menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 1ο Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας

1ο Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας

«Βλέποντας» τους Πλανήτες με τα χέρια!

Την περσυνή σχολική χρονιά μέσα στο πλαίσιο των μηνιαίων εκπαιδευτικών επισκέψεων που ορίζει το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού οι μαθητές της Στ’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μαγούλας επισκέφθηκαν τον Φεβρουάριο του 2023 την Έκθεση Planets In Your Hand στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η διαδραστική έκθεση Planets In Your Hand αποτελεί μία ιδέα των φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ και ακαδημαϊκός υπεύθυνος είναι ο Λέκτορας Παρατηρησιακής Αστροφυσικής ΕΚΠΑ, Δρ Κοσμάς Γαζέας. Ουσιαστικά πρόκειται για μακέτες πλανητικών επιφανειών, σε μορφή κάδρων, που παρουσιάζουν τις ιδιαιτερότητες που έχει ο κάθε πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος. Οι μακέτες είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να καθιστούν τα εκθέματα διαδραστικά και κάθε επισκέπτης να μπορεί να αντιληφθεί μέσω της όρασης, αλλά και της αφής του τις ομοιότητες και τις διαφορές των πλανητών του Ηλιακού Συστήματος.

Προσκεκλημένοι της Στ’ τάξης, φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη και τη ένθερμη αποδοχή αυτής της ιδέας από την πλευρά του Δρ Γαζέα, ήταν ο κ. Γιώργος Μαρσέλλος, άτομο με οπτική βλάβη και μέλος της Ελληνικής Σχολής Σκύλων Οδηγών Λάρα και η σκυλίτσα οδηγός του, η Τζαζ. Γενεσιουργός αφορμή για την ιδέα αυτή ήταν ο χαρακτήρας και η φύση της Έκθεσης Planets In Your Hand, η οποία είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι απολύτως προσβάσιμη για τα άτομα με οπτική βλάβη και αφετέρου σε συνάρτηση με την επιθυμία των εκπαιδευτικών της τάξης για μία τέτοια συνύπαρξη και την εμπειρία που θα αποκόμιζαν τα παιδιά δίπλα στον κ. Γιώργο και την Τζαζ, περνώντας μία γόνιμη ημέρα μαζί τους στους χώρους του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πρωί της ημέρας της επίσκεψης ο κ. Γιώργος και η Τζαζ έφτασαν στο σχολείο με την εκπαιδευτικό της τάξης και ξεκίνησαν την επιβίβαση μαζί με τους μαθητές στο λεωφορείο που θα τους μετέφερε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αξίζει να αναφερθεί ότι, επειδή εκείνη την ημέρα οι μαθητές, εκτός από την Έκθεση Planets In Your Hand, θα ξεναγούνταν σε δεύτερο χρόνο και στο Αστεροσκοπείο του Τμήματος Φυσικής, η πρώτη στάση του λεωφορείου έγινε στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Θησείου, καθώς η εκπαιδευτικός της τάξης είχε λανθασμένα καταλάβει ότι η τοποθεσία συνάντησης θα ήταν στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και κατά συνέπεια προς τα εκεί είχε κατευθύνει τον οδηγό του λεωφορείου. Πριν η εκπαιδευτικός συνομιλήσει με τον Δρ Γαζέα και πριν επαναπροσδιοριστεί και γίνει κατανοητή αυτή τη φορά η τοποθεσία διεξαγωγής της επίσκεψης, οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς, τον κ. Γιώργο και την Τζαζ περπάτησαν για αρκετή ώρα στον πεζόδρομο του Θησείου.

Εκείνος ο felix culpa περίπατος στο κέντρο της Αθήνας αποτέλεσε μία θαυμάσια αφορμή για να αντιληφθούν τα παιδιά ότι ένα άτομο με οπτική βλάβη μπορεί να κάνει τη βόλτα του μαζί με τον σκύλο οδηγό του και χρησιμοποιώντας το λευκό του μπαστούνι, να συναναστραφεί με βλέποντες ενώ περνούν όλοι όμορφα χωρίς καμία διαφορά, αλλά και να παρατηρήσουν τον τρόπο χειρισμού ενός σκύλου οδηγού, καθώς επίσης και τις δυσκολίες προσβασιμότητας που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα άτομο με αναπηρία στην Ελλάδα του 2023, εστιάζοντας στις ελλιπείς χωροταξικές υποδομές των δημόσιων χώρων. Επιπλέον, ένας μαθητής πήρε αυθορμήτως το ρόλο του βλέποντα συνοδού, δίνοντας οδηγίες στον Γιώργο Μαρσέλλο, καθώς η διαδρομή ήταν άγνωστη για εκείνον, ώστε να μπορεί να δίνει άμεσα εντολές στον σκύλο οδηγό του.

Και ενώ η κατά τύχη βόλτα στο Θησείο είχε καταλήξει σε μία εποικοδομητική εμπειρία για τους μαθητές, ο οδηγός του λεωφορείου, δείχνοντας πλήρη κατανόηση στο ανθρώπινο λάθος και σεβόμενος τη σωματική κούραση παιδιών και μεγάλων, άφησε παιδιά, ενήλικες και την σκυλίτσα Τζαζ στον αρχικό προορισμό τους, στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην περιοχή Ζωγράφου. Ο Δρ Γαζέας και οι φοιτητές του, παρά την απρόσμενη καθυστέρηση, δέχτηκαν τους επισκέπτες εγκάρδια και με κατανόηση και ξεκίνησε η ξενάγησή τους στην Έκθεση Planets In Your Hand.

Οι μαθητές με την καθοδήγηση των φοιτητών και την εποπτεία του Δρ Γαζέα ήρθαν σε οπτική και απτική επαφή με τις μακέτες των πλανητικών επιφανειών, με τη μορφή κάδρων. Οι ιθύνοντες της Έκθεσης μίλησαν στα παιδιά για το Ηλιακό Σύστημα και για τον κάθε πλανήτη ξεχωριστά, εξήγησαν τι ακριβώς είχαν κάνει σχετικά με την κατασκευή των ειδικά διαμορφωμένων εκθεμάτων, όπου προσομοιάζονταν οι διαφορετικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος και συζήτησαν για διάφορα θέματα πάνω στον κλάδο της Φυσικής, κάποια από τα οποία ήταν εντελώς καινούργια για τους μαθητές, ενώ κάποια άλλα άπτονταν της ύλης του Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών της Ε’ και Στ’ τάξης, όπως το κεφάλαιο της Ενέργειας και της Θερμότητας. Επιπλέον, έκαναν παρατηρήσεις πάνω στις ομοιότητες και τις διαφορές των πλανητών και διεξήγαγαν συμπεράσματα σχετικά με τις αιτίες στις οποίες μπορεί να οφείλονται αυτές.

Σε παράλληλο χρόνο και μαζί με τους μαθητές μέσα στην Έκθεση γινόταν και η ξενάγηση του κ. Γιώργου, ο οποίος ψηλαφούσε τους πλανήτες και προσλάμβανε ακριβώς τις ίδιες χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις με τους μαθητές. Μέσα στην αίθουσα βρισκόταν φυσικά και η Τζαζ, η οποία όμως δεν ήταν σε ώρα υπηρεσίας την ώρα της ξενάγησης, αφού ο χειριστής της ακολουθούσε την κυκλική δομή της Έκθεσης μαζί με τους μαθητές, άπαντες καθοδηγούμενοι από τους φοιτητές του Τμήματος Φυσικής. Κάθε φορά που μία ολιγομελής ομάδα μαθητών ολοκλήρωνε την ξενάγησή της και από τον τελευταίο πλανήτη, τα παιδιά έβρισκαν την ευκαιρία να χαϊδέψουν την αξιαγάπητη Τζαζ, η οποία, εφόσον δεν ήταν σε ώρα υπηρεσίας και δεν φορούσε το σαμάρι της, μπορούσε να ανταποκριθεί στα χάδια των παιδιών. Όλες τις υπόλοιπες ώρες της επίσκεψης η σκυλίτσα οδηγός βρισκόταν στο πλευρό του κ. Γιώργου και έτσι η απόλυτη προσοχή της ήταν στραμμένη σε αυτόν.

Στο τέλος της επίσκεψης και ενώ οι μαθητές ξεναγήθηκαν και στο Αστεροσκοπείο από τον κ. Γαζέα, καθίσαμε στον εξωτερικό χώρο του Πανεπιστημίου, έξω από το Τμήμα Φυσικής όλοι μαζί για να συζητήσουμε για όσα αποκομίσαμε από εκείνη την ημέρα. Τα παιδιά συζήτησαν με τον κ. Γιώργο για όσα είχαν μάθει εκείνη την ημέρα και διαπίστωσαν ότι βλέποντες και μερικώς ή μη βλέποντες έχουν περισσότερα κοινά από όσα ενδεχομένως να φανταζόταν κάποιος που δεν είχε την ευκαιρία και τη χαρά να περάσει μία μέρα μαζί με τον κ. Γιώργο και την Τζαζ: μπορούν να πάνε έναν περίπατο μία ηλιόλουστη μέρα, να χαθούν και να ξαναβρούν τον δρόμο τους, να έχουν ισότιμη πρόσβαση στη γνώση αρκεί η γνώση να είναι καθολικά προσβάσιμη σε όλους, να παρατηρήσουν κάτι αγγίζοντάς το, να αγαπάνε και να σέβονται τα ζώα και να περάσουν χρόνο όλοι μαζί χωρίς να έχει σημασία πώς ακριβώς συνδιαλλάσσονται, αρκεί να βρίσκουν τον τρόπο να επικοινωνούν.

Ο κ. Γιώργος μιλώντας με τα παιδιά μοιράστηκε κάποιες δικιές του εμπειρίες, σκέψεις και συναισθήματα σχετικά με την προσβασιμότητα και τους εξήγησε το πόσο σημαντικό είναι να παρέχονται ίσες ευκαιρίες και να υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση για ένα άτομο με αναπηρία σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Επιπλέον, ο κ. Γιώργος εξήγησε στους μαθητές τον σπουδαίο ρόλο της Τζαζ στην καθημερινή του ζωή, αλλά και ενός σκύλου οδηγού στη ζωή ενός ατόμου με οπτική βλάβη εν γένει.

Οι ιθύνοντες της Έκθεσης Planets In Your Hand με ακαδημαϊκό υπεύθυνο τον κ. Κοσμά Γαζέα έχουν κατορθώσει να κάνουν το για κάποιους αόρατο και δύσκολα προσβάσιμο, καθολικά προσβάσιμο και ορατό, σεβόμενοι την επιστήμη τους, αλλά και την κοινωνική πραγματικότητα. Εκείνη την ημέρα ήμασταν όλοι έτσι όπως θα έπρεπε να είμαστε κάθε μέρα. Ίσοι. Πώς; «Βλέποντας» τους πλανήτες με τα χέρια!

Ένας κατά λάθος περίπατος στο κέντρο της Αθήνας ήταν μόνο η αρχή για να βαδίσουμε προς τον σωστό προορισμό. Με λιγότερο αλληγορικά λόγια η εκπαιδευτική επίσκεψη στο Τμήμα Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έμελλε να είναι όνομα και πράγμα: χάος. Η ίδια η ιστορία έχει δείξει ότι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα, κατορθώματα και ανακαλύψεις του ανθρώπου έγιναν πραγματικότητα μέσα σε ή μέσα από χαοτικές καταστάσεις. Αυτό ήταν, είναι και θα είναι πάντα το χάος: η απαρχή των πάντων.

1ο Δημοτικό Σχολείο Μαγούλας

Όλος ο κόσμος στα χέρια μας!

Η ενότητα Δ του μαθήματος της Γεωγραφίας της Στ’ τάξης με τίτλο Οι ήπειροι διδάχθηκε και ολοκληρώθηκε με τη μέθοδο project. Οι 22 μαθητές της Στ’ τάξης χωρίστηκαν σε έξι ομάδες των τριών και τεσσάρων ατόμων, κάθε μία από τις οποίες ανέλαβε από μία ήπειρο, εκτός της Ανταρκτικής. Κάθε ομάδα σχεδίασε και ζωγράφισε την ήπειρο που είχε αναλάβει σε ένα ή περισσότερα χαρτόνια. Πάνω σε και γύρω από την εικαστική απεικόνιση της κάθε ηπείρου οι μαθητές είχαν τοποθετήσει κείμενο σε αποκόμματα χαρτιών, με σημαντικές πληροφορίες για την εκάστοτε ήπειρο, οι οποίες κατηγοριοποιήθηκαν σε έξι θεματικές ενότητες:

  1. Γεωγραφική θέση (από ποιες θάλασσες/ωκεανούς περιβάλλεται, με ποιες χώρες συνορεύει)
  2. Οριζόντιος και κάθετος Διαμελισμός (βουνά, ποτάμια, λίμνες κλπ.)
  3. Φυσικό περιβάλλον (κλίμα, ζώνη, βλάστηση, χλωρίδα, πανίδα, ύπαρξη κάποιας ερήμου και πώς επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον)
  4. Πολιτισμός: μνημεία-αξιοθέατα-φαγητό-ήθη-έθιμα-παραδόσεις-παραγωγή αγαθών και υλών-θρησκείες
  5. Πληθυσμός και πυκνότητα πληθυσμού-χαρακτηριστικά ανθρώπων-φυλές
  6. Σχέσεις κρατών-μελών σύμφωνα με την Ιστορία μέχρι και σήμερα

Απώτερος στόχος του project ήταν οι μαθητές να ενώσουν όλες τις ηπείρους μαζί, δημιουργώντας έναν αυτοσχέδιο παγκόσμιο χάρτη, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμεύσει σε κάθε άνθρωπο που θα ήθελε να μάθει βασική παγκόσμια Γεωγραφία, να αποκτήσει ενδιαφέρουσες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις ή και σε κάθε άνθρωπο που θα ήθελε να επιλέξει έναν προορισμό για ταξίδι ψυχαγωγίας και αναψυχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο λόγος που η Ανταρκτική δε συμπεριλήφθηκε στον αυτοσχέδιο παγκόσμιο χάρτη των μαθητών ήταν γιατί σε κάποιες από τις προαναφερθείσες θεματικές ενότητες (π.χ. θεματική ενότητα 2, 4, 5, 6) δεν υπήρχε πληθώρα πληροφοριών και υπήρξε η φιλοσοφία η συμμετοχή και η δουλειά όλων των μαθητών να είναι ισότιμη. Επιπλέον το σχολικό βιβλίο, το οποίο αποτέλεσε μία από τις βασικότερες πηγές αναζήτησης πληροφοριών από τους μαθητές, δεν περιλαμβάνει την Ανταρκτική. Καθώς η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δράση σχετίζεται με τον Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. για το 2023 Ποιοτική Εκπαίδευση βασικός πυλώνας της οποίας είναι η παροχή ίσων ευκαιριών στην εκπαίδευση (Tonegawa, 2022) και δεδομένου ότι δεν είχαν πάντοτε όλοι οι μαθητές την ευκολία άμεσης πρόσβασης στο διαδίκτυο, επομένως αξιοποιούσαν το σχολικό τους εγχειρίδιο, θεωρήθηκε δίκαιο και ισότιμο από την εκπαιδευτικό της τάξης να παραμείνει η Ανταρκτική εκτός του project. Ωστόσο, οι μαθητές, σε ξεχωριστές διδακτικές από την τέλεση του project ώρες, μοιράστηκαν μέσα στην τάξη διάφορες πληροφορίες που προθυμοποιήθηκαν να βρουν για την Ανταρκτική από έντυπες ή ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες και έπειτα ακολούθησε εκτενής συζήτηση.

Κατά την έναρξη του project (Δεκέμβριος 2022) η δασκάλα της τάξης μοίρασε στα παιδιά ένα φύλλο εργασίας ομαδοσυνεργατικής δουλειάς (επισυνάπτεται αυτούσιο παρακάτω). Μέσα σε αυτό αναγράφονταν οι θεματικές ενότητες σχετικά με τις πληροφορίες που θα έπρεπε να αναζητήσουν οι μαθητές, μία ενότητα στην οποία θα κατέγραφαν ποια ή ποιες θεματικές ενότητες θα αναλάμβανε κάθε μέλος κάθε ομάδας, σε ποιες πηγές αναζήτησης δεδομένων θα ανέτρεχαν, οι προθεσμίες αποπεράτωσης κάθε δραστηριότητας-αρμοδιότητας που είχαν να επιτελέσουν (για να μην είναι το φύλλο εργασίας πολύ μεγάλο σε έκταση και ποσότητα και για να εστιάσουν στη σημαντική πληροφορία, η κάθε αρμοδιότητα που τους ανατίθετο, καταγραφόταν σε σχετικό τετράδιο καθηκόντων), η ημερομηνία της τελικής παρουσίασης του χάρτη και οι αλληλεπιδραστικές ερωτήσεις που θα έκανε η κάθε ομάδα στις υπόλοιπες ομάδες, αξιοποιώντας κάποιο εργαλείο web 2.0 (π.χ. Kahoot!), προκειμένου να διαπιστωθεί με παιγνιώδη τρόπο ποιες σημαντικές πληροφορίες συγκράτησαν όλοι οι μαθητές της τάξης για όλες τις ηπείρους ξεχωριστά.

Οι μαθητές εργάστηκαν ατομικά, μα κυρίως ομαδικά αναζητώντας πληροφορίες για την ήπειρο της ομάδας τους από διάφορες πηγές όπως το σχολικό τους βιβλίο, φυλλάδια με πληροφορίες από έγκυρες πηγές που τους είχε διαμοιράσει η εκπαιδευτικός της τάξης, εγκυκλοπαίδειες και περιοδικά (π.χ. National Geographic) σε έντυπη μορφή και διαδικτυακές πηγές, όπως το google scholar, ιστοσελίδες με εκπαιδευτικό περιεχόμενο και εικονικές περιηγήσεις π.χ. Γεωγραφικοί, National Geographic kids, Google Earth, UNESCO και άλλα σχετικά ψηφιακά αποθετήρια.

Στο τέλος κάθε προθεσμίας και αφού κάθε μέλος κάθε ομάδας είχε βρει πληροφορίες για τη θεματική ενότητα ή τις θεματικές ενότητες που είχε αναλάβει, τα μέλη των ομάδων κάθονταν στην τάξη ανά ομάδες και επέλεγαν τις πληροφορίες που θα τοποθετούσαν στον χάρτη. Τις αποκωδικοποιούσαν, τις συνέθεταν όλες μαζί και έφτιαχναν ένα αρχείο με αποκόμματα των εκτυπωμένων αρχείων που είχαν φέρει – τα οποία περιείχαν είτε τις πληροφορίες αυτούσιες από την πηγή τους, είτε κείμενα που είχαν γράψει τα ίδια τα παιδιά, ιδίως όταν οι πληροφορίες είχαν αντληθεί από έντυπες κυρίως πηγές – για να τα εναποθέσουν πάνω στον χάρτη. Κατά αυτόν τον τρόπο είχαν αποθηκεύσει σε ξεχωριστούς φακέλους, έναν για κάθε θεματική ενότητα, όλες τις πληροφορίες που έβρισκαν σε κάθε αναζήτησή τους.

Για τη δημιουργία του χάρτη οι μαθητές χρησιμοποίησαν διάφορα εύχρηστα υλικά. Στην αρχή αποτύπωσαν σε ρυζόχαρτο το ακριβές σχήμα κάθε ηπείρου. Έπειτα και αφού είχαν κολλήσει το ρυζόχαρτο πάνω σε ένα ή περισσότερα κομμάτια από χαρτόνι, έκαναν το ίδιο με τα κράτη των ηπείρων, πάνω στα οποία σημείωναν πού βρίσκονται η πρωτεύουσα και οι μεγάλες πόλεις τους. Τοποθετούσαν με πινέζες τις οποίες ζωγράφιζαν, τα σημεία στα οποία βρίσκονται μεγάλα ποτάμια, λίμνες, βουνά και οροσειρές, ενώ σχεδίασαν διακριτικά τα στοιχεία του οριζόντιου διαμελισμού τους (π.χ. ακτογραφικά στοιχεία, μεγάλες χερσονήσους κ.ά.). Στο τέλος κολλούσαν γύρω από την ζωγραφισμένη ήπειρο τα αποκόμματα με τις πληροφορίες και έτσι είχαν δημιουργήσει έναν χάρτη για κάθε ήπειρο.

Κάθε ήπειρος αποτελούσε ένα κομμάτι του παζλ του μεγάλου αυτοσχέδιου παγκόσμιου χάρτη, ο οποίος συντέθηκε όταν κάθε ήπειρος ξεχωριστά ήταν έτοιμη. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση των ηπείρων και του χάρτη τους ήταν κοινή για όλες τις ομάδες, προκειμένου να ξεκινήσουν να συνεργάζονται όλες οι ομάδες μαζί για να δημιουργήσουν σταδιακά την τελική κατασκευή. Για να γίνει αυτό ενώθηκαν σχεδόν όλα τα θρανία της τάξης ούτως ώστε να χωρέσει ο χάρτης και να έχουν την άνεση να δουλεύουν όλες οι ομάδες μαζί. Από την πίσω πλευρά όλα τα κομμάτια κολλήθηκαν με σιλικόνη και κολλητικές ταινίες. Για τον σχεδιασμό και τη ζωγραφική χρησιμοποιήθηκαν απλά μολύβια, ξυλομπογιές, ξύσματα ξυλομπογιάς, μαρκαδόροι και νερομπογιές. Αφότου οι ομάδες τελείωσαν με την κάθε ήπειρο, άρχισαν όλες μαζί να ζωγραφίζουν τις θάλασσες και τους ωκεανούς, ενώ παράλληλα έφτιαξαν και ένα υπόμνημα για να γίνεται κατανοητό από όσους παρατηρούσαν τον χάρτη τι συμβολίζει κάθε απόκομμα με πληροφορίες. Πάνω στα αποκόμματα οι μαθητές σχεδίασαν τα αντίστοιχα με το υπόμνημα σύμβολα για να αντιστοιχίσουν πληροφορίες υπομνήματος και στοιχεία χάρτη.

Την ημέρα της παρουσίασης (Ιούνιος 2023) κάθε ομάδα ανέδειξε το έργο της και έθεσε ερωτήσεις με τη συμβολή της δασκάλας τους στις υπόλοιπες ομάδες, ούτως ώστε όλοι οι μαθητές να συγκρατήσουν σημαντικές πληροφορίες για κάθε ήπειρο. Άξιο αναφοράς είναι ότι κατά τη διάρκεια της συνεργασίας όλων των ομάδων πάνω στο τελικό προϊόν, οι μαθητές παρατηρούσαν και διάβαζαν όλες τις πληροφορίες για να δουν τι είχαν συμπεριλάβει οι συμμαθητές τους που ανήκαν σε διαφορετική ομάδα εργασίας και έκαναν διαπιστώσεις, πρότειναν μικρές αλλαγές, διεξήγαγαν συμπεράσματα και παράλληλα συγκρατούσαν σημαντικές πληροφορίες όχι όμως ως στείρα γνώση, διαβάζοντας και αποστηθίζοντας όσα έγραφε το σχολικό τους εγχειρίδιο, αλλά μέσα από τη δράση, το βίωμα, την ουσιαστική επικοινωνία και τη γόνιμη συνεργασία.

 

Ενδεικτική Βιβλιογραφία

Tonegawa, Y. (2022). ‘Education in sdgs: What is inclusive and equitable quality education?’, Sustainable Development Goals Series, pp. 55–70.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας