menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 1ο Γυμνάσιο Πεύκων

1ο Γυμνάσιο Πεύκων

Nature's Keepers: Safeguarding Our Earth and Its Forests

Το τρέχον σχολικό έτος με τους μαθητές μου της Γ΄  Γυμνασίου εκπονήσαμε ένα  πρότζεκτ που επικεντρώθηκε στην προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα των  δασών. Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα και το γεγονός ότι οι περισσότεροι μαθητές ζουν και πηγαίνουν σχολείο σε περιοχή που γειτνιάζει με δασική έκταση  καταδεικνύουν τη σημασία της διατήρησης των φυσικών οικοσυστημάτων, ειδικότερα των δασών, για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Το πρότζεκτ ξεκίνησε με αφόρμηση την ενότητα “Healthy Living”  και ειδικότερα την υποενότητα "Going Green” του σχολικού εγχειριδίου. Το πρότζεκτ φιλοξενήθηκε στην πλατφόρμα e-class με όλους τους πόρους, τις δραστηριότητες και τα ψηφιακά εργαλεία ενσωματωμένα για ευκολότερη πρόσβαση και πλοήγηση. Μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του μαθήματος εδώ:

https://eclass11.sch.gr/courses/1909018464/

Ξεκινώντας με ένα βίντεο από το YouTube που παρουσίαζε την έννοια της περιβαλλοντικής μόλυνσης, ενσωματώθηκε σχετικό λεξιλόγιο για την ενίσχυση των γλωσσικών δεξιοτήτων. Διαδραστικές ασκήσεις από ένα εκπαιδευτικό σενάριο από τον «Αίσωπο» παρείχαν δομημένη καθοδήγηση, επιτρέποντας στους μαθητές να αναγνωρίσουν αιτίες και λύσεις που σχετίζονται με περιβαλλοντικά ζητήματα. Στην συνέχεια χρησιμοποιώντας την εφαρμογή WordArt Creator, οι μαθητές δημιούργησαν συννεφόλεξα για να αποτυπώσουν δημιουργικά λέξεις και έννοιες με τις οποίες δούλεψαν στην πρώτη ενότητα του πρότζεκτ, προάγοντας τον οπτικό γραμματισμό. Στη συνέχεια διαμοιράστηκαν τις δημιουργίες τους μέσω του διαδικτυακού συνεργατικού πίνακα Padlet, όπου μπορούσαν να αλληλοεπιδράσουν με τις αναρτήσεις των συμμαθητών τους.  Κατόπιν οι μαθητές πραγματοποίησαν δομημένη ιστοεξερεύνηση, χρησιμοποιώντας τους σελιδοδείκτες της εφαρμογής  Symbaloo, όπου επισκέφθηκαν επιλεγμένες ιστοσελίδες για την έρευνά τους. Έπειτα κλήθηκαν να γράψουν μια παράγραφο σε ένα νέο padlet, όπου συζητήσαν τα σημαντικότερα κατά τη γνώμη τους περιβαλλοντικά προβλήματα και πρότειναν λύσεις. Ακολούθησε ένα κουίζ για την προστασία του περιβάλλοντος φτιαγμένο με την εφαρμογή  Quizizz κι ένα διαδραστικό παιχνίδι από την ιστοσελίδα του Βρετανικού Συμβουλίου.  

Εκπαιδευτικά εργαλεία  τεχνητής νοημοσύνης, όπως η εφαρμογή Twee, χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία μιας σειράς από δραστηριότητες για το δεύτερο μέρος του πρότζεκτ που αφορούσε την προστασία των δασών. Στη συνέχεια τα παιδιά δημιούργησαν συννεφόλεξα με το WordArt για την προστασία των δασών. Επίσης παρακολούθησαν ένα βίντεο με συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς, τους τέθηκαν ερωτήσεις και ακολούθησε συζήτηση.  Στην τελική δραστηριότητα το ChatGPT, ένα άλλο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, διευκόλυνε τη δημιουργία κειμένων για τη δημιουργία blackout poetry. Σ’ αυτή τη δραστηριότητα οι μαθητές δημιούργησαν νέα κείμενα για την ομορφιά των δασών από τα αρχικά, αφαιρώντας (μαυρίζοντας) ό,τι δεν επιθυμούσαν.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας