menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 2ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων

2ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων

ΟΛΟΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΙ (Πεθαίνοντας από πείνα στην αφθονία)

Η άνιση κατανομή των διατροφικών αγαθών, έχει δημιουργήσει δυο διαφορετικούς κόσμους. Τον κόσμο της πείνας και τον κόσμο της διατροφικής σπατάλης.

Συγκρίνοντας την οξύμωρη κοινωνία του πλούτου και  της αφθονίας από τη μία και ταυτόχρονα της αθλιότητας και της ανέχειας από την άλλη  εντοπίζουμε τις πιθανές αιτίες, και να βάζουμε ένα μικρό λιθαράκι στην αντιμετώπιση του προβλήματος, υιοθετώντας κριτική στάση και συμπεριφορά.

Είναι καιρός να επανεξετάσουμε τον τρόπο που μεγαλώνουμε, μοιραζόμαστε και καταναλώνουμε την τροφή μας. Η εκπαίδευση για τη σωστή διατροφή πρέπει να ξεκινά από τη γέννηση και επομένως στην παιδική και εφηβική ηλικία και μέσα από το σχολείο.

Μέσα από τη συνεργασία μαθητών και μαθητριών 5 τμημάτων του σχολείου μας και εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων είχαμε ως  κύριο σκοπό του προγράμματός μας τη δημιουργία ενημερωμένων πολιτών µε κοινωνικές ευαισθησίες.

 Επιδιώξαμε να διαπιστώσουμε πώς η λογοτεχνία αγγίζει ένα τόσο τεράστιο πρόβλημα και  προσπαθήσαμε να εκφραστούμε ανάλογα με δικά μας κείμενα, ποιήματα, άρθρα, συνθήματα.

Το μοντέλο εφαρμογής του προγράμματος βασίζεται στη βιωματική ή «ενεργητική» μάθηση, καθώς και στην  ομαδική συνεργασία που βασίζεται στην ενεργό συμμετοχή των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι μαθητές συνεργάζονται, ανταλλάσσουν απόψεις, επιλέγουν μεθόδους, εμπλέκονται στην πράξη, διερευνούν, καταγράφουν, επικαιροποιούν και καταλήγουν σε συμπεράσματα. Οι µέθοδοι που χρησιμοποιούνται στο πρόγραµµα στηρίζονται κατά βάση στην παρατήρηση, στο παιχνίδι, στη συζήτηση. Πρέπει να τονιστεί ότι η δομή του προγράµµατος χαρακτηρίζεται από τη διαδοχικότητα των δραστηριοτήτων και κορυφώνεται με την ενθάρρυνση για δημιουργικότητα.

Οι μαθητές καλούνται να παρακολουθήσουν βίντεο ως αφόρμηση και εισαγωγή. Αναζήτηση σε βιβλιοθήκες και στο διαδίκτυο πληροφοριών σχετικών με το θέμα. Στη συνέχεια γίνεται οργάνωση των πληροφοριών και σύνδεση με την ποίηση, τη λογοτεχνία και τη ζωγραφική.

Στη συνέχεια οι μαθητές καλούνται να διατυπώσουν τις απόψεις τους για το θέμα ενώ ο διάλογος που ακολουθεί  βοηθά στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης και δημιουργίας χρήσιμων ερεθισμάτων για την μαθησιακή πορεία. Ζητείται να γράψουν λέξεις με τα συναισθήματά που τους προκάλεσαν τα βίντεο καθώς και τις συνέπειες της πείνας οι οποίες καταγράφονται στον πίνακα και κατόπιν ζητείται από τους μαθητές να παράγουν και να συνθέσουν γραπτό λόγο: συνθήματα, διαμαρτυρίες, κείμενο, ποιήματα.

Ακολουθεί δραματοποίηση και ενσάρκωση ρόλων, μετά την παρακολούθηση σχετικών βίντεο. Αναπαράσταση πραγματικών φωτογραφιών που απεικονίζουν παιδιά που πεινούν,  από τους ίδιους τους μαθητές.

Αναζήτηση  σχετικών τραγουδιών (πχ IMAGINE). Δημιουργία αφισών.

Ανάγνωση όλων των παραπάνω στην τάξη, ηχογράφηση της απαγγελίας των κειμένων από τους μαθητές, ώστε να πλαισιώσουν οπτικό υλικό (βίντεο) παραγωγής μας. Δημιουργία βίντεο, παραγωγή  πρωτότυπης ταινίας.

https://www.youtube.com/watch?v=faYURnoxFW0

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας