menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 2ο Ε.Κ. Πειραιά

2ο Ε.Κ. Πειραιά

Σύστημα συλλογής και ποτίσματος των φυτών θερμοκηπίου, για τον τομέα γεωπονίας του σχολείου μας.

Για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του σχολείου, δημιουργήθηκε ομάδα με προβληματισμούς για περιβαλλοντικά, αλλά και λειτουργικά προβλήματα των ιδίων και του σχολείου. Μετά από μελέτη επιλέγηκε η πιο βιώσιμη κατασκευή.

Για την κατασκευή οι μαθητές συγκέντρωσαν ανακυκλώσιμα υλικά και οι υπόλοιπες πρώτες ύλες σχεδόν όλες ήταν από υλικά που είχαν απορριφτεί ως ‘’σκουπίδια’’.

Μετά από διερεύνηση μέσω συνεντεύξεων επιλέγηκε ένα σύστημα συλλογής και ποτίσματος των φυτών του θερμοκηπίου του τομέα γεωπονίας του σχολείου μας. Σύστημα δυο δοχείων για συλλογή βρόχινου νερού και με χρήση της βαρύτητας και της ιδιότητα των συγκοινωνούντων δοχείων, αλλά και έναν μειωτήρα - διακόπτη ροής του νερού .

2ο Ε.Κ. Πειραιά

Διαχωρισμός απορριμμάτων πλοίου

Το σχέδιο μαθήματος που ακολουθεί έγινε με σκοπό την προσέγγιση του θέματος που αφορά τον διαχωρισμό των σκουπιδιών πάνω στο πλοίο, στο πλαίσιο του μαθήματος «ΝΑΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ – ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ – ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ». Σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα στο συγκεκριμένο μάθημα οι μαθητές προτρέπονται να αποκτήσουν γνώσεις του κανόνα V της MARPOL, όπως περιγράφεται στο σχολικό εγχειρίδιο ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ – ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ (Αλεξόπουλου & Φουρναράκη, 2015). Ειδικότερα οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν τους κανονισμούς αποφυγής ρύπανσης από απορρίμματα πλοίων, τον διαχωρισμό τους, τους κανονισμούς που αφορούν στην εκβολή απορριμμάτων και τις εξαιρέσεις τους και εκείνους που οφείλουν να παραδίδονται στις ευκολίες υποδοχής των λιμένων.

Εξαιτίας του κανονισμού της MARPOL όλοι όσοι επιβαίνουν του πλοίου οφείλουν να συμμορφώνονται με αυτόν, ωστόσο παρατηρείται σύμφωνα με έρευνες, (Μελετιάδης., Χατζησταμούλου & Αλεβίζος, 2020) αμάθεια προς τον διαχωρισμό απορριμμάτων γενικά, πόσο μάλλον σε μια καινούρια κατάσταση που συναντούν επί του πλοίου. Συγκεκριμένα, οι κάδοι δεν είναι οι συνηθισμένοι μπλε, πράσινοι και καφέ. Οι μαθητές έρχονται σε γνωστική σύγκρουση γιατί στο πλοίο θα συναντήσουν διαφορετικό χρωματισμό. Πράσινος κάδος για τα φαγητά, μπλε για μέταλλα – κονσερβοκούτια, κόκκινο για πλαστικά, μαύρο για πετρελαιοειδή (π.χ. στουπιά – πανιά που έχουν χρησιμοποιηθεί για καθαρισμό λαδιών , πετρελαίου κτλ) και κίτρινο για όλα τα υπόλοιπα (π.χ. χαρτιά , γυαλιά κ.α.).

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας