menu
Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο
To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.
Στην ομαλή μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό πολύ σημαντικός παράγοντας είναι το περιβάλλον της τάξης. Πρέπει να υφίστανται συνθήκες διαπροσωπικών σχέσεων και συνεργατικότητας ατόμου και ομάδας.
Στη συνεργατικότητα σημαντικοί παράγοντες είναι η αλληλεπίδραση, η χαρά, η εμπιστοσύνη, ο ελεγχόμενος αυθορμητισμός, η φαντασία, η δημιουργικότητα, και η διάδραση.
Με βάση τις παραπάνω θέσεις οι μαθητές/-τριες της Δ΄ τάξης του 13ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου και τα νήπια του 26ου Νγείου Βόλου συνεργάστηκαν από κοινού σε μια βιωματική δράση αφιερωμένη στη μνήμη του συνθέτη Νότη Μαυρουδή.
Στόχος της συνεργασίας ήταν η ομαλή μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό.
Έτσι οι μαθητές/-τριες του δημοτικού σχολείου ντύθηκαν δάσκαλοι/-ες κατέβηκαν στο Νηπιαγωγείο, συζήτησαν για το έργο του συνθέτη, τραγούδησαν και πραγματοποίησαν διδακτικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες με τα νήπια.
Το αποτέλεσμα της δράσης συνοψίζεται σε δύο ψηφιακά βίντεο από τα δύο τμήματα του νηπιαγωγείου και τα δύο τμήματα της Δ΄ τάξης του Δημοτικού σχολείου.
Πρόκειται για μια διασκευή από δύο βιβλία του Κώστα Μάγου , το «Μεγάλο ταξίδι του Αιμίλιου» και το «Καλωσήρθες καρακάξα». Ο συγγραφές Κώστας Μάγος, ως συνεχιστής της παράδοσης του Αισώπου, του αρχαίου παραμυθά, επιλέγει στα δυο συγκεκριμένα αυτά βιβλία, να είναι πρωταγωνιστές μικρά και μεγαλύτερα ζώα, προκειμένου να μιλήσει μέσα από αυτά για τα ελαττώματα και τα προτερήματα του ανθρώπου, καταλήγοντας σ’ ένα ηθικό δίδαγμα.
Μέσα στο πλαίσιο της δημιουργίας του θεατρικού μας έργου, μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες διαβάσαμε τα δυο αυτά βιβλία, δημιουργήσαμε διαλόγους, βγάλαμε εικόνες, βρήκαμε τις αξίες, τα μηνύματα και τα διδάγματα, τα οποία ο συγγραφέας κρύβει μέσα στα έργα του. Και πλέξαμε τις δυο ιστορίες σε μία, χωρίς όμως να δίνουμε το τέλος τους. Ήταν ώρες όπου, η μάθηση συναντάει το παιχνίδι, το παραμύθι βοηθά το παιδί να στραφεί και να σκεφτεί τον εαυτό του, η λογοτεχνία και το βιβλίο απελευθερώνει το πνεύμα και την ψυχή του.
Και δίνει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να ξεφύγει λίγο από την προσέγγιση της ύλης των μαθημάτων λειτουργώντας πιο χαλαρά, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο να ακούει, με σκοπό να καταλάβει τους μαθητές/τριες του στοχεύοντας στην ανάδειξη σημαντικών Αξιών και την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων. Γιατί οι κοινωνικές αλλαγές έρχονται μέσα από την αγωγή των ατόμων.
Εξάλλου, επιτυχημένο είναι το σχολείο που έχει χαρούμενα παιδιά, γεμάτα αυτοπεποίθηση, τα οποία αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες δράσης, ενεργούν με ομαδικότητα και συνεργατικά, δείχνοντας σεβασμό στο διαφορετικό και δουλεύοντας για την επίτευξη των στόχων τους.
Εισαγωγή-Περιγραφή
Ένας από τους σημαντικότερους στόχους του σύγχρονου σχολείου αποτελεί η καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στους μαθητές/-τριες και η ευαισθητοποίησή τους σε περιβαλλοντικά θέματα, ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες και δράσεις για την προστασία και το μέλλον του πλανήτη μας.
Παράλληλα πεποίθησή μας είναι ότι όλα τα θέματα που απασχολούν τις σχολικές κοινότητες σήμερα, όπως η διαφορετικότητα, η συμπερίληψη, η συνεργασία, η
ενσυναίσθηση ο σεβασμός, βρίσκονται σε μια σχέση αλληλεπίδρασης και γι' αυτό μέσα από τις δράσεις που επιλέγονται αντιμετωπίζονται ως ένα ενιαίο σύνολο εννοιών ιδεών και αξιών που διέπουν το μαθησιακό πλαίσιο και τις διδακτικές πρακτικές.
Μέσα λοιπόν σε αυτό το εκπαιδευτικό πλαίσιο και με αφορμή τα ζώα του δάσους που
γνωρίσαμε αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή ιστορία και να στείλουμε το
δικό μας μήνυμα για το την αξία του δάσους και του οικοσυστήματος.
Μετά από συζήτηση στην ολομέλεια της τάξης οι μαθητές αποφάσισαν τα ζώα του δάσους που θα πρωταγωνιστήσουν στην ιστορία μας.
Στη συνέχεια στην αίθουσα των υπολογιστών στήσαμε σκηνικό που θα διαδραματιστεί η ιστορία μας, μέσα από διαφάνειες που δημιούργησαν τα παιδιά και το οποίο αποτέλεσε πηγή έμπνευση για τη συγγραφή της ιστορίας.
Το επόμενο βήμα ήταν να χωριστούν σε ομάδες και με δημοκρατική συζήτηση η κάθε ομάδα επέλεξε τα ζωάκια που θα γράψουν τους διαλόγους και αντιστοιχούν σε κάθε
διαφάνεια.
Αφού ολοκληρώθηκαν οι διάλογοι η εκπαιδευτικός συγκέντρωσε το υλικό και συνεργατικά όλη η τάξη προχώρησε σε διορθώσεις, ώστε να αποκτήσει το κείμενο ένα ενιαίο ύφος και ένα έμμετρο αφηγηματικό ρυθμό.
Η επόμενη φάση ήταν να μοιραστούν οι διάλογοι, να γίνουν οι απαραίτητές πρόβες και να δοθεί ένα χρώμα θεατρικότητας στην αφήγηση.
Η δράση ολοκληρώθηκε με την ηχογράφηση της ιστορίας μας, την επιλογή της μουσικής επένδυσης και τη δημιουργία του τελικού βίντεο ευαισθητοποίησης της σχολικής μας κοινότητα.
στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]