menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Εκπαιδευτική Αναγέννηση – Εκπαιδευτήρια Αντωνόπουλου

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Υλοποίηση του Προγράμματος SWAPLANET στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο

Υλοποίηση του Προγράμματος SWAPLANET στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό Σχολείο
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Εκπαιδευτική Αναγέννηση – Εκπαιδευτήρια Αντωνόπουλου

Ένα Σχολείο που καλλιεργεί ηθικές αξίες, προάγει την αριστεία και προωθεί την καινοτομία, διαμορφώνοντας κάθε παιδί ως σφαιρικά αναπτυγμένη προσωπικότητα, εφοδιάζοντάς το πλήρως για τον κόσμο του αύριο και βοηθώντας το να εξελιχθεί στην καλύτερη εκδοχή το


Διευθυντής Σχολείου

Έρι Μαντά

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

«Σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να παλεύει με τη Φύση για να επιβιώσει. Σε αυτόν τον αιώνα, έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι, για να επιβιώσει, πρέπει να την προστατέψει.»

Ζαν – Υβ Κουστώ

Η Εκπαιδευτική Αναγέννηση τον Ιούνιο του 2021 υιοθέτησε το Πρόγραμμα SWAPLANET«Δίνω στα ρούχα μου και στον πλανήτη μια δεύτερη ζωή!», αποτελώντας το πρώτο σχολείο σε πανελλαδικό επίπεδο που το έθεσε σε εφαρμογή στις βαθμίδες του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού.

Η υιοθέτηση του εν λόγω Προγράμματος προκύπτει από την παραδοχή και αναγνώριση ότι η υγεία του πλανήτη μας προσδιορίζει την κατάσταση της υγείας των μελλοντικών κοινωνιών. Ως εκ τούτου, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα τόσο για την επιβίωση όσο και για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων στο άμεσο μέλλον.

Το Πρόγραμμα SWAPLANETεναρμονίζεται με τους 17 στόχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη και δεσμεύονται με καλές πρακτικές για τον πλανήτη και την ευζωία.

Μέσα από το Πρόγραμμα SWAPLANETεφαρμόζονται τέσσερις από τους δεκαεπτά στόχους που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση τόσο των μαθητών όσο και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.

 

  • Ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού για αειφόρο ανάπτυξη και τρόπο ζωής παρέχοντάς του επαρκή πληροφόρηση
  • Υλοποίηση δράσεων για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος μέσω της μείωσης της έκλυσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα
  • Μείωση της κατανάλωσης νερού που χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία ενδυμάτων
  • Συνεργασίες μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας των πολιτών για αειφόρο ανάπτυξη
  • Λιγότερες Ανισότητες, Αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας

 

Το Πρόγραμμα «Δίνω στα ρούχα μου και στον πλανήτη μια δεύτερη ζωή!» επικεντρώνεται στους παρακάτω θεματικούς άξονες:

  • Ευαισθητοποίηση γονέων και παιδιών
  • Εκπαίδευση παιδαγωγών
  • Ετήσιες δράσεις στο σχολείο και στην πόλη με θεματικές ενότητες για την προστασία του περιβάλλοντος
  • Προώθηση δραστηριοτήτων που προάγουν τη συνεισφορά προς τους συνανθρώπους
  • Ένα πρόγραμμα επικοινωνίας

Η υλοποίηση του Προγράμματος εφαρμόστηκε πιλοτικά από τον Ιούνιο του 2021 κατά τη διάρκεια του Summer Camp που υλοποιήθηκε μέχρι τα τέλη Ιουλίου στην Εκπαιδευτική Αναγέννηση. Τη συγκεκριμένη περίοδο δόθηκε η ευκαιρία της πρώτης επικοινωνίας για το Σχολικό Πρόγραμμα η οποία απευθύνθηκε τόσο στους μαθητές όσο και στους γονείς. Για τη σύνδεση με τις θεματικές  ενότητες που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του θερινού προγράμματος ορισμένες στοχευμένες περιβαλλοντικές βιωματικές δράσεις τόσο με τους μαθητές του Νηπιαγωγείου όσο και με τους μαθητές του Δημοτικού.

Ταυτόχρονα την ίδια περίοδο υπογράφηκε το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στην Εκπαιδευτική Αναγέννηση και τη SWAPLANET και ακολούθησε η επικοινωνία της συνεργασίας στην ευρύτερη σχολική κοινότητα μέσω ανακοινώσεων εντός του Σχολείου, όσο και με επιστολές σε γονείς και σε εκπαιδευτικούς, δημοσιεύσεις σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και Δελτία Τύπου, σε Newsletters και συνεργαζόμενες δημοσιογραφικές ιστοσελίδες.

Μέσω της συγκεκριμένης πιλοτικής εφαρμογής του Προγράμματος είχε πραγματοποιηθεί επιτυχημένα το πρώτο βήμα για τη διασπορά του μηνύματος που αφορούσε την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων ρούχων.

Τον Σεπτέμβριο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το Πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή και ακολουθήθηκαν τα παρακάτω βήματα για την υλοποίησή του:

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

BHMA 1: Οι γονείς δημιούργησαν ένα λογαριασμό στην πλατφόρμα www.swaplanet.com και παρήγγειλαν δωρεάν οικολογικές σακούλες μέσα στις οποίες τοποθετούσαν τα παιδικά ρούχα που δεν χρειάζονταν πλέον. Στη συνέχεια έκλειναν ραντεβού με την πλατφόρμα σε ημέρα και ώρα που τους εξυπηρετούσε και κούριερ παραλάμβαναν τις σακούλες με τα ρούχα από την οικία τους με χρέωση της πλατφόρμας.

BHMA 2: Με κάθε παραλαβή ρούχων γινόταν αποστολή τόσο προς τον γονέα, όσο και προς το σχολείο ενημέρωσης για την εξοικονόμηση του διοξειδίου του άνθρακα και του νερού που έχει επιτευχθεί, για τους πόντους που έχουν αποκτηθεί για το σχολείο, όπως και τα ονόματα των κοινωνικών φορέων που λαμβάνουν τα επιλεγμένα για δωρεές παιδικά ρούχα.

BHMA 3: Για τα ρούχα που γίνονταν αποδεκτά προς ανταλλαγή από την πλατφόρμα εκδίδονται πόντοι (πλανήτες), οι οποίοι και πιστώνονται στον λογαριασμό των γονέων. Εκείνοι, μόνον εφόσον το επιθυμούσαν, μπορούσαν να τους ανταλλάξουν στην πλατφόρμα, επιλέγοντας νέα ρούχα για τα παιδιά τους, πληρώνοντας ένα συμβολικό τέλος διακίνησης (από 1.5 έως 5 ευρώ ανά τεμάχιο), για τη διαλογή, επαγγελματικό καθαρισμό από καθαριστήριο, ανάρτησή τους στην πλατφόρμα και αποστολή μέσω κούριερ.

BHMA 4: Σε συνεργασία με την ΙΑΣΙΣ ΑΜΚΕ για όσους γονείς το επιθυμούσαν,  μπορούσαν να συμμετέχουν μαζί με τα παιδιά τους στην εφαρμογή #ConnectYourCity και μέσω challenges που θα δημιουργούσαν με διάφορες δράσεις περιβαλλοντικού και εθελοντικού χαρακτήρα μπορούσαν να συλλέγουν πόντους τόσο για τους ίδιους, που θα εξαργυρώνονται στις συνεργαζόμενες με το πρόγραμμα εταιρείες, όσο και για το Σχολείο, οι οποίοι θα προσμετρώνται για τη βράβευση του Σχολείου στο τέλος του προγράμματος.

BHMA 5: Οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα ΔΩΡΕΑΝ διαδικτυακά σεμινάρια που διοργανώνει κάθε μήνα η πλατφόρμα με θεματολογία που απευθύνεται σε γονείς με παιδιά. Στην περίπτωση που κάποια από τις συνεργαζόμενες ΜΚΟ ζητήσει συμβολικό εισιτήριο για κάποια διαδικτυακή εκδήλωσή της, αυτό κατατίθεται κατευθείαν στην ΜΚΟ.

BHMA 6: Οι γονείς συμμετέχουν σε ανώνυμη έρευνα για τις περιβαλλοντικές και καταναλωτικές συνήθειες της οικογένειάς τους, στην αρχή και στο τέλος του προγράμματος, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για το κατά πόσον επηρεάστηκαν οι συνήθειες τους μετά το τέλος του προγράμματος.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

BHMA 7: Τα μικρότερα παιδιά σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν σε εβδομαδιαία βάση μικρά μηνύματα, ζωγραφιές και κατασκευές με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να κάνουν έρευνα για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις των καταναλωτικών μας συνηθειών προς το περιβάλλον, να καταγράψουν σκέψεις και συναισθήματα που βίωσαν φορώντας τα ρούχα τους, το πώς φαντάζονται το αποτύπωμά τους στη φύση καθώς και ευχές για τα παιδιά που θα επιλέξουν να φορέσουν τα ρούχα που εκείνα δεν χρειάζονται πλέον.

BHMA 8: Ανάλογα με την ηλικία και το τεχνολογικό επίπεδο των παιδιών έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν παρουσιάσεις, φυλλάδια, διαφημιστικές καμπάνιες και μικρά βίντεο ή ταινίες μικρού μήκους με περιβαλλοντικό περιεχόμενο, τα οποία δημοσιεύονται στις σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα, παρακινώντας και άλλα παιδιά και γονείς να δώσουν στα ρούχα τους και στο περιβάλλον μια δεύτερη ευκαιρία.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

BHMA 9: Οι εκπαιδευτικοί μπορούν  να συμμετέχουν ως εισηγητές στις Δωρεάν Διαδικτυακές Συναντήσεις που προσφέρει η Swaplanet κάθε μήνα προς όλους τους γονείς, με θεματολογία που έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν, όπως και να συμμετέχουν σε εξειδικευμένα σεμινάρια για νέες παιδαγωγικές μεθόδους.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Πρόγραμμα πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2022 οπότε και θα πραγματοποιηθεί ένας συνολικός απολογισμός της δράσης και της συμμετοχής.

Τα αποτελέσματα σε ποσοτικό επίπεδο κρίνονται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελώντας ένα ουσιαστικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που προκύπτει μέσα από τη συνεργασία πολλών μερών που απαρτίζουν την Κοινωνία των Πολιτών.

Ήδη πολλοί γονείς από το Σχολείο μας έχουν αποστείλει 1.486 τεμάχια ρούχων και παπουτσιών προς την πλατφόρμα, με τα οποία έχουν συνολικά εξοικονομηθεί 13.374 κιλά διοξειδίου του άνθρακα από την έκλυσή τους στην ατμόσφαιρα, που ισοδυναμούν με 44.580 χλμ. οδήγησης δηλαδή το γύρο του κόσμου με αυτοκίνητο! Επίσης η συνολική ποσότητα νερού που έχει εξοικονομηθεί είναι 1,78 εκατομμύρια λίτρα.

Το γνωρίζατε ότι για τη δημιουργία ενός μόνο παιδικού ρούχου δαπανώνται 1.200 λίτρα νερού και εκλύονται στην ατμόσφαιρα 9 κιλά διοξειδίου του άνθρακα που αντιστοιχούν σε 30 χιλιόμετρα οδήγησης;



Συνεργασίες

Ανάπτυξη συνεργασίας με την πλατφόρμα ανταλλαγής ρούχων www.swaplanet.com 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αναστασία Κόλλια, Έλενα Πολίτου, Τζένη Νινιού, Θοδωρής Δρακόπουλος, Αναστασία Σπανοπούλου

Στόχος δράσης

Ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος

Χρόνος δράσης

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας