menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

1o ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

O Αστρολάβος των Αντικυθήρων. Ένα ταξίδι στους ωκεανούς των άστρων.

O μηχανισμός των Αντικυθήρων χρονολογείται γύρω στο 150 π.Χ. και  είναι ευρέως γνωστός ως ένα όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, κάτι σαν  αστρολάβος ή πλανητάριο ή ναυτικό αστρονομικό ρολόι ή συνδυασμός αυτών. Η χαρακτηρισμός  του ως Υπολογιστής των Αντικυθήρων δικαιολογείται, αφού είναι ο αρχαιότερος αστρονομικός και ημερολογιακός υπολογιστής που ανακαλύφθηκε μέχρι σήμερα. Ο μηχανισμός  εντοπίστηκε  το 1900  σε   ένα ναυάγιο ρωμαϊκού πλοίου που τον μετέφερε από τη Ρόδο στη Ρώμη, αλλά βούλιαξε στις βραχώδεις ακτές των Αντικυθήρων. (80-50 π.Χ.)

 Η αρχική  σύλληψη  του μηχανισμού έγινε από τον Αρχιμήδη και η συμπλήρωση του από  τους συνεχιστές του στην επιστήμη της Αστρονομίας,  Ίππαρχο και Ποσειδώνιο. Σύμφωνα με σημερινές αστρονομικές αναγνώσεις η  ρύθμιση του μηχανισμού πρέπει να έγινε  γύρω στο 80 π.Χ. από τον Ποσειδώνιο τον Ρόδιο  και τα μέλη της Σχολής του.

Ο πρώτος που μελέτησε τον μηχανισμό επισταμένως, από το 1951 και για είκοσι περίπου χρόνια,  ήταν ο Άγγλος Φυσικός και Ιστορικός της Επιστήμης Derek de Solla Price ο οποίος   κατασκεύασε το πρώτο απλοϊκό μοντέλο του μηχανισμού επιβεβαιώνοντας  ότι λίγο πριν το τέλος του μεγάλου πολιτισμού τους οι αρχαίοι Έλληνες είχαν πλησιάσει στην εποχή μας,  όχι μόνο με τη σκέψη τους ,αλλά και με την επιστημονική τους τεχνολογία.

 Σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, πρόκειται για έναν αναλογικό υπολογιστή σχεδιασμένο για να επιτελεί πολλαπλές λειτουργίες άστρο-μετεωρολογικές, ναυσιπλοϊκές, αστρονομικές και κυρίως αστρολογικές. Μάλιστα, λόγω του μικρού σχετικά μεγέθους του δεν είναι λίγοι αυτοί που τον αποκαλούν τον πρώτο φορητό υπολογιστή της αρχαιότητας.  Υπολόγιζε και  απεικόνιζε τις κινήσεις των ουράνιων σωμάτων, τις εκλείψεις του ηλίου, της σελήνης και τις φάσεις της,  για οποιαδήποτε χρονολογία στο μέλλον. Και προφανώς ,επειδή ήταν αναλογικό όργανο, δεν προέβλεπε μόνο μελλοντικά φαινόμενα, αλλά μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει με βάση και ημερομηνίες στο παρελθόν. Για την ακρίβεια, μπορούσε να περιγράψει φαινόμενα ή να δείξει θέσεις πλανητών όπως ήταν κατά τη δοθείσα ημερομηνία. Μάλιστα, ο μηχανισμός ήταν τόσο προηγμένος, που προέβλεπε τη δυνατότητα χρήσης μεταβλητής γωνιακής ταχύτητας για την κίνηση των ουράνιων σωμάτων, γεγονός που συμβαδίζει με τον δεύτερο νόμο του Κέπλερ ο οποίος διατυπώθηκε το 1609, δηλαδή περίπου 1750 χρόνια αργότερα!

Εντυπωσιακή είναι και η συμπερίληψη πλήρους ζωδιακού ημερολογίου με εντοπισμό των θέσεων όλων των πλανητών και του ήλιου σε σχέση με τους ζωδιακούς αστερισμούς.

 Ο πολύπλοκος αυτός μπρούτζινος μηχανισμός, του οποίου θραύσματα μόνο έχουν βρεθεί,  έφερε τριάντα οδοντωτούς τροχούς που περιστρέφονταν γύρω από δέκα άξονες και πέντε τουλάχιστον καντράν, με δείκτες στον κάθε ένα, που απεικόνιζαν τους παραπάνω υπολογισμούς και προσδιόριζαν τις ημερομηνίες σε δύο ημερολόγια, ένα ελληνικό και ένα αιγυπτιακό, ενώ σύμφωνα με τους ερευνητές προσδιόριζε ακόμη και τις ημερομηνίες διεξαγωγής των μεγάλων αρχαίων Πανελλήνιων Αγώνων.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων αποτελεί την επιτομή της φιλοσοφίας. Η αναφορά στον  Πυθαγόρα υπάρχει στον μηχανισμό, καθώς σε ένα από τα γρανάζια του  είναι χαραγμένο το πεντάγωνο των Πυθαγορείων. Για να φτιάξεις ένα μηχανικό σύμπαν, όπως ο μηχανισμός, χρειάζεται να έχεις αφομοιώσει την αρχαία  ελληνική φιλοσοφική σκέψη και διανόηση  (αστρονομικές γνώσεις, κατανόηση αφηρημένων μαθηματικών εννοιών) σε συνδυασμό με την ευρηματικότητα   υψηλών μηχανικών εφαρμογών (τεχνολογία των γραναζιών) και να τις έχεις κάνει πράξη, όπως ο ευρυμαθής Ποσειδώνιος ο Ρόδιος. (135-51 π.Χ.)

Σήμερα, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων - ανάμεσα τους και πολλοί Έλληνες-  με τη συμμετοχή τους  στο   πρόγραμμα, «The  Antikythera Mechanism Research Project» εξερευνούν  περαιτέρω  τις λειτουργίες  του μηχανισμού, επιβεβαιώνοντας  παρατηρήσεις προηγούμενων μελετητών.

 Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων  φιλοξενείται  στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, καταλαμβάνοντας τη θέση ενός σπάνιου και μοναδικού ευρήματος.

 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας