ξεκίνησε με τους στίχους από τη μεγαλόπνοη σύνθεση Άξιον εστί του Ελύτη:

Την γλώσσα μου έδωσαν ελληνική.

Το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.

Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου.

Ακολούθησε η απαγγελία των ποιημάτων «Ιθάκη» του Κ.Π. Καβάφη, «Άρνηση» του Γιώργου Σεφέρη, «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» του Οδυσσέα Ελύτη, καθώς και αποσπάσματα από τη Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου στην ελληνική και τη βουλγαρική γλώσσα. Παράλληλα, ακούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα των μεγάλων μας δημιουργών.

Η κοινή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από την Κρήτη, τον Πόντο και την Ικαρία, καθώς και μια μοντέρνα χορογραφία, που δημιούργησαν οι μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Κοζάνης, υπό τη μελωδία του τραγουδιού του Δ. Σαββόπουλου «Ας κρατήσουν οι χοροί», μέσα από την  οποία  εξέφρασαν την ελπίδα και για μελλοντικές συναντήσεις. Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων, βιβλίων και τοπικών προϊόντων, σύμφωνα με το τυπικό της φιλοξενίας, χαρακτηριστικό στοιχείο του ελληνικού πολιτισμού.

Την επόμενη ημέρα, 29 Μαρτίου 2024 στο ΤΕΓ (Τμήμα Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας) στη Σόφια, έλαβε χώρα μία συγκινητική εκδήλωση με απαγγελίες ποιημάτων Ελλήνων ποιητών τόσο από μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, όσο και από τα μικρά Ελληνόπουλα που ζούνε στη Βουλγαρία και τα απογεύματα διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα στο σχολείο αυτό. Η χαρά των παιδιών και των εκπαιδευτικών του τμήματος, του κ. Πέτρου Μπένου και της κ. Νόπης Τσακυρίδου ήταν έκδηλη, ειδικά με τη δωρεά λογοτεχνικών βιβλίων στη βιβλιοθήκη του ΤΕΓ.

                   

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας