menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

‘’Η ΑΫΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΤΥΠΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ’’: ΜΑΖΙΡΙΕΣ ΚΑΣΟΥ

Μεθοδολογία σχεδιασμού και υλοποίησης:

  • Επιλογή θέματος - ευαισθητοποίηση μαθητών – τριων

-Με αφορμή το μάθημα της Ιστορίας σχετικά με τις περιπέτειες του Οδυσσέα οι μαθητές/τριες μας έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να συσχετίσουν γεγονότα που βιώνουν στις εξεταζόμενες ενότητες με  πραγματικές καταστάσεις. Έτσι αποφάσισαν να ασχοληθούν με την παρασκευή γαλακτομικών προϊόντων στα βάθυ των χρόνων μέσα στα μητάτα και να εξετάσουν τις μαζιριές και τα μητάτα της Κάσου και τη σχέση τους με τα αντίστοιχα  που συναντούν στην Οδύσσεια. Με αυτό τον τρόπο  επιτυγχάνεται ο στόχος της σύνδεσης του σχολείου μας με την τοπική κοινωνία.

   Λαμβάνοντας υπόψιν την πρωτόγνωρη κοινωνικοοικονομική κατάσταση που βιώνουν οι μαθητές/τριες μας και οι οικογένειές τους αγκαλιάσαμε αυτό το θέμα, διότι συνδεόταν άμεσα  με την αειφορία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καταναλωτική συμπεριφορά, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά εστιάζοντας πάντα στις ανθρώπινες αξίες.

  • Συγκρότηση ομάδας - χωρισμός σε υποομάδες

Αυτός ο προγραμματισμός δεν υλοποιήθηκε λόγω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

  • : Καθορισμός σκοπού και στόχων

Σκοπός: Η ολιστική προσέγγιση του θέματος.

Στόχοι:

 - η απόκτηση γνώσεων και κατανόηση εννοιών σχετικών με το θέμα.

 -η  δημιουργία νέων προτύπων ήθους και συμπεριφοράς

-           οι στόχοι που συνδέονται με την αναζήτηση και ανάπτυξη τρόπων εργασίας μεθόδων έρευνας ενός προβλήματος

-            oι στόχοι που συνδέονται με την ένταξη στην ομάδα (βελτίωση αυτοεικόνας, ενίσχυση προσωπικότητας, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων, ανάπτυξη κριτικής σκέψης)

- oι στόχοι που συνδέονται με την ανάπτυξη δεξιοτήτων του προφορικού λόγου, όπως επιχειρηματολογία.

2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΟΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!!!

 Το 2ο Πειραματικό Ρόδου ως Αειφόρο Σχολείο είναι στην ευχάριστη θέση να αποτελεί μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας του e-Twinning και να συμμετέχει σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και βιωματική δράση με τους μαθητές και τις μαθήτριες των Α2, Γ1, Γ2, Δ και Ε1 τάξεις του. Μέσω  του προγράμματος “Traditional Toys and Games of my Region”   “ρίχνει μια γέφυρα” προς την Ευρώπη σε συνεργασία με μαθητές/τριες  διαφορετικών κρατών που στοχεύουν να αναδείξουν  τις ομοιότητες και διαφορές από μια σειρά με παραδοσιακά παιχνίδια της χώρας τους,  με βάση την κουλτούρα και τον πολιτισμό της κάθε χώρας, καθώς και  τη σχολική-εκπαιδευτική τους διαφοροποίηση, ενώ παράλληλα εξασκούν τις ικανότητες τους στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών.

  Η δράση πραγματοποιείται μεταξύ 8 Ευρωπαϊκών χωρών, αυτές της Ελλάδας, Κροατίας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας, Τουρκίας, Ουκρανίας, Βόρειας Μακεδονίας και Ιταλίας. Οι μαθητές /τριες μας με μια σειρά παράλληλων δράσεων θα έχουν την ξεχωριστή ευκαιρία αφενός  να καλλεργήσουν νέες ψηφιακές δεξιότητες, και αφετέρου θα αναδείξουν τρόπους συνεργασίας σε ένα εικονικό & διαδραστικό περιβάλλον με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

ΔΙΚΤΥΟ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Το 2ο Πειραματικό Δ.Σ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας  δικτύου σχολείων με θέμα τη Σχολική βία η οποία εμφανίζεται κυρίως, με τη μορφή του σχολικού εκφοβισμού (bullying), και τη διερεύνηση των σχέσεων μαθητών/τριων σε σχέση με αυτό το φαινόμενο σε συνεργασία με το κέντρο της Διόδου –Ρόδου πραγματοποίησε ημερίδα ώστε να κατανοήσουν οι εκπαιδευτικοί τόσο του 2ου Πειραμτικού Δ.Σ ,όσο και των συνεργαζόμενων σχολείων το σύνθετο αυτό φαινόμενο το οποίο αναφέρεται σε σωματική (σπρωξίματα, κλωτσιές, μπουνιές), συναισθηματική, ή λεκτική επίθεση (κοροϊδία, βρισιές, σαρκασμό, χειρονομίες, συκοφαντίες, γελοιοποίηση, απειλές), σεξουαλικό (ανεπιθύμητο άγγιγμα, προσβλητικά μηνύματα, λεκτική παρενόχληση) και ηλεκτρονικό εκφοβισμό (κακόβουλα sms, κλήσεις, e-mail, chat με απειλητικό περιεχόμενο).

   Διοργανώθηκαν ημερίδες με πρωτοβουλία του 2ου Πειραματικού Δ.Σ Ρόδου  από το Κέντρο Πρόληψης κατά των Εξαρτήσεων και της Προαγωγής της Υγείας «ΔΙΟΔΟΣ»:

Α)2021-2022 με θέμα τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων στο σχολικό χώρο, το οποίο απευθυνόταν σε  όλους τους συνεργαζόμενους  εκπαιδευτικούς από όλα τα νησιά που συγκροτούν τις ομάδες δράσεις.

Β) 2022-2023 ΘΕΜΑ: Όρια και κανόνες για τους μαθητές. Υλικό Πρόληψης
Στο πλαίσιο του Δικτύου της Ενδοσχολικής Βίας και της κοινής μας ανησυχίας για τον
εντοπισμό και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου

2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ρόδου

Edison, come and play with us!

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου eTwinning STEM 3.0  «Edison, come and play with us»,  έχουμε τη χαρά εφέτος να συνεργαζόμαστε με σημαντικούς ανθρώπους από τα σχολεία:

2nd Primary School of Karditsa (Ελλάδα),  Agrupamento de Escolas de Valongo do Vouga (Πορτογαλία),  Selçuk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (Τουρκία),   DIMOTIKO SXOLEIO KOMPOTADWN-MEXIATWN (Ελλάδα),   4th Primary school of Karditsa.

  Ένα μικρό ρομπότ, ο Έντισον, μας συναντά, μας ξεναγεί σε αυτά τα  διαφορετικά μέρη και  μας βοηθά να κάνουμε δραστηριότητες σχετικές με το νερό αρχικά και με θέματα αειφορίας γενικότερα. Θα κάνουμε νέους ηλεκτρονικούς φίλους και θα ταξιδέψουμε σε όλη την Ευρώπη.

  Θα θέλαμε να εμπλέξουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές  μας στην προσπάθεια να μάθουν πώς να το χρησιμοποιούν, μαθαίνοντας ταυτόχρονα μαζί του! Θα δουλέψουμε μαζί στον προγραμματισμό του Έντισον και θα τον παρακολουθήσουμε να εκτελεί τις εντολές μας, ακολουθώντας τις οδηγίες μας! Το πρόγραμμα έχει σχέση με την Εκπαιδευτική Ρομποτική και τον Προγραμματισμό. Αρωγοί μας στέκονται τα εργαλεία του Web 2.0 και το eTwinning, η κοινότητα για τα σχολεία στην Ευρώπη, που φιλοξενείται στην Πλατφόρμα Ευρωπαϊκής Σχολικής Εκπαίδευσης (ESEP).

  Ξεκινώντας από τα γεωγραφικά στοιχεία και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού μας, θα «πλεύσουμε» με ούριο και δημιουργικό άνεμο σε νέα ή άγνωστα λιμάνια, όπου μας περιμένουν γνώσεις, εμπειρίες και έντονα συναισθήματα. Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας θα δραστηριοποιηθούν με κύριο στόχο τη διαχείριση περιβαλλοντικών και επιστημονικών ζητημάτων, σε συνεργασία βεβαίως με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς.

  Προχωρώντας, λοιπόν από το τοπικό στο οικουμενικό, αφήνουμε τα σχολεία μας να γίνουν πρεσβευτές καλής πρακτικής και δημιουργικής φιλίας μεταξύ των λαών του κόσμου!

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας