menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 19ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης

19ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης

We are always here for those who need us

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, ετοιμάσαμε ένα έργο etwinning για τον εθελοντισμό με τίτλο: «We are always here for those who need us». Ο καθορισμός του οράματος της σχολικής μονάδας για ένα αλληλέγγυο σχολείο με

εθελοντικές δράσεις προσφοράς σε άτομα και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι μια

επιλογή που σηματοδοτεί την ξεχωριστή φυσιογνωμία της σχολικής μονάδας και τον αξιακό

προσανατολισμό της σχολικής κοινότητας. Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήσαμε  εισαγωγικές βιωματικές δραστηριότητες για τον εθελοντισμό μέσα και έξω από την τάξη. Δημιουργήσαμε  εθελοντικές ομάδες μαθητών με στόχο να συνεισφέρουμε στο σχολείο, τη γειτονιά, την πόλη, τις ακτές, το δάσος μέσα από συγκεκριμένες δράσεις. Ειδικότερα διοργανώσαμε οικολογικές παρεμβάσεις για το περιβάλλον όπως ο καθημερινός καθαρισμός της αυλής του σχολείου από εθελοντικές ομάδες μαθητών, ο καθαρισμός της ακτής στην Πλάκα Λιτοχώρου, η αποκομιδή απορριμμάτων κατά μήκος του ποταμού Πέλεκα.

Αναλάβαμε και πραγματοποιήσαμε δράσεις για τη διοργάνωση αιμοδοσίας στο σχολείο μας, τη συγκέντρωση φαρμάκων για ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και καθαριστικών για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, συγκέντρωση παιχνιδιών και γραφικής ύλης για τα νηπιαγωγεία της Θεσσαλίας.

Συνεργαστήκαμε με την ΜΚΟ  Εθελοντική Ομάδα Δράσης «ο τόπος μου» και μας ενημέρωσαν πώς μπορεί κάποιος εθελοντικά να προσφέρει για την προστασία του Ολύμπου το καλοκαίρι, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα: «Χαρίζω μια μέρα μου στο δάσος». Ο Όλυμπος είναι το καμάρι του νομού μας και της χώρας μας για αυτό το λόγο θέλαμε να ξέρουμε πως μπορούν οι μαθητές με τους γονείς τους να το προστατέψουν από τις πυρκαγιές, δηλώνοντας εθελοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα.

 Υλοποιήσαμε  δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης σε σχέση με το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα. Δημιουργήσαμε εθελοντικές ομάδες μαθητών για να βοηθούν στη λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης του σχολείου μας καθώς και ομάδες μαθητών των μεγάλων τάξεων  ώστε καθημερινά να κουβαλούν τις σχολικές τσάντες των μαθητών της Α΄ τάξης.

Την 5η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού, ενημερώσαμε για το θέμα τη σχολική κοινότητα και μοιράσαμε σελιδοδείκτες που φτιάξαμε με μηνύματα για τον εθελοντισμό σε όλους τους μαθητές. Επίσης σε συνεργασία με τη μονάδα για ηλικιωμένους «Καλοί Σαμαρείτες» και την κοινωνική λειτουργό του ιδρύματος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν  ένα εξαιρετικό πρόγραμμα ενσυναίσθησης για τους ηλικιωμένους. Τα παιδιά συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια σε ρόλους παππούδων και εγγονών. Κατάλαβαν τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ηλικιωμένων μέσα από το παιχνίδι.

Με αφορμή την καθιέρωση από το Υπουργείο  Παιδείας ως  Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας την 4η  Απριλίου, φτιάξαμε αφίσες και φυλλάδια με οδηγίες για την προστασία των αδέσποτων ζώων την περίοδο του καλοκαιριού. Επίσης δημιουργήσαμε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με ζώα που μας μιλούν για τις ανάγκες τους προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε και τους μαθητές των μικρότερων ηλικιών.

Την Δευτέρα 22 Απριλίου οι μαθητές του σχολείου μας άπλωσαν το μπουγάδα της ευτυχίας. Πήραν ένα λευκό μπλουζάκι και το έβαψαν στέλνοντας μηνύματα αγάπης και συμπαράστασης στα παιδιά της 'Φλόγας'. Πρόκειται για έναν σύλλογο που φωτίζει και ζεσταίνει τα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες σε όλη τη χώρα. Στέκεται δίπλα στις οικογένειες και αγωνίζεται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Οι μαθητές μας, μέσω της βιωματικής μάθησης, ένιωσαν την αξία της προσφοράς και του εθελοντισμού και πρόσφεραν ένα μικρό χρηματικό ποσό από το χαρτζιλίκι τους για να στηρίξουν αυτά τα παιδιά που έχουν τόσο απεγνωσμένα ανάγκη την αγάπη και τη στήριξή μας».

 

  • Στα πλαίσια της εκπόνησης του προγράμματος δημιουργήσαμε με συνεργατικά εργαλεία WEB 2.0: α) The calendar of volunteering, το ημερολόγιο του εθελοντισμού, στο οποίο κάθε χώρα προέβαλε τους φορείς και τις προσωπικότητες που ξεχώρισαν για την εθελοντική τους δράση στον τόπο τους. β) Tales of volunteering, βιβλίο με παραμύθια για τον εθελοντισμό που εμπνεύστηκαν και έγραψαν οι μαθητές, γ) The dictionary of volunteerism, ένα λεξικό που έγραψαν οι μαθητές χωρισμένοι σε διακρατικές ομάδες, προκειμένου να μάθουν για τον εθελοντισμό στη γλώσσα των εταίρων δ) Common poem δημιουργήσαμε συνεργατικά ένα ποίημα  για τον εθελοντισμό, ε) δημιουργήσαμε κουίζ-παιχνίδια σε διάφορες εφαρμογές για να μπορούν οι μαθητές να ελέγχουν όσα έμαθαν στη διάρκεια του προγράμματος. 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας