menu

Σύνδεση | Εγγραφή

UNIKIDS

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

ΖΩΝΤΑΝΕΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

UNIKIDS

Το Unikids είναι ένα νηπιαγωγείο όπου το παιχνίδι αποτελεί μάθηση και η ανάπτυξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα των παιδιών συντελείται σε ένα περιβάλλον χαράς, δημιουργικότητας και συμπερίληψης. Όπως το ίδιο το όνομά του μαρτυρά, Unikids, δηλαδή United Kids, ο σταθμός μας προάγει την ισότητα αναδεικνύοντας ανεξάρτητες παιδικές προσωπικότητες. Παράλληλα με τις απαραίτητες γνώσεις, σκοπός μας είναι με την ολοκλήρωση της φοίτησης των παιδιών στο νηπιαγωγείο Unikids να έχουν αναπτυχθεί και οι κατάλληλες δεξιότητες και βασικές αξίες. Ηθικές αξίες, όπως η αγάπη και ο σεβασμός, ψυχικές, όπως η αυτοπεποίθηση και η υπομονή, αλλά και κοινωνικές, όπως η συνεργασία και η εργατικότητα, διέπουν τις δράσεις του Unikids και με αυτόν τον τρόπο γίνονται κτήμα των παιδιών. Την ίδια στιγμή μέσα από την εξερεύνηση και την επαφή με το φυσικό περιβάλλον τα βοηθάμε να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους, ενώ αντλώντας έμπνευση από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ρέτζιο Εμίλια, γονείς και εκπαιδευτικοί συνεργαζόμαστε για να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουν τις μοναδικές ικανότητές τους αλλά και να δημιουργήσουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες ώστε να βαδίσουν με εφόδια στο αύριο.


Διευθυντής Σχολείου

ΕΛΕΝΗ ΠΛΕΞΙΔΑ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η συγκεκριμένη διαθεματική ενότητα ξεκίνησε με ένα ταξίδι στο παρελθόν και συγκεκριμένα στην αρχαιότητα, γνωρίζοντας με τι έπαιζαν τα παιδιά στην Αρχαία Ελλάδα. Οι μαθητές εντόπισαν τα παιχνίδια συγκρίνοντας τα με το σήμερα. Έτσι λοιπόν, κατασκευάσαμε την "πλαταγη" (αρχαία κουδουνιστρα), τους "αστραγάλους", "σβούρες", "γιο-γιο" και "πλαγγονες" (κούκλες κατά την αρχαιότητα). Το πρόγραμμα συνεχίστηκε

περνώντας στα παραδοσιακά παιχνίδια, τα οποία έχουν αντέξει στο χρόνο. Πιο συγκεκριμένα μαζί με τα παιδιά παίξαμε "αλάτι ψιλο- αλάτι χοντρό", "η μικρή Ελένη", "κουτσό", "διελκυστίνδα", "σχοινάκι", "το μαντηλάκι" κ.α. Οι μαθητές διασκέδασαν παίζοντας ομαδικά στην αυλή αναπτύσσοντας έτσι κινητικές και κοινωνικές δεξιότητες. Επιπρόσθετα, αξιοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά και παλιά υφάσματα τα οποία έφεραν οι μαθητές από το σπίτι, δημιουργήσαμε παλιά παραδοσιακά παιχνίδια όπως είναι οι πάνινες κούκλες και το τόπι. Τα παιδιά απόλαυσαν το παιχνίδι με τα συγκεκριμένα έργα μας. 


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά διασκέδασαν και ανέπτυξαν κοινωνικές δεξιότητες μέσα από το ομαδικό παιχνίδι. 



Συνεργασίες

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού (Ε.ΚΕ.ΔΙ.Σ.Υ.) και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΝΑΤΣΙΟΥΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ, ΤΑΜΠΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, ΡΑΦΤΟΥΛΗ ΜΑΡΙΑ, ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΑΓΛΑΙΑ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΜΠΑΡΚΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Στόχος δράσης

- Ανάπτυξη κριτικής σκέψης και προφορικής επικοινωνίας - Γνωριμία με τα παραδοσιακά παιχνίδια - γνωριμία με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας - ενίσχυση ομαδικής συνεργασίας - καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά - να διασκεδάσουν - να εκφραστούν καλλιτεχνικά - να αναπτύξουν κινητικές δεξιότητες

Χρόνος δράσης

20 ΩΡΕΣ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 14


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας