menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Όταν η απλή ανάγκη γίνεται μεγάλη λαιμαργία...

Μελέτη  των περιβαλλοντικών προβλημάτων και της κλιματικής αλλαγή, με αφορμή το ποίημα « Η πολύ λαίμαργη φάλαινα» του Ευγένιου Τριβιζά. Πρόταση για χρήση  ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Δημιουργική γραφή ποιημάτων με οικολογικό μήνυμα.

ΒΙΝΤΕΟ

2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Παγκόσμιες μέρες 2023-2024

Αφού μιλήσαμε για τις παγκόσμιες ημέρες οι μαθητές ασχολήθηκαν με ποικίλες δραστηριότητες είτε σε συνάρτηση με το μάθημα των αγγλικών είτε σε σχέση με τον όμιλο διατροφής του σχολείου.

 

Όλες οι παγκόσμιες ημέρες με τις οποίες ασχοληθήκαμε είναι εδώ:

https://padlet.com/matinaklaggou/2023-2024-2-9hc1qqxg17vbbdpv

 

 

2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ- ΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Μια όμορφη και με χρώμα παράδοσης δράση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 6 Απριλίου 2023 στο 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου με την πολύτιμη βοήθεια του Συλλόγου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Παναγία Καθολική»  που τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με την εκκλησία και τα σχολεία του Αφάντου αναβιώνει το έθιμο του Λαζάρου.

Μέλη του συλλόγου έφτασαν στο σχολείο μας και γέμισαν πασχαλινές ευωδιές τους διαδρόμους γνωρίζοντάς μας τα «Λαζαράκια».  Σε διαμορφωμένη αίθουσα του σχολείου οι γυναίκες του συλλόγου έπλασαν και στόλισαν «Λαζαράκια», δηλαδή ομοιώματα του αναστημένου, αλλά σπαργανωμένου Λάζαρου με νηστίσιμο, μοσχοβολιστό ζυμάρι, δίνοντας σε όλα τα παιδιά την ευκαιρία να βιώσουν το έθιμο. Τα παιδιά επισκέφτηκαν σε μικρές ομάδες το «εργαστήρι» και έπλασαν τα δικά τους ομοιώματα του Λαζάρου, ενώ παράλληλα οι γυναίκες του συλλόγου εξηγούσαν το συμβολισμό του εθίμου. Τα ταψιά γέμιζαν το ένα μετά το άλλο και οι μικροί/ές μας μαθητές και μαθήτριες ενθουσιάστηκαν με τη διαδικασία του πλασίματος, με τα μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα) και με τη διήγηση για τον Αναστημένο Λάζαρο κατακλύζοντας με ερωτήσεις τις επισκέπτριες. Τα «Λαζαράκια» συγκεντρώθηκαν και τελικά ψήθηκαν  Η διαδικασία ήταν ευχάριστη, δημιουργική και έφερε χαμόγελα στα πρόσωπα των παιδιών μας. Η ικανοποίηση ήταν τεράστια όταν κάθε παιδί κράτησε στα χέρια του, μύρισε και γεύτηκε το δικό του «Λαζαράκι».

Το συγκεκριμένο έθιμο είθισται να λαμβάνει χώρα το Σάββατο του Λαζάρου συμβολίζοντας την Ανάσταση του Λαζάρου. Μέρος του εθίμου είναι και η συγκέντρωση παιδιών σε ομάδες για να γυρίσουν τις γειτονιές και να επισκεφτούν τα σπίτια του χωριού ή της πόλης τραγουδώντας τα κάλαντα του Λαζάρου, τα λεγόμενα «λαζαρικά» μεταφέροντας το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης. Συνήθως, τα παιδιά κρατούν στα χέρια εικονική παράσταση του Λαζάρου και λέγονται και αυτά τα ίδια «Λάζαροι». Ντύνονται  στα λευκά και φορούν λουλούδια στο κεφάλι και στο λαιμό. Κάποια κρατάνε κλαδιά βάγιας, ένα την εικόνα του Λαζάρου και άλλα καλαθάκια για τα κεράσματα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο σύλλογο Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Παναγία Καθολική» και συγκεκριμένα τις κυρίες: Χρούση Μαρία (Πρόεδρος), Δέσποινα Χριστοφή, Ελένη Χρούση, Παρασκευή Συμιακού, και στον κ. Κυριαζάκο Μανώλη, άοκνο εργάτης του ροδίτικου πολιτισμού, από τα Απόλλωνα της Ρόδου, που σήμερα μας δίδαξαν ότι «Λάζαρο, αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις». 

Καλή κι ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σάββατο του Λαζάρου

~~~~~~~~~~~~~~~

Την ημέρα αυτή η Ορθοδοξία γιορτάζει το θαύμα της εκ νεκρών έγερσης του Λαζάρου,

φίλου και πιστού μαθητού του Ιησού. Ο Λάζαρος υπήρξε στενός φίλος του Ιησού

Χριστού, αδερφός της Μάρθας και της Μαρίας. Κατοικούσε στη Βηθανία, 3 χλμ.

περίπου ανατολικά της Ιερουσαλήμ.

Ενώ ο Ιησούς βρισκόταν μακριά από τη Βηθανία, ο Λάζαρος ασθένησε. Οι αδερφές

του ειδοποίησαν τον Ιησού για την κατάστασή του.

Όταν έφθασε ο Ιησούς στο σπίτι μαζί με τους μαθητές Του, ο Λάζαρος ήταν ήδη νεκρός

για τέσσερις ημέρες (Ιωάννης 11:17). Ο Ιησούς όμως αφού προσευχήθηκε, τον

ανάστησε λέγοντας την πασίγνωστη φράση: "Λάζαρε, δεύρο έξω". Ο Λάζαρος

σηκώθηκε, βγήκε έξω από το μνήμα του με δεμένα τα πόδια και τα χέρια, και το

πρόσωπό του περιτυλιγμένο με το σουδάριο (Ιωάννης 11:44). Το θαύμα αυτό του

Ιησού έγινε η αιτία ν α πιστέψουν πολλοί από τους Ιουδαίους.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Λάζαρος ήταν 30 ετών όταν ο Κύριος τον ανάστησε και

μετά από το γεγονός της ανάστασης έζησε άλλα 30 χρόνια.

Πέθανε στην Κύπρο και τον έθαψαν. Στη σαρκοφάγο όπου τοποθετήθηκαν τα λείψανα

του, είναι γραμμένο στην εβραϊκή γλώσσα "Λάζαρος, ο τετραήμερος φίλος του

Χριστού".

~~~~~~~~

"Λαζαράκια"

~~~~~~~~

Παλαιότερα, αυτή την ημέρα, κανένας γεωργός δεν πήγαινε στο χωράφι του να

εργαστεί, γιατί όπως πίστευαν, ό,τι έπιαναν θα μαραινόταν. Επιτρεπόταν μόνο η

συγκέντρωση ξερών κλαδιών για το άναμμα των φούρνων τη Μεγάλη Εβδομάδα για

το ψήσιμο των κουλουριών.

Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωναν ανήμερα το πρωί ειδικά κουλούρια τα

"λαζαράκια". "Λάζαρο δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις" έλεγαν.

"Στα "λαζαράκια" έδιναν το σχήμα ανθρώπου τυλιγμένου στο σάβανο όπως ακριβώς

παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσα Λαζαράκια

έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα.

Επίσης μάζευαν μαργαρίτες και έφτιαχναν στεφανάκια για τα παιδιά που θα

τραγουδήσουν από πόρτα σε πόρτα τα κάλαντα του Λαζάρου. Το παιδί που κρατάει

την εικόνα του Λαζάρου, φοράει χιτώνιο και στεφανάκι από μαργαρίτες. Τα άλλα

παιδιά κρατάνε βαγιές στα δεξιά και αριστερά της εικόνας και φοράνε όλα στεφάνια

από μαργαρίτες.

Οι μαργαρίτες συμβολίζουν την εναλλαγή του θανάτου (χειμώνας) με τη ζωή (άνοιξη).

2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Το ενεργειακό πάρκο της Αειφορίας

Μελέτη  των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής.  Κατασκευή μακέτας ενός πάρκου όπου χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ – ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

 

Αρχή-Αφορμή:

  Μελέτη 1ου κεφαλαίου στα Φυσικά, «Ενέργεια», όπου έγινε αναφορά στις μορφές ενέργειας αλλά και σε χαρακτηριστικά αυτής, όπως το ότι μεταφέρεται, μετατρέπεται, αποθηκεύεται και υποβαθμίζεται. Αρχικά, η προσέγγιση πραγματοποιήθηκε με καταιγισμό  ιδεών (brainstorming) και αργότερα περισσότερα οργανωμένα ακολουθώντας την επιστημονική μέθοδο διδασκαλίας του μαθήματος των Φυσικών.

 

Συνέχεια-Δραστηριότητες:

 Οι μαθητές/τριες σε ομάδες έκαναν έρευνα και  αναζήτησαν πληροφορίες για την έννοια της Ενέργειας, τις οποίες παρουσίασαν στην ολομέλεια της τάξης. Χρησιμοποιήθηκαν τα σχολικά βιβλία και ελεγμένες πηγές από το διαδίκτυο.

 Μέσα από κατάλληλες προσομοιώσεις του Φωτόδεντρου και του PhET, έγιναν κατανοητές έννοιες, όπως μεταφορά, μετατροπή και υποβάθμιση ενέργειας.

 Παράλληλα, οι πηγές ενέργειας διαχωρίστηκαν σε Ανανεώσιμες-Καθαρές και Μη Ανανεώσιμες-Μη Καθαρές, με παράθεση ιστορικών στοιχείων και αναφορά στην καθημερινή ζωή και στην βιώσιμη ανάπτυξη.  Προέκυψαν έτσι ερωτήματα και προβληματισμοί για τη διαχείριση της ενέργειας στον πλανήτη μας. Έγινε αναφορά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην κλιματική αλλαγή. Με απλά υλικά, όσα δε χρειαζόμασταν, δημιουργήθηκε ένα σχετικό εικαστικό έργο.

 Αργότερα, στο κεφάλαιο των Φυσικών «Ηλεκτρομαγνητισμός», οι μαθητές/τριες πειραματίστηκαν με απλά κυκλώματα στον φυσικό χώρο αλλά και στον χώρο προσομοιώσεων για την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή. Συνέδεσαν λαμπτήρες κατά σειρά και παράλληλα, παρατηρώντας και καταγράφοντας συμπεράσματα. Εντυπωσιάστηκαν όταν είδαν πώς παράγεται το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ ταυτόχρονα συνέκριναν το θερμοηλεκτρικό με το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ. Πρότειναν τρόπους με τους οποίους η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να γίνει χωρίς ρύπανση του περιβάλλοντος. Θέλοντας να κοινοποιήσουν τις σκέψεις τους προχώρησαν στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας μακέτας, ενός ενεργειακού πάρκου της Αειφορίας.

 Αναζήτησαν υλικά, ρώτησαν και συνεργάστηκαν με ειδικούς, όπως ηλεκτρολόγο και ηλεκτρονικό. Για μερικές μέρες παρακολούθησαν την κατασκευή τους και προέβησαν σε βελτιώσεις. Στο τέλος φιλοτέχνησαν το έργο τους. 

 Διάχυση: 

   Παρουσίαση σε μαθητές , εκπαιδευτικούς, γονείς / Ανάρτηση στον ιστότοπο της τάξης και του σχολείου / Δημοσίευση σε τοπική εφημερίδα

ΒΙΝΤΕΟ

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας