menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

You are not alone

You are not alone
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

3ο Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου

Το σχολείο μας είναι 12/θέσιο και βρίσκεται στο κέντρο της Κορίνθου, στον νομό Κορινθίας. Μέσα από προγράμματα και πολλαπλές δράσεις στοχεύουμε στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας για τους μαθητές μας, στο οποίο κυριαρχούν ο σεβασμός, η συμπερίληψη, η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η ευγενής άμιλλα. Αξίες πολύ σημαντικές για την ειρηνική συνύπαρξη όλων των κοινωνικών ομάδων. Βλέπουμε στους μαθητές μας τους μελλοντικούς πολίτες αυτής της χώρας και θέλουμε να τους ευαισθητοποιήσουμε σε θέματα που αφορούν τόσο στην τοπική όσο και στην ευρύτερη κοινωνία και να τους εξοπλίσουμε με δεξιότητες του 21ου αιώνα, ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες και να μην παραμένουν αμέτοχοι θεατές των εξελίξεων.


Διευθυντής Σχολείου

Πετράς Τιμόλαος

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η σχολική βία και ο εκφοβισμός είναι ένα πολυδιάστατο κοινωνικό φαινόμενο που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις στην σημερινή κοινωνία και έχει βλαβερές και μακροχρόνιες συνέπειες στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Καθώς το σχολείο αποτελεί μικρογραφία της κοινωνίας και γνωρίζοντας ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση, με τους μαθητές του πρώτου τμήματος της ‘Εκτης τάξης του σχολείου μας αποφασίσαμε να αναζητήσουμε τους παράγοντες που οδηγούν έναν απλό πολίτη σε έναν ευτυχισμένο πολίτη. Η συζήτηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητη η ειρηνική διαβίωση των μελών μιας μικρής ή μεγάλης κοινωνίας και αναπόφευκτα οδηγηθήκαμε στο bullying, καθώς είναι το θέμα που απασχολεί όλο και περισσότερο τη σημερινή κοινωνία. Μέσα από προσωπικές αφηγήσεις συζητήσαμε τα συναισθήματα που βιώνουν οι εμπλεκόμενοι σε ένα περιστατικό εκφοβισμού – θύμα, θύτης και παρατηρητές – συνδέοντας τη σχολική κοινότητα με την ευρύτερη κοινωνία. Στη συνέχεια είδαμε τα δικαιώματα του παιδιού, όπως αυτά ορίζονται από τη UNICEFκαι αναλύσαμε τα δικαιώματα που καταπατώνται στα περιστατικά βίας. Με αυτόν τον τρόπο θέσαμε τα όρια της ανοχής και της αντοχής μας και κατανοήσαμε το πόσο σημαντικό είναι να μιλάμε για ότι μας δυσκολεύει ή μας προβληματίζει.

Έτσι, αποφασίσαμε να μιλήσουμε για όλα αυτά μέσα από τις τέχνες: τη μουσική και τη ζωγραφική. Οι τέχνες είναι ένα μέσο έκφρασης που σε κατάλληλες συνθήκες δημιουργεί ένα πλαίσιο πρόσφορο για να προαχθεί η δημιουργικότητα και η ψυχική ηρεμία και υγεία μέσα από την αίσθηση, γνωριμία και κατανόηση του Άλλου, του διαφορετικού.

Μέσα στα αλλεπάλληλα περιστατικά βίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σήμερα, λοιπόν, οι μαθητές έρχονται να αντιπαραθέσουν μία ισχυρή φωνή, μια αντιπρόταση ειρήνης, συμπερίληψης και εν τέλει ψυχικής ηρεμίας, ελπίζοντας ότι θα συμπαρασύρουν και άλλους συνομήλικούς τους που θα ταυτιστούν με το τραγούδι.


Στόχος δράσης

Να κατανοήσουν οι μαθητές σε βάθος το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού και να κατανοήσουν το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο καθένας ξεχωριστά. Να ενισχυθεί η αυτοπεποίθηση των μαθητών και να αναπτυχθούν δεξιότητες συνεργασίας, αλληλεπίδρασης, δημιουργικότητας και επικοινωνίας. Να γίνει αντιληπτό ότι οι ισχυροί δεσμοί μπορούν να εμποδίσουν ή και να αναχαιτίσουν παρεκκλίνουσες συμπεριφορές. Να διαδοθούν μηνύματα αλληλοστήριξης, σεβασμού, ενσυναίσθησης, ειρήνης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας