menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2023-2024 υλοποιήθηκε το etwinning έργο “Tales of Natural Disasters ”. Το πρόγραμμα αφορούσε την εκπαίδευση των παιδιών του Νηπιαγωγείου στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, σεισμών, ηφαιστείων, πυρκαγιών και πλημμυρών. Συγκεκριμένα μέσα από την αξιοποίηση των ιστοριών, των πειραμάτων και των Τ.Π.Ε., το πρόγραμμα στόχευε στην υιοθέτηση του νέου προφίλ ενεργού πολίτη που ξέρει πώς να αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές, πώς δημιουργούνται και πώς η δική του συμπεριφορά μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τα φυσικά φαινόμενα που εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο. Οι ιστορίες δεν είναι απλά παραμύθια αλλά έχουν έναν πυρήνα αληθινών γεγονότων, που είναι και η κύρια αιτία, γύρω από την οποία, με το πέρασμα του χρόνου, προστέθηκε ένα μυθικό κέλυφος, όπως συμβολισμοί, δεισιδαιμονίες, παρανοήσεις. Μύθοι για τους σεισμούς και τις ηφαιστειακές εκρήξεις δημιουργήθηκαν σε όλους σχεδόν τους πολιτισμούς αντανακλώντας τις αντιλήψεις των ανθρώπων για αυτά τα φυσικά φαινόμενα που ακόμα και σήμερα προκαλούν φόβο, δέος και ανασφάλεια. Με έναυσμα τα λογοτεχνικά κείμενα, που στο συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκαν όχι ως μέσω διδασκαλίας αλλά ως ένα νοητικό/ γνωστικό εργαλείο κατανόησης του κόσμου, με σκοπό η ανάγνωση των ιστοριών να οδηγήσει στη γνώση της επιστήμης μέσα από τα μονοπάτια της μυθοπλασίας τα παιδιά γνώρισαν τις φυσικές καταστροφές.
Μέσω του προγράμματος προωθούνται κυρίως δεξιότητες μάθησης (4Cs), ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται στόχοι ζωής και νοητικές δεξιότητες. Τα παιδιά κλήθηκαν να αναλάβουν ενεργό δράση, να προβληματιστούν, να πειραματιστούν, να αναπτύξουν ικανότητες επίλυσης αυθεντικών προβλημάτων, κριτικής και δημιουργικής σκέψης, ενεργητικής ακρόασης, επιχειρηματολογίας, ανταλλαγής απόψεων και διαλόγου προσπαθώντας να αντιληφθούν τα φυσικά φαινόμενα. Η επίτευξη των στόχων του προγράμματος πραγματοποιήθηκε μέσα από μία σειρά πειραμάτων που αφορούσαν τα φυσικά φαινόμενα σε συνδυασμό με τη χρήση και την εκμετάλλευση των ψηφιακών εργαλείων. Παράλληλα μέσω του προγράμματος προωθήθηκε o 13ος στόχος (Δράση για το κλίμα) από τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι φυσικές καταστροφές επηρεάζουν κάθε χώρα σε κάθε ήπειρο. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν γνωρίζει σύνορα και επηρεάζει τις ζωές των ανθρώπων σε πολλά επίπεδα. Τα παιδιά μέσα από το πρόγραμμα είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για την κλιματική αλλαγή και για το πώς αυτή επηρεάζει τα φυσικά φαινόμενα.
Συμμετείχαν 18 σχολεία από 7 χώρες, Ελλάδα, Ρουμανία, Τουρκία, Σλοβακία, Πολωνία, Γεωργία και συνεπώς το εγχείρημα απαιτούσε καλή οργάνωση και συνεργασία τόσο κατά το σχεδιασμό όσο και κατά την υλοποίηση. Όλες οι θεματικές του προγράμματος αποτελούσαν απόφαση των μελών του προγράμματος καθώς πραγματοποιούνταν μηνιαίες συναντήσεις για το σχεδιασμό των θεματικών αλλά και για τη δημιουργία συνεργατικών παραγώγων.
Μέσα από τις θεματικές ενότητες και τις συνεργατικές δράσεις τα παιδιά :
Παρουσίασαν τον εαυτό τους και σχολεία τους.
Συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του logo του έργου μας με τη χρήση φυσικών υλικών.
Ήρθαν σε επαφή με τα λογοτεχνικά αφηγήματα και τους μύθους που αφορούσαν τα 4 φυσικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα η κάθε χώρα και το κάθε σχολείο επέλεγε τα αφηγηματικά κείμενα και τους μύθους του τόπου του και υλοποιούσε τις δράσεις που είχαν αποφασιστεί.
Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να μετατρέψουν την ανάγνωση των ιστοριών σε ένα παιχνίδι με τη φυσική για την αναζήτηση της επιστημονικής αλήθειας.
Επεξεργάστηκαν τους μύθους με αποτέλεσμα να ενδυναμωθούν οι δεξιότητες διαλόγου, διατύπωσης ερωτήσεων και συνεργασίας για την παραγωγή συλλογικών έργων.
Έκαναν υποθέσεις, διατύπωσαν ερωτήματα και προβληματισμούς, επιχειρηματολόγησαν για την διεξαγωγή των πειραμάτων, την εξαγωγή συμπερασμάτων και τη δημιουργία συλλογικών ψηφιακών δημιουργιών.
Υλοποίησαν δραστηριότητες προγραμματισμού & κώδικα με ποικίλους τρόπους : στο δάπεδο με το σώμα και σε ειδικό χάρτη διαδρομών με robotics kits με τίτλο “ Tales of Natural Disasters”.
Κέρδισαν αριστείο συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού (CODE WEEK)
Συμμετείχαν στο διαγωνισμό SaferInternet4Kids.gr με θέμα την “Ευγένεια στο διαδίκτυο- Δικαιώματα και υποχρεώσεις παιδιών και νέων στον ψηφιακό κόσμο” και έλαβαν έπαινο συμμετοχής.
Πραγματοποίησαν μηνιαίες συναντήσεις για να γνωριστούν, να ανταλλάξουν χριστουγεννιάτικες ευχές, να παίξουν κινητικά παιχνίδια, να απολαύσουν από κοινού τις δημιουργίες τους, για να ξεναγηθούν στο ψηφιακό τους μουσείο και για να παίξουν συνεργατικά ψηφιακά παιχνίδια.
Με αφορμή τους μύθους των φυσικών καταστροφών ασχολήθηκαν με:
Έμαθαν την επιστημονική αλήθεια για τη δημιουργία των φυσικών φαινομένων του σεισμού, του ηφαιστείου, της φωτιάς και της πλημμύρας.
Μέσα από υποθέσεις και πειραματισμούς κατάφεραν να κατανοήσουν τον τρόπο δημιουργίας των φυσικών φαινομένων και κατέκτησαν έννοιες “επιστημονικού γραμματισμού”.
Συνδύασαν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με την αύξηση εμφάνισης των φυσικών καταστροφών.
Μελέτησαν τις επιπτώσεις αυτών των φαινομένων στην ανθρώπινη ζωή και στον πλανήτη.
Έμαθαν τρόπους προστασίας σε περίπτωση εμφάνισης φυσικών καταστροφών.
Συνεργάστηκαν για τη δημιουργία εικαστικών δημιουργιών.
στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]