menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
Οι μαθητές με αφορμή τον 2ο κύκλο Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με θέμα "Φροντίζω το Περιβάλλον" και τίτλο "Μικροί Οικολόγοι", αναγνώρισαν ως λύσεις του περιβαλλοντικού προβλήματος το τρίπτυχο: Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση, κατανόησαν την ευθύνη τους απέναντι στο περιβάλλον δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαχείριση αστικών αποβλήτων και παράλληλα ενημερώθηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη και έναν τρόπο ζωής σε αρμονία με τη φύση μέσα από δημιουργικές και βιωματικές δραστηριότητες.
Περιγραφή παιχνιδιού
Το παιχνίδι δημιουργήθηκε ως αξιολόγηση του 1ου κύκλου Εργαστηρίων Δεξιοτήτων με θέμα Δημιουργώ και Καινοτομώ/ STEAM/ Ρομποτική και τίτλο: «Μικροί Γεωλόγοι».
Οι μαθητές ενημερώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν σε θέματα φυσικών κινδύνων και καταστροφών, μέσω μιας δυναμικής διαδικασίας σε πρακτικό και θεωρητικό επίπεδο που είχε ως επίκεντρο τη βιωματική και πρακτική εξάσκησή τους, ώστε να γνωρίσουν τα φυσικά φαινόμενα και να είναι προετοιμασμένοι για να τα διαχειριστούν. Προσέγγισαν θέματα που σχετίζονται με τη Γη και τους φυσικούς κινδύνους (σεισμοί, ηφαίστεια, πυρκαγιές κλπ), με αξιοποίηση της πειραματικής μεθόδου [υποθέσεις – παρατηρήσεις – συμπεράσματα]. Μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής τα παιδιά έμαθαν να δημιουργούν αλγόριθμους και να προγραμματίζουν ρομπότ, ακολουθώντας και εμβαθύνοντας στις τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής μας.
Πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό επιτραπέζιο/ επιδαπέδιο παιχνίδι στη μορφή που έχει το κλασικό «φιδάκι». Περιέχει:
Οδηγίες παιχνιδιού
Τρόπος παιξίματος: Όλοι οι παίκτες ρίχνουν με τη σειρά το ζάρι. Ξεκινάει πρώτος όποιος φέρει τον μεγαλύτερο αριθμό και συνεχίζει αυτός που βρίσκεται δεξιά του. Κάθε παίκτης στη σειρά του ρίχνει το ζάρι και ανάλογα με τον αριθμό που έτυχε, φτιάχνει τον αλγόριθμο και προγραμματίζει το ρομπότ να φτάσει στο ανάλογο τετράγωνο. Ο παίκτης αφήνει το πιόνι του στο τετράγωνο που έφτασε και συνεχίζει ο επόμενος. Όταν ξαναέρθει η σειρά του συνεχίζει από εκεί που είναι το πιόνι του. Όποιος καταφέρει να φτάσει πρώτος στο ΤΕΛΟΣ είναι ο νικητής. Το παιχνίδι μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να τερματίσουν όλοι οι παίκτες.
Κανόνες: Αν ο παίκτης τύχει σε τετράγωνο με εικόνα και εντολή, ακολουθεί την εντολή φτιάχνοντας το νέο αλγόριθμο και προγραμματίζοντας ξανά το ρομπότ. Αν τύχει σε τετράγωνο όπου υπάρχει η βάση του ηφαιστείου, φτιάχνει τον αλγόριθμο έτσι ώστε το ρομπότ να ανέβει στην έκρηξη του ηφαιστείου και το προγραμματίζει. Αν τύχει στην κορυφή του ανεμοστρόβιλου, φτιάχνει τον αλγόριθμο έτσι ώστε το ρομπότ προγραμματίζοντάς το να κατέβει στη βάση του ανεμοστρόβιλου.
Σκοπός του παιχνιδού: Κάθε παίκτης πρέπει να ρίξει το ζάρι, να φτιάξει τον αλγόριθμο και να προγραμματίσει το ρομπότ, ακολουθώντας τις εντολές, έτσι ώστε να φτάσει πρώτος στο τετράγωνο 24- ΤΕΛΟΣ παιχνιδιού.
Αριθμός παικτών: 2-4
Ηλικία: 4+
Επιρροές που αξιοποιήθηκαν για την κατασκευή του παιχνιδιού
Η θεωρητική προσέγγιση που ακολουθήσαμε βασίζεται στον συμπεριφορισμό, στον εποικοδομισμό και στην κοινωνικοπολιτισμική θεωρία.
Παροχή πληροφοριών: Στην ολομέλεια, αφού συζητήσαμε για το αγαπημένο μας επιτραπέζιο παιχνίδι, αποφασίσαμε να φτιάξουμε το δικό μας «φιδάκι των Φυσικών Καταστροφών». Η εκπαιδευτικός έδωσε γενικές οδηγίες, και βοήθησε τους μαθητές να χωριστούν σε ομάδες με δημοκρατικό τρόπο.
Πειραματισμός και Ανακάλυψη: Οι μαθητές πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά ζωγραφικής και δημιούργησαν τις δικές τους εικόνες για το ταμπλό του παιχνιδιού.
Εργασία σε ομάδες: Οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες με δημοκρατικό τρόπο και επέλεξαν τι θα δημιουργήσουν στο ταμπλό.
Η 1η ομάδα ζωγράφισε τα ηφαίστεια που μας ανεβάζουν.
Η 2η ομάδα ζωγράφισε τους ανεμοστρόβιλους που μας κατεβάζουν.
Η 3η ομάδα αποφάσισε και ζωγράφισε τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού. Επίσης, υπαγόρευαν στην εκπαιδευτικό τις εντολές και η ίδια έγραφε στον υπολογιστή.
Η 4η ομάδα αποφάσισε και ζωγράφισε τι κάνουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς. Επίσης, υπαγόρευαν στην εκπαιδευτικό την εντολή και η ίδια έγραφε στον υπολογιστή.
Η 5η ομάδα αποφάσισε και ζωγράφισε τι κάνουμε σε περίπτωση πλημμύρας. Επίσης, υπαγόρευαν στην εκπαιδευτικό την εντολή και η ίδια έγραφε στον υπολογιστή.
Η 6η ομάδα έγραψε τα Τηλέφωνα Έκτακτης Ανάγκης και ζωγράφισε το σακίδιο της Έκτακτης Ανάγκης. Επίσης, υπαγόρευαν στην εκπαιδευτικό τις εντολές και η ίδια έγραφε στον υπολογιστή.
Ο ρόλος των εκπαιδευτικών ήταν υποστηρικτικός καθ ‘ όλη τη διάρκεια της κατασκευής του παιχνιδιού.
Στο τέλος, όλοι οι μαθητές αποφάσισαν πως θα αριθμηθεί το ταμπλό και κάθε μαθητής έγραψε από έναν αριθμό και χρωμάτισε ένα τετράγωνο.
Στα πλαίσια μικρών ομάδων, οι μαθητές συζήτησαν, κατέληξαν σε συμπεράσματα, πήραν αποφάσεις με στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων συνεργασίας και επικοινωνίας για τη δημιουργία του επιτραπέζιου παιχνιδιού.
Το ρομπότ δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να φτιάξουν αλγόριθμους και να το προγραμματίσουν ώστε να καταλήξει στο σωστό τετράγωνο, σύμφωνα με τον αριθμό που φέρνουν στο ζάρι και ακολουθώντας τις εντολές του παιχνιδιού.
Προαπαιτούμενες γνώσεις των μαθητών
Οι μαθητές ήταν σε θέση:
Εμπλεκόμενες Γνωστικές Περιοχές
Στόχοι που εξυπηρετεί το παιχνίδι για τους παίκτες
Α) Να γνωρίσουν σωστές συμπεριφορές σε περίπτωση φυσικών καταστροφών
Β) Να γνωρίσουν τα ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Γ) Να απαριθμούν σωστά, σύμφωνα με τον αριθμό που έφεραν στο ζάρι
Α) Να ενισχύσουν την αλγοριθμική τους σκέψη (βασικές έννοιες προγραμματισμού)
Β) Να δημιουργήσουν αλγόριθμους μέσω του παιχνιδιού
Γ) Να εξοικειωθούν με τη χρήση του ρομπότ, την κωδικοποίηση, τη λειτουργία και τον προγραμματισμό του
Δ) Να εξοικειωθούν με τον ψηφιακό κόσμο,
Ε) Να αποκτήσουν βασικές έννοιες προσανατολισμού,
ΣΤ) Να προσεγγίσουν τις ΤΠΕ ως εργαλεία και πηγές μάθησης, αλλά να κατανοήσουν και ότι το ρομπότ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παιχνίδι και διασκέδαση.
Α) Να διασκεδάσουν
Β) Να περιμένουν τη σειρά τους και να σέβονται τη σειρά των άλλων
Γ) Να ακολουθούν οδηγίες και εντολές,
Δ) Να ελέγχουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν δεξιότητες αυτοαξιολόγησης.
Ε) Να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη
Στην ψηφιακή εποχή μας που όλα εξελίσσονται ταχύτατα, η συγγραφή κώδικα συμβάλλει στο να κατανοήσουν τα παιδιά καλύτερα το νέο περιβάλλον, να αναπτύσσουν νέες ψηφιακές δεξιότητες και να ανακαλύπτουν νέες καινοτόμες ιδέες.
στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]