menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 2ο Γυμνάσιο Γέρακα

2ο Γυμνάσιο Γέρακα

ERASMUS+ KA2 "Education 'in', 'for' and "through' culture and heritage"

Οι μαθητές κάθε συμμετέχουσας χώρας εργάστηκαν, κατά τη διάρκεια των δύο ετών υλοποίησης του προγράμματος, ξεχωριστά αλλά και συνεργατικά προκειμένου να ετοιμάσουν τα παραδοτέα:
1. Οδηγός άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (ήθη και έθιμα, παραδοσιακοί χοροί και μουσική, παραδοσιακά εδέσματα, αθλήματα της κάθε χώρας).
2. Δημιουργία τουριστικών οδηγών. Το σχολείο μας δημιούργησε τουριστικό οδηγό για την Ακρόπολη και την Ελευσίνα.
3. Δημιουργία εκπαιδευτικών σεναρίων. Κατόπιν αυτά τα εκπαιδευτικά σενάρια ανταλλάχθηκαν μεταξύ των εταίρων και διδάχθηκαν στα σχολεία. Ακολούθησε η αξιολόγησή τους. Το σχολείο μας δημιούργησε δύο εκπαιδευτικά σενάρια για τα Μετέωρα και τη Βυζαντινή μουσική.
4. Δημιουργία παιχνιδιού Taboo με κάρτες από αρχαιολογικούς χώρους, πόλεις, γεωγραφικές περιοχές αλλά και στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από τις χώρες των εταίρων.
5. Δημιουργία παρουσιάσεων για τους λαϊκούς χαρακτήρες. Το σχολείο μας δημιούργησε παρουσιάσεις για τον Οδυσσέα και τον Αχιλλέα.
6. Δημιουργία βίντεο με συνεντεύξεις από τους παππούδες των μαθητών των εταίρων αναφορικά με τα ήθη και τα έθιμα των ιδιαιτέρων πατρίδων τους.
7. Εξερεύνηση της τοπικής ιστορίας της κάθε πόλης των εταίρων. Οι μαθητές τους σχολείου μας πήραν συνέντευξη από αρχαιολόγο για το ναό της Παλληνίδας Αθηνάς στον Γέρακα και την Πηγή του Γέρακα.
8. Δημιουργία χάρτη από την κάθε χώρα με τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν οι εξής κινητικότητες:
1. Κινητικότητα μαθητών στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας.
2. Κινητικότητα μαθητών στην Αθήνα. Το σχολείο μας ανέλαβε τη φιλοξενία και την ξενάγησή τους στην πόλη μας, τον Γέρακα, στο Δημαρχείο Παλλήνης, στην Ακρόπολη και στο Θέατρο Διονύσου, στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας και στην παραλία της Αρτέμιδος, στον αρχαιολογικό χώρου της Επιδαύρου, στο Τολό και στο Ναύπλιο.
3. Κινητικότητα καθηγητών στο Κουσάντασι της Τουρκίας, στην Πράγα της Τσεχίας και στην Τσεφαλού της Ιταλίας.
Πριν από τις κινητικότητες προηγήθηκαν και ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, διαδικτυακές συναντήσεις τόσο των καθηγητών αλλά και των μαθητών με σκοπό τη γνωριμία μεταξύ τους και τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας για τους κοινούς στόχους.

2ο Γυμνάσιο Γέρακα

ERASMUS+ KA2 "Climate Change is here"

Οι μαθητές κάθε συμμετέχουσας χώρας εργάστηκαν, κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος, ξεχωριστά αλλά και συνεργατικά προκειμένου να ετοιμάσουν τα παραδοτέα:

  1. Δημιουργία παρουσίασης για μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών των εταίρων που βρίσκονται σε κίνδυνο.
  2. Δημιουργία βίντεο από τους μαθητές του προγράμματος με συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας
  3. Δημιουργία ενιαίου οικολογικού τουριστικού οδηγού για τα σημαντικότερα πολιτιστικά αξιοθέατα των πόλεων των εταίρων.
  4. Δημιουργία παρουσίασης με κλιματογραφήματα των τελευταίων χρόνων των χωρών των εταίρων.
  5. Δημιουργία παρουσίασης για την επιθετική χλωρίδα και πανίδα των χωρών των εταίρων.
  6. Δημιουργία παρουσίασης των 7Rs της Βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας.
  7. Σύναψη Πράσινης Συμφωνίας
  8. Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας στο σχολείο μας, πραγματοποιήθηκε εργαστήριο επαναξιοποίησης τροφής.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος:

  1. Δημιουργήσαμε διαδικτυακό παιχνίδι της αίθουσας διαφυγής (escape room) για την κλιματική αλλαγή  που αποτελεί  έναν καινοτόμο, διασκεδαστικό, γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο για να συμπεριλάβουμε τα ευρήματα και τις γνώσεις μας. Ο στόχος του παιχνιδιού είναι οι μαθητές να απαντήσουν σωστά σε ερωτήσεις σχετικά με τη ρύπανση για να «διαφύγουν» από τα κλιματικά προβλήματα της Γης. Ξεκινούν από τον ορισμό των όρων όπως «αέρια θερμοκηπίου» και «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και φτάνουν μέχρι  το πώς η ρύπανση και οι φυσικές καταστροφές μας επηρεάζουν όλους.  Κάθε αποστολή περιλαμβάνει βίντεο, παιχνίδια, άρθρα ή γεγονότα που οι παίκτες πρέπει να μελετήσουν, μαθαίνοντας ταυτόχρονα για τα ανακυκλώσιμα υλικά, για την πλαστική ρύπανση, τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τη Συμφωνία του Παρισιού. Η ομάδα μαθητών του προγράμματος δημιούργησε τις ερωτήσεις και τις πληροφορίες που πρέπει να συμπεριληφθούν και η μαθήτριά μας  Ειρήνη Αλεξιάδη,  σχεδίασε τους πρωτότυπους χαρακτήρες για το παιχνίδι.

http://2gym-gerak.att.sch.gr/portals/?page_id=10985

 

  1. Μαθητές του σχολείου μας δημιούργησαν βιοκλιματική κατοικία σε ψηφιακό εργαλείο (Sketchup) και δημιουργία παιχνιδιού ανακύκλωσης στο προγραμματιστικό περιβάλλον Scratch.

https://www.youtube.com/watch?v=BzRgXvSduxQ&t=2s

https://scratch.mit.edu/projects/632694202/?fbclid=IwAR3nWAOYPz_3wNe--4f6B8wyYsyWvr1aHSjUtmHEauoeXuPwXg0rYtY_XGc

  1. Καλλιεργήσαμε τον σχολικό κήπο μας με αρωματικά φυτά και οπωροκηπευτικά και δημιουργήσαμε οικολογικά γεύματα με έμφαση στη μείωση του οικολογικού αποτυπώματός μας.
  2. Πραγματοποιήσαμε τρεις διαδικτυακές συναντήσεις με   το σχολείο Nakagawa Nishi Junior High School από τη Yokohama της Ιαπωνίας: Σχ. Έτος 2020-2021 για την πλαστική ρύπναση, Σχ. Έτος 2021-2022 για την σπατάλη τροφής και το Σχ. Έτος 2022-2023 για την κλιματική αλλαγή.
  3. Παρακολουθήσαμε διαδικτυακά σεμινάριο για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων από το ΚΠΕ Λαυρίου.
  4. Παρακολουθήσαμε διαδικτυακά σεμινάριο για το θέμα της πλαστικής ρύπανσης από το ΚΠΕ Δραπετσώνας.
  5.  Δημιουργήσαμε φωτορεπορτάζ για τη σπατάλη τροφής στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού «Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον».
  6. Συμμετείχαμε διαδικτυακά στον διαγωνισμό που είχε οργανώσει η WWF Hellas σε συνεργασία με τη WWF Τουρκίας. Συμμετείχαν 5 ελληνικές ομάδες και 5 τούρκικες. Μετά τις ολιγόλεπτες παρουσιάσεις των ομάδων, πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία μεταξύ τους.
    Τα αποτελέσματα:
    Χρυσό στην ομάδα «Climate Change is here» για την κατηγορία Συνέχεια/Επεκτασιμότητα.
    Αργυρό στην ομάδα «Climate Change is here» για την κατηγορία Διάχυση.
  7. Παρακολουθήσαμε διαδικτυακά μια ενδιαφέρουσα ομιλία από την κα Λειβαδάρου, Μηχανικού, για τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία στον όμιλο εταιριών Ελληνικά Πετρέλαια και υπεύθυνη για όλα τα ερευνητικά προγράμματα στα οποία συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ. Μας μίλησε για τις πράσινες αειφόρες τεχνολογίες. Έδωσε έμφαση στον πράσινο βιώσιμο σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων, στην περιβαλλοντική προστασία καθώς και στις πράσινες τεχνολογίες που μπορούν να εξοικονομούν ενέργεια, να μειώνουν τις εκπομπές ρύπων, και να κάνουν ένα βήμα μπροστά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
  8. Παρακολουθήσαμε διαδικτυακά την ομιλία της καθηγήτριας Δρ. Φοίβη Κουντούρη, παγκόσμιας ηγέτη στη βιώσιμη ανάπτυξη. H Δρ Κουντούρη είναι καθηγήτρια Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής στην Οικονομική Σχολή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι η εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE). Η Δρ Κουντούρη, υποστήριξε ότι για να επιτευχθεί η μετάβαση στην κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, χρειάζεται η επιστήμη και η τεχνολογία, τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία και οι πολιτικές αποφάσεις. Αναφέρθηκε στις νεοφυείς επιχειρήσεις, που δίνουν καινοτόμες πράσινες λύσεις, στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, στους 17 Στόχους Παγκόσμιας Ανάπτυξης, στις εργασίες που επιτελούν τα ερευνητικά κέντρα που διευθύνει καθώς και στα δίκτυα τα οποία συμμετέχει. Εξέφρασε την αισιοδοξία της για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα ειδικά τώρα που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες γίνονται πιο ανταγωνιστικές σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα.
  9. Συμμετείχαμε στο «Peer Parliaments» της Ε.Ε με  τρεις βασικούς πυλώνες: «Πώς τρώμε και καταναλώνουμε», «Πώς μετακινούμαστε και κυκλοφορούμε» και «Πως παράγουμε πράσινη και δίκαιη ενέργεια». Οι μαθητές μας χωρισμένοι σε τρεις ομάδες, έναν για κάθε πυλώνα, ανέλυσαν τα δεδομένα και συζήτησαν μεταξύ τους. Οι μαθητές εκφράσαν απόψεις για τη μείωση της κατανάλωσης του βοδινού κράτος λόγω του μεθανίου που επιτείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για την μείωση της σπατάλης τροφής – προτάθηκε η λύση της κομποστοποίησης- που είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες της κλιματικής αλλαγής, την καλύτερη μόνωση των κτιρίων για τη μείωση της ενέργειας και την οικολογική μετακίνηση με ποδήλατο, ΜΜΜ ή με τα πόδια. Οι απόψεις των μαθητών μας υποβλήθηκαν στην ιστοσελίδα του European Climate Pact. Οι ιδέες τους συγκεντρώθηκαν σε μια τελική έκθεση που θα συζητηθεί με ευρωπαίους φορείς χάραξης πολιτικής και ενδιαφερόμενους φορείς.

 

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν οι εξής κινητικότητες:

  1. Κινητικότητα μαθητών στο Metkovic της Κροατίας.
  2. Κινητικότητα μαθητών στο Πόρτο της Πορτογαλίας
  3. Κινητικότητα μαθητών στον Τάραντα της Ιταλίας
  4. Κινητικότητα μαθητών στην Αθήνα. Το σχολείο μας ανέλαβε τη φιλοξενία και την ξενάγησή τους στην πόλη μας, τον Γέρακα, στο Δημαρχείο Παλλήνης, στην Ακρόπολη και στο Θέατρο Διονύσου, στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας, στο υγροβιότοπο της Βραυρώνας με παρατήρηση πουλιών και στην παραλία της Αρτέμιδος, στον αρχαιολογικό χώρου της Επιδαύρου, και στο Ναύπλιο.
  5. Κινητικότητα καθηγητών στη Gordoba της Ισπανίας.
  6. Πριν από τις κινητικότητες προηγήθηκαν, και ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές συναντήσεις τόσο των καθηγητών αλλά και των μαθητών με σκοπό τη γνωριμία μεταξύ τους και τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας για τους κοινούς στόχους.

2ο Γυμνάσιο Γέρακα

ERASMUS+ KA2 «Increase of the secondary school students’ interest to STEAM through theatre»

Μέσω αυτού του ευρωπαϊκού προγράμματος, αναπτύχθηκε μια μεθοδολογία, η οποία έγινε γνωστή στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς και με  βάση αυτή δημιούργησαν τα παρακάτω εκπαιδευτικά σενάρια. Η μεθοδολογία χρησιμοποιεί ως αφόρμηση ένα εικαστικό έργο (πίνακα ζωγραφικής, ταινία, βίντεο) και κατόπιν ενθαρρύνει τους μαθητές να εκφραστούν μέσω θεατρικών τεχνικών οδηγώντας τους στην επίτευξη του  επιθυμητού μαθησιακού  στόχου. Οι φάσεις της μεθοδολογίας είναι τρεις (3): Οπτικοποίηση, Καλλιτεχνική δράση και πειραματισμός, Προβληματισμός και συζήτηση.

Δημιουργήθηκαν 11καινοτόμα εκπαιδευτικά σενάρια στα Μαθηματικά, στη Φυσική, στη Χημεία και στην Πληροφορική με χρήση θεατρικών τεχνικών. Πιο συγκεκριμένα δημιουργήθηκαν 6 εκπαιδευτικά σενάρια στα Μαθηματικά για τη Β' τάξη, 2 στη Φυσική για τη Β' και τη Γ' τάξη, 1 εκπαιδευτικό σενάριο στη Χημεία για τη Β' και 2 εκπαιδευτικά σενάρια στην Πληροφορική για τη Β' τάξη.  Αυτά τα εκπαιδευτικά σενάρια εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε σύνολο 170 μαθητών της Β' και της Γ' το σχολικό έτος 2021-2022 και σε άλλους 80 το σχολικό έτος 2022-2023.

Πιο συγκεκριμένα τα εκπαιδευτικά σενάρια που σχεδιάστηκαν και υλοποίηθηκαν:

  1. "Ας κάνουμε μια ταινία" - Οπτικοακουστική εκπαίδευση - Πληροφορική
  2. "Γνωρίστε τα bits και τα bytes" - Πληροφορική
  3. "Ερμηνεία της λειτουργίας της κούπας του Πυθαγόρα" - Ατμοσφαιρική πίεση - Φυσική
  4. "Ηλεκτρικό ρεύμα – κίνηση ηλεκτρονίων" _ Φυσική
  5. "Η δομή του ατόμου" - Χημεία
  6. "ΚΑΝΤΙΝΣΚΥ: ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ, ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΧΗΜΑΤΑ" - Μαθηματικά
  7. "Ζωγραφίζοντας τους άρρητους!" - Μαθηματικά
  8. "ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑΣ, ΑΡΠΕΔΟΝΑΠΤΕΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΡΘΟΓΩΝΙΟΥ ΤΡΙΓΩΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΠΕΔΟΝΗ" - Μαθηματικά
  9. "Μέτρηση κύκλου"- Υπολογισμός της σταθεράς π – Μήκος κύκλου - Μαθηματικά
  10. "Εξισώσεις Α΄ βαθμού με έναν άγνωστο" - Μαθηματικά
  11. "Εγγεγραμμένη γωνία σε κύκλο" - Μαθηματικά

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν  συναντήσεις καθηγητών με τους ειδικούς:

  1. Συνάντηση στο Πανεπιστήμιο της Girona στην Ισπανία
  2. Συνάντηση στο Κέντρο Σπουδών Λαϊκού Θεάτρου στην Αθήνα
  3. Συνάντηση στο CENTRO INTERNAZIONALE PER LA PROMOZIONE DELL’EDUCAZIONE E LO SVILUPP ASSOCIAZIONE στο Παλέρμο της Ιταλίας

2ο Γυμνάσιο Γέρακα

ERASMUS+ KA2 "Let's say stop to violence together"

Οι μαθητές κάθε συμμετέχουσας χώρας εργάστηκαν, κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος, ξεχωριστά αλλά και συνεργατικά προκειμένου να ετοιμάσουν τα παραδοτέα:

  1. Δημιουργία εγχειριδίου για μαθητές, καθηγητές και οικογένειες με θέμα την καταπολέμηση της βίας και της παραβατικότητας
  2. Δημιουργία εγχειριδίου για τη διαχείριση του θυμού
  3. Δημιουργία εγχειριδίου για τον διαδικτυακό εκφοβισμό
  4. Παρουσίαση έκθεσης φωτογραφίας με χαμογελαστά πρόσωπα
  5. Προετοιμασία και παρουσίαση cartoons-smileys σε δημόσιο χώρο και on line
  6. Εφαρμογή τεχνικών δημιουργικής γραφής με θέμα τη βία ως σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Οι μαθητές του σχολείου μας αφού διάβασαν το βιβλίο της κας Τασσοπούλου , «Το Λουζεράκι», το διασκεύασαν και έφτιαξαν ένα θεατρικό έργο στα αγγλικά και στα ελληνικά.
  7. Παρουσίαση θεατρικού δρώμενου στους εταίρους μας κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας τους και τη διάρκεια εκδήλωσης
  8. Καθιέρωση σχολικής ημέρας ενάντια στο φαινόμενο της βίας με ανάλογες εκπαιδευτικές δράσεις

Στο πλαίσιο του προγράμματος  συμμετείχαμε τρεις φορές στην καμπάνια του «Χαμόγελο του Παιδιού» «Μίλα Τώρα».

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν οι εξής κινητικότητες:

  1. Κινητικότητα μαθητών στο Νάπολης της Ιταλίας.
  2. Κινητικότητα μαθητών στο Oradea της Ρουμανίας.
  3. Κινητικότητα μαθητών στον Mazeikiai της Λιθουανίας
  4. Κινητικότητα μαθητών στην Αθήνα. Το σχολείο μας ανέλαβε τη φιλοξενία και την ξενάγησή τους στην πόλη μας, τον Γέρακα, στην Ακρόπολη, στο Θέατρο Διονύσου και στην Αρχαία Αγορά και στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
  5. Κινητικότητα καθηγητών στη Anamur της Τουρκίας.
  6. Πριν από τις κινητικότητες, και ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές συναντήσεις τόσο των καθηγητών αλλά και των μαθητών με σκοπό τη γνωριμία μεταξύ τους και τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας για τους κοινούς στόχους.
  7. Πραγματοποιηθηκε επίσης εικονική πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για την εκμάθηση ψηφιακών εργαλείων.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας