menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 1ο Νηπιαγωγείο Γαλάτιστας

1ο Νηπιαγωγείο Γαλάτιστας

"Όχι στη βία, ναι στην αγάπη!"

Στις 6 Μαρτίου 2024, το 1ο Νηπιαγωγείο Γαλάτιστας Χαλκιδικής, συμμετείχε στην πανελλήνια εκπαιδευτική δράση, κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού «Σπάμε τη σιωπή, ενώνουμε τις φωνές ενάντια στη βία». Η δράση χωρίστηκε στα εξής τμήματα:

  • Διαμορφώθηκε και τοιχοκολλήθηκε η αφίσα της δράσης, στον χώρο ανακοινώσεων του Δήμου και σε άλλα κεντρικά σημεία της Γαλάτιστας, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα Γαλάτιστας και τους γονείς.
  • Οι έννοιες της σχολικής βίας επεξεργάστηκαν μέσω κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού (ανάγνωση βιβλίων, παρακολούθηση video, κλπ), στο Νηπιαγωγείο. Από αυτήν τη διαδικασία, προέκυψαν συνθήματα υπέρ της φροντίδας και κατά της βίας, τα οποία αποτυπώθηκαν σε κατασκευές - μπαλόνια. Τα χαρτονένια μπαλόνια κρεμάστηκαν σε δέντρο, στην κεντρική πλατεία της Γαλάτιστας, προς διάχυση των μηνυμάτων της δράσης.
  • Στην ολοκλήρωση της δράσης, οι μαθητές και μαθήτριες φούσκωσαν μπαλόνια, έγραψαν τα ονόματά τους, τα ζωγράφισαν και έγραψαν πάνω τους μηνύματα κατά της σχολικής βίας. Στη συνέχεια, τα παιδιά έσκασαν τα μπαλόνια, στην πλατεία της Γαλάτιστας, συνοδευόμενα από γονείς, προσωπικό του δήμου, κόσμο που βρισκόταν εκεί, εκπαιδευτικούς, ως συμβολικό σπάσιμο της σιωπής μας, για τη Σχολικής βία και τον Σχολικό εκφοβισμό.

1ο Νηπιαγωγείο Γαλάτιστας

Φιλαράκια Λουλουδάκια

Ιανουάριος 2024: webex συναντήσεις μεταξύ των σχολείων. Σε αυτές, πραγματοποιήθηκε η πρώτη επαφή νηπίων και προνηπίων και συμφωνήθηκε μεταξύ τους η ανταλλαγή καρτών. Τα παιδιά συστήθηκαν, τραγούδησαν μαζί τα αγαπημένα τους τραγούδια, έδειξαν τις τάξεις τους.

Φεβρουάριος 2024: Δημιουργίες καρτών με θέμα τα λουλούδια και χειρόγραφο μήνυμα γνωριμίας από τα νήπια, όπως «γεια σου, φιλαράκι!».  Αποστολή καρτών μέσω φυσικού ταχυδρομείου.

Μάρτιος 2024: Δεύτερος κύκλος διαδικτυακών συναντήσεων μεταξύ των σχολείων, ώστε να δείξουν τα νήπια και προνήπια τις κάρτες- λουλουδάκια, που δέχθηκαν. Ακολούθησε ταυτόχρονο φύτεμα φακών, σε κεσεδάκια γιαουρτιού, τα φυλλαράκια των οποίων περίμεναν να δουν να αναπτύσσονται τα παιδιά, όπως σταδιακά αναπτύχθηκε η φιλία τους, με τα παιδιά των άλλων σχολείων.

1ο Νηπιαγωγείο Γαλάτιστας

"Η μαγεία της τεχνολογίας" - ηλεκτρονικό παραμύθι

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Το 1ο Νηπιαγωγείο Γαλάτιστας ολοκλήρωσε σειρά εκπαιδευτικών δράσεων, με κεντρικό άξονα την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Μέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο στις 6 Φεβρουαρίου, οι μαθητές και μαθήτριες επεξεργάστηκαν εκπαιδευτικό υλικό, ψηφιακό (video) και φυσικό (βιβλία). Από αυτή τη διαδικασία, προέκυψαν ζωγραφιές σε σχετικά φύλλα εργασίας, ζωγραφιές , παζλ στον υπολογιστή και κατασκευή υπολογιστή, για ατελείωτο συμβολικό παιχνίδι.

 

Σε δεύτερη φάση, κατασκευάστηκαν δύο ερωτηματολόγια, σχετικά με την πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο και την αποτύπωση της χρήσης τεχνολογίας:  το πρώτο συμπληρώθηκε από τους γονείς και το δεύτερο συμπληρώθηκε από τα παιδιά, κατά τη διάρκεια προσωπικής συνέντευξης, με τις εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τα ερωτηματολόγια, υπήρχε περιθώριο ενίσχυσης των καλών επιλογών, όσον αφορά στην ασφαλή πλοήγηση και τον περιορισμό της  άμετρης χρήσης τεχνολογίας.

Σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο Γαλάτιστας, το συστεγαζόμενο  2o Νηπιαγωγείο και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής (ΠΝΟΗ), πραγματοποιήθηκε στις 26-2-2024,  ομιλία ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης, με θέμα «Η Πρόληψη και η Αντιμετώπιση του εθισμού από την Τεχνολογία». Επιπρόσθετα, στις 06-04-2024, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση – ομιλία, από την κ. Μητσιάλη Αλεξάνδρα ( συγγραφέας),  για τους γονείς «Τα παιδιά, το λογοτεχνικό βιβλίο και ο ηλεκτρονικός κόσμος μας», υπό την αιγίδα της Δανειστικής Βιβλιοθήκης Νεολαίας Γαλάτιστας.

Στην ολοκλήρωση της δράσης και έχοντας συζητήσει και παίξει εκτενώς, οι μαθητές και μαθήτριες δημιούργησαν το δικό τους παραμύθι με τίτλο: «Η μαγεία της Τεχνολογίας», σχετικό με την ορθή χρήση της τεχνολογίας. Στη συνέχεια, το εικονογράφησαν, το στόλισαν στην τάξη και το παρουσίασαν στους γονείς. Παράλληλα, το παραμύθι ψηφιοποιήθηκε ως  ebook ( https://www.storyjumper.com/book/read/170979111)  και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του σχολείου, ως επιπλέον μέσο διάχυσης των καλών πρακτικών ασφαλούς πλοήγησης. Τέλος, τα παιδιά μεταμφιέστηκαν στους πρωταγωνιστές του παραμυθιού τους (ζωάκια και ο ποντικός ως τεχνικός) και το δραματοποίησαν .

1ο Νηπιαγωγείο Γαλάτιστας

Τα προϊόντα του τόπου μου, στο πιάτο μου

 «Τα προϊόντα του χωριού μου, στο πιάτο μου!»

 Έρευνα στο σχολείο

Καταγράψαμε τα περιεχόμενα των τάπερ μας, στην αρχή του προγράμματος, σε έναν μεγάλο πίνακα διπλής εισόδου. Στα αποτελέσματα, πολλά τάπερ μας είχαν υγιεινό, πολύχρωμο περιεχόμενο, αλλά συμφωνήσαμε πως μπορούμε και καλύτερα!

Επεκτείναμε την έρευνα στα υπόλοιπα μέλη της περιβαλλοντικής επιτροπής. Τα παιδιά συνεργάστηκαν με τους γονείς και κατέγραψαν σε ημι-δομημένο ερωτηματολόγιο, ποιες ήταν οι διατροφικές συνήθειες ,στο πρωινό των παππούδων και γιαγιάδων και των γονέων των παιδιών.

Ρωτάσανε, καταγράψανε και ζωγραφίσανε: 

  • Τι πρωινό τρώγανε οι γιαγιάδες και οι παππούδες; Από πού ερχόταν το πρωινό;
  • Τι πρωινό τρώγανε οι μαμάδες και οι μπαμπάδες; Από πού ερχόταν το πρωινό;

Ο σκοπός του ερωτηματολογίου ήταν να συλλεχθούν δεδομένα, προς σύγκριση και αναστοχασμό, σχετικά με ομοιότητες και διαφορές του περιεχομένου του πρωινού ανάμεσα στις γενιές, της προέλευσής του και κατ’ επέκταση, του οικολογικού του αποτυπώματος.

Κατά τον σχεδιασμό του Σχεδίου Δράσης, στοχεύσαμε στους τομείς: 1. επιλογή τοπικών προϊόντων, 2. επιλογή μη επεξεργασμένων τροφίμων, 3. επιλογή επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών.

 

Εφαρμογή σχεδίου

Σύμφωνα με το σχέδιο, ξεκινήσαμε να μαγειρεύουμε στο νηπιαγωγείο παραδοσιακές και σύγχρονες συνταγές, χρησιμοποιώντας τοπικά και υγεινά προϊόντα. Για να εξυπηρετηθεί η διάχυση του σχεδίου δράσης και του σκοπού του προγράμματος, καλέσαμε στο νηπιαγωγείο γονείς και μάγειρες του χωριού μας.

Καλέσαμε στην τάξη μας μαμάδες παιδιών και μαγειρέψαμε μαζί τους παραδοσιακή, υγιεινή συνταγή, αξιοποιώντας παραδοσιακή συνταγή και τοπικά προϊόντα. Καταγράψαμε και ζωγραφίσαμε τα υλικά για υγιεινή, νόστιμη σπανακόπιτα. Στη συνέχεια, καλέσαμε στην τάξη μας έναν επαγγελματία μάγειρα και μαγειρέψαμε μαζί του μοντέρνα, υγιεινή συνταγή, αξιοποιώντας μοντέρνα συνταγή και τοπικά προϊόντα. Καταγράψαμε και ζωγραφίσαμε τα υλικά για υγιεινή, νόστιμη πίτσα. Έπειτα, σκεφτήκαμε πώς μπορούμε να συνδυάσουμε υγιεινά τρόφιμα και να φτιάξουμε μια καινούρια, υγιεινή, δική μας συνταγή. Και το βρήκαμε! Με τη βοήθεια μαμάς της τάξης, μαγειρέψαμε υγιεινή μπάρα, η οποία περιείχε δημητριακά, ξηρούς καρπούς, μέλι και φρούτα!

Λίγες εβδομάδες μετά, τα παιδιά φέρανε φρούτα τοπικά και της εποχής και παρασκευάσαμε νόστιμο και υγιεινό smoothie, με τη συνταγή που το καθένα σκέφτηκε. Αποφασίσανε, μάλιστα, να μοιραστούμε το νόστιμο και πολύχρωμο πρωινό μας με τις οικογένειές τους και, έτσι, τους κεράσαμε στο τέλος του σχολείου

Συζητήσαμε πρακτικές διατροφής και τις ορίσαμε ως ωφέλιμες ή όχι. Με βάση όσα συζητήσαμε, βάψαμε, πλαστικοποιήσαμε και παίξαμε και ξαναπαίξαμε το ολόδικό μας επιτραπέζιο Υγιεινής Διατροφής. Το επιτραπέζιο περιλαμβάνει κουτάκια με κείμενα όπως «Μάσησες καλά το φαγητό σου, προχώρησε 5 τετράγωνα» αλλά και «Έφαγες βιαστικά και λαίμαργα, χάνεις έναν γύρο».

Χρησιμοποιώντας ως αφορμή τα βιβλία της σειράς, καθένα εκ των οποίων είναι αφιερωμένο σε μία διατροφική ομάδα, συνοψίσαμε τις προηγούμενες γνώσεις μας και τις εμπλουτίσαμε. Ποια τρόφιμα ανήκουν στην κάθε ομάδα; Από πού τα παίρνουμε; Ποια από αυτά τρώμε κάθε εβδομάδα; Πόσο συχνά;

Αξιοποιώντας τις νέες μας γνώσεις και έχοντας ως σημείο αναφοράς την αφίσα «Τρώμε σωστά, Τρώμε Υγιεινά», φτιάξαμε με την τεχνική του κολάζ το δικό μας καλάθι, γεμάτο με υγιεινά προϊόντα από συγκεντρώσαμε από φυλλάδια του super market.

Στην ευχετήρια κατασκευή μας για καλή χρονιά, συμπεριλάβαμε το ωφέλιμο ρόδι, αλλά, και συμβουλές για αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Σε συνεργασία με τους γονείς, αποφασίσαμε να βάλουμε τις νέες μας γνώσεις σε εφαρμογή, στην Εβδομάδα Σούπερ Υγιεινής Διατροφής! Συμφωνήσαμε να διαλέξουμε χειροποίητα και υγιεινά τρόφιμα για το πρωινό μας, σταθερά για μία εβδομάδα. Τα παιδιά ενθαρρύνθηκαν να συμμετέχουν τόσο στην επιλογή των τροφίμων όσο και την παρασκευή τους. Η διαδικασία ενθουσίασε μικρά και μεγάλα άτομα!

        

Ενημέρωση

 Προς διάχυση των νέων γνώσεών μας, κατασκευάσαμε και κρεμάσαμε σε κεντρικό σημείο του χωριού καρδιές με συμβουλές μας. Εντάξαμε στις συμβουλές μας προς την τοπική κοινότητα την επιλογή τοπικών προϊόντων, τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος και την κομποστοποίηση. 

Τι ευχαρίστηση να νιώθεις υγιής! Βάλαμε τη χαρά μας για την προσπάθεια που κάναμε όλον αυτόν τον καιρό σε ένα πάρτι Υγιεινής Διατροφής, όπου χορέψαμε με όλα τα νόστιμα τραγούδια λαχανικών και φρούτων! Σ το τέλος μοιραστήκαμε μετάλλια προσπάθειας για τα νέα Σούπερ Υγιεινά μας Πρωινά!

Με βάση τις πληροφορίες που συλλέξαμε από τα βιβλία, από τις προηγούμενες γνώσεις των παιδιών και τη συζήτηση στην τάξη, καταστρώσαμε μία αφίσα υγιεινής διατροφής. Αυτή, περιέχει την πυραμίδα της διατροφής, με χαρακτηριστικά τρόφιμα από την κάθε διατροφική ομάδα και διατροφικές συμβουλές, για την προτεινόμενη συχνότητα κατανάλωσής τους.

Αντλώντας έμπνευση από την καλή κυρα-Διατροφή, όσα μάθαμε, όσα ξέρουμε, φτιάξαμε ποίημα για τις καλές διατροφικές συνήθειες!

 

 

 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας