menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 18ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

18ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

Καλλιέργεια περιβαλλοντικού εθελοντισμού στο σχολείο

Στο σχολείο μας είναι προσανατολισμένο στην καλλιέργεια του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης. Από την περσινή χρονιά δίνουμε έμφαση στην καλλιέργεια του περιβαλλοντικού εθελοντισμού στον χώρο του σχολείου

1. Δημιουργήσαμε ομάδες μαθητών σε κάθε τάξη , οι οποίες αναλαμβάνουν δράση και κινητοποιούν τους μαθητές ως προς την υλοποίηση κοινών δράσεων. Έτσι, όλα τα παιδιά συμμετέχουν στις δράσεις ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού, τηγανέλαιων, μπαταριών, ηλεκτρικών συσκευών και οργανικών υλικών με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, την καθαριότητα της πόλης και του ευρύτερου περιβάλλοντος.

Επίσκεψη στο Πάρκο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης

2. Με την ένταξή μας στο εκπαιδευτικό δίκτυο «Φυτεύω και υιοθετώ ένα δέντρο, δίνω ανάσα στη γη» αρχίσαμε να φυτεύουμε πιο συστηματικά δεντράκια στην αυλή του σχολείου, για το μεγάλωμα των οποίων υπεύθυνα είναι πια τα παιδιά.

Έγινε ενημέρωση από τον μη κερδοσκοπικό περιβαλλοντικό οργανισμό We4all, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, για το πώς τα ίδια μπορούν να ζουν την καθημερινότητά τους με έναν τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, και για την αξία των δέντρων.

Τα παιδιά παρακολουθούσαν και συμμετείχαν στις διαδικασίες φύτευσης του φυτού σε ειδικά δοχεία ώστε να αναπτυχθούν λίγο και να μεταφυτευτούν . Η διαδικασία φύτευσης ήταν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία γι αυτούς και πλαισιώθηκε και με άλλες δράσεις. Μετά τη φύτευσή τους τα παιδιά φροντίζουν για το πότισμά τους και για την περιποίησή τους, το σκάλισμα, το ξεβοτάνισμα, τη λίπανση. Η φροντίδα παρέχεται στα διαλείμματα, κατά τη διάρκεια του ολοημέρου ή τις ώρες του ωρολογίου προγράμματος σε συνδυασμό με το αναλυτικό πρόγραμμα.

3.Στην αρχή της χρονιάς δόθηκε ερωτηματολόγια στα παιδιά και στις οικογένειές τους σχετικά με την αξιοποίηση του αύλειου χώρου. Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών ήταν θετική για τη δημιουργία ενός μικρού λαχανόκηπου. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων μας προμήθευσε τους σπόρους.

Δημιουργήθηκε ομάδα εθελοντών μαθητών η οποία μοίρασε τους σπόρους στα παιδιά. Τα παιδιά κάθε τάξης είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε τέσσερα φυτά. Το κάθε παιδί φύτεψε τον δικό του σπόρο στο σπορείο , δημιούργησε το καρτελάκι με το όνομά του και ανέλαβε τη φροντίδα του για την ανάπτυξή του.

Έγινε ενημέρωση από τον γεωπόνο Σατραζέμη Αστέριο, για την καλλιέργεια των φυτών και δόθηκαν χρήσιμες συμβουλές για τη διαμόρφωση του δικού μας λαχανόκηπου.

Επιλέχθηκε ο χώρος, δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος της αυλής είναι καλυμμένο με άσφαλτο, και δημιουργήθηκε μια χαμηλή ξύλινη περίφραξη για την προστασία του. Προγραμματίστηκαν οι εργασίες που έπρεπε να γίνουν -σκάλισμα, ξεσβόλιασμα-λίπανση, αυλάκωμα, πότισμα για αλφάδιασμα των αυλακιών-και δημιουργήθηκαν ομάδες για την υλοποίησή τους. Για τον εμπλουτισμό του εδάφους χρησιμοποιήθηκε το κομπόστ που παράγουμε στο σχολείο.

Στη συνέχεια οι μαθητές, με την καθοδήγηση εκπαιδευτικού φύτεψαν τα φιντάνια τους στον λαχανόκηπο. Τα παιδιά παρατηρούν και φροντίζουν για το πότισμα. Η φύτευση θα συνεχιστεί και τον επόμενο μήνα.

4. Βασική αρχή της Περιβαλλοντικής Ψυχολογίας είναι ότι το εκάστοτε μαθησιακό περιβάλλον μπορεί και οφείλει να κάνει τη μάθηση περισσότερο ελκυστική και εποικοδομητική. Αναζητήσαμε μαθητές και μαθήτριες που θα αξιοποιούσαν το ταλέντο τους στο βάψιμο και στη ζωγραφική. Επιλέξαμε σχέδια, έγιναν τα προσχέδια στις πόρτες και στους τοίχους και με συντονισμένες προσπάθειες βάφτηκαν τοίχοι αιθουσών, πόρτες και εξωτερικοί τοίχοι αιθουσών.

 

Με την εθελοντική συνεισφορά των γονέων βάφτηκαν οι κερκίδες, οι βρύσες , η περίφραξη του λαχανόκηπου και τα λάστιχα για τα κηπάκια μας. Το σχολείο έγινε πιο ελκυστικό για όλους.

 

5. Ομάδα μαθητών /τριών αρθρογραφεί εθελοντικά στο σχολικό περιοδικό, θέματα σχετικά με το περιβάλλον , τα οποία αναλύνονται και συζητιούνται μέσα στην τάξη,

 

Στιγμιότυπα από τις δράσεις περιβαλοντικού εθελοντισμού στον χώρο του σχολείου περιέχονται στο συνημμένο έγγραφο.

 

18ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

Ψηφιακές αφηγήσεις για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Με αφορμή τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών της Δ΄ τάξης του σχολείου μας στο πρόγραμμα Σχολικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης «Οδυσσέας 2022» τα παιδιά συνεργάστηκαν με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ασημίου, Ηρακλείου, Κρήτης και με την αρωγή και καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Αγγίδου Χρυσή, δασκάλα της Δ΄ τάξης του 18ου Δημοτικού Ευόσμου, Μπαρμπάτση Κωνσταντίνου, πληροφορικός του 18ου Δημοτικού Ευόσμου και Τάσιου Ιωάννη, δάσκαλος της Ε΄ τάξης του Δημοτικού Ασημίου, δημιούργησαν ψηφιακές αφηγήσεις.

Οι ψηφιακές αφηγήσεις ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας των παιδιών των δύο σχολείων. Το θέμα τους ήταν η ασφαλής πλοήγηση και η δημιουργικότητα στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, τα παιδιά των δύο σχολείων χωρίστηκαν σε τρεις μεικτές ομάδες (που αποτελούνταν από παιδιά και των δύο σχολείων). Επέλεξαν ένα θέμα σχετικό με την ασφάλεια στο διαδίκτυο (1η ομάδα - προσωπικό δεδομένα, 2η ομάδα – ψευδείς ειδήσεις, 3η ομάδα – αποπλάνηση στο διαδίκτυο) και για να μπορέσουν να συνεργαστούν αξιοποιήθηκε η ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα της e-me. Η εκπαιδευτικός Αγγίδου Χρυσή δημιούργησε τρεις κυψέλες, μία για την κάθε ομάδα μέσω της οποίας τα παιδιά των δύο σχολείων επικοινωνούσαν μεταξύ τους, ενώ αναρτούσαν στον τοίχο της κυψέλης τους υλικό σχετικό με τη θεματική τους με στόχο να το μελετήσουν όλα τα μέλη της ομάδας, να αποκτήσουν το θεωρητικό υπόβαθρο που θα τα οδηγούσε στη δημιουργία της ψηφιακής αφήγησης και να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στα υπόλοιπα παιδιά των δύο σχολείων, μέσω τηλεδιάσκεψης, αξιοποιώντας το συνεργατικό εργαλείο της google drive των παρουσιάσεων. Παράλληλα, τα παιδιά αξιοποίησαν εργαλεία της e-me content για να φτιάξουν παιχνίδια, ώστε να τα παρουσιάσουν στην ολομέλεια και να εξασκηθούν παίζοντας πάνω στις νέες γνώσεις.

Στην κατανόηση των θεματικών που επέλεξαν βοήθησε πολύ και η συμμετοχή της Δ΄ τάξης του Δημοτικού Ευόσμου στην Ημέρα Ασφαλούς διαδικτύου (7.2.2022) που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ

Στη συνέχεια τα παιδιά της κάθε ομάδας αξιοποίησαν την πλατφόρμα της webex, ώστε να συναντιούνται σε πραγματικό χρόνο, εντός του σχολικού πρωινού ωραρίου, και να οργανώσουν την ιστορία τους. Έτσι, άρχισε μία διαπροσωπική επικοινωνία μεταξύ τους, συζητούσαν, μοιράζονταν ιδέες, σκέψεις, εικόνες, με απώτερο στόχο τη δημιουργία της ψηφιακής ιστορίας τους.

Αφού βρήκαν τους ήρωες της ιστορίας τους και όρισαν τον χρόνο, τον τόπο και τα επεισόδια από τα οποία θα αποτελείται αυτή, προχώρησαν στη αποτύπωση της ιστορίας τους ψηφιακά αξιοποιώντας το ψηφιακό εργαλείο Book Creator.

Βασικός σκοπός της δράσης αυτής ήταν η ενθάρρυνση της συνεργασίας, της δημιουργικότητας και της κριτικής σκέψης των παιδιών μέσω της παιδαγωγικής αξιοποίηση της τεχνολογίας και της πληροφορικής. Παράλληλα, στόχος του προγράμματος ήταν να γνωρίσουν τους κινδύνους του διαδικτύου μέσω της διερεύνησης των θεματικών.

Αν και οι τηλεσυναντήσεις της κάθε ομάδας γίνονταν σε χρόνο εντός του πρωινού σχολικού ωραρίου, και παρά τις ποικίλες δυσκολίες, τα παιδιά κατάφεραν να συνεργαστούν και μέσα σε κλίμα αυτοσεβασμού, κατανόησης, υγιούς διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων επιτεύχθηκε ο στόχος του προγράμματος.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας