menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 19o Νηπιαγωγείο Αλεξανδρούπολης

19o Νηπιαγωγείο Αλεξανδρούπολης

"ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΥΛΙΤΕΣ"

Οι γλάροι που τρώνε από τους ανοιχτούς κάδους σκουπιδιών στην πόλη είναι μια πολύ συνηθισμένη εικόνα για τους πολίτες της Αλεξανδρούπολης. Μέσα από το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε τα παιδιά αρχικά αναγνώρισαν τους γλάρους ως αρπακτικά και ενοχλητικά πουλιά που κάθονται στα αυτοκίνητα και τους κάδους και όχι σαν θαλασσοπούλια και σύμβολα του ελληνικού πελάγους όπως συνέβαινε παλιά από μαρτυρίες μεγάλων συγγραφέων, ποιητών και καλλιτεχνών. Οι αρνητικές εντυπώσεις τους ενισχύονται από τα σχόλια των κατοίκων σε τοπικά δελτία ειδήσεων και άρθρα από τον ντόπιο έντυπο και ηλεκτρονικό ημερήσιο τύπο. Γιατί συνέβη όμως αυτό; Γιατί οι γλάροι, που ήταν αγαπητά πουλιά άφησαν τη θάλασσα σιγά σιγά κι εγκαταστάθηκαν στην πόλη με τρόπο ενοχλητικό; Η έρευνα που ακολούθησε για τη μόλυνση των θαλασσών οδήγησε τους μαθητές σε συμπεράσματα, ανέπτυξε την κριτική τους σκέψη για θέματα περιβαλλοντικά και τα ενεργοποίησε να προτείνουν τις δικές τους λύσεις. Η δημιουργία μιας κουκλοθεατρικής παράστασης που θα γινόταν ψηφιακή ιστορία και θα την κοινοποιούσαμε στην τοπική κοινωνία θα εξέθετε το πρόβλημα στη βάση του και θα προβλημάτιζε τους πολίτες, ενώ ταυτόχρονα με διασκεδαστικό και ευφάνταστο τρόπο θα πρότεινε έμμεσα μία λύση για την αντιμετώπιση του «γλαροπροβλήματος». Η συμμετοχή μας σε πανελλήνιους περιβαλλοντικούς διαγωνισμούς έδωσε στη δράση μας πιο επίσημο χαρακτήρα. Τα παιδιά διασκέδασαν με το αποτέλεσμα της δουλειάς τους και μοίρασαν αφίσες στην τοπική κοινωνία συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο το σχολείο με την οικογένεια και την τοπική κι ευρύτερη κοινωνία

19o Νηπιαγωγείο Αλεξανδρούπολης

ΑΝΟΙΞΗ-ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ-25Η ΜΑΡΤΙΟΥ(3 ΣΕ 1!)

Φέτος η Καθαρά Δευτέρα και η Σαρακοστή έτυχε να συμπέσουν με την Εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου. Πολλά πράγματα στο νηπιαγωγείο έπρεπε να συμπιεστούν σε μικρό χρονικό διάστημα (Αναφορά στην καθαρά Δευτέρα, Τη Σαρακοστή, την Άνοιξη, την Εθνική Γιορτή και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης).

Οι Παγκόσμιες Ημέρες Έχουν καθιερωθεί από τον ΟΗΕ κι εξασφαλίζουν ως αφορμές για την επισήμανση συγκεκριμένων γεγονότων ή θεμάτων, ώστε να προωθηθούν, μέσω της ευαισθητοποίησης και της συντονισμένης δράσης, οι στόχοι του Οργανισμού. Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται στις κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου και ανακηρύχθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα» από την Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών το 1999 «με στόχο να υποστηρίξει τη γλωσσική πολυμορφία μέσω της ποιητικής έκφρασης και να αυξήσει την ευκαιρία να ακουστούν οι γλώσσες που απειλούνται με εξαφάνιση». Σκοπός της είναι να προωθήσει την ανάγνωση, τη γραφή, τη δημοσίευση και διδασκαλία της ποίησης σε όλο τον κόσμο και, όπως λέει η αρχική διακήρυξη της UNESCO, «να προσφέρει νέα αναγνώριση και ώθηση στα εθνικά, περιφερειακά και διεθνή κινήματα ποίησης».

Πώς θα ήταν δυνατό να παραμεληθεί η προσφορά της ποίησης λοιπόν μια μέρα σαν κι αυτή;

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικούς ποιητές της πατρίδας μας (Οδ. Ελύτης), να γνωρίσουν ήρωες της ελληνικής επανάστασης (Αθανάσιος Διάκος), να ακούσουν ποιήματα («Το παράπονο του Α. Διάκου) και δημοτικά τραγούδια https://www.youtube.com/watch?v=uqZAuTgwANA&t=4s

Αποτύπωσαν τις εμπειρίες τους στη δημιουργία μιας αφίσας που την αναρτήσαμε στην πόρτα προκειμένου να εμπνεύσουμε τους γονείς των παιδιών και τους περαστικούς.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας