menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 1ο Νηπιαγωγείο Πυλαίας

1ο Νηπιαγωγείο Πυλαίας

"Τίποτα δεν πετώ, αν πρώτα δεν σκεφτώ" Υπεύθυνη νηπιαγωγός:Ελένη Πλιάσα

Τα παιδιά του Τμήματος 1 από το 1ο Νηπιαγωγείο Πυλαίας την τρέχουσα σχολική χρονιά ασχολήθηκαν με το θέμα «Τίποτα δεν πετώ, αν πρώτα δεν σκεφτώ». Μέσα από την ενασχόληση με το θέμα, τα παιδιά και έγιναν ικανά να αναπτύσσουν στρατηγικές μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης απορριμμάτων. Αναλυτικότερα, ακολουθούν περιληπτικά οι δράσεις:

 • Διερεύνηση του θέματος. Παρατήρηση των κάδων απορριμμάτων στη γειτονιά που έχει ξεχειλίσει από σκουπίδια, τα παιδιά προβληματίστηκαν για την ποσότητα των σκουπιδιών και τη σπατάλη των πόρων.
 • Κατασκευή αρχικού νοητικού χάρτη με τις αρχικές ιδέες των παιδιών με ιδεοθύελλα. Οι μαθητές/τριες συστήνονται με το θέμα δημιούργησαν το συμβόλαιο δράσης της ομάδας διερεύνησης και έδωσαν ένα όνομα στην ομάδα τους. Δημιουργήθηκε έτσι ένα κλίμα συνεργασίας και μάθησης.
 • Επίσκεψη από ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας για την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση προϊόντων. Ομαδική εργασία.
 • Κατασκευή πίνακα στον οποίο τα παιδιά σημείωσαν για μια βδομάδα τι είδους σκουπίδια πετούν στο σπίτι και στο σχολείο. Σύγκριναν, ομαδοποίησαν και πρότειναν τρόπους μείωσης των σκουπιδιών (π.χ. δεν πετάμε φαγητό, χρήση υφασμάτινης τσάντας, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών κτλ.). Εφάρμοσαν τις προτάσεις τους και σημείωσαν τα αποτελέσματα για μια εβδομάδα σε νέο πίνακα. Σύγκριναν τους δύο πίνακες και έκαναν νέες προτάσεις.
 • Συζήτηση στην ολομέλεια σχετικά με τα απορρίμματα. Το συμβούλιο της τάξης έδωσε το ψήφισμα των παιδιών για την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στο νηπιαγωγείο. Συνεργασία με τη Followgreen για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και τοποθέτηση κάδων αφής στο χώρο του νηπιαγωγείου για την ανακύκλωση μπαταριών.
 • Συμμετοχή των παιδιών στη δράση «Ταπερίστας». Εισαγωγή στο θέμα της Δράσης που αφορούσε το σχολικό γεύμα των μαθητών (δεκατιανό), τον τρόπο προμήθειάς του, το σκεύος ή τη συσκευασία μεταφοράς του, την ποσότητα, ποιότητα και τη γεωγραφική εγγύτητα των υλικών, την επιλογή των κατάλληλων τροφίμων για τις ενεργειακές ανάγκες και την υγεία των μαθητών, τη ρύθμιση της ποσότητας τροφής, ώστε να μην παράγονται οργανικά απορρίμματα αλλά και να μην υπάρχει σπατάλη τροφής.
 • Διερευνητικό ερωτηματολόγιο στους γονείς και συμπλήρωση πινάκων σχετικά με το δεκατιανό γεύμα, από που το προμηθεύονται, τις συσκευασίες, τα σκεύη μεταφοράς κλπ.
 • Στη Φάση της Εφαρμογής της δράσης «Ταπερίστας», οι μαθητές κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν, σε καθημερινή βάση, για τη μεταφορά του σχολικού τους γεύματος δοχείο πολλών χρήσεων. Το σκεύος μεταφοράς του φαγητού έπρεπε να είναι κατάλληλο για την ασφαλή φύλαξη των γευμάτων και την υγεία τους.
 • Στην τελευταία Φάση της Δράσης κατέγραψαν εκ νέου τις καθημερινές τους συνήθειες για το σχολικό γεύμα, χρησιμοποιώντας τους πίνακες της Διερευνητικής Φάσης. Η νέα καταγραφή έγινε και πάλι για μία εβδομάδα.
 • Συγκρίναν τα δεδομένα της καταγραφής πριν και μετά την εφαρμογή της καλής πρακτικής και έβγαλαν ατομικά και ομαδικά συμπεράσματα.
 • Προέτρεψαν τους μαθητές του σχολείου τους να εφαρμόσουν την πρακτική “Ταπερίστας”, καθώς και τα μέλη του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους να υιοθετήσουν την πρακτική “Ταπερίστας” και να συνεχίζουν και οι ίδιοι την πρακτική κάνοντάς την τρόπο ζωής.
 • Πραγματοποιήθηκε συνέλευση τάξης για την οργάνωση συστήματος ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων στο σχολείο.
 • Τα παιδιά παρακολούθησαν βίντεο με κύριο στόχο την πρόκληση γνωστικών και συναισθηματικών αντιδράσεων σχετικά με τις θετικές συμπεριφορές που παρουσιάζονται και να τις υιοθετήσουν.
 • Ακολούθησε συζήτηση στην ολομέλεια και επέκταση του εννοιολογικού χάρτη, σε σχέση με τα απορρίμματα και την ορθολογική διαχείριση τους.
 • Οι μαθητές/τριες σε ομάδες επέλεξαν ένα αντικείμενο μέσα στην αίθουσα. Οι μαθητές/τριες κάναν υποθέσεις αναφορικά με πιθανές εκδοχές διαχείρισης των αντικειμένων (απόρριψη, ανακύκλωση). Έγινε καταγραφή των ιδεών των παιδιών και προτάθηκε η δημιουργία μιας μικρής εταιρίας σχεδιασμού τρόπων επαναχρησιμοποίησης υλικών. Στόχος της επιχείρησης ήταν να προτείνει ιδέες επαναχρησιμοποίησης  αντικειμένων.
 • Κατασκευή χριστουγεννιάτικων στολιδιών με ανακυκλώσιμα υλικά στο πρόγραμμα etwinning με θέμα Zero Waste Xmas Ornaments και σε συνεργασία με σχολεία του εξωτερικού και της Ελλάδας και ειδικά σχολεία της Ελλάδας
 • Παράσταση κουκλοθεάτρου με κούκλες ντενεκεδάκια που κατασκεύσαν τα παιδιά και από άλλα υλικά ανακύκλωσης.
 • Κατασκευές με διάφορα υλικά ανακύκλωσης πυραύλων με τη συνδρομή των γονέων στη διάρκεια της ενασχόλησης της τάξης με το πλανητικό μας σύστημα.
 • Συζήτηση στην ολομέλεια και δημιουργία του τελικού εννοιολογικού χάρτη με ιδεοθύελλα.
 • Τα παιδιά συναποφασίσαν τη συμμετοχή τους στη Μεγαλύτερη Ταυτόχρονη Εθελοντική Δράση της Χώρας την Κυριακή 14 Απριλίου, Let΄s do it Greece. Ανέλαβαν σε συνεργασία με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας τοπική δράση καθαρισμού του πάρκου που γειτνιάζει με το νηπιαγωγείο σε μια προσπάθεια προστασίας του πράσινου και των δασών της πατρίδας μας, με ταυτόχρονες εθελοντικές δράσεις σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας