menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 1ο Γυμνάσιο Χαριλάου Θεσσαλονίκης

1ο Γυμνάσιο Χαριλάου Θεσσαλονίκης

Δέντρα και φυτά του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου

Το σχολείο μας συνεργάστηκε με το Archigymnasium του Soest της Γερμανίας για την υλοποίηση Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ διάρκειας 18 μηνών. Ο τίτλος του προγράμματος ήταν Our trees our lives και είχε θέμα τα δέντρα και συνδέθηκε με τον παγκόσμιο στόχο για την κλιματική αλλαγή.

Στα πλαίσια του προγράμματος ασχοληθήκαμε με διάφορες δράσεις για να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές για την αξία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, να κατανοήσουν τις απειλές που αντιμετωπίζει η χλωρίδα, να υιοθετήσουν στάσεις και συμπεριφορές υπεύθυνης περιβαλλοντικής συμπεριφοράς. Επίσης να αναπτύξουν οι μαθητές κριτική σκέψη σε σχέση με περιβαλλοντικά ζητήματα, να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον και να προτείνουν λύσεις για την προστασία των δέντρων και γενικά των δασών, κατανοώντας τη σημασία της ενεργής συμμετοχής στην προστασία του περιβάλλοντος.

Οι μαθητές δημιούργησαν μια παρουσίαση σε συνεργατική ψηφιακή εφαρμογή, με θέμα τα δέντρα και φυτά του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου της Θεσσαλονίκης, το οποίο αποτελεί έναν πολύτιμο πνεύμονα πρασίνου για την πόλη. Η πλούσια χλωρίδα του, με εκατοντάδες είδη δέντρων και φυτών, προσφέρει πολλαπλά οφέλη στο περιβάλλον και στους κατοίκους της πόλης.

Ας φροντίσουμε και ας προστατεύσουμε αυτόν τον φυσικό πλούτο, για να τον χαρούμε εμείς και οι μελλοντικές γενιές.

Δείτε την διαδραστική παρουσίαση πατώντας εδώ  

1ο Γυμνάσιο Χαριλάου Θεσσαλονίκης

Μικροί Γεωμέτρες εν δράσει

Ο Όμιλος «Μικροί Γεωμέτρες εν δράσει» είναι μια ομάδα μαθητών και καθηγητριών δύο σχολείων, που μοιράζονται ένα κοινό πάθος: Την αγάπη για τα μαθηματικά και την τέχνη.

Συναντιόμαστε κάθε εβδομάδα για να εξερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ αυτών των δύο φαινομενικά διαφορετικών πεδίων.

Στις δράσεις μας, εστιάσαμε στη δημιουργία έργων τέχνης με γεωμετρικά σχήματα και συμμετρία. Ξεκινήσαμε με μια εισαγωγή στις βασικές έννοιες της γεωμετρίας, τις ευθείες, τα πολύγωνα και τους κύκλους. Στη συνέχεια, μελετήσαμε διάφορα είδη συμμετρίας.

Χωρισμένοι σε ομάδες, οι μαθητές συνεργάστηκαν για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τα δικά τους μοναδικά έργα τέχνης. Η δημιουργικότητα και η φαντασία τους άνθισαν, καθώς πειραματίστηκαν με διάφορα υλικά και τεχνικές…

  • Οι μαθητές χρησιμοποίησαν ακρυλικό χρώμα και πινέλα για να ζωγραφίσουν γεωμετρικά μοτίβα σε καμβά.
  • Οι μαθητές σχεδίασαν με μαρκαδόρους ασπρόμαυρα και έγχρωμα έργα με συμμετρία σε χαρτί.
  • Οι μαθητές κατασκεύασαν χριστουγεννιάτικες κάρτες σε ψηφιακή εφαρμογή και χριστουγεννιάτικα στολίδια κόβοντας χαρτί σε γεωμετρικά σχήματα.
  • Με διάφορα κομμάτια χαρτιού, που έκοψαν οι μαθητές σε γεωμετρικά σχήματα δημιούργησαν έργα τέχνης.
  • «Συναντηθήκαμε» διαδικτυακά για να δείξουμε την ψηφιακή εφαρμογή δημιουργίας mandala, στους μαθητές των δύο σχολείων. Οι μαθητές δημιούργησαν πρωτότυπα σχέδια mandala, τα οποία εκτυπώθηκαν, κόπηκαν και πλαστικοποιήθηκαν για να γίνουν σελιδοδείκτες, γιορτάζοντας την παγκόσμια ημέρα βιβλίου.
  • Επίσης εκτυπώσαμε ημερολόγια που σχεδίασαν σε ψηφιακή εφαρμογή, χρησιμοποιώντας τα mandala που δημιούργησαν.
  • Σε ψηφιακή εφαρμογή δυναμικής γεωμετρίας σχεδίασαν οι μαθητές πεταλούδες με την χρήση της συμμετρίας. «Συναντηθήκαμε» διαδικτυακά για να δείξουμε την εφαρμογή στους μαθητές των δύο σχολείων.
  • Για τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας του αριθμού π, οι μαθητές κατασκεύασαν βραχιόλια με χάντρες ακολουθώντας τα ψηφία του π.
  • Συναντηθήκαμε για μια κοινή δράση με τους μαθητές του άλλου σχολείου. Οι μαθητές έψησαν μπισκότα, ετοίμασαν σάντουιτς και στόλισαν γλυκά με ζαχαρόπαστα εμπνεόμενοι από διάσημα έργα καλλιτεχνών.

Η εμπειρία ήταν συναρπαστική και γεμάτη μάθηση. Οι μαθητές όχι μόνο εξοικειώθηκαν με έννοιες της γεωμετρίας και της συμμετρίας, αλλά καλλιέργησαν και την κριτική τους σκέψη, την δημιουργικότητα, την ομαδικότητα και την αισθητική τους.

Μέσα από αυτή τη δράση, ο Όμιλος «Μικροί Γεωμέτρες εν Δράσει» απέδειξε ότι τα μαθηματικά δεν είναι απλώς αριθμοί και τύποι, αλλά μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας.

 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας