menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Α Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Οι μαθητές/τριες της Α΄2 τάξης του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δομετίου (Κύπρου) επεξεργάστηκαν σε τηλεδιάσκεψη και συνδιδασκαλία μαζί με τους μαθητές/τριες της Δ΄3 του 6ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας (Ελλάδας) το παραμύθι «Το δέντρο που έδινε» του Σελ Σιλβερστάιν με την καθοδήγηση των δασκάλων τους (Μαρίας Μιχαήλ Κολλύφα και Σταυρούλας Λαδά) και καταγράψανε τα καλά που μας δίνουν τα δέντρα.  Οι δράσεις φαίνονται στο ebook (link https://read.bookcreator.com/WdLhkxvF9zVQojGQ4NfTpf7Ewlm1/wUAbfn6IQ3WptYYglu6WxQ ).

 

Αντάλλαξαν σπόρους βοτάνων, τους φύτεψαν και ήταν υπεύθυνοι για τη φροντίδα του μικρού τους βοτανόκηπου. Μελέτησαν τα βότανα που φύτεψαν και ακολούθως τα παιδιά του τμήματος Α΄2 παρουσίασαν τα βότανα στη Δ΄3 και αντίστροφα.  H δράση μας για δημιουργία λαχανόκηπου κινητοποίησε τη σχολική μονάδα και όλες οι τάξεις απέκτησαν το δικό τους μικρό λαχανόκηπο (eTwinning Έργο «Είμαστε οι αξίες μας»).

 Τα παιδιά της Α΄2 έψαχναν χώμα από την αυλή του σχολείου για να φτιάξουν τον μικρό τους βοτανόκηπο. Το χώμα της αυλής όμως ήταν πολύ σκληρό και άγονο. Αυτό προβλημάτισε τα παιδιά. Είχε προηγηθεί και μελέτη στους κάδους απορριμμάτων του σχολείου όπου παρατηρήθηκαν τρόφιμα που απέρριψαν τα παιδιά (φλούδες από μπανάνες, απομεινάρια μήλων, φέτες ντομάτας και αγγουριού, κλπ.). Τότε ένα παιδί της τάξης εισηγήθηκε να κάνουμε κομποστοποίηση (είχε την εμπειρία από το σπίτι του).  Έτσι άρχισε η συνεργασία με τον οργανισμό Synthesis Center for Research and Education Ltd.  Οι μαθητές/τριες της Α΄2 συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Ορίζοντες 2000» (Horizon 2000) και συγκεκριμένα στο Έργο «The New ABC – Το ιδανικό σχολείο».  Το έργο έχει ως στόχο την ένταξη και ενδυνάμωση μαθητών/τριών με μεταναστευτική βιογραφία στο σχολείο. (στην τάξη μας ποσοστό 64%).  Φέτος ο στόχος του έργου ήταν η διαμόρφωση του ιδανικού σχολείου: τα παιδιά ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Συζητήσαμε στην τάξη και αποφασίσαμε να μάθουμε πρώτα πολύ καλά τι είναι η κομποστοποίηση, εάν ωφελεί και πώς ωφελεί τη φύση. Φτιάξαμε έναν κομποστοποιητή τάξης με πλαστικές μπουκάλες και μαζέψαμε ότι βρήκαμε στους κάδους απορριμμάτων του σχολείου (πράσινα υλικά) και άλλα υλικά από την αυλή όπως ξερά φύλλα, κυπαρισσόμηλα, πευκοβελόνες, φτερά από τα περιστέρια της αυλής (καφέ υλικά) και κάναμε κομποστοποίηση. Η διαδικασία προχωρεί μέχρι σήμερα και γίνονται κάθε μήνα παρατηρήσεις (παρατήρηση αλλαγών στο μέγεθος υλικών, μείωση της στάθμης των υλικών στον κομποστοποιητή, κλπ.).  Για να μάθουμε καλύτερα τι κομποστοποιείται και τι όχι παίξαμε ένα παιχνίδι Bingo το οποίο βρήκαμε έτοιμο στο διαδίκτυο (link https://www.raisingglobalkidizens.com/ ). Αυτό ενθουσίασε τα παιδιά τόσο που θέλησαν να φτιάξουν τα δικά τους παιχνίδια. Έφτιαξαν συνολικά τέσσερα παιχνίδια, βασισμένα σε γνωστά επιτραπέζια παιχνίδια, και τα έπαιξαν μαθαίνοντας ακόμη περισσότερα για την κομποστοποίηση.  Με τις γνώσεις που αποκόμισαν τα παιδιά της Α΄2 συμμετείχαν στον διαγωνισμό Science Fair 2023 που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Κύπρου και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου (5.4.2023). Εκεί επιμόρφωσαν όσους πέρασαν από το περίπτερό τους για την κομποστοποίηση και έπαιξαν μαζί τους παιχνίδια κομποστοποίησης.

 

Προσκάλεσαν την Επίτροπο Περιβάλλοντος σε ημερίδα που οργάνωσαν όπου τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου πέρασαν από σταθμούς για να παίξουν τα παιχνίδια που δημιούργησαν τα παιδιά της Α΄2 και να ενημερωθούν για την κομποστοποίηση. Η Επίτροπος επισκέφτηκε το σχολείο μας μαζί με την Επιθεωρήτρια του Υπουργείου Παιδείας, υπεύθυνη για τα περιβαλλοντικά προγράμματα.  Παρόντες στην εκδήλωση ήταν εκπρόσωποι του Synthesis Center, της Σχολικής Εφορείας, του Συνδέσμου Γονέων, γονείς και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες του σχολείου.  Έτσι έγινε διάχυση των δράσεων της Α΄2 στη σχολική και τοπική κοινότητα και στο Υπουργείο Παιδείας.  Όλοι έμειναν κατενθουσιασμένοι με τις γνώσεις και τις δράσεις των παιδιών.  Κυρίως όμως με το γεγονός ότι με τις δράσεις για την κομποστοποίηση τα παιδιά ανάλαβαν δράση και έβαλαν το λιθαράκι τους για την προώθηση του αειφόρου σχολείου αφού ο Οργανισμός Synthesis Center χρηματοδότησε τα απαραίτητα για να αρχίσει η κομποστοποίηση στην αυλή του σχολείου και η Επίτροπος Περιβάλλοντος ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα των παιδιών για δημιουργία βοτανόκηπου στο σχολείο.  Η δράση προβλήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (ΚΥ.Π.Ε. Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και Paideia News) και η τοπική και εκπαιδευτική κοινότητα ενημερώθηκε για τις δράσεις μας.

 

Σε τηλεδιάσκεψη στις 27.4.23 τα παιδιά της Α΄2 επιμόρφωσαν τα παιδιά της Δ΄3 για την κομποστοποίηση και έπαιξαν μαζί τους τα παιχνίδια που δημιούργησαν.

 

Για να μειώσουν τα απορρίμματα και για να αποκτήσουν στάσεις καλύτερου καταναλωτή τα παιδιά των σχολείων τους, τα παιδιά της Α΄2 και της Δ΄3 διεξήγαγαν έρευνα «Ενεργειακός έλεγχος σπατάλης φαγητού» (link https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfahi8e4w0FrI8LBvqhEp8sWlKKp0EBVTm9WiXw43KaLYOc4w/viewform?usp=sharing)  Για περαιτέρω ευαισθητοποίηση για το είδος και την ποσότητα φαγητού ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά υγιεινές συνήθειες ακολούθησε δεύτερη μικροέρευνα όπου για μια βδομάδα γινόταν καταγραφή του είδους και της ποσότητας προγεύματος που κατανάλωσε το κάθε παιδί της Α΄2 τάξης (link https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdpDqS1h5yAiFnHD7smk8f11EMaSLp8glUfrzUpPTKLl28yLg/viewform?usp=sharing (η μικροέρευνα αυτή έγινε μετά από ενδοσχολικές δράσεις όπως  επίσκεψη στην τάξη διατροφολόγου που τους μίλησε για το υγιεινό πρόγευμα, προφορά υγιεινού προγεύματος, προσφορά τσαγιού από βότανα, μεσισσοκομία).

 

Μαζί με τα παιδιά της Δ΄3 επεξεργάστηκαν το παραμύθι «Δινώσαυρος» (Αλεξάντρα Κ., Αντώνη Παπαθεοδούλου, Δ. Σιβετίδη) σε τηλεδιάσκεψη για να ευαισθητοποιηθούν ως προς τη σπατάλη και απόρριψη φαγητού και να γίνουν σωστότεροι καταναλωτές. Αφού το συζήτησαν πρότειναν τρόπους αξιοποίησης του περισσεύματος φαγητού και αξιοποίησή του για κάποιον που το χρειάζεται ( https://padlet.com/mariakollyfa/padlet-j7jz4onq4sa6 ). Όλες οι δράσεις φαίνονται στο ebook (link https://read.bookcreator.com/WdLhkxvF9zVQojGQ4NfTpf7Ewlm1/-OKCzzvvTnqpKaji9JSaQQ )

 

Συμμετείχαν στη σχολική δραστηριότητα για ευαισθητοποίηση στην επαναχρησιμοποίηση και συγκεκριμένα για αξιοποίηση μεταχειρισμένων βιβλίων και σχολικών ρούχων: έφεραν στο σχολείο παιχνίδια που δεν ήθελαν πια και αγόρασαν από το παζαράκι που έγινε στην αυλή του σχολείου παιχνίδια που ήθελαν και έφεραν σχολικά ρούχα που τους είχαν μικρύνει και πήραν σχολικά ρούχα που χρειαζόντουσαν.

 

Έφτιαξαν χειροποίητους κάδους ανακύκλωσης για την τάξη με χαρτόκουτα που περίσσεψαν από το κυλικείο και έμαθαν να διαχωρίζουν και να τοποθετούν τα υλικά στον σωστό κάδο.

 

Ο Ανάκυκλος Περιβαλλοντική επισκέφτηκε το σχολείο και ενημέρωσε τα παιδιά για την επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων και την αξιοποίησή τους. Στη συνέχεια τα παιδιά έφτιαξαν με απορρίμματα τον δικό τους χιονάνθρωπο.

 

Τα παιδιά συμμετείχαν σε εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά προγράμματα.

 

Μελέτησαν τη χλωρίδα και την πανίδα της Κύπρου μας σε συνεργασία με τους εταίρους τους στο eTwinning Έργο «Biodivers CY»


Αποτελέσματα / επίδραση

Ευαισθητοποίηση και εμπλοκή όλης της σχολικής μονάδας για την ευαισθητοποίηση ως προς την μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση απορριμμάτων.

Διάχυση της γνώσης για την κομποστοποίηση στον Διαγωνισμό Science Fair 2023 –Πανηγύρι Επιστήμης, στο εταιρικό σχολείο για να αρχίσουν κι εκεί κομποστοποίηση και στον τοπικό τύπο των δράσεων των παιδιών λόγω της επίσκεψης της Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Επίσης, οι γονείς συνόδεψαν τα παιδιά τους στον Διαγωνισμό Science Fair και παρακολούθησαν τις δράσεις των παιδιών τους.

Ενημέρωση γονέων για τα αποτελέσματα των μικροερευνών.

Με τις δράσεις τους βρήκαν χρηματοδότη ο οποίος θα χρηματοδοτήσει την κομποστοποίηση στο σχολείο (αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού.



Συνεργασίες

eTwinning  Έργο «Είμαστε οι αξίες μας» -Our World, our V.A.L.U.E.S (volunteering, acceptance, love, uniqueness, equality, sustainability)

eTwinning Έργο «Biodivers CY» 

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα "Ορίζοντες 2020" (Horizon 2020) , Έργο «The New ABC” «Το ιδανικό σχολείο» από το Synthesis Center for Research and Education Ltd 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μαρία Μιχαήλ Κολλύφα

Στόχος δράσης

Οι μαθητές/τριες να: 1. Μειώσουν τα τρόφιμα απόβλητα που παράγουν 2. Γνωρίσουν τρόπους διαχείρισης αποβλήτων 3. Μάθουν να ανακυκλώνουν 4. Μάθουν να επαναχρησιμοποιούν 5. Μειώσουν την κατανάλωση 6. Μάθουν πώς να κομποστοποιούν 7. Εμπλουτίζουν το έδαφος με φυσικό λίπασμα κομποστ

Χρόνος δράσης

Ιανουάριος-Ιούνιος 2023

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (2)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας